haki w dlugich miskach

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

haki w dlugich miskach

Post autor: piotrek_uaz » czw kwie 15, 2010 11:42 am

Hej!
Wlasnie jestem na etapie kupowanie dlugiego miska z lat 91-95. Bede nim ciagal lawete ze zmota na rajdy miedzy innymi. I pojawia sie czesto problem - co auto - inny wpis w dowodzie dotyczacy haka i masy przyczepy. Nie ukrywam ze dla mnie im wiecej tym lepiej - a spotkalem nawet auto ktore mialo wpisane tylko 1400 kg.

Czy homologacje samochodow roznily sie w temacie haka w zaleznosci od kraju pochodzenia/sztuki?
Czy auta ktore przyjezdzaja do nas jako ciezarowki (i polscy handlarze dostawiaja tylne fotele ) - mialy inne homologacje ?

Pytam - bo zastanawiam sie czy jakby co da sie to odkrecic (jezeli to tylko bledne wpisy w dowodzie to da sie) ?

Pan ze stacji diagnostycznej twierdzi, ze oni odczytuja magiczna liczbe z tabliczki znamionowej samochodu, costam odejmuja wedle tabelki - i taka liczba wedruje do dowodu.
Producenci hakow twierdza ze dlugie miski maja homologacje na 3300 ...

Z gory dzieki za wszelkie info w temacie
zmota sie mota :)
Długie pagiero osobówka :)

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Re: haki w dlugich miskach

Post autor: Misiek Cypr » czw kwie 15, 2010 12:49 pm

Wynika to z kilku przyczyn:

1 Niewiedza urzednika, ktory wklepuje z czapki lub tym podobnego bledu
2 Hak tez ma swoja nosnosc i tabliczke znamionowa, wpis w dowodzie odnosi sie do nizszej wartosci hak/samochod
3 To stacja diagnostyczna robi pierwszy wpis i wpisuje albo wedlug swej wiedzy i wtedy wpisuje z jakis danych: nosnosc haku, uciag pojazdu i wybiera nizsza, lub na zyczenie klijenta, jesli klijent sobie zyzczy nizszej wartosci. Moze tak sie dziac, gdy klijent chce sie zmiescic w kategorii prawa jazdy na przyklad, lub innego widzimisie :)21

Nie wiem ile dlugi misiek ma na haku, ale napewno powyzej dwoch ton :roll:
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Post autor: piotrek_uaz » czw kwie 15, 2010 1:17 pm

Misiek Cypr pisze:Wynika to z kilku przyczyn:

1 Niewiedza urzednika, ktory wklepuje z czapki lub tym podobnego bledu
2 Hak tez ma swoja nosnosc i tabliczke znamionowa, wpis w dowodzie odnosi sie do nizszej wartosci hak/samochod
3 To stacja diagnostyczna robi pierwszy wpis i wpisuje albo wedlug swej wiedzy i wtedy wpisuje z jakis danych: nosnosc haku, uciag pojazdu i wybiera nizsza, lub na zyczenie klijenta, jesli klijent sobie zyzczy nizszej wartosci. Moze tak sie dziac, gdy klijent chce sie zmiescic w kategorii prawa jazdy na przyklad, lub innego widzimisie :)21

Nie wiem ile dlugi misiek ma na haku, ale napewno powyzej dwoch ton :roll:
Dlugie miski ktore ogladalem mialy wartosci w dowodzie wpisane:
2300 lub 3300 (ten sam model samochodu), chociaz widzialem tez 1400 :)

Paranoja, witamy w Polsce :)

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw kwie 15, 2010 1:20 pm

Krótki 2,5td ma 2300 w dowodzie i 2300 w brifie. Hak montowany w Niemczech.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw kwie 15, 2010 1:25 pm

piotrek_uaz pisze:
Dlugie miski ktore ogladalem mialy wartosci w dowodzie wpisane:
2300 lub 3300 (ten sam model samochodu), chociaz widzialem tez 1400 :)

Paranoja, witamy w Polsce :)
Te 1400 moze byc na zyczenie klijenta, zeby miescil sie w kategorii prawa jazdy, lub hak od passata, helmutowi przypasowal do pojarki :)21

Najlepiej kupic bez haka i zamontowac wedle potrzeb i zalegalizowac jak trzeba. Nikt mi nie zabroni miec w dowodzie napisane 350kg na haku, ale nikt mi tez nie wbije 4000kg.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » czw kwie 15, 2010 1:55 pm

P1 długa 2500
P1 krótka 2100
haki te same orginalne
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
DUDAS

Post autor: DUDAS » pt kwie 16, 2010 11:31 am

Długi ma homologację na 3300 kg, odczytać to można z tabliczki znamionowej. Pierwsze dwa pola od góry (zaraz pod nr VIN) to dopuszczalna masa całkowita pojazdu (GVW) i dopuszczalna masa całkowita zespołu (GCV), należy odjąć GVW od GCV i otrzymamy dopuszczalną masę całkowitą przyczepy. W dowodzie jest czasami wpisana mniejsza ale to wynika z uciągu haka (ja mam 2600 kg). Można to bez problemu zmienić robiąc badania na stacji diagnostycznej, tak samo można zmienić masy pojazdu jak są błędnie wpisane (wiem z doświadczenia). Masy wpisane w dowodzie rejestracyjnym samochodu nie ograniczają możliwości holowania "ciężkich" przyczep (przynajmniej w Polsce). Za każdym samochodem możemy holować, posiadając prawo jazdy kategorii "B", przyczepę lekką (do 750 kg i ona nie wymaga corocznych badań technicznych), z wyłączeniem tych samochodów, które nie posiadają homologacji do holowania przyczepy (np. ticco) i przyczepa nie może mieć DMC większej niż wpis w dowodzie auta. Natomiast przyczepę "ciężką" (powyżej 750 kg) możemy holować w takim przypadku: DMC przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu i obie dopuszczalne masy (DMC auta + DMC przyczepy) nie przekraczają 3500 kg. To wszystko dotyczy terytorium Polski.
pajero II 2.5 TD long seryjne, 3.0 V6 prawie seryjne.

Awatar użytkownika
DUDAS

Post autor: DUDAS » pt kwie 16, 2010 12:05 pm

majcher pisze:P1 długa 2500
P1 krótka 2100
haki te same orginalne
sprawdź z tabliczki bo u mnie w P1 krótkim, miałem wpisane 2115 kg a DMC auta 2600 (albo 2800 już dokładnie nie pamiętam) a miało być odwrotnie, i to zmieniałem bo nie mogłem legalnie holować przyczepy (1300 kg)

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Post autor: piotrek_uaz » pt kwie 16, 2010 1:39 pm

DUDAS pisze:Długi ma homologację na 3300 kg, odczytać to można z tabliczki znamionowej. Pierwsze dwa pola od góry (zaraz pod nr VIN) to dopuszczalna masa całkowita pojazdu (GVW) i dopuszczalna masa całkowita zespołu (GCV), należy odjąć GVW od GCV i otrzymamy dopuszczalną masę całkowitą przyczepy. W dowodzie jest czasami wpisana mniejsza ale to wynika z uciągu haka (ja mam 2600 kg). Można to bez problemu zmienić robiąc badania na stacji diagnostycznej, tak samo można zmienić masy pojazdu jak są błędnie wpisane (wiem z doświadczenia). Masy wpisane w dowodzie rejestracyjnym samochodu nie ograniczają możliwości holowania "ciężkich" przyczep (przynajmniej w Polsce). Za każdym samochodem możemy holować, posiadając prawo jazdy kategorii "B", przyczepę lekką (do 750 kg i ona nie wymaga corocznych badań technicznych), z wyłączeniem tych samochodów, które nie posiadają homologacji do holowania przyczepy (np. ticco) i przyczepa nie może mieć DMC większej niż wpis w dowodzie auta. Natomiast przyczepę "ciężką" (powyżej 750 kg) możemy holować w takim przypadku: DMC przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu i obie dopuszczalne masy (DMC auta + DMC przyczepy) nie przekraczają 3500 kg. To wszystko dotyczy terytorium Polski.
Bardzo dziekuje za info.

A czy majac kategorie E do B wedle naszego prawa moge holowac przyczepe, ktora przekracza mase wlasna holownika ?
Na przyklad - masa wlasna pagiero 2300 (powiedzmy) - a DMC przyczepy wpisane w dowodzie rej. samochodu 3300 ?

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » pt kwie 16, 2010 2:28 pm

piotrek_uaz pisze:

A czy majac kategorie E do B wedle naszego prawa moge holowac przyczepe, ktora przekracza mase wlasna holownika ?
Na przyklad - masa wlasna pagiero 2300 (powiedzmy) - a DMC przyczepy wpisane w dowodzie rej. samochodu 3300 ?
możesz pod warunkiem że masz takie DMC wpisane w dowodzie rejestracyjnym samochodu :)2

Awatar użytkownika
DUDAS

Post autor: DUDAS » pt kwie 16, 2010 2:42 pm

tak można zgodnie z art. 71, ust. 4 ustawy prawo o ruchu drogowym
"Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla."
i art. 88.1 dokumenty stwierdzające uprawnienia do kierowania ...... B+E

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » pt kwie 16, 2010 2:52 pm

nasz w dowodzie w F1 DMC samochodu (u mnie 3030kg) a w O1 DMC przyczepy (u mnie 3500) i takim zestawem z B+E można jeździć (u mnie DMC zestawu 6530) :)21

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » pt kwie 16, 2010 3:42 pm

DUDAS pisze:
P1 krótka 2100
haki te same orginalne
sprawdź z tabliczki bo u mnie w P1 krótkim, miałem wpisane 2115 kg a DMC auta 2600 (albo 2800 już dokładnie nie pamiętam) a miało być odwrotnie, i to zmieniałem bo nie mogłem legalnie holować przyczepy (1300 kg)
DMC dla obu P1 są własnie takie 2500 i 2100
natomiast dopuszczalne uciag na haku (typ "duzy") to 3300 dla długiej P1 i 2800 dla krótkiej - poniewaz u nas nie masa ciągniona nie moze byc wieksza od holwnika to masz powtórzony DMC holownika w papierach - taki skrót myslowy
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
DUDAS

Post autor: DUDAS » pt kwie 16, 2010 11:15 pm

majcher pisze:
DUDAS pisze:
P1 krótka 2100
haki te same orginalne
DMC dla obu P1 są własnie takie 2500 i 2100
natomiast dopuszczalne uciag na haku (typ "duzy") to 3300 dla długiej P1 i 2800 dla krótkiej - poniewaz u nas nie masa ciągniona nie moze byc wieksza od holwnika to masz powtórzony DMC holownika w papierach - taki skrót myslowy
Prawie bym się zgodził z tym :)21 , ale ja w P1 krótkim sobie zwiekszyłem tę masę chyba do 2600 (albo 2800). Jak w P2 long masz wpisane w dowodzie pozycja Q1 3300 to znaczy że za tym autem możesz holować przyczepę o DMC 3300, ale rzeczywista masa tej przyczepy nie może (w Polsce) przekraczać rzeczywistej masy pojazdu holujacego. Tak samo jak teraz w P2 long mam wpisane 2650 kg DMC przyczepy i auto DMC ma taką samą, to nie znaczy że zawsze mogę nim holować przyczepe o rzeczywistej masie 2650 kg, mogę holować tylko taką przyczepę której DMC nie przekracza 2650 i rzeczywista masa holowanej przyczepy nie przekracza rzeczywistej masy pojazdu (np. 2000 kg samo auto +kierowca).
Jak masz w dowodzie w pozycji Q1 wpisane 3300 kg to wtedy, maksymalnie możesz holować przyczepę która w dowodzie ma DMC 3300kg i rzeczywista masa nie przekracza rzeczywistej masy pojazdu (wcale to nie musi być 2650 bo możesz przeładować auto i wtedy zapłacisz mandat za przeładowanie auta a nie za holowanie zbyt ciężkiej przyczepy, albo tylko 2 tony, bo auto tylko z kierowcą).
W praktyce jak masz wpis w dowodzie auta 3300 kg (Q1) to jadąc z taką przyczepą nawet przeładowaną (np. profile stalowe) nie czepiają się, bo musieli by mieć wagę i wszystko poważyć (chyba że wieziesz dwa duże auta). Zazwyczaj kontrola kończy się na sprawdzeniu wpisów w dowodzie rejestracyjnym (chyba że się ma pecha).
Może napisałem zrozumiale,bo dzisiaj piątek i godzina późna to parę browców ...
Jak sie mylę to proszę mnie poprawić (to jest moja analiza na podstawie art. 62, ust. 1 ustawy prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, z póź. zm.)
cyt.
"Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;

Awatar użytkownika
piotrek_uaz

Post autor: piotrek_uaz » ndz kwie 18, 2010 6:02 pm

Zanabylem wlasnie pagiero 2, dlugie. Mam wpisane w dowodzie 2300 (maksymalna masa przyczepy), natomiast w tlumaczeniu niemieckiech dokumentow - jest 2650 ;)

Diagnosta z okregowki twierdzi ze oni odczytuja to z tabliczki znamionowej w nastepujacy sposob:
maksymalna masa zestawu (z tabliczki znamionowej auta) minus masa samochodu (tez z tabliczki) - i od tego co wyjdzie odejmuja jeszcze jakas liczbe z tabelki ktora maja na stacji :)

Wedle danych z mojego auta to wychodzi 3300 minus ta magiczna liczba z tabelki.

Tak czy siak mi 2600 wystarczy w zupelnosci - i pewnie o to uda mi sie wyklocic. Pojade do diagnosty w tym tygodniu - dam znac co wymyslili.

Dzieki wszystkim za pomoc

Piotrek

Awatar użytkownika
Przemy

Post autor: Przemy » ndz kwie 18, 2010 6:38 pm

w longu mam 3,3t
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją

[J. Piłsudski].

gg1196424

Awatar użytkownika
pieszczoch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pieszczoch » pt maja 07, 2010 9:28 pm

Uciągi na haku pochodzą z różnicy pomiędzy masą zestawu a masą całkowitą pojazdu.
Masy te można znależć na tabliczkach znamionowych poz.1 i 2
I tak w długim wychodzi 3300kg a w krótkim 2800kg.

Jeżeli chodzi o kwestię przekraczania masy rzeczywistej pojazdu przez masę przyczepy nie ma żadnego problemu ponieważ pojazdy posiadają napęd na 4 koła do masy własnej pojazdu dodajemy 50% i otrzymujemy mase przyczepy ,którą możemy ciągnać ,ale po mich wyliczeniach wyszlo że jest ona wyższa od dopuszczonej przez producenta.
Niektórzy policmajstry korzystają z niewiedzy kierujących i wykorzystują to w perfidny sposób.
Jeżeli w dowodzie rejestracyjnym wpisane macie masy które podałem powyżej są one zgodne z homologacją pojazdu i proszę nie dawać się wkręcać stróżom prawa ,którzy często nie znają lub żle interpretują przepisy.
Często ciągnę przyczepe długą II-ką i wiele razy miałem okazje spotkać się z kretynizmem ze strony tzw. "stróży prawa"

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy miśków małych i dużych :)2
żółwik II 2.5 td
misio II 3.0 v6 24
smoczurek 3.2 did

Gekon Off-Road Team

Awatar użytkownika
DUDAS

Post autor: DUDAS » sob maja 08, 2010 10:39 pm

czy mógłbyś podać przepis prawny, będę wdzięczny. Bo na domniemania trudno się powołuwać.

Awatar użytkownika
pieszczoch
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pieszczoch » czw wrz 23, 2010 10:37 pm

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)
&14.1 ust.5i7
żółwik II 2.5 td
misio II 3.0 v6 24
smoczurek 3.2 did

Gekon Off-Road Team

zielony_rog

Post autor: zielony_rog » pn wrz 27, 2010 7:57 pm

Misiek Cypr pisze: Te 1400 moze byc na zyczenie klijenta, zeby miescil sie w kategorii prawa jazdy, lub hak od passata, helmutowi przypasowal do pojarki :)21
Hmmm... Przeciez to nie ma nic wspolnego z kategoria. Majac gole "B" mozesz jechac np. PII o DMC 3 tony i wbitym DMC przyczepy 3300, tylko nie pociagniesz wtedy legalnie wiecej niz 500 kilo.
...gonimy kroliczka...

danielchelm

Post autor: danielchelm » śr wrz 29, 2010 8:54 am

zielony_rog pisze:
Misiek Cypr pisze: Te 1400 moze byc na zyczenie klijenta, zeby miescil sie w kategorii prawa jazdy, lub hak od passata, helmutowi przypasowal do pojarki :)21
Hmmm... Przeciez to nie ma nic wspolnego z kategoria. Majac gole "B" mozesz jechac np. PII o DMC 3 tony i wbitym DMC przyczepy 3300, tylko nie pociagniesz wtedy legalnie wiecej niz 500 kilo.