[Pajero 2.8] Planowanie głowicy
Moderator: Kosiarz
[Pajero 2.8] Planowanie głowicy
Witam,
Czy planowanie głowicy w silniku 2.8 jest możliwe? tzn. Możliwe pewnie jest, ale czy robi się to? Czy jest to opłacalne?
Słyszałem, że jest problem z ceramicznymi komorami wstępnego spalania podczas szlifowania, że niby pękają.
Pozdrawiam
Czy planowanie głowicy w silniku 2.8 jest możliwe? tzn. Możliwe pewnie jest, ale czy robi się to? Czy jest to opłacalne?
Słyszałem, że jest problem z ceramicznymi komorami wstępnego spalania podczas szlifowania, że niby pękają.
Pozdrawiam
było Pajero II 2.5TDi '93 Long (V44)
jest Pajero II 2.8TDi '98 Long (V46)
Re: [Pajero 2.8] Planowanie głowicy
Ponieważ nikt jeszcze nie odpowiedział, napiszę co się dowiedziałem w między czasie m.in. z profesjonalnej szlifierni.
* nie planuje się głowicy z ceramicznymi komorami spalania wstępnego tzn. da się ale koszt jest porównywalny z nową głowicą. Trzeba wybić komory, splanować głowicę i wbić ceramiczne komory (czy jakoś tak, nie pamiętam czy te ceramiczne komory osobno się szlifuje czy kupuje nowe)
* generalnie w szlifierni powiedzieli, że te ceramiczne komory oni wyciągają (poprzez pokruszenie) i montują nowe metalowe. Z tego co się dowiedziałem, nowe głowice hiszpańskiej firmy AMC (chwalone na zagranicznych forach) również mają metalowe komory spalania wstępnego. Koszt takiej operacji, z sprawdzeniem szczelności głowicy, splanowaniem głowicy, wymianą komór to ~600zł.
Zagraniczne fora, również potwierdzają powyższe informacje. Niestety na naszych niewiele tego jest, tak jak i całym "polskim" Internecie.
Mam jednak jeszcze kilka pytań związanych z tematem, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi, może ktoś z Was będzie ją znał... i pomoże
* Dlaczego Japończycy montowali komory ceramiczne zamiast metalowych? Co tak naprawdę daje ceramiczna komora spalania wstępnego?
* Czy są jakieś zagrożenia, jeśli wymienię ceramiczne komory na metalowe?
* Robić tę głowicę czy kupić nową np. AMC? Jaka jest wasza opinia?
Pozdrawiam
* nie planuje się głowicy z ceramicznymi komorami spalania wstępnego tzn. da się ale koszt jest porównywalny z nową głowicą. Trzeba wybić komory, splanować głowicę i wbić ceramiczne komory (czy jakoś tak, nie pamiętam czy te ceramiczne komory osobno się szlifuje czy kupuje nowe)
* generalnie w szlifierni powiedzieli, że te ceramiczne komory oni wyciągają (poprzez pokruszenie) i montują nowe metalowe. Z tego co się dowiedziałem, nowe głowice hiszpańskiej firmy AMC (chwalone na zagranicznych forach) również mają metalowe komory spalania wstępnego. Koszt takiej operacji, z sprawdzeniem szczelności głowicy, splanowaniem głowicy, wymianą komór to ~600zł.
Zagraniczne fora, również potwierdzają powyższe informacje. Niestety na naszych niewiele tego jest, tak jak i całym "polskim" Internecie.
Mam jednak jeszcze kilka pytań związanych z tematem, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi, może ktoś z Was będzie ją znał... i pomoże
* Dlaczego Japończycy montowali komory ceramiczne zamiast metalowych? Co tak naprawdę daje ceramiczna komora spalania wstępnego?
* Czy są jakieś zagrożenia, jeśli wymienię ceramiczne komory na metalowe?
* Robić tę głowicę czy kupić nową np. AMC? Jaka jest wasza opinia?
Pozdrawiam
-
-
W "fani czterech kółek" na Discovery nie tak dawno było jak zwykły żeliwny kolektor wydechowy oddali do firmy gdzie ta na kolektor nałożyła właśnie ceramikę. Z tego co pamiętam chodziło o wiele lepsze odprowadzenie ciepła.
Zacznijmy od tego, że nie planuje się głowicy jeśli nie jest to potrzebne. Głowice się MIERZY, sprawdza się odchyłki od płaszczyzny.
Jeśli oryginalnie były komory ceramiczne to tego bym nie zmieniał. Tym bardziej, że skąd weźmiesz metalowe, jeśli nie ma oryginałów ? Jakieś badziewie ?
Jeśli głowica jest krzywa, to kupuj nową AMC.
Jeśli oryginalnie były komory ceramiczne to tego bym nie zmieniał. Tym bardziej, że skąd weźmiesz metalowe, jeśli nie ma oryginałów ? Jakieś badziewie ?
Jeśli głowica jest krzywa, to kupuj nową AMC.
Podobno można dostać metalowe do tej głowicy (100zł/szt. z montażem)
Dostać można, tylko ile one warte ? Jaki producent ? Nie mam absolutnie zaufania do części nieoryginalnych, a już na pewno nie do silnika !
Kupuj nową głowicę AMC, jeśli chcesz tym samochodem pojeździć. Oczywiście oryginalna uszczelka pod głowicę do tego.
Kupuj nową głowicę AMC, jeśli chcesz tym samochodem pojeździć. Oczywiście oryginalna uszczelka pod głowicę do tego.
Dopadło i mnie na 4 cylindrze 
Objaw był dziwny, bo wywalało wodę na zewnątrz stąd podejrzewałem pompę wody ale nieistotne już...
Rozmawiałem z warsztatem do którego postawiłem, że mają zakład w Lublinie który ogarnia tą porcelane i zreanimują to.
Czy ktoś ma namiary na te głowice AMC w jakiej są cenie?
Bo na ebay patrze, że 500 USD trzeba wywalić na nowa sztukę. To to samo??

Objaw był dziwny, bo wywalało wodę na zewnątrz stąd podejrzewałem pompę wody ale nieistotne już...
Rozmawiałem z warsztatem do którego postawiłem, że mają zakład w Lublinie który ogarnia tą porcelane i zreanimują to.
Czy ktoś ma namiary na te głowice AMC w jakiej są cenie?
Bo na ebay patrze, że 500 USD trzeba wywalić na nowa sztukę. To to samo??
Pajero 2,8TD LWB, bodylift 2'' i MT 33x12,5''
Żle pamiętasz,poczytaj na stronie hipeco.Marcingalloper pisze: ↑wt lis 11, 2014 8:31 pm................ Z tego co pamiętam chodziło o wiele lepsze odprowadzenie ciepła.
..........

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl