pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tu
To znowu ja.
Pajerak jest po wymianie tulei tylnych wahaczy, kółka sprawne i powietrze nie ucieka, a auto nadal ściąga w lewo!
Następne co mi wychodzi to przespawanie mocowania wahacza przedniego lewego koła. Koło jest przesunięte do tyłu o 10mm.
Co WY na to???
Czy gdzieś jeszcze mogę szukać?
Jakieś pomysły?
Znacie kogoś z okolic stolicy kto jest sprawny w takich operacjach?
dzięki i pozdrawiam
Czy Pajerak ma filtr kabinowy?
Pajerak jest po wymianie tulei tylnych wahaczy, kółka sprawne i powietrze nie ucieka, a auto nadal ściąga w lewo!
Następne co mi wychodzi to przespawanie mocowania wahacza przedniego lewego koła. Koło jest przesunięte do tyłu o 10mm.
Co WY na to???
Jakieś pomysły?
dzięki i pozdrawiam
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
-
- jestem tu nowy...
Witam. Panowie i Panie rozsypał mi się reduktor w 3 dupy , w Pajero I long 3.0 B manual , i moje pytanie jest takie : czy spasuje reduktor od Pajero II
a jak nie to czy np. od jedynki ale w automacie??? i czy koniecznie musi być od takiej samej pojemności silnika , bo to dziadostwo do tego silnika ciężko znaleźć w rozsądnych pieniądzach. Pozdrawiam i czekam na w miare możliwości szybką odpowiedź bo pojara stoi zamiast jeździć.

- Damian
-
- Kontaktowanie:
jradek pisze:To znowu ja.
Co WY na to???
Jakieś pomysły?
dzięki i pozdrawiam

będziesz ustawiał geometrię na przekoszonym wozie, przespawywując mocowania wahaczy?

przepraszam za brutalne napisanie wprost - ale skoro masz tak przekrzywioną ramę po jakimś starym dzwonie, to zasadniczo zastanawiałbym się, czy w ogóle warto w ten wóz inwestować
może kupić jakiegoś ładnego anglika, a to co masz wykorzystać na fanty do przekładki, a pozostałe organy sprzedać?
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
dobre, dobre
oddaj kolego wóz tym co się znają i tyle. Nie podpowiadaj nawet takich rozwiązań i jeśli ktoś Ci coś takiego zaproponuje lub podpowie to zerwij znajomość.
Jak Cię będzie łupać nera to pójdziesz do specjalisty. Z autem zrób tak samo
oddaj kolego wóz tym co się znają i tyle. Nie podpowiadaj nawet takich rozwiązań i jeśli ktoś Ci coś takiego zaproponuje lub podpowie to zerwij znajomość.
Jak Cię będzie łupać nera to pójdziesz do specjalisty. Z autem zrób tak samo
-
-
- Kontaktowanie:
miki_mi2 pisze:Co Wam z tego nie pasuje![]()
Taka wycena:
1. w/z tylnego wału napędowego 0,5rbh - 50zł
2. w/z przedniego wału napędowego 0,5rbh - 50zł
3. wymiana krzyżaków przedniego wału napędowego 2szt 1rbh - 100zł
4. wymiana krzyżaków tylnego wału napędowego 2szt 1rbh - 100zł
5. w/z obudowy tylnej reduktora 1,5rbh - 150zł
6. w/z stabilizatora tylnego, w/z łączników stabilizatora tył 0,5rbh - 50zł
7. w/z półosi przedniej prawej zewnętrznej i wewnętrznej 3rbh - 300zł
8. w/z łożyska półosi wewnętrznej i uszczelniacza 0,5rbh - 50zł
9. w/z przegubu napędowego zewnętrznego prawego 1rbh - 100zł
10. w/z łożyska w zwrotnicy, w/z uszczelniacza 1,5rbh - 150zł
11. przeróbka mocowania tylnych resorów 8rbh - 800zł ( tutaj do przespawania przednie mocowanie o ok 3 cm bo most za bardzo z tyłu był po "naprawie" ramy)
Punkty 7 i 9 nie powinny być połączone?Moim zdaniem tak
Oceńcie tą wycenę
To w końcu dużo czy mało bo nie czaje?Adas pisze:Dobre ceny 1900zł z dzień roboty bez materiału![]()
za przespawanie 800zł to pewnie ramę też ocynkuje

Mi się wydaje, że dużo ale ja to nie z Warszawy
k260
doradźcie co wybrać Silverstone MT117 SPORT czy Yokohama G001 Geolandar M/T
prosze o wasze opinie
prosze o wasze opinie
podpowiecie gdzie regenerują przekładnie kierownicze? Chodzi o Pajero 1kę.
- bilans
- Kontaktowanie:
Zwykle robi się to samemu ..
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
http://www.firmabilans.pl/
Przekładnia nie jest listwowa, ale ślimakowa, trzeba (z tego co tylko teoretycznie wiem) dokręcić śrubę.DeMaDeS pisze:podpowiecie gdzie regenerują przekładnie kierownicze? Chodzi o Pajero 1kę.
- nickczemnik
- jestem tu nowy...
Teoretycznie można zmniejszyć luz dokręcając śrubę, a praktycznie moja przekładnia na przykład była na tyle zmęczona, że wkręcenie dosłownie o pół obrotu spowodowało zablokowanie przekładni w ten sposób, że można było skręcać w lewo lub maks wyprostować, w prawo ani milimetra.jradek pisze:Przekładnia nie jest listwowa, ale ślimakowa, trzeba (z tego co tylko teoretycznie wiem) dokręcić śrubę.
Ja ją oddałem do ludzi zajmujących się ponoć fachowo regeneracją i owszem, kręciła się potem w obie strony, ale ciekła. Po zgłoszeniu reklamacji zrobili wreszcie jak trzeba i teraz działa, ale że dwa razy ją musiałem wyciągać, potem zalewać odpowietrzać itd to moje i ostatecznie średnio jestem zadowolony z tego interesu. Jeśli teraz się jeszcze coś stanie z tym bublem, to chyba będę próbował założyć coś innego - z tego co przymierzałem, to w Terrano ok 2004 roku jest przekładnia podobnych gabarytów, a że młodsza 15 lat to może lepiej posłuży, chociaż przy takim zabiegu trzeba by to wcześniej dokładnie zbadać...
-
- jestem tu nowy...
Witam. Panowie i Panie rozsypał mi się reduktor w 3 dupy , w Pajero I long 3.0 B manual , i moje pytanie jest takie : czy spasuje reduktor od Pajero II
a jak nie to czy np. od jedynki ale w automacie??? i czy koniecznie musi być od takiej samej pojemności silnika , bo to dziadostwo do tego silnika ciężko znaleźć w rozsądnych pieniądzach. Pozdrawiam i czekam na w miare możliwości szybką odpowiedź bo pojara stoi zamiast jeździć.

- boczek140
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam
Panowie czy ktoś może ma do sprzedania bądź wie gdzie kupić ewentualnie od czego dopasować osprzęt do mocowania resorów w Pajero I krótki
Chodzi mi dokładnie o przednią śrubę do mocowania resora, wieszaki oraz co cybanty (śruba U) do połączenia mostu z resorem. Wiem że są na alledrogo ale tam taki zestaw na jeden resor kosztuje ok 200 zł co jest chyba lekką przesadą. W końcu wziąłem się za reanimację swojej pojary, na razie jestem po piaskowaniu ramy i kompletowaniu zawieszenia. Po robocie wstawię fotki z przebiegu prac. czyli pewnie za parę miesięcy jak dobrze pójdzie 
Panowie czy ktoś może ma do sprzedania bądź wie gdzie kupić ewentualnie od czego dopasować osprzęt do mocowania resorów w Pajero I krótki

opinie o Silverstone MT117 SPORT i o Yokohama G001 Geolandar M/T
- boczek140
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Geolandery A/T mam w chryslerze pacifica już 3 sezon i nie narzekam, więc pewnie M/T też są przyzwoiteLuk83 pisze:opinie o Silverstone MT117 SPORT i o Yokohama G001 Geolandar M/T
Od P II pasuje ale musi być easy select, jeżeli super select to wałami bo inne są wielowpusty. Nie pasują żadne od automatów do manuali bo są różnice w wieloklinie. Rodzaj silnika nie ma znaczenia chyba że 3,5 benzyna z P II bo tam mogą być różnice w przełożeniu. No i jeszcze kwestia europejski czy anglik, bo inaczej są rozmieszczone dźwignie. Niestety na allegro większość to angliki.gacek-69 pisze:Witam. Panowie i Panie rozsypał mi się reduktor w 3 dupy , w Pajero I long 3.0 B manual , i moje pytanie jest takie : czy spasuje reduktor od Pajero IIa jak nie to czy np. od jedynki ale w automacie??? i czy koniecznie musi być od takiej samej pojemności silnika , bo to dziadostwo do tego silnika ciężko znaleźć w rozsądnych pieniądzach. Pozdrawiam i czekam na w miare możliwości szybką odpowiedź bo pojara stoi zamiast jeździć.
3.0 V6 +Ironman
-
- jestem tu nowy...
Od P II pasuje ale musi być easy select, jeżeli super select to wałami bo inne są wielowpusty. Nie pasują żadne od automatów do manuali bo są różnice w wieloklinie. Rodzaj silnika nie ma znaczenia chyba że 3,5 benzyna z P II bo tam mogą być różnice w przełożeniu. No i jeszcze kwestia europejski czy anglik, bo inaczej są rozmieszczone dźwignie. Niestety na allegro większość to angliki.
czyli jesli dobrze rozumiem , od PI np. 2,5 TD w manualu bedzie pasował lub od jakiejs innej pojemności byle by w manualu , a od P II też może spasować ale przy super select razem z wałami trzeba by kupić , a od automata żaden ani od P I ami od P II.
czyli jesli dobrze rozumiem , od PI np. 2,5 TD w manualu bedzie pasował lub od jakiejs innej pojemności byle by w manualu , a od P II też może spasować ale przy super select razem z wałami trzeba by kupić , a od automata żaden ani od P I ami od P II.
Witam,
Od blisko 2 tygodni szukam poszerzeń błotników do Pajero I 3d i nigdzie nie można znaleźć jakiś możliwych. Czy może orientujecie się gdzie można dostać używane/nowe, ew. czy pasują jakieś od innego auta? Na aukcjach nie uświadczyłem przez ten czas żadnej aukcji zarówno nowych jak i używanych.
pozdrawiam
Od blisko 2 tygodni szukam poszerzeń błotników do Pajero I 3d i nigdzie nie można znaleźć jakiś możliwych. Czy może orientujecie się gdzie można dostać używane/nowe, ew. czy pasują jakieś od innego auta? Na aukcjach nie uświadczyłem przez ten czas żadnej aukcji zarówno nowych jak i używanych.
pozdrawiam
A to ma byc oryginalne, czy zaspokoi Cie wyciete z pasa transmisyjnego poszerzenie?
Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.
zależało mi by samochód wyglądał oryginalnie, nie zamierzam go bardzo motać ponieważ dużo po czarnym będę jeździł, tylko opony 31, tuleje poliuretanowe 2' i most z hamulcami tarczowymi i blokadą. Znajomy ma plastikowe poszerzenie coś około 10 cm i wygląda to naprawdę fajnie.
to są zdjęcia:
http://zapodaj.net/b16499d44dce6.jpg.html
http://zapodaj.net/71fc38e40a738.jpg.html
Najchętniej takie bym kupił i skakał z radości, ale nie wiem czy jest szansa trafić na to w najbliższym czasie.
to są zdjęcia:
Najchętniej takie bym kupił i skakał z radości, ale nie wiem czy jest szansa trafić na to w najbliższym czasie.
-
- jestem tu nowy...
Marson4x4 pisze:zależało mi by samochód wyglądał oryginalnie, nie zamierzam go bardzo motać ponieważ dużo po czarnym będę jeździł, tylko opony 31, tuleje poliuretanowe 2' i most z hamulcami tarczowymi i blokadą. Znajomy ma plastikowe poszerzenie coś około 10 cm i wygląda to naprawdę fajnie.
to są zdjęcia:
Ja mam cos takiego tylko do P I long , w gorszym stanie ale leżą więc mogę oddać za darmo bo do niczego mi nie potrzebne
Z przodu by pasowało idealnie bo ten sam błotnik, ale z tyłu to nie wiem. Jeśli by pasowało na ten tył przygarnął bym z radością, natomiast jeśli nie pasuje to szkoda brać bo i tak nie zamontuje tylko na przodzie. Zły stan mi nie przeszkadza bo trochę szpachli i polakieruje, byle by nie były popękane za bardzo 

-
- jestem tu nowy...
Marson4x4 pisze:Z przodu by pasowało idealnie bo ten sam błotnik, ale z tyłu to nie wiem. Jeśli by pasowało na ten tył przygarnął bym z radością, natomiast jeśli nie pasuje to szkoda brać bo i tak nie zamontuje tylko na przodzie. Zły stan mi nie przeszkadza bo trochę szpachli i polakieruje, byle by nie były popękane za bardzo
jak chcesz to moge Ci podesłać zdjęcia na maila , jak wyglądaja ale czy pasują to nie mam pojęcia , musiałbys sie gdzies dowiedzieć
Witam ponownie z kolejnym problemem.
Silnik rzęził i wszystko wskazywało na sprzęgło, oddałem auto do mechanika na wymianę i...
Okazało się, że to nie sprzęgło, ale:
panewka oporowa wału, lub
łożyska skrzyni biegów.
Co obstawiacie?
Silnik rzęził i wszystko wskazywało na sprzęgło, oddałem auto do mechanika na wymianę i...
Okazało się, że to nie sprzęgło, ale:
panewka oporowa wału, lub
łożyska skrzyni biegów.
Co obstawiacie?
- nickczemnik
- jestem tu nowy...
Nie pasują zupełnie. Wiem, bo do longa szukam ponad rok i raz się tylko trafiły, właśnie do krótkiego, ale to z pół roku temu. Ja bym chętnie zobaczył na maila te do longa, a gdybym widział coś do krótkiego, to dam znać.gacek-69 pisze:jak chcesz to moge Ci podesłać zdjęcia na maila , jak wyglądaja ale czy pasują to nie mam pojęcia , musiałbys sie gdzies dowiedziećMarson4x4 pisze:Z przodu by pasowało idealnie bo ten sam błotnik, ale z tyłu to nie wiem. Jeśli by pasowało na ten tył przygarnął bym z radością, natomiast jeśli nie pasuje to szkoda brać bo i tak nie zamontuje tylko na przodzie. Zły stan mi nie przeszkadza bo trochę szpachli i polakieruje, byle by nie były popękane za bardzo