pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Witam.Mam pytanie dotyczące czujnika temperatury,mianowicie szukam go i nie bardzo go znajduję,czy ktoś mi podpowie gdzie on jest w Pajero 1 ,2.5TDI 90 rok.Chcę go sprawdzić ponieważ przy każdorazowym zapaleniu silnika włącza się podgrzewanie świec któremu towarzyszy denerwujące cykanie,chyba z przekaźnika świec.Na zimnym silniku z rana to potrafi brzęczeć z pół minuty, na ciepłym parę sekund.Z góry dziękuje za wszystkie porady i sorrki,jeżeli napisałem to w "złym"miejscu.
Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA

Czyjnik jest zamontowany w przedniej części bloku od góry, zdejmując tą małą chłodniczkę od Intercoolera, zobaczysz i będziesz mógł wyjąć. Szukaj z przodu, na górze, jest na nim wtyczka. Chyba jedyna w tej okolicy. Od intercoolera idą dwie rury, jest tak mnie więcej pod ta bardziej z przodu. Bez zdejmowania chlodniczki też się da tylko po cholerę się męczyć 

...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
K160 SD33
Dzięki,tak po cichu myślałem o tej miejscówie,ale teraz to już wiem na pewno 

Akurat to wiem, bo wymieniałem już ze 4 sztuki. Teraz mam tak, że grzeje mi te świece jakieś 30 sekund.... na poprzednim grzał 7, potem w ogóle nie działał i tak do zaje...nia
Cuda z tymi czujnikami:)
Juz jestem zdecydowany założyć sobie elektryka takiego włączanego z ręki bo mam tego dość
.....tej niepewności...

Cuda z tymi czujnikami:)
Juz jestem zdecydowany założyć sobie elektryka takiego włączanego z ręki bo mam tego dość

K160 SD33
K160 SD33
U mnie podgrzewa zawsze ,tylko te dźwięki,cyk cyk cyk tr tr trrrrrrrrrrrrrrrr cyk cyk 

Ej, chopy, ale to mocie dobre, że tak wom cyko. Tak mo być.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
A z długością grzania? bo ja po wymianie czujnika i przekręceniu kluczyka siedzę patrze na ta kontrolkę i szczylom afy.... tak ze 30-35 sekund....
K160 SD33
K160 SD33
Było tu już dosyć troche o grzaniu. Szczególnie rozkmiń jaki masz typ grzania, bo to pierwsze zasadnicze pytanie, na które Ci nie odpowiem, bo wszystko zostało juz napisane. Poszukaj.
Np. tu:
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... it=grzanie
Np. tu:
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... it=grzanie
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
Danke 

K160 SD33
K160 SD33
Raczej 4D56 = sprawdź sobie na EPC na jakimś ruskim serwerze. A najlepiej sprawdź czy w samochodzie do którego ten wieniec chcesz założyć był taki sam numer.Pająku pisze:Wieniec zębaty nr oryginalny MD024812 do jakiego jest silnika?
Może ktoś jest biegły i pomoże?
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Grzania swiec są rozne, kwadratowe i podłuzne, ktos tam motał sztywne knefle, przekazniki, automaty od honka po 30 pln...
Dzięki DamnItDamnIt! pisze:Raczej 4D56 = sprawdź sobie na EPC na jakimś ruskim serwerze. A najlepiej sprawdź czy w samochodzie do którego ten wieniec chcesz założyć był taki sam numer.Pająku pisze:Wieniec zębaty nr oryginalny MD024812 do jakiego jest silnika?
Może ktoś jest biegły i pomoże?

L200 DI-D, Forester
http://www.ryby-raczkowski.pl
http://www.ryby-raczkowski.pl
zdjąłem dziś pokrywę zaworów i nic ciekawego tam nie było - luzy zaworowe wynikające z normalnego zużycia (tylko trzy zawory wymagały regulacji rzędu 0,05mm) wałek ładny dźwigienki też ok generalnie wszystko wygląda i "rusza" się normalnie. Nic nie wzbudziło cienia podejrzeń o źródło stuków.polaff pisze: jakieś 2 miesiące temu zaciągnął wody (dopiero potem przerobiłem dolot..), od tamtej pory było mułowaty. wszelkie kombinacje nic nie dawały a było ich sporo, moc nie wróciła... raz na jakiś czas przy porannym odpalaniu leciutko i krótko se poklepywal, ale po tym jak @majcher podpowiedizął, że to pewnie luz na zaworach to odłożyłem to na potem...
w ubiegłym tygodniu rozleciała mi się turbawka, a że było daleko do domu i jakoś nie po drodze na holowanie postanowilem odłączyć sprężarkę od dolotu i dojechać kawałe z pełną świadomością, że kontrolka oleju mi działa a olej leje sie LEKKO z rozpadniętej turbawki...
Dopiero jak zaczęło pukać (podkreślam, że lekko) zgasiłem silnik by przekonac sie, że kontrolka przestała działać. Oczywiście oleju brakło... po zamontowaniu turbiny od razu zauważylem że silnik pracuje jak w starym polonezie a po rozgrzaniu i przejeachaniu około 200metrów pojawiło się klepanie...
Teraz pytanie co klepie bo prawdopodobnie góra bo klepanie jest ciche i raz się pojawia raz przestaje co wskazuje, że to nie panewki...
Pewności nie mam tak samo jak nie mam pewności co na dole słychać, ale biorąc pod uwagę doświadczenia (chyba nie tylko moje) jak się zrobi górę to trza zbierać kasę na dół... więc uważam, że nie za bardzo jest co się łudzić tym bardziej że do kościoła miśkiem to ja nie jeżdżę
tyle w telegraficznym skrócie..
Teraz pytanie:
1. czy wtryskiwacz może pukać?
2. czy jeśli z rozpadającej się turbosprężarki jakiś złom się wydostał to czy przeleciał by przez IC?
3. Ewentualnie co może powodować takie pojawiające się i znikające pukanie?
Nie chcę na wyrost wszystkiego rozbierać i robić kosztów...
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
-
- jestem tu nowy...
Witam wszystkich może ktoś mi podpowie gdzie szukać w pajero 2 czujnika zemnętrznej temperatury, bo pokazuje mi -E... z góry dzięki za odpowiedz
lewy przód ramy.kristofer232 pisze:Witam wszystkich może ktoś mi podpowie gdzie szukać w pajero 2 czujnika zemnętrznej temperatury, bo pokazuje mi -E... z góry dzięki za odpowiedz
PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
A w jedynce lewa czesc zderzaka. Tak, tak, bywały.
- McIsland
- jestem tu nowy...
Panowie taki objaw, Klykanie przy zmianie biegów, na 2WD, po osłuchaniu wypada że dźwięk ma pochodzenie z wyjścia tylnego wału ze skrzyni, i btw. czy komuś może dmucha zimne z konsoli środkowej ?
Krzyzaczek poleciał najpewniej. Jak ustawie zeby dmuchało zimnym to dmucha zimnym. Termostat pewnie lub zapierdzielona jakims syfem nagrzewnica. Temperature pokazuje normalnie ?
- McIsland
- jestem tu nowy...
niechybnie to nie krzyżak, to jakby wieloklnin na wyjściu skrzyni, szarpałem tym własnoręcznie , temp pokazuje normalnie, rozgrzewa się leniwie ale tu zaraz spytam o drugi groźny objaw,
po długim wstawianiu w przysłowiową waginę zaczyna mi bzdyczyć kontrolka od ciśnienia na chwilę, olej zmieniony, jak temp spadnie nic się nie świeci
po długim wstawianiu w przysłowiową waginę zaczyna mi bzdyczyć kontrolka od ciśnienia na chwilę, olej zmieniony, jak temp spadnie nic się nie świeci
witam jestem tu nowy nie dawno kupilem pajero II i ma takie pytanko gdzie znajduje sie czujnik temperatury w srodku samochodu bo pokazuje mi -26 i czy wogole taki czujnik jest czy nie wszystkie pajera je mialy
Zadaj sobie troche trudu i przewin strone do gory.
patrzylem kolego i jakos nie moge znalesc wyzej jest pytanie o czujnik temperatury zewnetrznej a mi chodzilo o czujnik temperatury wewnetrznej
pod kolumną kierownicyrafcio106 pisze:patrzylem kolego i jakos nie moge znalesc wyzej jest pytanie o czujnik temperatury zewnetrznej a mi chodzilo o czujnik temperatury wewnetrznej
PIV 3,2DiD
- McIsland
- jestem tu nowy...
to ewidentnie nie krzyżak, bo dźwięk się dobywa z wyjścia ze skrzyni rozdzielczej, a cyrk z dmuchaniem polega na tym, że zimne wieje tylko ze środkowych nawiewów (na zimę je po prostu zamknąłem, ale to nie rozwiązanie), a jakiś pomysł na miganie kontrolki oleju po pałowaniu ? (wyglądałem jak lodołamacz ale szedł)Kajen pisze:Krzyzaczek poleciał najpewniej. Jak ustawie zeby dmuchało zimnym to dmucha zimnym. Termostat pewnie lub zapierdzielona jakims syfem nagrzewnica. Temperature pokazuje normalnie ?
Chyba od mitsubishi canter 2.8 td pasowal.Jest to ciezarowka ktora na tych samych bebechach byla robiona.Pająku pisze:Dzięki DamnItDamnIt! pisze:Raczej 4D56 = sprawdź sobie na EPC na jakimś ruskim serwerze. A najlepiej sprawdź czy w samochodzie do którego ten wieniec chcesz założyć był taki sam numer.Pająku pisze:Wieniec zębaty nr oryginalny MD024812 do jakiego jest silnika?
Może ktoś jest biegły i pomoże?.Mi potrzeba do 4M40.
Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.