kupic pajero czy cos innego???
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
kupic pajero czy cos innego???
panowie,prosze o porade zastanawiam sie nad kupnem pajero 3d 3500,jest ono z 95r,lekko juz podszykowane do terenu,było by to moje pierwsze 4x4 ,jakie są plusy i minusy tego auta ,prosze o opinie na temat tego modelu,dzieki
Re: kupic pajero czy cos innego???
Masz już nick marcin pajero więc to tak jak byś już go miał
Forum jest po to żeby też czytać a nie zadawać te same pytania co tydzień.

Forum jest po to żeby też czytać a nie zadawać te same pytania co tydzień.
Pajero się do terenu nie nadaje. Kup lepiej coś innego. Np. takie COŚ jak w moim awatarze. Ja obbecnie zatanawiam sie nad kupnem Tojoty RAF4.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
jak będziesz użytkował to auto, ma służyć na co dzień ?marcin pajero pisze:panowie,prosze o porade zastanawiam sie nad kupnem pajero 3d 3500,jest ono z 95r,lekko juz podszykowane do terenu,było by to moje pierwsze 4x4 ,jakie są plusy i minusy tego auta ,prosze o opinie na temat tego modelu,dzieki
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
na pierwsze 4x4 to aż za dobre
to jest dopiero auto do terenurort_ pisze:Pajero się do terenu nie nadaje.....Ja obbecnie zatanawiam sie nad kupnem Tojoty RAF4.

nie zły bełkotFlor pisze:to jest dopiero auto do terenurort_ pisze:Pajero się do terenu nie nadaje.....Ja obbecnie zatanawiam sie nad kupnem Tojoty RAF4.

@marcin pajero Pajero to dobre auto na początek, trochę byłbym ostrożny z silnikiem 3,5 , duża moc , dużo pali

słaby wybór nieskatowanych egzemplarzy ,ale 3,0 to dobry wybór , kup zagazuj i ciesz się jazdą
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Adas pisze:,ale 3,0 to dobry wybór , kup zagazuj i ciesz się jazdą

- cordoba_2004
-
Weźcie pod uwagę że koledzy z tego forum piszą o bardzo ciężkim terenie bo to forum rajdowe i do takiego terenu rav4 się nie nadaje, bo do normalnej jazdy na ryby, grzyby i inne potwory jest aż za dobra.
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
witam , a ja polecam 2.5 tdi , oczywiście lepsze 2.8 tdi ale jest ich bardzo mało , nie wiem czemu cię ciągnie do benzyny ?
xm10
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
bo taniej, szybciej, lżej i niezawodniej?
-
- jestem tu nowy...
dzieki za opinie,panowie
wlasnie sie zatanawiam nad tym 3,.5 w benzynie a dieslem 2.5 ,z jednej strony zapiernicza ,ale z drugiej moze byc awaryjny,jak myślicie?
wlasnie sie zatanawiam nad tym 3,.5 w benzynie a dieslem 2.5 ,z jednej strony zapiernicza ,ale z drugiej moze byc awaryjny,jak myślicie?
xm10 pisze:wszystki 3 teorje to kittt
gdyż?
Fajny temat - ciąg dalszy będzie jak zwykle o pupie Maryni

Tutaj też poproszę merytoryczne argumenty potwierdzające że dieslem jest taniej szybciej i niezawodniej

a to niby dla czego 2.8 jest lepszy - jakieś merytoryczne argumenty proszęxm10 pisze:witam , a ja polecam 2.5 tdi , oczywiście lepsze 2.8 tdi ale jest ich bardzo mało , nie wiem czemu cię ciągnie do benzyny ?

Mroczny pisze:bo taniej, szybciej, lżej i niezawodniej?
xm10 pisze:wszystki 3 teorje to kittt
Tutaj też poproszę merytoryczne argumenty potwierdzające że dieslem jest taniej szybciej i niezawodniej
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
też jestem zaskoczony bo jedyne co w pahero mogłoby zatrzeć złe wrażenie wywołane ifsem to właśnie 3.0.. nie 3.5 ale 3.0
Mroczny pisze:też jestem zaskoczony bo jedyne co w pahero mogłoby zatrzeć złe wrażenie wywołane ifsem to właśnie 3.0.. nie 3.5 ale 3.0

-
- jestem tu nowy...
jak pisałem to auto jest lekko zrobione mianowicie ma wyspawane dwa zderzaki z przodu ,rury na progach,wyciągarke koła bf goodrich 33" i troche jest podniesiony ,ma udokumentowane 195tys przebiegu bo to z niemiec i juz tzm ktoś je robił i gość chce 17tys, plus opłaty.
czy to dobra cena?
czy to dobra cena?
aa pisałeś na początku że 95 , do tej ceny musisz jeszcze doliczyć około 2500 - 3000 rejestracje , do tego jakieś olejki paski i inne duperelki i wyjdzie ponad 20 000 , drogooo
xm10
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
gg 6820858
Y60 +4'' / 35''
Ja teraz szukając Pojary będę szukał 3.0 albo jakiegoś klekota.
Pewnie skończy się na 3.0 więc jak który będzie pchał swojego na początku przyszłego albo pod koniec tego roku w wersji LONG z klimą i raczej bez gazu to wiecie gdzie uderzyć.
I tu odpowiedź jakie 4x4. Pajero jest genialne. W ciężki teren nie wjeżdżałem a w ten w który chciałbym to i tak wziąłbym samuraja.
Pajero jest genialny na trasie i całkiem fajny w błocie, nawet LONG. Do rekreacji to fantastyczny prosty w obsłudze pojazd. Oj tęskni mi się do tej mojej kanciastej jedynki. No i IFS dobrze jedzie po czarnym więc na wakacje jak znalazł.
Pewnie skończy się na 3.0 więc jak który będzie pchał swojego na początku przyszłego albo pod koniec tego roku w wersji LONG z klimą i raczej bez gazu to wiecie gdzie uderzyć.
I tu odpowiedź jakie 4x4. Pajero jest genialne. W ciężki teren nie wjeżdżałem a w ten w który chciałbym to i tak wziąłbym samuraja.
Pajero jest genialny na trasie i całkiem fajny w błocie, nawet LONG. Do rekreacji to fantastyczny prosty w obsłudze pojazd. Oj tęskni mi się do tej mojej kanciastej jedynki. No i IFS dobrze jedzie po czarnym więc na wakacje jak znalazł.
Dziadek 2,5TD `98
- Murzyn
- Kontaktowanie:
Co Wy tak ciagle marudzicie na to pajero? Mi sie bardzo dobrze takim smiga i nie przysparza mi kompleksów przy superpatrolachsuper... czasami wrecz przeciwnie.
Kolego to bedzie krótki czy długi?
Minusem tego auta z silnikiem 3.5 208KM (domniemam ze to ten sam silnik co u mnie) napewno beda koszty jakichkolwiek napraw wiec na poczatek bym srawdził co jest do roboty. Przegladnij tez rame szczególnie w okolicach tylnego koła
Wymiana wszystkich gum zawieszenia (robocizna ok 1000pln)
Rozrzad + wszystkie płyny+ robocizna 2300
Sprzegło 1700 Tarcza, lozysko, docisk + 500 Robocizna
Spalanie 17-20, w błocie to raczej juz roboczogodziny dzien zabawy i 50l znika lekko
Inne minusy
Drazki skretne zamiast normalnych sprezyn
Plusy
niska masa (w porównaniu do aut z 2ma sztywnymi mostami)
SS
blokada tylnego mostu
spora moc i dosc dlugie biegi - na ostrcyh dlugich podjazdach bedziesz sie smial ze wszystkich diesli jak ledwo sapia i brakuje im mocy lub szybkosci
Tak naprawde dla Pajero Pb nie ma za bardzo alternatywy. (takie moje laickie bardzo ogólne spostrzezenia oparte na obserwacjach podczas wspolnych wyjazdów z wlascicielami ponizszych aut - koledzy fachowcy pewnie zaraz wdadza sie w szczegóły)
Patrole sa przereklamowane, ciezkie i mułowate (benzynówek jak na lekarstwo)
a powazniej to ciezko bedzie znalesc cos ladnego za kilkanacie k pln
Disco - bardziej na wyprawy, slabowite acz malopalace (benzynówek jak na lekarstwo) i cos z ta awaryjnoscia landkow jest na rzeczy, bo kazdy posiadacz disco ma zawsze na stanie kompletne wyposazenie warsztatu w bagazniku
(choc ponoc do domu zawsze wroci)
Gelenda - droga jak diabli
Landcruiser - inna półka cenowa (ale jak masz troche wiecej kasy to takie J95 Prado to sam miodzik - dla mnie porównywalna do Pajero, plusem bedzie normalniejszy przedni zawias, niezle diesle i super benzynka 3.4)
Terracan - takie ubozsze, ale nowsze ciut bardziej ucywilizowane, tansze pajero, mocny diesel 1.9CRD niewiele wersji z automatycznie dopinanym przodem, gorsza jakosc materiałów
Monterey, Trooper - nie znam
Terrano II - smiesznie slabe benzynówki
Kolego to bedzie krótki czy długi?
Minusem tego auta z silnikiem 3.5 208KM (domniemam ze to ten sam silnik co u mnie) napewno beda koszty jakichkolwiek napraw wiec na poczatek bym srawdził co jest do roboty. Przegladnij tez rame szczególnie w okolicach tylnego koła
Wymiana wszystkich gum zawieszenia (robocizna ok 1000pln)
Rozrzad + wszystkie płyny+ robocizna 2300
Sprzegło 1700 Tarcza, lozysko, docisk + 500 Robocizna
Spalanie 17-20, w błocie to raczej juz roboczogodziny dzien zabawy i 50l znika lekko
Inne minusy
Drazki skretne zamiast normalnych sprezyn
Plusy
niska masa (w porównaniu do aut z 2ma sztywnymi mostami)
SS
blokada tylnego mostu
spora moc i dosc dlugie biegi - na ostrcyh dlugich podjazdach bedziesz sie smial ze wszystkich diesli jak ledwo sapia i brakuje im mocy lub szybkosci
Tak naprawde dla Pajero Pb nie ma za bardzo alternatywy. (takie moje laickie bardzo ogólne spostrzezenia oparte na obserwacjach podczas wspolnych wyjazdów z wlascicielami ponizszych aut - koledzy fachowcy pewnie zaraz wdadza sie w szczegóły)
Patrole sa przereklamowane, ciezkie i mułowate (benzynówek jak na lekarstwo)

Disco - bardziej na wyprawy, slabowite acz malopalace (benzynówek jak na lekarstwo) i cos z ta awaryjnoscia landkow jest na rzeczy, bo kazdy posiadacz disco ma zawsze na stanie kompletne wyposazenie warsztatu w bagazniku

Gelenda - droga jak diabli
Landcruiser - inna półka cenowa (ale jak masz troche wiecej kasy to takie J95 Prado to sam miodzik - dla mnie porównywalna do Pajero, plusem bedzie normalniejszy przedni zawias, niezle diesle i super benzynka 3.4)
Terracan - takie ubozsze, ale nowsze ciut bardziej ucywilizowane, tansze pajero, mocny diesel 1.9CRD niewiele wersji z automatycznie dopinanym przodem, gorsza jakosc materiałów
Monterey, Trooper - nie znam
Terrano II - smiesznie slabe benzynówki
-
- jestem tu nowy...
to jest pajero 3d,no oko naprawde nie zjechane ,silnik suchy ładnie pracuje ,rama bez rdzy i ,jakies webasto tam ma i klime ,ale po tych opłatach to faktycznie drogo wyjdzie ,sam nie wiem co robić
a odnośnie benzyna czy diesel to koledzy czy przy zatopieniu w terenie silnika w wodzie to benzynowy da rade bo ,tak cos mi sie wydaje ze pod tym względem diesel jest lepszy ,co wy na to?
a odnośnie benzyna czy diesel to koledzy czy przy zatopieniu w terenie silnika w wodzie to benzynowy da rade bo ,tak cos mi sie wydaje ze pod tym względem diesel jest lepszy ,co wy na to?
w PII 2,5TDi zakładasz odpowietrzenia, snorkel i topienie nie jest mu takie straszne jak przy 3,5... Widziałem zresztą jedno PII 3,5 zatopione (komputer mokry, silnik pod wodą... ) Nie odjechał o własnych siłach 

Zielony Autobus 2,7TDi
3.0 trzeba przenieść kompa do góry ,mieć dobre przewody wysokiego napięcia i szczelny dolot powietrza,można zrobić napowietrzenie kopułki
ale 3,5 to już trochę gorsza sprawa