Pajero II krótki, tylna klapa nie chcę się otworzyć
Moderator: Kosiarz
Pajero II krótki, tylna klapa nie chcę się otworzyć
w zimie tylna klapa przymarzła. dało się nacisnąć przycisk i zaczynała świecić kontrolka od otwartych drzwi ale klapa była zamknięta. teraz, jak już odmarzła, próbowałem ją otworzyć to przycisk jest miękki/luźny, kontrolka się nie świeci a klapa jak była zamknięta, tak jest. próbowałem kilka razy ze środka, pryskałem WD, na centralnym zamykałem i otwierałem - zero efektu. a nie mam pojęcia jak dostać się do mechanizmu kiedy klapa jest zamknięta:/ ma ktoś jakaś propozycję co z tym zrobić ?
Re: Pajero II krótki, tylna klapa nie chcę się otworzyć
od zewnątrz : rozmontuj oświetlenie tablicy rejestracyjnej tam masz część mechanizmu jak zdejmiesz te plastiki - łatwo to rozmontować - wszystko tam jest zazwyczaj pordzewiałe więc może ci tylko cięgno spadło albo pękło , od wewnątrz : wejdź do środka i odchyl tapicerke tylnej klapy , odklej taką folie i też się dostaniesz do mechanizmów
Kicul pozdrawia
Kicul pisze:wejdź do środka i odchyl tapicerke tylnej klapy , odklej taką folie i też się dostaniesz do mechanizmów

Zielony Autobus 2,7TDi
U mnie klapa ciężko chodzi na zawiasach, i trzeba użyć siły aby ją zamknąć, nie wiem czy smarowanie coś pomoże.
Czy ona może się opuścić, bo takie mam wrażenie?
Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany
Ja kiedyś wymieniałem (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) sworznie (??) tych tylnych zawiasów... Później klapa chodziła jak nówka 

Zielony Autobus 2,7TDi
O dzięki to pewnie to, ale jak próbowałem ją dzwignąć do góry to nie miała luzu 

Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany
Z tego co pamiętam to na mojej też nie był wyczuwalny...
Zielony Autobus 2,7TDi
Dziś to robiłem u Montany w miśku. Zardzewiał element od klamki zewnętrznej po pociągnięciu zostawał w pozycji jak by ktoś cały czas trzymał klamkę.
Jak koledzy pisali. Tapicerkę od środka odchylić. (jedna śrubka trzyma wajchę od otwierania- pod zaślepką). Spryskać ulubionym siuwaksem typu "psiknik i zapomnij" i rozruszać.
Jak koledzy pisali. Tapicerkę od środka odchylić. (jedna śrubka trzyma wajchę od otwierania- pod zaślepką). Spryskać ulubionym siuwaksem typu "psiknik i zapomnij" i rozruszać.
no mam tak od prawie 2 lat , wymiemniłem jeden zawias juz bo pękł ale wcale łatwiej nie chodzi , pozostaje chyba regulacja zawiasów przy ich zamocowaniu do nadwozia co łatwe nie jestKML1 pisze:U mnie klapa ciężko chodzi na zawiasach, i trzeba użyć siły aby ją zamknąć, nie wiem czy smarowanie coś pomoże.
Kicul pozdrawia
Mówiłam ci, że powinieneś warsztat lotny uruchomić. Wymiana klocków w tempie jak na pitstopieKuszman pisze:Dziś to robiłem u Montany w miśku. Zardzewiał element od klamki zewnętrznej po pociągnięciu zostawał w pozycji jak by ktoś cały czas trzymał klamkę.

Plastikowy miś 3.2 DI-D
http://www.wawa4x4.pl
http://www.wawa4x4.pl
Miałem to samo. Nie próbuj od zewnątrz bo to nic nie da. Od środka trzba odkręcić klamkę a następnie zdjąć tapicerkę, następnie (po otwarciu drzwi) dobrze nasmarować mechanizmy i wszystko powinno grać.
Pozdrawima
Sławek
Pozdrawima
Sławek
było Pajero II 2.5TDi '93 Long (V44)
jest Pajero II 2.8TDi '98 Long (V46)
jest Pajero II 2.8TDi '98 Long (V46)
- Qpa_z_polski
-
- Kontaktowanie:
dobra a jak ktos ma poprostu padniete zawiasy? klapa lata dobrze, jak ja otworze i poruszam gora dol to normalne luzy.... jak sie dostawał ktos do zawiasow? "rozwiercac"?
czy jakis tam jest magiczny sposób? jak to w srodku wyglada? da rade cos dotoczyc na wymiar i bedzie grało? bo tokarki dostepne i bym to zrobił

*Pojara 2
*Vitara +most uaz
*Parchol GR...
w poszukiwaniu nowego trupa ...
*Vitara +most uaz
*Parchol GR...
w poszukiwaniu nowego trupa ...

jak pogrzebiesz w "szukaj" to znajdziesz mgliste wytłumaczenie , że należy wybić trzpeń łączący obie części zawiasu - wcześniej chyba podgrzać , rozwiercić i wbić nowy ze śruby ampulowej , mi się nie udało wybić pękniętego trzpienia , wymieniłem cały jeden zawias z jakiejś rozbiórkiQpa_z_polski pisze:dobra a jak ktos ma poprostu padniete zawiasy? klapa lata dobrze, jak ja otworze i poruszam gora dol to normalne luzy.... jak sie dostawał ktos do zawiasow? "rozwiercac"?czy jakis tam jest magiczny sposób? jak to w srodku wyglada? da rade cos dotoczyc na wymiar i bedzie grało? bo tokarki dostepne i bym to zrobił
Kicul pozdrawia
Bardzo wam dziękuje, klapa sie otwiera! Faktycznie,BigYeti miał racje - z zewnatrz nie ma co grzebać...Klapa działa jak nalezy!
no a mi własnie porzed pół godzina klapa padła
KARWA MAĆ
Baba wrócila ze sklepu i daje mi kluczyki i mówi ze klapy nie da sie otworzyć i zebym zakupy do chaty przytargał
a akurat dzis chyba wykupiła cały sklep
tyle ze u mnie klamka w klapie rusz sie bez oporów

KARWA MAĆ
Baba wrócila ze sklepu i daje mi kluczyki i mówi ze klapy nie da sie otworzyć i zebym zakupy do chaty przytargał
był misiek II, long, 4M40 i niedlugo coś znowu będzie
ja robiłem klapę w sobotę, bo ciepło byłoscood74 pisze:no a mi własnie porzed pół godzina klapa padła![]()
KARWA MAĆ

a klamka na początku też normalnie chodziła, tylko później się przycięła
PII SS 2.8TD AT BFG 31/10.5/15
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
Bo zacina się dźwigienka, którą klamka tylko popycha. Nie są połączone dlatego klamka dalej chodzi jak normalnie a zamek jest zablokowany.scood74 pisze:no a mi własnie porzed pół godzina klapa padła![]()
KARWA MAĆ
no i po sprawie
kilka soczystych kur..... i duzo WD-40000 i dziala a jak ta lala
kilka soczystych kur..... i duzo WD-40000 i dziala a jak ta lala
był misiek II, long, 4M40 i niedlugo coś znowu będzie