Sonda lambda
Moderator: Kosiarz
Sonda lambda
Bylem u gaziarza i podobno sonda jest kaput.
I teraz tak wedlug katalogow, podobno sa dwie sondy i pierwsza 4 przewodowa, a z moich obserwacji wynika ze mam jedna sonde 2 przewodowa.
Silnik 3.0 90r
I teraz tak wedlug katalogow, podobno sa dwie sondy i pierwsza 4 przewodowa, a z moich obserwacji wynika ze mam jedna sonde 2 przewodowa.
Silnik 3.0 90r
"...ci którzy zamulają nigdzie nie dochodzą, ci co działają osiągają kolejny poziom"
Re: Sonda lambda
sonda 4 przewodowa jest z podgrzewaniem.
Musisz zobaczyć jaka wtyczka (złączka) wychodzi z instalacji i takiej sondy szukać
Musisz zobaczyć jaka wtyczka (złączka) wychodzi z instalacji i takiej sondy szukać
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8

wiem ze jest z podgrzewaniem, dziwi mnie tylko to ze gdzie dzwonie o sonde to wdlug katalowow sa 4 przewodowe, a w aucie mam 2 przewodowa i mysle czy ktos jakiegos miksa nie zrobil z instalacjaMikołaj pisze:sonda 4 przewodowa jest z podgrzewaniem.
edit: w serwisie kosztuje 1200-1500zl hahahahaa
"...ci którzy zamulają nigdzie nie dochodzą, ci co działają osiągają kolejny poziom"
skoro masz złączkę na 2 przewody i jeździło do tej pory dobrze (spalanie, odczyty itp)
to poszukaj zamiennika, podłączaj i w drogę....
Czysta dusza, silna ręka.

pojare mam od tygodnia, takze niewiem jak jedziloMikołaj pisze:skoro masz złączkę na 2 przewody i jeździło do tej pory dobrze (spalanie, odczyty itp)

myslalem ze ktos z wlascicieli v6 zerknie, jutro i tak zasadze nowa i zobacze
Sonda w moim jest 4 przewodowa, ale mój 3.0 jest z 97 rocznika . Może coś w międzyczasie zmienili..
Pozdro
Arturos Pajeros 3.zeros V6
Pozdro

Arturos Pajeros 3.zeros V6
Arturos Pajeros
sonda wymieniona, a na kompie gazowy dalej echo
teraz pytanie, ktory pin w kompie benzynowym to sonda? i czy biala wtyczka pod schowkiem to z 3 przewodami to zlacze diagnostyczne? bo ja tam mam napiecie :/

teraz pytanie, ktory pin w kompie benzynowym to sonda? i czy biala wtyczka pod schowkiem to z 3 przewodami to zlacze diagnostyczne? bo ja tam mam napiecie :/
nikt nic nie wie?, w sumie 3 sondy i nic, chyba gdzie indziej problem lezy?
udalo sie wkoncu, instalcja zrobiona bez wtyczek, kolejna nowa sonda( jest 2 przewodowa) i dziala 

Sonda lambda - czujnik mierzący zawartość tlenu w spalinach, umieszczony w układzie wydechowym benzynowego silnika spalinowego. Pozwala to na precyzyjne dozowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej.Kajen pisze:Co to jest sonda lambda ?
to żarcik był właściciela diesla (chyba;))Guttek pisze:Sonda lambda - czujnik mierzący zawartość tlenu w spalinach, umieszczony w układzie wydechowym benzynowego silnika spalinowego. Pozwala to na precyzyjne dozowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej.Kajen pisze:Co to jest sonda lambda ?
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
podejrzewam 

trop dobry jestGuttek pisze:podejrzewam

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
upsKajen pisze:Nie, naprawde nie wiedzialem co to za badziewie

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Kajen pisze:No co ? Ja cale zycie jezdze dieslami
we współczesnych dieslach tez chyba już lambda jest
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
zasade dzialaniaKajen pisze:Akurat z wspolczesnymi dieslami to mam niewiele wspolnego

sonda padła po 2 miesiącach, ta wcześniejsza tez jakaś świeża była i nie ryrala, i troche jestem w szoku.
Niewiem czy silnika krokowe gazowego nie zastąpić śrubka bo spalanie znowu jest kosmiczne
Niewiem czy silnika krokowe gazowego nie zastąpić śrubka bo spalanie znowu jest kosmiczne