wymiana żarówek podświetlenia tablicy rejestracyjnej PII

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Videlec

wymiana żarówek podświetlenia tablicy rejestracyjnej PII

Post autor: Videlec » śr kwie 07, 2010 10:46 am

Czasem, gdy człowiek się nudzi to bierze się za głupoty... więc:

Z pozoru najprostrza czynność jaka może być, ale w starym śmietniku, w którym dobór metalu ptrzeprowadzili inżynierowie, szkoleni z zakresu antykorozji w zakładach opla lub innym dełuuu, może nastręczyć niewielkiego kłopotu.

Zwykle z powodu kiepskiego dostępu (brak możliwości przyłożenia odpowiedniej siły) i sporej ilości rdzy, można zapomnieć o odkręceniu śrub mocujących szkiełka oprawek by dostać się do przepalonych żarówek.

Obrazek

Dlatego można próbować od środka. Czyli demontować obicie klapy bagażnika. W tym celu odkręcamy: rączkę klapy (bo ten górny plastik, w jego dolnej części, też trzeba bedzie wypiąć z zatrzasków), skrzynkę narzędziową (teoretycznie ona nie trzyma tego plastiku ale przy jego montowaniu bedzie przeszkadzać - zwłaszcza mniej cierpliwym :)21 ) i klamkę wewnętrzną bagażnika.

Obrazek

skrzynka narzędziowa:

Obrazek

klamka wewnętrzna bagażnika:

Obrazek

Dalej zrywamy (z wyczuciem oczywiście) pastikowe obicie klapy, trzyma się standardowo - na zatrzaskach.

Obrazek

Teraz mamy już do odbezpieczczenia tylko folię, trzyma się na jakimś lepiku, przy ponownym jej montażu warto podgrzać to suszarką, wtedy świetnie łapie.

Obrazek

Obrazek

Teraz mamy dostęp do czterech śrubek, te zaznaczone na zielono są od klamki, nas interesują te zaznaczone na czerwono, one trzymają obudowe z oprawkami.

Obrazek

Jak już pokonamy te nakrętki to odpinamy wtyczke z przewodem do żarówek i demontujemy plastik z oprawkami, będzie jeszcze trzymał się na spinkach.

Obrazek

po demontażu:

Obrazek

Teraz możemy zabrać się za wypatroszenie z tego plastiku metalowych oprawek. Ogranicza się to do wykręcenia czterech śrubek, tyle, że z racji zaawansowanej korozji łatwiej powiedzieć trudniej zrobić :wink: mi się udało jedną wykręcić, reszta poszła metodą inwazyjną, rozwiercanie itp.

na foto widoczna też żarówka: 5W

Obrazek

stan mało apetyczny:

Obrazek

nie mniej jednak po uderzeniu młotkiem nie rozsypało się wiec postanowiłem wszystko wyczyścić i pomalować, czymś co miałem pod ręką (jakiś podkład do metalu), raczej pomoże to tyle co umarłemu kadzidło ale... samopoczucie lepsze :)21

Obrazek

Obrazek

Po zamontowaniu, żarówek składamy wszystko do kupy, ja ładowałem na te wszystkie śrubki smaru na maksa, na wypadek gdyby kiedyś jeszcze przyszło mi się do nich dostać :wink:

Obrazek

Przy okazji można nasmarować wszystko co ruchome w zamkach klapy bagażnika.

Ostatecznie:

Obrazek

THE END

Ps. Specjalne podziękowania dla kolegi @Przemy.
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
KML1

Kontaktowanie:

Re: wymiana żarówek podświetlenia tablicy rejestracyjnej PII

Post autor: KML1 » śr kwie 07, 2010 7:13 pm

Zajebiaszczy opisik :)2
U mnie chyba jednej z tych lampek nie ma, jak znajdę czas to wpierniczę tam coś na diodach :wink:
Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » śr kwie 07, 2010 7:40 pm

Ja po wypatroszeniu tego całego złomu wsadziłem dwie gabarytówki od przyczepy po chyba 5 pln takie z naciąganą guma na klosik i do środka wsadziłem 3 diodowe moduły z fajnym zimnym światłem. Całość jakoś tam pokleiłem i hula już pół roku.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Przemy

Post autor: Przemy » śr kwie 07, 2010 8:02 pm

Moje mocowania żarówek zostały zjedzone na śniadanie, obiad i kolacje przez rudzielca. Przerobiłem to w taki sposób iż zamontowałem obrysowki od przyczepy. I działa :)21
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją

[J. Piłsudski].

gg1196424

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pt kwie 09, 2010 8:06 pm

U mnie od trzech lat siedzi cos takiego.
http://allegro.pl/item979878326_modul_h ... olory.html
Hermetyczne chyba jest bo juz by padlo ale nie pada.
Tak robi wieczorem:
Obrazek
A tu maly rzut na LEDy:

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”