Progi pod hi-ifta

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
gossy

Progi pod hi-ifta

Post autor: gossy » ndz cze 03, 2007 9:58 am

Przymierzam się do takowych w moim Pajero.

Może macie gotowe wypróbowane patenty mocowań, przykręcać je bezpośrednio do ramy? wspawywać bym nie chciał, fotki mile widziane :wink: :wink: .

Ja znalazłem takie:
Obrazek

Obrazek
------------
Jarek po trupach do celu ...

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » ndz cze 03, 2007 2:36 pm

Spójrz, że to mocowanie nie za bardzo daje radę - widać odkształcenie obejmy.

Pomysł znacznie lepszy niż spawanie do ramy. Ja proponuję Ci oprócz tego mocowania wykorzystać kątownik ( lub wygiętą blachę) opierającą się o próg i jednocześnie stanowiącą osłonę progów.

Wiem, że trochę mętnie, na forum Suzuki było takie rozwiązanie, jak znajdę to dam link
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz cze 03, 2007 3:02 pm

ja mam podobnie w nissanku tylko że blacha z 2x grubsza, i skrecana jest na śruby i u góry i na dole, a śruby chyba 12 albo 14 już nie pamietam, mocowanie się nie odkształca, no i u mnie zamiast profilu idzie rurka grubościenna
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn cze 04, 2007 7:31 am

Gossy to mocowanie jest lipne chociaż idea słuszna. Zdecydowanie polecam to co pisze Booboo bo u mnie było zrobione tak jak na twoim rysunku i "przypadkiem" :)21 spadłem na progi i się pogięły. Po za tym zdecydowanie mocowanie w trzech miejscach do ramy a nie w dwóch. Ja będę robił progi mocowane do uchwytu który jest przykręcany do ramy - możliwość szybkiego szybkiego demontażu samych progów. Jak dojdzie to do skutku - ze dwa tygodnie minie jak nic :)21 to podeślę zdjęcia.
Zbowid

Awatar użytkownika
Greentop

Post autor: Greentop » śr lis 14, 2007 2:40 pm

Zbowid pisze:...mocowanie w trzech miejscach do ramy...Ja będę robił progi mocowane do uchwytu który jest przykręcany do ramy...Jak dojdzie to do skutku - ze dwa tygodnie minie jak nic :)21 to podeślę zdjęcia.
Zbowid - zrobiłeś te progi nim zmieniłeś na toykę ?? Bo na zdjęcia się nie doczekaliśmy :( W długim to myślę 4 mocowania wystarczą. Co ty na to?
BooBoo pisze:...oprócz tego mocowania wykorzystać kątownik ( lub wygiętą blachę) opierającą się o próg i jednocześnie stanowiącą osłonę progów...
BooBoo - nie bardzo mogę sobie to wyobrazić. Nie bardzo mogę to znaleść. Poratujesz rozwiniętym opisem, linką albo rysunkiem poglądowym?

A jak rozwiązujecie możliwość przesunięcia się progu wzdłuż ramy przy strzale? Mocowaliście dodatkowo do trzymań budy czy może stosowaliście nitogwinty w ramie?
No i w końcu jaki profil daliście na sam próg? 60x40x2 w poziomie wydaje mi się ciut pancerny nawet jak na wagę i gabaryt długiego.

A w ogóle - super byłoby zobaczyć rozwiazania progów w innych miśkach. Powklejajcie fotki, zrobi się konkretny temat
dętki sucks! a dotacja z Funduszu Pracy vivat!

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » śr lis 14, 2007 2:54 pm

Tak, tak progi muszą być pancerne żeby przypadkiem się nie wygięły przy strzale – mają wytrzymać wszystko. HGW …co będzie z ramą ,najwyżej kupi się nową od Goszenia :)20
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Greentop

Post autor: Greentop » śr lis 14, 2007 3:35 pm

Eskapada pisze:... HGW …co będzie z ramą...
Rama to profil 80x60, miejscami większy. Planuję próg 60x40x2. Dlaczego? Bo wskaźniki wytrzymałości na zginanie są dokładnie 2 razy mniejsze dla profila w progu niz dla ramy w najcieńszym jej punkcie. Choc zastanawiam się czy jeszcze nie odchudzić.

Bartek - lepiej wyślij nam naklejki ze zlotu albo jakieś resory jak znajdziesz u siebie w garażu :wink:

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » śr lis 14, 2007 4:49 pm

Greentop pisze:
Rama to profil 80x60, miejscami większy. Planuję próg 60x40x2. Dlaczego? Bo wskaźniki wytrzymałości na zginanie są dokładnie 2 razy mniejsze dla profila w progu niz dla ramy w najcieńszym jej punkcie. Choc zastanawiam się czy jeszcze nie odchudzić.

Bartek - lepiej wyślij nam naklejki ze zlotu albo jakieś resory jak znajdziesz u siebie w garażu :wink:
kurde to u mnie jesli mnie oczy nie mylą mam 40x40 (mocowanie bo próg to rura fi60 chyba :roll: ) chyba każe przerobić na szyny tramwajowe :)21
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » śr lis 14, 2007 10:42 pm

Opcja "szukaj" nie działa?
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
gossy

Post autor: gossy » śr lis 14, 2007 10:47 pm

Balu-Balu pisze:Opcja "szukaj" nie działa?
Znowu masz kolego jakiś problem??
Dobrze, że twoje posty są takie sensowne i cenne, za miesiąc będziesz miał z 1000 postów. :)3
------------

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » czw lis 15, 2007 8:24 am

Greentop pisze:
A wziąłeś pod uwagę działanie siły po przyłożeniu do jakby nie patrzeć, dość długich mocowań.

Też mnie czeka robienie progów po lifcie budy i tez na początku wszystko było proste. :-?

W skórcie progi mają być lekkie, wytrzymałe, solidnie zamocowane i wytrzymac 1,5 tony :D

Trudno pogodzić.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » czw lis 15, 2007 10:42 am

Znowu masz kolego jakiś problem??
Dobrze, że twoje posty są takie sensowne i cenne, za miesiąc będziesz miał z 1000 postów.

Tylko Ty możesz dopierda.ać innym cwaniaczku. Poczuj jak to jest.

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » czw lis 15, 2007 10:56 am

@ Balu

Robisz takim wypowiedziami z tego zacnego forum , Forum. Onet.pl lub inne o zabarwieniu szczeniacko chamskim forum.o2.pl. Dobrze Ci Mariusz zwrócił uwagę – a jeśli się myle to wyszukaj mi, jemu, nam tematów na temat progów w Mitsubishi. Udowodnij nam cwaniaczkom że masz rację że trzeba gawiedź wysłać do wyszukiwarki bo tam znajdą odpowedź
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » czw lis 15, 2007 11:02 am

Eskapada - tracisz tylko czas. Nie pojmie.

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » czw lis 15, 2007 12:10 pm

BooBoo pisze:Eskapada - tracisz tylko czas. Nie pojmie.

Napiszę to samo "Eskapada - tracisz tylko czas. Nie pojmie."

Eskapada, to Ty też jesteś cwaniaczkiem? Miałem trochę inne zdanie. Ale co tam, mogłem sie mylić. Dlaczego w tamtej, poprzedniej pyskówce tego typa BooBoofruta za cugle nie hamowałeś a mi uwagę zwracasz? Kolega ? Zmień kolegów, źle z tym wyglądasz.

Awatar użytkownika
gossy

Post autor: gossy » czw lis 15, 2007 1:20 pm

Balu-Balu pisze: Tylko Ty możesz dopierda.ać innym cwaniaczku. Poczuj jak to jest.
Dopierda.j sobie cwaniaczku - masz do tego prawo - tylko wcześniej dolej sobie oleju do główki.
Jesteś przemądrzałym gnojkiem - jakoś przed 15 marca 2007 pyskówek nie było.
I żeby skończyć następną pyskówkę, którą rozpętujesz - @Balu wyluzuj, nie masz gdzie spalać swojej energii? Więcej błota - mniej stukania w klawiaturę, nie wyszumiałeś się na Sodomiadzie?
Wrzuć kolego na luz bo będziesz kiedyś potrzebował pomocy i nikt nie będzie chciał z Tobą dyskutować.

Ja kończę, wiadomo komu trzeba ustąpić.
------------

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » czw lis 15, 2007 1:42 pm

ziew

Nie wjeżdżaj na ambicję, zacznij się przyglądać sobie, tam to dopiero jest co poprawiać. A jeśli chodzi o datę 15.03 to Ci wyjaśnię. Jest tu parę osób co myślą (kolejny powód do zadumy), że wszystko im wolno na tym forum. Ty do nich też należysz, a ja będę udowadniał, że tu nie ma lepszych i gorszych, strych i młodych, imprezowiczów i wpadających na imprezę. Wiem, ze lepiej jak młody , po zjebkach starszyzny, mordę zamknie, ale to już przeszłość. Ja będę młodych wspomagał. Oni mają szansę się czegoś nauczyć a Wy jesteście złym przykładem do nauki. Pieniaczem przy kompie to każdy może być. To Ty wreszcie dupę rusz i jedź w teren, ja tam już czekam na Ciebie. Wiem też, że w pewnej grupie społecznej, jak braknie argumentów, nie zostaje nic innego jak wyzywać innych. Brawo gratuluję poziomu. Podziwiam też Twoją spostrzegawczość, jak na to wpadłeś, że byłem na Sadomiadzie, no jak? I jeszcze jedno, jaką Ty możesz dać pomoc?Jaką? Sam jej jeszcze potrzebujesz. Pracuj nad sobą, to daje efekty. Bądź wreszcie dorosły, miej szacunek dla innych i zachowuj się poważnie. Cała Polska Cię czyta. Dla parę osób, co myślą podobnie, nie trzeba się tak błaźnić. Szacunek i jeszcze raz szacunek. !! !!
Niech to będzie Twoje motto.

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » czw lis 15, 2007 1:50 pm

Balu-Balu pisze:Szacunek i jeszcze raz szacunek. !! !!
Własnie niech to będzie też Twoje motto.

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » czw lis 15, 2007 1:56 pm

:)21 :)2 :)2

Awatar użytkownika
gossy

Post autor: gossy » czw lis 15, 2007 2:01 pm

Balu-Balu pisze:ziew

Nie wjeżdżaj na ambicję, zacznij się przyglądać sobie, tam to dopiero jest co poprawiać. A jeśli chodzi o datę 15.03 to Ci wyjaśnię. Jest tu parę osób co myślą (kolejny powód do zadumy), że wszystko im wolno na tym forum. Ty do nich też należysz, a ja będę udowadniał, że tu nie ma lepszych i gorszych, strych i młodych, imprezowiczów i wpadających na imprezę. Wiem, ze lepiej jak młody , po zjebkach starszyzny, mordę zamknie, ale to już przeszłość. Ja będę młodych wspomagał. Oni mają szansę się czegoś nauczyć a Wy jesteście złym przykładem do nauki. Pieniaczem przy kompie to każdy może być. To Ty wreszcie dupę rusz i jedź w teren, ja tam już czekam na Ciebie. Wiem też, że w pewnej grupie społecznej, jak braknie argumentów, nie zostaje nic innego jak wyzywać innych. Brawo gratuluję poziomu. Podziwiam też Twoją spostrzegawczość, jak na to wpadłeś, że byłem na Sadomiadzie, no jak? I jeszcze jedno, jaką Ty możesz dać pomoc?Jaką? Sam jej jeszcze potrzebujesz. Pracuj nad sobą, to daje efekty. Bądź wreszcie dorosły, miej szacunek dla innych i zachowuj się poważnie. Cała Polska Cię czyta. Dla parę osób, co myślą podobnie, nie trzeba się tak błaźnić. Szacunek i jeszcze raz szacunek. !! !!
Miało nie być pyskówki - to tylko ci odpowiem:
- też kiedyś byłem nowy na Forum i zjebki dostałem - i co z tego, wojny nie rozpętałem, ambicji mi to nie zjadło,
- ty jesteś dobrym przykładem do nauki? napisz wszystkim na czym się znasz, jakie masz doświadczenie życiowe? (i nie chodzi mi tylko o tematykę 4x4),
- jak wpadłem że byłeś na Sodomiadzie - bo w przeciwieństwie do ciebie więcej czytam niż piszę głupoty,
- szacunek mam dla ludzi, którzy szanują innych a ty niestety do nich nie należysz

I na koniec - @Balu nie jesteś Alfą i Omegą, ja też nią nie jestem, każdy może wyrazić opinię na każdy temat - wolny (podobno) kraj. Człowiek uczy się do końca życia ....

I tak na definitywny koniec - zapraszam cię na piwo do Lodzi, daj spokój waśniom - nie wnoszą nic pozytywnego do dyskusji.
------------

Awatar użytkownika
Greentop

Post autor: Greentop » czw lis 15, 2007 2:18 pm

Balu-Balu pisze:....Ja będę młodych wspomagał....
Ja jestem młody :D ale nie znalazłem wiele o progach w miśku. W suzie, parchu - jasne - ale mis to inna waga, inna odległość podłużnic od krawędzi budy...po prostu inny pojazd. Więc pomóż mi - albo swoją wiedzą, albo sprytem i tak użyj opcji szukaj, żebym trafił na temat z konstruktywnymi i interesującymi odpowiedziami/rozwiązaniami.

BooBoo - wiem że właśnie liftujesz bude i to jest twoj priorytet, ale wytłumacz o co chodzi z tym "...oprócz tego mocowania wykorzystać kątownik ( lub wygiętą blachę) opierającą się o próg i jednocześnie stanowiącą osłonę progów..." - nie mogę zrozumieć. Dodatkowy próg miałby się opierać o próg budy ?? :roll:
BooBoo pisze:W skórcie progi mają być lekkie, wytrzymałe, solidnie zamocowane i wytrzymac 1,5 tony
To oczywiste, ale trudne do osiągnięcia - stąd odświeżyłem temat.

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » czw lis 15, 2007 2:49 pm

Poczekaj chwilkę, zaraz zrobie rysunek.

Były foty takiego ustrojstwa w dziale suzuki (jakieś trzy lata temu i nie mogę znależć).

Obrazek

rysunek oczywiście nie jest techniczny :D
ale chyba teraz idea jest bardziej widoczna

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » czw lis 15, 2007 4:09 pm

daj spokój waśniom - nie wnoszą nic pozytywnego do dyskusji.

właśnie o to mi chodziło, lepiej późno niż wcale.
Ja jestem młody ale nie znalazłem wiele o progach w miśku.
Więc proszę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

co prawda nie jest to moje auto ale kolega się chyba nie obrazi za foty.

powa

Post autor: powa » czw lis 15, 2007 4:20 pm

progi wyglądają jak osiedlowy trzepak na którym się Tusk wychował :)2 :)20 :)21

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » czw lis 15, 2007 4:57 pm

Nie trafiła w gusta? Oj bardzo mi przykro. Ty powinieneś sobie jeszcze srebrzanką pociągnąć i będzie grało. Masz jakąś koncepcję? Pochwal się, wtedy dopiero będzie beka :)21 :)21 Ta konstrukcja robi. Nie raz już wyciągnęła z opresji. Służy pod hi lifta jak również do asekuracji. Jakbyś nie wiedział, to progi nie są po to aby pantofelki w nie wytrzepać. :D :D :D :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”