Pajero II ze sprawnym termometrem z okolic Bielska-Białej

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt cze 03, 2008 9:23 am

Pokazuje wysokosc nad poziomem morza jak wyskalujesz go na odpowiednia wysokosc rozpoczynajac podroz. Ja nie mam z tym problemu bo zaczynam na poziomie morza i po godzinie moge juz ogladac 1800mnpm na altimetrze. W Polsce trudno o taka roznice wysokosci w ciagu godziny.

Chyba ze zabierzesz altimetr w podroz lotnicza :D
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
piotr_popiel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piotr_popiel » wt cze 03, 2008 9:51 am

no jezeli np znajdujesz sie na wysokosci 700 m.n.p.m co wyczytales z mapy czy czegos innego obojetne i swoj altimetr ustawisz na 700 m to w tedy pokazuje wysokosci n.p.m. jezeli ktos ma z tym problem to najlepiej stanac na plazy nad baltykiem i ustawic na zero :P to jedno zastosowanie a drugie jest takie jak pisalem wczesniej, a tych skromnych pagórków to Ci zazdroszcze;p

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt cze 03, 2008 10:31 am

A ja Ci zazdroszcze jezior, rzek i blota. Urodzilem sie niedaleko, w Twoich stronach i tesknie troche.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Paweł_4x4

Post autor: Paweł_4x4 » wt cze 03, 2008 9:49 pm

OK. Dzięki za konkretne odpowiedzi. Będę musiał poćwiczyć. Kiedyś ustawiłem go na 0 ale nie śledziłem czy się zmienia na różnych górkach.

Dziś jak wrócilem do domu to zauważyłem, że wewnetrzny termometr pokazuje - 26 stopni C - a zewnętrzny pokazuje ok. Jak wyłączyłem stacyjkę i ponownie włączyłem juz był -E.

Dzieki @Goszen. Poszukam jeszcze tego mocowania czujniczka zewnętrznego, tak żeby wrócił na swoje miejsce.

Lewy kieł? Masz na myśli ten gruuuby uchwyt przyspawany do ramy w celu pociągnięcia czegoś? U mnie po stronie kierowcy jest taka blacha gruba moze na 4mm (z otworem), a po stronie pasażera jest... - o tak to bym mógł nazwać kłem! zakrzywiony pręt "fi" pewnie z 15mm. Miejsca na czujniczek jak rozumiem mam szukac po lewej stronie auta - bo on na prawą to nawet za krótki jest. Poszukam.
Pajero II `92 rok krótki 2.5TD SUPER SELECT

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » śr cze 04, 2008 2:16 pm

No i NTC 1k pomogło. Wewnętrzny termometr pokazuje 'prawdę'. Tera idę szukać zewnętrznego.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

Awatar użytkownika
Przemy

Post autor: Przemy » śr cze 04, 2008 3:21 pm

@rort_ masz moze fote gdzie sie to powinno wpiac? bo u mnie ktos najwidoczniej ściągnął ten czujnik
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją

[J. Piłsudski].

gg1196424

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » śr cze 04, 2008 5:58 pm

Tutaj macie fotki gdzie co się znajduje. Krótki diesel z 93 roku. Położenia 'czujek' (termistorów) zaznaczyłem elipsami. Ta zewnętrzna jest w tej rurze (jak to ktoś nazwał 'kłem'), i jest w gumce która jest w blaszce, która pewnie i tak jest zgnita, ale jakby co, to jest przykręcana śrubą na kluczyk nr 10. Wskazane WD40 lub inny syfilis, ale nie od strony łba śruby, tylko od jej drugiego końca (jak znajdziecie śrubę, to zajarzycie dlaczego lepiej od drugiej strony). Konieczny demontaż płyty ślizgowej - klucze nr 14 i 12.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

Awatar użytkownika
piotr_popiel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piotr_popiel » czw cze 05, 2008 8:42 am

Obrazek
u mnie byl jednakw zderzaku (krótkie pajero II 97 rok.) i tez byl w gumce ktora byla w blaszsce ktora tez byla zgnita :P tylko ze wisial nie podpiety do niczego, w poblizu szukalem gdzies takiej wolnej kosci co by pasowala ale nie znalazlem :-? moze ktos wie gdzie to powinno byc??
Ostatnio zmieniony czw cze 05, 2008 11:53 am przez piotr_popiel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotr_popiel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piotr_popiel » czw cze 05, 2008 11:52 am

juz znalazlem,nie wiem jak moglem wczoraj tego nie widziec :oops: wszystko juz dziala,jakis glupi szwab rozlaczyl to wystarczylo wetknac i gra i buczy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”