Użytkowanie blokady 100%
Moderator: Kosiarz
Użytkowanie blokady 100%
Moje Pajero przejdzie ostatnią modyfikację , chcę założyć tylną blokadę i mam pytania do użytkowników w terenie:
czy można ja zapiąć i z buta jechać pod górkę ?
czy można ja zapiąć w trakcie jazdy ?
czy można ja zapiąć i z buta jechać pod górkę ?
czy można ja zapiąć w trakcie jazdy ?
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
-
most od dwójki , przód i tyłWczasowicz pisze:Wkładasz mosty od dwójki, czy zakładasz ARB ?
Można jechać z buta pod górkę i z górki też...
W czasie jazdy to chyba nie najlepszy pomysł
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
pbarto pisze:w oryginale w czasie jazdy nie da rady zapiąć
a z buta jak mówisz pod górę jak najbardziej

Przy załączeniu blokady na postoju, jak kompresorek nabije ciśnienie kontrolka blokady mruga, trzeba czasem się deko ruszyć, czasem 1m przejechać i kontrolka zaczyna świecić i zaczyna działać blokada.
Pozdrawiam! mr.miron 509-627-638
Pajero II 2.8TD SS
Pajero II 2.8TD SS
tylna będzie miał tylko on/off żadnej elektroniki , hebel i kompresor
A ma ktoś doświadczenia z przednią blokadą
,
A ma ktoś doświadczenia z przednią blokadą

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Chyba logiczne: na luźnym podłożu (w błocku) bez blokady centralnego cały moment nie poszedłby na przódmr.miron pisze:Ja mogę załączyć swoja tylko w pozycjach 4HLc i 4LLc, czyli tylko wtedy gdy zablokowany jest również centralny mech.

Blokada tyłu na Hi to do ciągania przyczepy jak ślisko? Przepraszam, że pytam ale nowy tu jestempowa pisze:Z tych właśnie wszystkich powodów warto przeruchać sobie sterowanie przednią osią i blokadą na full manual. Nie ma z tym dużo roboty, a będzie można jeździć po czarnym z reduktorem na Lo lub z blokadą tylnej osi na Hi. Czasami się to przydaje.

elili
L200 KAOT
L200 KAOT
- Qpa_z_polski
-
- Kontaktowanie:
a ja mam pytanko.... gdy wjade do rowu pod kątem tak zeby wykrzyz sie "pojawił"
z właczoną bolkadą to gdy tylne koło sie odrywa i auto najmocniej sie opiera na 2 przeciwległych kołach to słysze jakis taki zgrzyt czy trzask czy cos w tym guscie z tyłu.... co to moze sie dziac? jakies problemy z blokadą tylko co ? bop niby po to ta blokada jest a gdy trzeba to nie działa 

*Pojara 2
*Vitara +most uaz
*Parchol GR...
w poszukiwaniu nowego trupa ...
*Vitara +most uaz
*Parchol GR...
w poszukiwaniu nowego trupa ...

- mazurkas007
-
Bo ci przeskakuje na zamku, cos jest nie teges.Qpa_z_polski pisze:a ja mam pytanko.... gdy wjade do rowu pod kątem tak zeby wykrzyz sie "pojawił"z właczoną bolkadą to gdy tylne koło sie odrywa i auto najmocniej sie opiera na 2 przeciwległych kołach to słysze jakis taki zgrzyt czy trzask czy cos w tym guscie z tyłu.... co to moze sie dziac? jakies problemy z blokadą tylko co ? bop niby po to ta blokada jest a gdy trzeba to nie działa
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
- Misiek Cypr
-
białe kruki nie są mi obce , miałem PTO z mechanikiem , teraz mam Pajero z 99r sygnowane na 88r , ma z tyłu tarcze (nie tarczobebny) od Hyundaia lantryMisiek Cypr pisze:Adas,
Blokada przodu w II orginal to taki bialy kruk, wszyscy wiedza ze jest, ale nikt nie widzial.
Mi tez sie wypinala tylna z roznych przyczyn.
pozdro

Niebawem zmotam w nim tylną blokadę , jak to mi nie wystarczy to zakombinuję przednią no i pajero zostanie autem terenowym

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- Misiek Cypr
-
Wiem ze masz mechanika itp. Sa orginalne blokady przodu, ale duzo czesciej spotkasz jakas dedykowana do miska, bo troche producentow tego szpeju jest...
Pajero nie jest idealem, ale mialem dwa i jest to dla mnie najlepsze rozwiazanie. Mowie o wlasnych potrzebach, nie forumowych.
Nie scigam sie za nadto, nie topie zbyt gleboko, ot bawie sie z kolegami i uzytkuje na codzien. Przodu blokowac nie planuje, ale powodzenia.
Pajero nie jest idealem, ale mialem dwa i jest to dla mnie najlepsze rozwiazanie. Mowie o wlasnych potrzebach, nie forumowych.
Nie scigam sie za nadto, nie topie zbyt gleboko, ot bawie sie z kolegami i uzytkuje na codzien. Przodu blokowac nie planuje, ale powodzenia.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Blokadę w Pajero uruchamia kompresor, (rozwiązanie niemal identyczne jak w ARB) blokada jest sprzęgłem kłowym i w czasie przesuwania pierścienia może się zdażyć, że zęby pierścienia trafią szzcytami w szczyty zębów koronki i blokada się fizycznie nie zazębi (kontrolka miga).Trzeba wtedy ruszyć autem, najlepiej delikatnie po łuku, wtedy koronka obróci się i pierścień będzie się mógł zazębić. Trzeba to robić w miarę delikatnie, ponieważ zapinanie blokady pod obciążeniem może spowodować uszkodzenie lub wyoblenie zębów.
Osobiście włączam blokadę po zjechaniu z asfaltu i nie bawię się guziczkiem z napisem RD/lock, wpływa to na trwałość zębów blokady.
Osobiście włączam blokadę po zjechaniu z asfaltu i nie bawię się guziczkiem z napisem RD/lock, wpływa to na trwałość zębów blokady.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
powa pisze:poglądowo: http://pl.youtube.com/watch?v=sRz2yqH-1AE

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- Misiek Cypr
-
Mam nowego compa, w tej nowosci linkow nie otwiera.
Jak dziala ustrojstwo to wiem, a cholerstwo podczas jazdy pod gore sie wypina czasem. Auto jezdzilo jako bush taxi przez 17 lat, nie wszystko w nim jest igla. Na liczniku ma pol miliona mil, wiec nowka to to nie jest.
Cokolwiek by mowic blokada sie wypina i nie potrafie znalezc na nia reguly.
Jak dziala ustrojstwo to wiem, a cholerstwo podczas jazdy pod gore sie wypina czasem. Auto jezdzilo jako bush taxi przez 17 lat, nie wszystko w nim jest igla. Na liczniku ma pol miliona mil, wiec nowka to to nie jest.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
może przewód od kompresorka ma gdzieś przetarcie i ciśnienie schodzi i się wypina , przeglądnij przewody powietrza , miałem kiedyś tak z podciśnieniem z przoduMisiek Cypr pisze:Mam nowego compa, w tej nowosci linkow nie otwiera.
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- Qpa_z_polski
-
- Kontaktowanie:
Bo ja wiem? Nowy więc gupi jestem...Qpa_z_polski pisze:ok moze "przeskakuje na zamku" alke czy ktos mi powie jak to zlokalizowac zdjagnozowac i ewentualnie jak sie za to zabrac?
Jak zapinanie podciśnieniowe to w przypadku nieszczelności syf do rurki leci: nieszczelność przed czystą częścią przewodu.
Ta teoria ma też zaletę: jak przewód nieszczelny to może być tak zabrudzony, że podciśnienie za małe i blokadę wypina.
Znalezienie nieszczelności przewodu podciśnieniowego polega na zmianie od celów diagnostycznych na nadciśnieniowy

Odpiąć oba końce, przyłączyć do kompresorka jeden, drugi zaślepić i woda z mydłem.
elili
L200 KAOT
L200 KAOT