kopci na czarno
Moderator: Kosiarz
kopci na czarno
Witam,
Nie mam juz siły do tego złoma. Kolejny pompiarz sie zastanawial co mu jest.
Puszcza czarny dym przy wchodzeniu na obroty nawet gdy bezposrednio ciagnie powietrze kolektorem.
Koncówki nowe, rozrzad na znakach, zawory ustawione, pali na strzal.
Jak mu sie na pompie przestawi dawke paliwa zeby nie kocil, to nie chce jechac a sruba od wolnych jest prawie calkowicie wkrecona.
Gdyby przy tym kopcieniu chcial jechac, to OK, ale muł straszny a na klimie to tragedia ...
Zamulenie i kopcenie sugerowaloby przestawiony rozrzad, no ale jak jest na znakach to jak....
Spotkał sie ktoś z Was z podobnym przypadkiem?
Dzięki
Puszcza czarny dym przy wchodzeniu na obroty nawet gdy bezposrednio ciagnie powietrze kolektorem.
Jak mu sie na pompie przestawi dawke paliwa zeby nie kocil, to nie chce jechac a sruba od wolnych jest prawie calkowicie wkrecona.
Gdyby przy tym kopcieniu chcial jechac, to OK, ale muł straszny a na klimie to tragedia ...
Zamulenie i kopcenie sugerowaloby przestawiony rozrzad, no ale jak jest na znakach to jak....
Dzięki
K3
------------------------------
Pajero 2,5 TD'92 - był
Pajero 2,5 TD'92 - był
Re: kopci na czarno
A na kole wału też ustawił go idealnie na znak? Bo jeśli nie ma wyprzedzenia zdaje się to kapa. Co do kopcenia masz EGR? Jeśli tak zrób z nim porządek i sprawdź czy pomogło. Może cały czas masz dopalanie syfu z wydechu i stąd brak dostatecznej ilości tlenu co skutkuje niedopaloną dawką ropy i czarnym dymem oraz brakiem mocy.
Dziadek 2,5TD `98
dolnego koła pasowego nie sciagałem, dół sprawdzalem na znakach na obudowie, wydaje mi sie ze powinny sie zgadzac. Niektóre "madre" ksiażki pokazuje wlasnie takie sprawdzanie ... no chyba że klina nie ma i sie przestawiło.
Przestawiłem LDA i jakby mniej dymił na czarno, ale juz bardzej nie da za pomocą LDA.
Nie mam EGR'a, jeden problem z głowy
Przestawiłem LDA i jakby mniej dymił na czarno, ale juz bardzej nie da za pomocą LDA.
Nie mam EGR'a, jeden problem z głowy

K3
Pajero 2,5 TD'92 - był
Pajero 2,5 TD'92 - był
takie objawy robi przestawiona o ząb pompa , sprawdź dokładnie ustawienie pompy. Zakładając pasek pompę naciągasz o jeden ząb bo po nałożeniu i napięciu paska znaki się wyrównują .ccamillo pisze:Witam,
Dzięki
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
wszystkie trzy znaki sie pokrywaja.
Generalnie objawy wskazuja na rozrzad, bo dodatkowo ma problemy z dojściem do max obrotów na 3 biegu, tzn. na trojce do 3 tys. obr idzie w miare plynnie a powyzej cos go muli.
Generalnie objawy wskazuja na rozrzad, bo dodatkowo ma problemy z dojściem do max obrotów na 3 biegu, tzn. na trojce do 3 tys. obr idzie w miare plynnie a powyzej cos go muli.
K3
Pajero 2,5 TD'92 - był
Pajero 2,5 TD'92 - był
W miśkowym 2.5td ustawia się jeszcze "zapłon" położeniem pompy względem silnika. Trzeba wkręcić w "dupę" pompy wskaźnik zegarowy, popuść śruby mocujące i przestawić korpus pompy w odpowiednią stronę. Można też bez czujnika, metodą prób i błędów. Już ktoś to na forum tu robił niedawno(@Przemy)?ccamillo pisze:wszystkie trzy znaki sie pokrywaja.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Tak ustawia się diesla w każdem pojeździe z mechaniczną pompą o ile mi wiadomo. Faktem jest, że zapomniałem o tym a bardzo możliwe, że facet wkręcił pompę i zapomniał ustawić.
Dziadek 2,5TD `98
ja ustawiam suwmiarką elektronicznąDamnIt! pisze:W miśkowym 2.5td ustawia się jeszcze "zapłon" położeniem pompy względem silnika. Trzeba wkręcić w "dupę" pompy wskaźnik zegarowy, popuść śruby mocujące i przestawić korpus pompy w odpowiednią stronę. Można też bez czujnika, metodą prób i błędów. Już ktoś to na forum tu robił niedawno(@Przemy)?ccamillo pisze:wszystkie trzy znaki sie pokrywaja.

K3
Pajero 2,5 TD'92 - był
Pajero 2,5 TD'92 - był
Może LDA siedzi? To śmieszne ustrojstwo w pompie co steruje dawką paliwa gdy turbina zaczyna ładować
Taki wężyk tam do pompy dochodzi od kolektora ssącego. Przynajmniej w moim silniku to jest 

to juz testowalem
... kompresje musze sprawdzic, ale stracilem motywacje do grzebania, chociaz za dobrze pali zeby byl problem z cisnieniem. Chyba za duzo wymagam od samochodu z niewiadomym przebiegiem
, ale mnie wk... irytuje jak cos nie dziala jak powinno.
Moze ktos chce kupic moj super wóz?
... sprzedam drogo 

Moze ktos chce kupic moj super wóz?

K3
Pajero 2,5 TD'92 - był
Pajero 2,5 TD'92 - był
a wtryski ktos sprawdzal?
Gdyby na gównie szło zarobic, biedni rodzili by sie bez dupy
Ccamillo dopiero co wymienił końcówki wtrysków...grubszy5 pisze:a wtryski ktos sprawdzal?
Zielony Autobus 2,7TDi
wymienił, wymienił ... jednak chyba oddam je jeszcze raz zeby ustawili na 140, w tej chwili mam na 120 (tak jak wg. "madrych" ksiazek przy moich wtryskach)
K3
Pajero 2,5 TD'92 - był
Pajero 2,5 TD'92 - był
- PAJERO Driver
Hmmmm Ja pamietam jak swojego kupilem tez kopcil jak mu dawalem po gazie
ale wymiana filtra paliwa zalatwila klopot byl tak zabity jak by lepikiem/ galaretka
Teraz nawet mu przez mysl nie przyjdzie zakopcic

Teraz nawet mu przez mysl nie przyjdzie zakopcic

Pajero Classic 2.5 IntercoolerTurbo do przeróbki.....
GG: 4883455
GG: 4883455
Słusznie - od tego zacznijPAJERO Driver pisze: ale wymiana filtra paliwa zalatwila klopot byl tak zabity jak by lepikiem/ galaretka![]()

Pajero 2,5TD 86r. GG 649597