Jak wyglada rozdzial mocy miedzy osie w Pajero II ze skrzynka SuperSelect (w trybie 4wd, zeby niebylo niedomowien

Moderator: Kosiarz
PII nie ma wiskozy w centralnym dyfrzeDamnIt! pisze:ale ma wiskozę żeby właśnie nie było "na jedną oś".
Ale czyje, moje? Czemu glupie?gebels pisze:poco takie głupie pytanieprzeca to logiczne, i nie ważny rozdział mocy
zielony_rog pisze:Ale czyje, moje? Czemu glupie?gebels pisze:poco takie głupie pytanieprzeca to logiczne, i nie ważny rozdział mocy
Z tegoż też powodu można kupić łańcuch taniej niż w ASODamnIt! pisze:Zatem wklejam dokładny opis Super Selecta pierwszej generacji(Pajero 2): http://powa.w.interii.pl/Super_Select.pdf . Z powodu "amerykańskiego" pochodzenia dokumentu "Super Select" występuje pod nazwą "Active Trac 4WD". Ale to dokładnie to samo.
Gdybym wiedzial, ze jest otwarty i nie ma zadnej wiskozy, torsena albo innego mechanizmu ograniczajacego poslizg, to bym nie pytal...zielony_rog pisze:Ale czyje, moje? Czemu glupie?gebels pisze:poco takie głupie pytanieprzeca to logiczne, i nie ważny rozdział mocy
No nie, nieprawda - ja pytalem o poslizg jednej z osi, a wtedy (nie majac jakiegos ogranicznika poslizgu mechnizmu) nie bedziesz miec 50/50, tylko 0/100 albo 100/0TomaszRT pisze:otwarty (bez żadnej blokady) dyfer zawsze dzieli 50/50..
prawda, prawda, będziesz mieć zawsze 50/50.. wynika to z konstrukcji mechanizmu różnicowego i III Zasady Dynamiki Newtona..zielony_rog pisze:No nie, nieprawda - ja pytalem o poslizg jednej z osi, a wtedy (nie majac jakiegos ogranicznika poslizgu mechnizmu) nie bedziesz miec 50/50, tylko 0/100 albo 100/0TomaszRT pisze:otwarty (bez żadnej blokady) dyfer zawsze dzieli 50/50..
rudypajero.koszalin pisze:Pajero II z SS ma centralny dyfer z blokadą wiskotyczną podział sił na wały jest płynny od 33/67% do 50/50%.
Jak ktoś nie wieży to niech sobie zdemontuje jeden wał i zapnie 4H, Pajero pojedzie, z tym że będzie ruszać jak z automatyczną skrzynią biegów, najpierw powoli a potem układ "zaciska się".
Tak, masz slusznosc... Tylko jesli dodac do tego koniecznosc przezwyciezenia tarcia statycznego, to opony na bardziej przyczepnej nawierzchni moga sie nawet nie obrocic. Ale slusznie - moment bedzie rowny, a para w gwizdek.TomaszRT pisze:
prawda, prawda, będziesz mieć zawsze 50/50.. wynika to z konstrukcji mechanizmu różnicowego i III Zasady Dynamiki Newtona..
...to juz nie rozumiem. 100% blokada oznacza, ze nie ma "drogi ucieczki" dla energii i obie osie musze sie obracac z ta sama predkoscia.a ~0/100 to możesz mieć tylko przy pełnej blokadzie i jednej osi w powietrzu..
słusznie, muszą się obracać z tą samą prędkością.. i gdy jedna ma przyczepność ~0 to przeniesie ~0 momentu, a druga przeniesie reszte..zielony_rog pisze:...to juz nie rozumiem. 100% blokada oznacza, ze nie ma "drogi ucieczki" dla energii i obie osie musze sie obracac z ta sama predkoscia.a ~0/100 to możesz mieć tylko przy pełnej blokadzie i jednej osi w powietrzu..
a tak ściślej to podział jest w zakresie od 50/50 do 50+x/50-x, gdzie x=maksymalny opór stawiany przez wiskozę..rudypajero.koszalin pisze:Pajero II z SS ma centralny dyfer z blokadą wiskotyczną podział sił na wały jest płynny od 33/67% do 50/50%.
Na obie osie zostanie z przekladni rodzielczej przekazane po 50% momentu i obie beda sie obraca z taka sama predkoscia (pomijam ruch samochodu i to, czy stoi na asfalcie, lodzie czy wisi na podnosniku) - o to mi chodzi. Rozumiem, ze czepiasz sie braku naukowej precyzji moich sforumlowan?TomaszRT pisze:słusznie, muszą się obracać z tą samą prędkością.. i gdy jedna ma przyczepność ~0 to przeniesie ~0 momentu, a druga przeniesie reszte..zielony_rog pisze:...to juz nie rozumiem. 100% blokada oznacza, ze nie ma "drogi ucieczki" dla energii i obie osie musze sie obracac z ta sama predkoscia.a ~0/100 to możesz mieć tylko przy pełnej blokadzie i jednej osi w powietrzu..
e tam od razu czepiam.. ze skrzyni rodzielczej na oś zostanie przekazane maksymalnie tyle ile ta oś ma przyczepności i ani NM więcej..zielony_rog pisze:Na obie osie zostanie z przekladni rodzielczej przekazane po 50% momentu i obie beda sie obraca z taka sama predkoscia (pomijam ruch samochodu i to, czy stoi na asfalcie, lodzie czy wisi na podnosniku) - o to mi chodzi. Rozumiem, ze czepiasz sie braku naukowej precyzji moich sforumlowan?
To moze wyjasnisz, bo chyba Cie jednak nie rozumiem.TomaszRT pisze:
e tam od razu czepiam.. ze skrzyni rodzielczej na oś zostanie przekazane maksymalnie tyle ile ta oś ma przyczepności i ani NM więcej..
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości