wymiana sprzęgła w Pajero 2,8 TD Long Pomocy
Moderator: Kosiarz
wymiana sprzęgła w Pajero 2,8 TD Long Pomocy
Witam .Mam Pajero 2,8 TD 1996 r. long i nie wiem w jaki sposób zdemontować skrzynie biegów z reduktorem .Czy opuścić silnik z poduszek i wtedy rozsunąć. Czy trzeba i jest taka możliwość - wyjęcia silnika ze skrzynia i reduktorem .Pomocy bo nie wiem co z tym fantem zrobić. :
Re: wymiana sprzęgła w Pajero 2,8 TD Long Pomocy
- sciagasz wały
- sciągasz podzuszkę skrętna
- odpinasz linke predkosciomierza
- odpinasz czujnik
- demontujesz wysprzęglik
- demontujesz rozrusznik
- sciagasz koncówki wajch wewnątrz
- demontujesz plastiki wewnatz
- odkrecasz uchwyt gumowej osłony wajch
- odkręcasz sruby silnik-skrzynia
- odkrecasz belkę pod reduktorem od ramy i wyciagasz od dołu skrzynie+reduktor+belkę - uwaga na głowe, nogi co tam jeszcze - druga osoba wskazana
mogłem o jakims drobiazgu zapomniec - jakiś czas temu robiłem nie samodzielnie zanzaczam przy 2.5
silnika nie ruszasz
- sciągasz podzuszkę skrętna
- odpinasz linke predkosciomierza
- odpinasz czujnik
- demontujesz wysprzęglik
- demontujesz rozrusznik
- sciagasz koncówki wajch wewnątrz
- demontujesz plastiki wewnatz
- odkrecasz uchwyt gumowej osłony wajch
- odkręcasz sruby silnik-skrzynia
- odkrecasz belkę pod reduktorem od ramy i wyciagasz od dołu skrzynie+reduktor+belkę - uwaga na głowe, nogi co tam jeszcze - druga osoba wskazana
mogłem o jakims drobiazgu zapomniec - jakiś czas temu robiłem nie samodzielnie zanzaczam przy 2.5
silnika nie ruszasz
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
Porozkręcałem wszystko i mam problem z z rozłączeniem skrzyni od silnika (chodzi mi o to że jakoś tam ją rozłączę chociaż nie wiem czy mi miejsca wystarczy) ale nie wiem jak ja ja tam z powrotem wsunę na miejsce bo to jest dość ciężkie .Czy nie lepiej wyjąć chłodnicę z przodu ( już wyjąłem) i zaczepić silnik , podnieść go do góry (wraz ze skrzynią i reduktorem ) i wysunąć .Tylko nie wiem czy mi to przejdzie bo nie próbowałem. 

z silnika musisz rozpiąć węże od nagrzewnicy i wiele innych elementów typu filtr powietrza , instalację od alternatora ,węże wspomaganie ....... , silnik ze skrzynią tak łatwo nie wyjdzie z komory , możesz tył troche opuścićMaik78 pisze:Porozkręcałem wszystko i mam problem z z rozłączeniem skrzyni od silnika (chodzi mi o to że jakoś tam ją rozłączę chociaż nie wiem czy mi miejsca wystarczy) ale nie wiem jak ja ja tam z powrotem wsunę na miejsce bo to jest dość ciężkie .Czy nie lepiej wyjąć chłodnicę z przodu ( już wyjąłem) i zaczepić silnik , podnieść go do góry (wraz ze skrzynią i reduktorem ) i wysunąć .Tylko nie wiem czy mi to przejdzie bo nie próbowałem.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Nie wiem czy reduktor wylezie do przodu, Japońce raczej montują wszystko na ramie bez budy i chyba nie przewidzieli wyciągania całego zespołu przodem 

Dziadek 2,5TD `98
wyciaganie góra to raczej bez sensu operacja
najszybciej dołem
z powrotem w dwóch na kanala da sie rade - chos Piernik uczynił to kiedys sam - ale później nie chodził prosto
najszybciej dołem
z powrotem w dwóch na kanala da sie rade - chos Piernik uczynił to kiedys sam - ale później nie chodził prosto

aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
Powiem tak, wyciągałem silnik u siebie, roboty od pyty
, również miałem problem z rozpięciem silnika od skrzyni
, skończyło się na tym że odkręciłem przez otwór rewizyjny w obudowie sprzęgła docisk od koła zamachowego i sam silnik wyszedł
a wcześniej atomem go nie mogłem rozpiąć. Niestety patent z łożyskiem oporowym do najszczęśliwszych nie należy. Proponuję również zastosować moją metodę i temat rozkminiać potem jak już będzie na wierzchu.(silnik przy wkładaniu łączyłem ze skrzynią w ten sam sposób poszło bez bólu)

Pozdrawiam! mr.miron 509-627-638
Pajero II 2.8TD SS
Pajero II 2.8TD SS
w 2,8 żeby rozłączyć silnik od skrzyni biegów musisz po odkręceniu śrub łączących rozłączyć docisk sprzęgła z łożyskiem lub wyjąć sworzeń od łapy sprzęgłowej ,
pajero 2.8 TDI r95
o tym zapomniałem
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
Skrzynia wyjęta
.Już w piątek powiem że metodą prób i błędów doszedłem do tego żeby dokręcić docisk od koła zamachowego .Zakupiłem już kompletne sprzęgło LUK i dziś zacznę to wkładać
. Powiem wam że u mnie się rozpadła tarcza ( tłumik drgań jeden wyleciał z tarczy) to było powodem naprawy .Przebieg auta to 240 t.km z książką . Za jakiś czas będę sprzedawał może i kupował młodsze .przywiezione z Niemiec w 01.2008 r . Jak ktoś był by chętny to będę mógł sprzedać naprawdę bardzo dobrze utrzymane . Dziękuję wam za porady i podpowiedżi
.Mój tel 722 381 081