Pajero 2.8 TD nie wchodzi na obroty

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Videlec

Pajero 2.8 TD nie wchodzi na obroty

Post autor: Videlec » ndz mar 05, 2017 9:35 pm

Witam, trochę mnie tu nie było ale żona, dziecko, dom i te sprawy...

Rzecz ma się następująco: pacjent to Pajero II, 2.8 w automacie, generalnie w sensownym stanie i do tej pory przez dziesięć lat eksploatacji nigdy nie zawiodło. Teraz też jeździ ale... tylko przy delikatnym dodawaniu gazu, tak by auto nie przekraczało ok 2 tyś obr, wtedy jedzie normalnie, automat zmienia wszystkie biegi płynnie bez przeciągania łącznie z nadbiegiem, auto spokojnie sunie sobie 90km/h i wszyscy są zadowoleni.
Problem pojawia się gdy wcisnę gaz mocno, wtedy nie jedzie wcale. Tzn. jak depnę ze startu to wejdzie max na 3 tys obr i zacznie lekko szarpać a automat wejdzie maksymalnie na drugi bieg, wyżej nie zmieni, auto pojedzie max 40-50 km/h, pod górkę nie ma siły, ledwo bidoli. Jeśli jadę po delikatnym rozpędzaniu powiedzmy 80km/h i depnę do dechy to nie dzieje się nic, poza tym, że go przymuli i zacznie lekko szarpać kickdown nie zadziała, auto nie przyśpiesza.

Pali normalnie, nie dymi, płyny są, nie ubywają i nie przybywają, filtry wymienione, w automacie olej też jakiś czas temu zmieniłem, hamulce nie zapieczone, wężyki od turbo, intercoolera i inne gadżety też raczej na swoim miejscu, generalnie pod maską ład więc drogie brawo, zdycha turbo, pada skrzynia, pompa wtryskowa, czy może sławetne koło pasowe dwumasowe? :)21

Pytam bo nie wiem czy szukać mechanika, pompiarza, czy speca od automatów. Sam chyba nie ogarnę :roll:

a jeszcze mi się przypomniało, na postoju, przy depnięciu do dechy zamyka obrotomierz.
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

suka blać

Re: Pajero 2.8 TD nie wchodzi na obroty

Post autor: suka blać » ndz mar 05, 2017 11:59 pm

moze smok w baku przytkany? bo objawy takie jakbys mial filtr zatkany.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn mar 06, 2017 8:56 am

Mi też pierwszy na myśl przyszedł filtr.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pn mar 06, 2017 10:38 am

Wymieniony góra 5tys temu, no chyba, ze ciągnie syf z baku, po 18 latach pewnie go nie brakuje. Myślałem jeszcze o dziurze w przewodach gdzieś powyżej smoka. Trzeba by zrobic test butelki.

W sumie to jeszcze po włączeniu świateł znacznie przygasają kontrolki, aku nowe, masa sprawdzona ale moze gdzies gubi prąd...
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn mar 06, 2017 11:50 am

Videlec pisze:Witam, trochę mnie tu nie było ale żona, dziecko, dom i te sprawy...

a jeszcze mi się przypomniało, na postoju, przy depnięciu do dechy zamyka obrotomierz.
To moze byc jeszcze cos z czujnikiem obrotow na pompie. Nie wiem jak w 2.8, ale odpiecie kabelka w 2.5 powodowalo wylaczenie silnika. A przerwy w obrotach na czujniku, zamulki.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pn mar 06, 2017 11:58 am

Musiała by tam być pompa z elektronicznym nastawnikiem. Nie orientuje się, które 2.8 takie miały i czy w ogóle.
Test butelki może pomóc odpowiedzieć, czy wszystko ok z dopływem paliwa z baku. Jak masz pompę na linkę i na butelce nie będzie dobrze jeździł, to może być kwestia zużycia sekcji ssącej pompy. Informuj.
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pn mar 06, 2017 12:39 pm

w zeszłym roku wymieniany był uszczelniacz na wałku pompy bo auto gasło po odpaleniu z tej okazji pompa miała przegląd w specjalistycznym warsztacie, stan oceniono na zadowalający, dlatego jakoś nie biorę pod uwagę nagłego jej zgonu ale jakieś jej elementy mogły zczeznąć, gdzieś słyszałem o wysokim i niskim ciśnieniu na pompie, może to wysokie nie domaga. Na razie test butelki, zrobię jak będę miał chwile czasu.

Jeszcze podobno jest sterownik między automatem a pompą, nie wiem jaki i na jakiej zasadzie działa, ktoś coś o tym słyszał?
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
purti

Post autor: purti » pn mar 06, 2017 12:58 pm

Niskie ciśnienie to właśnie sekcja ssąca do której podłączasz przewód paliwowy z baku, a wysokie ciśnienie to już część pompy za tłoko-rozdzielaczem ( tam powstaje ciśnienie z jakim jest wtryskiwane paliwo)
Bubaru outback na A/T :)21
DR 750s

suka blać

Post autor: suka blać » pn mar 06, 2017 4:23 pm

a jest tam sitko w pompie ?

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pn mar 06, 2017 6:57 pm

Sitko chyba jest, jakos tak zaraz na wejściu.

Na razie sprawa wygląda tak, zastanawiały mnie te przygasające kontrolki, mocowanie klem i masę sprawdzałem wczesniej ale dopatrzyłem sie teraz częściowo przełamanego kabla za minusowa klemą, zarobiłem ją na nowo i... przejechałem 30 km i nic sie nie dzieje. Objawy ustąpiły. Nie wiem czy to przypadek czy to faktyczna przyczyna, zobaczymy. Dam znać
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » pn mar 13, 2017 10:15 pm

Jak nie masz pompy przerobionej na manualna to z braku masy sie rozne cuda moga dziac....
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
Blackbear
Kontaktowanie:

Post autor: Blackbear » śr kwie 05, 2017 4:18 am

Wymień jeszcze raz ten filtr paliwa i zajrzyj do baku. Może wymagac czyszczenia. Mam auto dwa lata zaledwie, a juz 5 raz wymienilem filtr :evil:. Na szczęście drogie nie są, a operacja nawet prosta. Po wymianie auto jak nowe...
Było Pajero, jest Galant

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw maja 25, 2017 3:56 pm

Obroty jałowe w moim "nowym" 4M40 są za wysokie. Jak je obniżyć?

Awatar użytkownika
Blackbear
Kontaktowanie:

Post autor: Blackbear » ndz maja 28, 2017 9:24 am

Tzn ile rpm?
Było Pajero, jest Galant

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz maja 28, 2017 9:37 am

Szwankuje mi ten mechanizm co jest pod dzwignia na pompie. Raz go juz przestawilem, ale nie pomoglo. Tetaz na zimnym mam 750, po rozgrzaniu 950.

Awatar użytkownika
Blackbear
Kontaktowanie:

Post autor: Blackbear » ndz maja 28, 2017 9:40 am

Wcale jakieś wysokie nie są. Chociaż niższe powinny być raczej po rozgrzaniu. Mi przy P lub N sięgają blisko 1tys rom.
Było Pajero, jest Galant

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”