wymiana sprzęgła w Pajero 2,8 TD Long Pomocy

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Maik78
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

wymiana sprzęgła w Pajero 2,8 TD Long Pomocy

Post autor: Maik78 » czw kwie 16, 2009 6:25 pm

Witam .Mam Pajero 2,8 TD 1996 r. long i nie wiem w jaki sposób zdemontować skrzynie biegów z reduktorem .Czy opuścić silnik z poduszek i wtedy rozsunąć. Czy trzeba i jest taka możliwość - wyjęcia silnika ze skrzynia i reduktorem .Pomocy bo nie wiem co z tym fantem zrobić. :

Awatar użytkownika
majcher

Re: wymiana sprzęgła w Pajero 2,8 TD Long Pomocy

Post autor: majcher » czw kwie 16, 2009 6:55 pm

- sciagasz wały
- sciągasz podzuszkę skrętna
- odpinasz linke predkosciomierza
- odpinasz czujnik
- demontujesz wysprzęglik
- demontujesz rozrusznik
- sciagasz koncówki wajch wewnątrz
- demontujesz plastiki wewnatz
- odkrecasz uchwyt gumowej osłony wajch
- odkręcasz sruby silnik-skrzynia
- odkrecasz belkę pod reduktorem od ramy i wyciagasz od dołu skrzynie+reduktor+belkę - uwaga na głowe, nogi co tam jeszcze - druga osoba wskazana

mogłem o jakims drobiazgu zapomniec - jakiś czas temu robiłem nie samodzielnie zanzaczam przy 2.5

silnika nie ruszasz
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Maik78
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maik78 » czw kwie 16, 2009 7:40 pm

Porozkręcałem wszystko i mam problem z z rozłączeniem skrzyni od silnika (chodzi mi o to że jakoś tam ją rozłączę chociaż nie wiem czy mi miejsca wystarczy) ale nie wiem jak ja ja tam z powrotem wsunę na miejsce bo to jest dość ciężkie .Czy nie lepiej wyjąć chłodnicę z przodu ( już wyjąłem) i zaczepić silnik , podnieść go do góry (wraz ze skrzynią i reduktorem ) i wysunąć .Tylko nie wiem czy mi to przejdzie bo nie próbowałem. ??

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » czw kwie 16, 2009 8:04 pm

Maik78 pisze:Porozkręcałem wszystko i mam problem z z rozłączeniem skrzyni od silnika (chodzi mi o to że jakoś tam ją rozłączę chociaż nie wiem czy mi miejsca wystarczy) ale nie wiem jak ja ja tam z powrotem wsunę na miejsce bo to jest dość ciężkie .Czy nie lepiej wyjąć chłodnicę z przodu ( już wyjąłem) i zaczepić silnik , podnieść go do góry (wraz ze skrzynią i reduktorem ) i wysunąć .Tylko nie wiem czy mi to przejdzie bo nie próbowałem. ??
z silnika musisz rozpiąć węże od nagrzewnicy i wiele innych elementów typu filtr powietrza , instalację od alternatora ,węże wspomaganie ....... , silnik ze skrzynią tak łatwo nie wyjdzie z komory , możesz tył troche opuścić

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » pt kwie 17, 2009 12:18 pm

Nie wiem czy reduktor wylezie do przodu, Japońce raczej montują wszystko na ramie bez budy i chyba nie przewidzieli wyciągania całego zespołu przodem :)
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » pt kwie 17, 2009 4:44 pm

wyciaganie góra to raczej bez sensu operacja

najszybciej dołem
z powrotem w dwóch na kanala da sie rade - chos Piernik uczynił to kiedys sam - ale później nie chodził prosto :)21
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
mr.miron

Post autor: mr.miron » pt kwie 17, 2009 8:11 pm

Powiem tak, wyciągałem silnik u siebie, roboty od pyty :-? , również miałem problem z rozpięciem silnika od skrzyni :)3 , skończyło się na tym że odkręciłem przez otwór rewizyjny w obudowie sprzęgła docisk od koła zamachowego i sam silnik wyszedł :)2 a wcześniej atomem go nie mogłem rozpiąć. Niestety patent z łożyskiem oporowym do najszczęśliwszych nie należy. Proponuję również zastosować moją metodę i temat rozkminiać potem jak już będzie na wierzchu.(silnik przy wkładaniu łączyłem ze skrzynią w ten sam sposób poszło bez bólu)
Pozdrawiam! mr.miron 509-627-638
Pajero II 2.8TD SS

Awatar użytkownika
pbarto
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pbarto » sob kwie 18, 2009 8:59 pm

w 2,8 żeby rozłączyć silnik od skrzyni biegów musisz po odkręceniu śrub łączących rozłączyć docisk sprzęgła z łożyskiem lub wyjąć sworzeń od łapy sprzęgłowej ,
pajero 2.8 TDI r95

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » pn kwie 20, 2009 3:14 pm

o tym zapomniałem
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Maik78
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maik78 » wt kwie 21, 2009 2:32 pm

Skrzynia wyjęta :D .Już w piątek powiem że metodą prób i błędów doszedłem do tego żeby dokręcić docisk od koła zamachowego .Zakupiłem już kompletne sprzęgło LUK i dziś zacznę to wkładać :wink: . Powiem wam że u mnie się rozpadła tarcza ( tłumik drgań jeden wyleciał z tarczy) to było powodem naprawy .Przebieg auta to 240 t.km z książką . Za jakiś czas będę sprzedawał może i kupował młodsze .przywiezione z Niemiec w 01.2008 r . Jak ktoś był by chętny to będę mógł sprzedać naprawdę bardzo dobrze utrzymane . Dziękuję wam za porady i podpowiedżi :)2 .Mój tel 722 381 081

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”