Wymiana oslony przegubu wewnetrznego
Moderator: Kosiarz
Wymiana oslony przegubu wewnetrznego
Czy mogę napotkać jakieś większe problemy przy wyjęciu przedniej lewej półośki? Gumę szlak trafił i trzeba sobie naprawić ;]
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Re: Wymiana oslony przegubu wewnetrznego
Nie ma problemu. Trzeba oswobodzic zwrotnice i to jedyne, co moze byc trudne. Niemniej jesli wymieniales kiedys sworznie wahaczy lub chociaz koncowki drazkow to bedzie ok.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Wymieniałem wymieniałem.
Przy okazji chce wymienić olej w przednim moście. Jaki polecacie?
Przy okazji chce wymienić olej w przednim moście. Jaki polecacie?
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Napisz jak Ci poszło, dokładnie ta sama guma jest rozerwana u mnie, myślę o zdjęciu wszystkich gum , wymyciu przegubów i napakowaniu nowego smaru.
Wymienić chcę też końcówki kierownicze i olej w gruszce, w lewym przednim kole przy zewnętrznym przegubie coś mi chrobocze, jak półoś się kręci, co tam jest jakieś łożysko?
Jakiś czas temu pociekło mi trochę oleju z gruszki, czy pomiędzy wewnętrznym przegubem a gruszką jest jakiś uszczelniacz?
Może już ktoś wymieniał i ma fotki?
Wymienić chcę też końcówki kierownicze i olej w gruszce, w lewym przednim kole przy zewnętrznym przegubie coś mi chrobocze, jak półoś się kręci, co tam jest jakieś łożysko?
Jakiś czas temu pociekło mi trochę oleju z gruszki, czy pomiędzy wewnętrznym przegubem a gruszką jest jakiś uszczelniacz?
Może już ktoś wymieniał i ma fotki?
Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany
Już kiedyś opisywałem wyminę tego przegubu , możesz przeczytać moje wszystkie posty , znajdziesz na pewno
.

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Jedyne słuszne rozwiązanie.KML1 pisze:myślę o zdjęciu wszystkich gum , wymyciu przegubów i napakowaniu nowego smaru.
Łożysko stożkowe. Konkretniej dwa łożyska stożkowe. Niemniej jeśli chroboli Ci podczas jazdy na napedach to być może przegub kończy żywotKML1 pisze:co tam jest jakieś łożysko?

Jest uszczelniacz. Jest też łożysko o ile dobrze pamiętam.KML1 pisze:czy pomiędzy wewnętrznym przegubem a gruszką jest jakiś uszczelniacz?
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
I o dziwo ten jeden jedyny raz masz racjęernil pisze:No przeta mowie, ze Hipol

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Zajebisty pomysłAdas pisze:(...) możesz przeczytać moje wszystkie posty (...)

Cichaj, bo przejmę te same teksty co MućkaTomaszRT pisze:I o dziwo ten jeden jedyny raz masz rację

To Ciebie wyprzedziliśmy naszą super-tujotą-super na trasie Budziwój-Trophy?

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Bądź bardziej oryginalny..ernil pisze:Cichaj, bo przejmę te same teksty co Mućka![]()
Taa, a wcześniej Was mijałem jak staliście chcąc wjechać na główną, ale nie chciałem mrugać bo byś mi jeszcze pod koła wjechałernil pisze:To Ciebie wyprzedziliśmy naszą super-tujotą-super na trasie Budziwój-Trophy?

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Dokładnie podczas jazdy na napędach ale dźwięk jest taki, jakby coś obcierało a przegub to raczej strzela.ernil pisze: Łożysko stożkowe. Konkretniej dwa łożyska stożkowe. Niemniej jeśli chroboli Ci podczas jazdy na napedach to być może przegub kończy żywot
Przyglądnij się półosi, czasem dotyka ona do amortyzatora. Może być też osłona tarczy hamulcowej. Może być osłona przegubu zewn. stykająca się ze sworzniem wahacza. Może klocki? Koła w góre i rób testy.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Stawiam na łożysko podporowe półosi, jest wbite w zwrotnice od strony przegubu. W zamiennikach powinny być podane wymiary.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Witam,
KML1 miałem ten sam problem i okazało się że zmieliłem łożysko igiełkowe w zwrotnicy. Wczoraj wymieniałem. Sprawdz czy półoś ma luz w zwrotnicy na boki. W razie czego mogę podopowiedzieć jak wygląda wymiana.
KML1 miałem ten sam problem i okazało się że zmieliłem łożysko igiełkowe w zwrotnicy. Wczoraj wymieniałem. Sprawdz czy półoś ma luz w zwrotnicy na boki. W razie czego mogę podopowiedzieć jak wygląda wymiana.
Sprzedałem Pajero. Może będzie kolejne.
Tak, jest tam trochę luzu, dopiero w sobotę lub w poniedziałek tam zajrzę, więc czekam na wskazówki 
Ile zapłaciłeś za łożysko?

Ile zapłaciłeś za łożysko?
uszczelniacz 40 , łożysko do 100zł z tym że ty masz inne Pajoro 

uszczelniacz i łożysko to samofreebike pisze:uszczelniacz 40 , łożysko do 100zł z tym że ty masz inne Pajoro
łozysko timken
uszczelniacz corteco
numery wałkowane w zamiennikach
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
Czeka mnie podobna robota ale najpierw musze zaczac od sprzegiel automatycznych.
I pytanie:
Czy mozliwe jest zeby odkrecic sprzegielka i jzdzic bez (tylko na 2H) a powolnym czsem
majstrowac lub szukac lepszych ?
I pytanie:
Czy mozliwe jest zeby odkrecic sprzegielka i jzdzic bez (tylko na 2H) a powolnym czsem
majstrowac lub szukac lepszych ?
Życie jest krótkie, a pić sie chce.
Pajero 2.6 87r. Darek
Pajero 2.6 87r. Darek
mozesz na rozpiętych wymontowac złozenie pierscieni (ten z zebem przekzujacy ruch na mechanizm) i załozyć z powrotem - bedziesz miłą na stałe rozpięte - jak zrobisz to na spiętych bedzieszmiał permanentny naped na przód
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
Dzisiaj wymieniłem osłonę przegubu, i powymieniałem końcówki kierownicze.
Jak rozpinaliście zwrotnicę, czy rozpinaliście 2 sworznie, czy tylko jeden?
Co do trzasków to rzeczywiście łożysko igiełkowe a raczej jego brak, do wymiany są też 2 uszczelniacze
Jak rozpinaliście zwrotnicę, czy rozpinaliście 2 sworznie, czy tylko jeden?
Co do trzasków to rzeczywiście łożysko igiełkowe a raczej jego brak, do wymiany są też 2 uszczelniacze

Ja u siebie dwa, i tak trzeba nabić uszczelniacz i łożysko. Mam jeden uszczelniacz luzem, mogę odsprzedać.
A czy najpierw trzeba sciagnac zawleczke z osi czy tylko odkrecicic 6 srob ampulowych ?majcher pisze:mozesz na rozpiętych wymontowac złozenie pierscieni (ten z zebem przekzujacy ruch na mechanizm) i załozyć z powrotem - bedziesz miłą na stałe rozpięte - jak zrobisz to na spiętych bedzieszmiał permanentny naped na przód
dziekuje
pozdrawiam
to jeszcze jedno
W tak zwanym miedzyczsie zabralem sie za wymiane tulei gumowych w tylnych resorach i z wieszakami
tylnymi nie bylo problemu -poszlo latwo lekko i przyjemnie, ale z przodem tylnego resora nie daje rady.
Przegladalem manuale i nie widac tam nic nadzwyczajnego ale nestety sruba ktora przechodzi przez ucho w ramie
i w resorze ni h..ja -zadem mlot dzwignia walenie a na wet nap..anie nic nie daje.
Robil moze to ktos?
Jak trzeba pstrykne zdjatko.
dzekuje za uwage
Życie jest krótkie, a pić sie chce.
Pajero 2.6 87r. Darek
Pajero 2.6 87r. Darek
Zapewne zapiekła się w tulei. Spróbuj lać tam jakiegoś wd40 i rozruszać kluczem i pukać. A jeśli nie pomoże to palnik i grzanie.
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424