a to nie przypadkiem kontrolka wody w paliwie?Ronee pisze:Uffbo juz sie martwilem ze 3k zl zostalo nie do konca dobrze zainwestowane
(przy okazji nowy walek bo stary byl porysowany i nowe paski rozrzadu)
Dzieki
Hmm... a jeszcze takie pytanko, czasami na ok 2-3 sekundy zapali mi sie kontrolka od oleju (pomaranczowa z logo oliwiarki a pod spodem pofalowana "woda") przewaznie zanim jeszcze otworzy sie termostat (pozniej juz sie nie zapala) na bagnecie mam ok 1mm ponad maximum, moze to byc przyczyna czy moze czujnik po wymianie glowicy cos wariuje ?
(bez pl znakow bo z kom niewygodnie sie pisze)
pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tu
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
- bilans
- Kontaktowanie:
hellp ....
pilnie szukam półosi - mosty 5,285
potrzebna półoś tył prawa strona
ewentualnie .. cały most ..

pilnie szukam półosi - mosty 5,285
potrzebna półoś tył prawa strona
ewentualnie .. cały most ..
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
- JakubGrimm
- jestem tu nowy...
Dobra na pytania 2 i 3 sam w końcu wykopałem odpowiedzi... ale i tak dzięki za duchowe wsparcieJakubGrimm pisze:Witam serdecznie. Jestem bardzo szczęśliwym lecz niestety świeżym właścicielem Paździorka Sport ''99 3.0 V6. Pomimo, że jakąś wiedzę posiadam, to zabawka ta udowodniła mi jak dużo się jeszcze muszę nauczyć. Powoli studiuję forum w poszukiwaniu odpowiedzi, ale jeśli ktoś byłby tak miły i oświecił mnie w kilku kwestiach w tym wątku to wdzięczność moja będzie bezgraniczna.
A więc:
1.Buszując w kanale odkryłem jakieś bardzo ciekawe ustrojstwo wchodzące w przedni mechanizm różnicowy. Muszę ściągnąć osłonę i temu się lepiej przyjrzeć, ale wygląda mi to na blokadę dyfra. Wiem, że II mają tak ową w tylnim moście... ale żeby w przednimDziała wraz z załączeniem reduktora. Moje pytanie brzmi więc, czy dobrze to zidentyfikowałem, czym to jest sterowane i czy da się przenieść sterowanie np: na jakiś przełącznik, żeby dało się załączać blokadę bez reduktora.
2. Pokalałem misiaka gazem. Ułańska fantazja popchneła mnie do włożenia 140l butli do bagażnika. W efekcie w połączeni z lekko ubitymi sprężynami tył mi lekko siedzi w stosunku do lekko podniesionego na drążkach przodu. Chciałem podnieść ten tył +4 cale. Sprężyny +2 IM znalazłem, ale +4 do paździora jakoś się w wyszukiwarce nie chcą pokazać. Ktoś mógłby coś ciekawego polecićDodatkowo, fajnie by było, żeby to były sprężyny HD lub +200kg czyli takie z grubszego drutu... jeśli się nie mylę.
3. W nawiązaniu do pytania nr2 - słyszałem, że Jeepiarze stosują podkładki pod sprężyny liftujące +2 cale. Paździerzakach też się taką magie stosuję, czy to raczej zło
4. Wydaje mi się, że pasują te same springi co do PII, ale czy tylko
5. Ile można podnieść na drążkach, żeby to było w miarę sensownie i nie nadwyrężało zanadto konstrukcji
6. To możliwe, żeby mnie miał na półosiach sprzęgiełekPodobno w Paździorach i Jeepach są "wyłączane z jednej strony" cokolwiek to znaczy.

- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
To już było wałkowane na forum, ale co tam zdradzę ci tajemnicę
1/6 - To co znalazłeś na przednim moście to nie blokada. Jest to siłownik rozłączający prawą półoś od koronki w dyferencjale. Kiedy jedziesz na 2H, prawa półoś zostaje odpięta od układu napędowego, a lewa kręci tylko koronkami w dyfrze. Dzięki temu przekładnia główna i przedni wał nie dostają napędu od kół i się nie kręcą podczas jazdy na 2H. Mechanizm ten zastępuje sprzęgiełka w piastach kół.
4 - Pasuje pewnie kilka innych sprężyn, ale czy masz czas i pieniądze na eksperymenty? Kup dedykowane i będziesz zadowolony.
5 - Bezpiecznie to tyle żeby odbojnik górnego wahacza nie oparł się o ramę. Teorii jaki luz zostawić jest wiele, ale musisz pamiętać że koło musi pracować w górę i w dół. Ideałem jest pół na pół ale po podniesieniu tak nie będzie. Możesz przyjąć proporcje 2/3 dół do 1/3 góra.
To chyba tyle.

1/6 - To co znalazłeś na przednim moście to nie blokada. Jest to siłownik rozłączający prawą półoś od koronki w dyferencjale. Kiedy jedziesz na 2H, prawa półoś zostaje odpięta od układu napędowego, a lewa kręci tylko koronkami w dyfrze. Dzięki temu przekładnia główna i przedni wał nie dostają napędu od kół i się nie kręcą podczas jazdy na 2H. Mechanizm ten zastępuje sprzęgiełka w piastach kół.
4 - Pasuje pewnie kilka innych sprężyn, ale czy masz czas i pieniądze na eksperymenty? Kup dedykowane i będziesz zadowolony.
5 - Bezpiecznie to tyle żeby odbojnik górnego wahacza nie oparł się o ramę. Teorii jaki luz zostawić jest wiele, ale musisz pamiętać że koło musi pracować w górę i w dół. Ideałem jest pół na pół ale po podniesieniu tak nie będzie. Możesz przyjąć proporcje 2/3 dół do 1/3 góra.
To chyba tyle.

Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
- JakubGrimm
- jestem tu nowy...
Wielgachne dzięki 

Zna ktoś może średnicę tulei w amortyzatorze przednim L200 2,5DID z 2007roku?
Auto musi cały czas jeździć dlatego odpada zrzucenie go, mierzenie i szukanie części...
PS. Wiem że jest opcja kupienia nowych ale odpada
Auto musi cały czas jeździć dlatego odpada zrzucenie go, mierzenie i szukanie części...

PS. Wiem że jest opcja kupienia nowych ale odpada

Zielony Autobus 2,7TDi
-
- jestem tu nowy...
Cześć, Chyba nie umiem szukać. Siedze na forum od 16.Panowie szukam informacji w temacie tylnych dyfrów. Chciałbym się dowiedzieć które w generacji 1 i 2 posiadają LSD bez blokady. Znalazłem coś takiego http://www2.pajeroclub.com.au/forum/sho ... hp?t=13310 przełożenia są ale o LSD nic tam nie ma. Jak to jest czy wszystkie gen2 miały LSD czy tylko wybrane wersje silnikowe. Gdzieś jeszcze wyczytałem,że te z tarczami mają LSD.Jak to jest z gen 1?? Czy tam lsd było na zamówienie??
NIe jestem terenowcem ale szukam tam czesci
z jakiego materiału może być wykonana chłodnica klimatyzacji w l200 z 95r?
Ktoś samodzielnie dołożył klimę, chłodnica wygląda mniejwięcej tak: http://allegro.pl/mitsubishi-l200-04r-2 ... 54125.html
Niestety złącza są przerobione, są dospawane złącza śrubowe więc wymiana na inną nie kalkuluje się.
Przydało by się tą załatać ale jak zwykle samochód stoi daleko, jak do niego pojadę chcę być wyposażony w niezbędne do łatania narzędzia i materiały.
Ktoś samodzielnie dołożył klimę, chłodnica wygląda mniejwięcej tak: http://allegro.pl/mitsubishi-l200-04r-2 ... 54125.html
Niestety złącza są przerobione, są dospawane złącza śrubowe więc wymiana na inną nie kalkuluje się.
Przydało by się tą załatać ale jak zwykle samochód stoi daleko, jak do niego pojadę chcę być wyposażony w niezbędne do łatania narzędzia i materiały.
- nickczemnik
- jestem tu nowy...
W 1 nie ma chyba żadnego klucza do tego, które mają LSD, a które nie.DoktorKe70 pisze:Cześć, Chyba nie umiem szukać. Siedze na forum od 16.Panowie szukam informacji w temacie tylnych dyfrów. Chciałbym się dowiedzieć które w generacji 1 i 2 posiadają LSD bez blokady. Znalazłem coś takiego http://www2.pajeroclub.com.au/forum/sho ... hp?t=13310 przełożenia są ale o LSD nic tam nie ma. Jak to jest czy wszystkie gen2 miały LSD czy tylko wybrane wersje silnikowe. Gdzieś jeszcze wyczytałem,że te z tarczami mają LSD.Jak to jest z gen 1?? Czy tam lsd było na zamówienie??
Można położyć się pod samochodem i wytrzeć korek oleju na moście (jest widoczne info, żeby lać tylko olej do LSD), sprawdzić po VIN albo podnieść tył i zakręcić jednym kołem.
Elo. Tak na szybko, dokonczylem wczoraj sprzęglo. Gdzie i jakie kupic najlepiej? Co polecacie? 4d56 L200 115KM
Wysokość liftu należy dopasować do wzrostu teściowej
L200 4d56
L200 4d56
- nickczemnik
- jestem tu nowy...
U mnie jeszcze bangla, więc nie wymieniałem, ale jak się interesowałem tematem, to exedy było najczęściej polecane. Polecano też omijać ValeoPolsky pisze:Elo. Tak na szybko, dokonczylem wczoraj sprzęglo. Gdzie i jakie kupic najlepiej? Co polecacie? 4d56 L200 115KM

-
-
Witajcie,
znacie może sklep, gdzie można kupić miedziane przewody hamulcowe do Pajero I? Potrzebuje do Gallopera, ale powinny się nadać od Pajero.
Szukam w necie, ale nie mogę namierzyć. Czy jedyną opcją jest dorabianie?
Sklep może być w Warszawie lub jakiś internetowy.
Dzięki!
P.
znacie może sklep, gdzie można kupić miedziane przewody hamulcowe do Pajero I? Potrzebuje do Gallopera, ale powinny się nadać od Pajero.
Dzięki!
P.
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda
zaczęła się... przygoda
- lesmen
- jestem tu nowy...
Pomierz jaką długość potrzebujesz, weź końcówki i idź do najbliższego motoryzacyjnego. Dobiorą odpowiedni a jak nie będą mieć takiej długości to powinni dorobić na miejscu.politolog16 pisze:Witajcie,
Dzięki!
P.
Mitsubishi Pajero 2,5TD '96 SS LSD, snorkel, BFG KM2
był: Mitsubishi Pajero 2,5TD '88
był: Mitsubishi Pajero 2,5TD '88
- alibia1112
A na E-PAJERO.PL szukałeśpolitolog16 pisze:Witajcie,
Dzięki!
P.

Ostatnio szukałem w swojej wiosce łożyska igiełkowego i nigdzie nie było

A oni mieli i na drugi dzień przyszło wraz z uszczelniaczami

CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
a przy okazji zapłaciłeś jak za mokre zbożealibia1112 pisze:A na E-PAJERO.PL szukałeśpolitolog16 pisze:Witajcie,
Dzięki!
P.![]()
Ostatnio szukałem w swojej wiosce łożyska igiełkowego i nigdzie nie było![]()
![]()
A oni mieli i na drugi dzień przyszło wraz z uszczelniaczami

łożysko standardowe a uszczelniacze trochę mniej ale też do dostania
co do przewodów
http://pwpnet.pl/index.php?l=pl&s=prod& ... k=04.83>87
a po numerach z tej firmy w intercarsie
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
- alibia1112
moje łożysko było zmielone, to nie było do czego porównać i co zmierzyćlukas 78 pisze:a przy okazji zapłaciłeś jak za mokre zbożealibia1112 pisze:A na E-PAJERO.PL szukałeśpolitolog16 pisze:Witajcie,
Dzięki!
P.![]()
Ostatnio szukałem w swojej wiosce łożyska igiełkowego i nigdzie nie było![]()
![]()
A oni mieli i na drugi dzień przyszło wraz z uszczelniaczami![]()
co do przewodów

Jeden telefon i przyszło, a wizyta w naszym intercarsie tylko mnie wk.......

CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
łożysko torrington B-2012 koszt około 35-40 zł uszczelniacz ASO około 50-60 zł(oryginał nie made in china z blepajero) wszystko przyszło do domu w dwa dni
http://www.e-pajero.pl/product-pl-155-L ... 60670.html
za samo łożysko chcą 79 zł
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
Tak jak lesmen pisze idź do sklepu. Mi z tyłu dobierali na biegu dwa lata temu, bo skasowałem hamulce w trasie, to pasowały z daewoo tico i lanosapolitolog16 pisze:Witajcie,
Dzięki!
P.

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- alibia1112
lukas 78 pisze:łożysko torrington B-2012 koszt około 35-40 zł uszczelniacz ASO około 50-60 zł(oryginał nie made in china z blepajero) wszystko przyszło do domu w dwa dni
Ja zapłaciłem za łożysko 70 zeta a uszczelniacz droższy za 5 dych.
Jak się posypie ta chińszczyzna to dam znać

CARPE DIEM
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
-
-
W przypadku przewodów z tą ceną to prawda - przednie za 230zł sztuka. Brak w ofercie zamienników.lukas 78 pisze: a przy okazji zapłaciłeś jak za mokre zboże![]()
co do przewodów
A czy przewody od Pajero do 87 r. będą dokładnie pasować do Gallopera? W WP tego nie wiedzą, ale jeśli tak, to bez problemu mogę do nich podjechać, bo do Pruszkowa mam blisko. Najbardziej problematyczne mogą być chyba końcówki - są takie same?
Niva 1.7i
zaczęła się... przygoda
zaczęła się... przygoda
końcówki są standardowe. Przewody w każdym motoryzacyjnym kupisz.
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597
witam kolegów.
szukam (kupie) most tył z blokadą 4.625 do pajero I 3.0 v6 90r. na sprezynach moze ktos wie cos na ten temat
szukam (kupie) most tył z blokadą 4.625 do pajero I 3.0 v6 90r. na sprezynach moze ktos wie cos na ten temat
koledzy jak sie spisuje LSD w pajero I
Jak sprawne to robi robotę.
W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
a czy pod lsd muszą byc inne półosie czy standard?pojara90 pisze:Jak sprawne to robi robotę.