Lifcik - podkladki pod springi
Moderator: Kosiarz
Lifcik - podkladki pod springi
Czesc,
Powstaje koncepcja malego liftu calosci. Celem jest niewielkie podniesienie przeswitu do wizyt w terenie i przede wszystkim zachowanie przestrzeni nad kolem na wyjadach dalszych (gdy woz jest dociazany przez bambetle).
- z przodu juz zdecydowalem - podkrecenie drazkow okolo 2 - 2.5 cm,
- z tylu mysle o podkladkach pod sprezyny. Tutaj wlasnie jest pytanie o wszelkie detale: z czego, jakie wymiary, jak montowac, na co uwazac itd. Myslalem o grubosci okolo 3 do 3.5 cm.
Dzieki,
Luk
Powstaje koncepcja malego liftu calosci. Celem jest niewielkie podniesienie przeswitu do wizyt w terenie i przede wszystkim zachowanie przestrzeni nad kolem na wyjadach dalszych (gdy woz jest dociazany przez bambetle).
- z przodu juz zdecydowalem - podkrecenie drazkow okolo 2 - 2.5 cm,
- z tylu mysle o podkladkach pod sprezyny. Tutaj wlasnie jest pytanie o wszelkie detale: z czego, jakie wymiary, jak montowac, na co uwazac itd. Myslalem o grubosci okolo 3 do 3.5 cm.
Dzieki,
Luk
Pajero '89, 3.0V6, loooooong
- Misiek Cypr
-
Nie znajdziesz zbyt wielu zwolennikow tego typu liftu.
Kiedys mialem w LJ70 z bakelitu chyba, i ze wzgledu na geometrie zawieszenia odwrocilem ja kolami do gory
Ale moglem sobie za to dokladnie poogladac podwozie i po takiej wywrotce latwiej bylo Toyke sprzedac, co ciekawe z zyskiem
Kiedys mialem w LJ70 z bakelitu chyba, i ze wzgledu na geometrie zawieszenia odwrocilem ja kolami do gory

Ale moglem sobie za to dokladnie poogladac podwozie i po takiej wywrotce latwiej bylo Toyke sprzedac, co ciekawe z zyskiem

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Ee... no bez przesady. Nawet w przyklejonym temacie FAQ jest ze tyl mozna zrobic podkladkami (tylko szczegolow tam brak). Mi nie chodzi o robienie pomnika tylko calowa albo troche wieksza podkladeczke.
Moze tez byc zalozenie jakis ciut dlozszych sprezyn, ale raczej podkladki bym chcial:))))
Moze tez byc zalozenie jakis ciut dlozszych sprezyn, ale raczej podkladki bym chcial:))))
Pajero '89, 3.0V6, loooooong
- Misiek Cypr
-
No to mnie zaintrygowaliście, nie planuje liftu ale muszę wymienić sprężyny z tyłu + amorki, mam plan robić sprężyny w zakładzie na zamówienie (bo taniej, bo polecany przez lokalnych fachowców), dzięki temu będę miał troszkę więcej kasy na amorki. Myśląc o przyszłości - te sprężyny robić dłuższe, twardsze czy bardziej miękkie czy nie kombinować? w terenie jeżdżę tak z 50 na 50 (amatorsko - uczę się cały czas)Flor pisze:zdecydowanie lepiej wymienić sprężynytym bardziej że zazwyczaj te co są nie robią już najlepiej
wtedy można wyregulować wysokość co do planowanych odciążeń,ew wsadzić poduszki do środka
Podkładki dystansowe montowane wraz z oryginalną sprężyną celem zwiększenia prześwitu to rzeźba. Auto robi się wyższe, sprężyna seryjna jest miękka z natury i ze starości tym bardziej. Efekt: bujanie się na zakrętach, pogorszenie stabilności auta. Taka rzeźba plus seryjny, miękki amortyzator ( nie wspominając ze może być za krótki ) to dramat na drodze i wyjebach
Ponadto: podkłada czy sprężyna nie zwiększa prześwitu tak jak większa guma. Lift robi się po to aby zamontować większe opony. Montujesz 33 calowe opony
Bo jeśli nie to w Pajero o tyle jest to bez sensu że, bez żadnych liftów wchodzą tam opony 32x11,50
No ale rób sobie co tam chcesz
Ponadto: podkłada czy sprężyna nie zwiększa prześwitu tak jak większa guma. Lift robi się po to aby zamontować większe opony. Montujesz 33 calowe opony

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
twardszeorzeh77 pisze: No to mnie zaintrygowaliście, nie planuje liftu ale muszę wymienić sprężyny z tyłu + amorki, mam plan robić sprężyny w zakładzie na zamówienie (bo taniej, bo polecany przez lokalnych fachowców), dzięki temu będę miał troszkę więcej kasy na amorki. Myśląc o przyszłości - te sprężyny robić dłuższe, twardsze czy bardziej miękkie czy nie kombinować? w terenie jeżdżę tak z 50 na 50 (amatorsko - uczę się cały czas)

- kabbbatunio
a nie 31x10,5Eskapada pisze:Podkładki dystansowe montowane wraz z oryginalną sprężyną celem zwiększenia prześwitu to rzeźba. Auto robi się wyższe, sprężyna seryjna jest miękka z natury i ze starości tym bardziej. Efekt: bujanie się na zakrętach, pogorszenie stabilności auta. Taka rzeźba plus seryjny, miękki amortyzator ( nie wspominając ze może być za krótki ) to dramat na drodze i wyjebach
Ponadto: podkłada czy sprężyna nie zwiększa prześwitu tak jak większa guma. Lift robi się po to aby zamontować większe opony. Montujesz 33 calowe oponyBo jeśli nie to w Pajero o tyle jest to bez sensu że, bez żadnych liftów wchodzą tam opony
32x11,50

kurde to czemu nie mowiłes wczesniej to bym 31 nie kupował tylko odrazu wieksiejsze

-
-
nie rozumię w czym masz problemPrzemy pisze:chodzi mi wlasnie o sprezyny jakie to musza byc i co z amorami bo wiadomo ze beda za krotkie zatem jakie albo od czego?

spręzyna od Y60 lub HDJ 80 równa sie 12 cm liftu - pomysł durny i sprawdzony na własnej pupiePrzemy pisze:chodzi mi wlasnie o sprezyny jakie to musza byc i co z amorami bo wiadomo ze beda za krotkie zatem jakie albo od czego?

to był mój pierwszy pomysł na lift Pajero

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Witam,Eskapada pisze:Podkładki dystansowe montowane wraz z oryginalną sprężyną celem zwiększenia prześwitu to rzeźba. Auto robi się wyższe, sprężyna seryjna jest miękka z natury i ze starości tym bardziej. Efekt: bujanie się na zakrętach, pogorszenie stabilności auta. Taka rzeźba plus seryjny, miękki amortyzator ( nie wspominając ze może być za krótki ) to dramat na drodze i wyjebach
Ponadto: podkłada czy sprężyna nie zwiększa prześwitu tak jak większa guma. Lift robi się po to aby zamontować większe opony. Montujesz 33 calowe oponyBo jeśli nie to w Pajero o tyle jest to bez sensu że, bez żadnych liftów wchodzą tam opony 32x11,50
Te opony 32x11,50 to miales zamontowane w Pajero bez liftu? Ja mam 31x10.5 i przy skrecie mieszcza sie na styk, jakies 2 cm od nadkola.
Dorzuce cos od siebie do tematu liftu

K3
------------------------------
Pajero 2,5 TD'92 - był
------------------------------
Pajero 2,5 TD'92 - był
opona 32x11,50 wchodzi pod warunkiem lekkiej korekcji drążków skrętnych oraz gdy jest zamontowana na seryjna felgę. Na felgach z ET -20 i więcej nie da sie skręcić kołem do końca.ccamillo pisze: Witam,
Te opony 32x11,50 to miales zamontowane w Pajero bez liftu? Ja mam 31x10.5 i przy skrecie mieszcza sie na styk, jakies 2 cm od nadkola.
rozumiem że ty czysto teoretycznie piszesz o zasadach liftowania samochodów terenowych a nie o Pajeroccamillo pisze:
Dorzuce cos od siebie do tematu liftu. Lift przodu wiaze sie z problemem geometrii, natomiast lift tyłu to problem z drazkiem panharda, który przy lifcie powiniem byc dłuzszy, ale znowu jak fura bedzie maksylalnie obciazona to bedzie za długi i na naszych cudownych dorgach bedzie wozic tyłem. Jedynym rozwiazaniem problemu panharda to zmienic jego mocowanie.

tylko po coPrzemy pisze:Kolego ccamillo a jak zmienilem mocowanie? moze masz jakies foto? latwiej jest podpatrzec cos sprawdzonego niz samemu sie motac

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33