Przeszczep reduktora SS do Pajero I
Moderator: Kosiarz
-
Przeszczep reduktora SS do Pajero I
Kilka dni temu na Allegro bylo do kupienia Pajero I z (wlozona skrzynia) wlozonym reduktorem SuperSelect. Wczesniej nigdy czegos takiego nie widzialem (no, tylko raz Sporta z SS). Czy ktos sie spotkal z taka przerobka? Jakies ewentualne pulapki?
(poprawilem)
(poprawilem)
Ostatnio zmieniony wt sie 31, 2010 9:58 pm przez zielony_rog, łącznie zmieniany 1 raz.
...gonimy kroliczka...
Re: Przeszczep skrzyni SS do Pajero I
jak się wczytasz w forum to znajdziesz.. chyba Aciński zmieniał.. albo ktoś inny
da się wszystko - kwestia pieniędzy jeno

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Mroczny pisze:jak się wczytasz w forum to znajdziesz.. chyba Aciński zmieniał.. albo ktoś inny
@bojach i inni też wkładali, ale generalnie zgadzam się z Mrocznym
Czwarte serce 

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
zielony_rog pisze:Kilka dni temu na Allegro bylo do kupienia Pajero I z wlozona skrzynia SuperSelect. Wczesniej nigdy czegos takiego nie widzialem (no, tylko raz Sporta z SS). Czy ktos sie spotkal z taka przerobka? Jakies ewentualne pulapki?
nie ze skrzynią a reduktorem

Czwarte serce 

-
Sluszna uwagagebels pisze:zielony_rog pisze:Kilka dni temu na Allegro bylo do kupienia Pajero I z wlozona skrzynia SuperSelect. Wczesniej nigdy czegos takiego nie widzialem (no, tylko raz Sporta z SS). Czy ktos sie spotkal z taka przerobka? Jakies ewentualne pulapki?
nie ze skrzynią a reduktorem

...gonimy kroliczka...
Re: Przeszczep reduktora SS do Pajero I
ja wkładałem i mam do tego momentu
Wofka
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
-
I dziala OK, czy byly jakies problemy?
...gonimy kroliczka...
Były P Sport z SS???
Nigdy nie widziałem... sympatyczne autko by to było...
Nigdy nie widziałem... sympatyczne autko by to było...
Piotrek (BoobeR)
Pajero 1999 3.5V6 gaz, 2" UP, BFG AT 32", winda, snorkel, lampeczki...
Pajero 1999 3.5V6 gaz, 2" UP, BFG AT 32", winda, snorkel, lampeczki...
-
Fabryczne, o ile wiem, nie. Ale widzialem kiedys Sporta z wstawionym reduktorem SS.
...gonimy kroliczka...
ja ma w L200, super sprawa
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
zielony_rog pisze:I dziala OK, czy byly jakies problemy?
działa ok
wszystko o zmianie wiedziałem z tego forum PRZED rozpoczęciem całej operacji dlatego tez nie moge powiedzieć że były problemy
poczytaj jeszcze o tym-jest tu wszystko
i pamiętaj że taka zmiana to tylko reduktor SS a nie napęd SS(mam nadzieje że dobrze sie wyraziłem)
Wofka
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
Jeep Grand Cherokee
V8 Hemi
-
Moze dobrze, ale i tak nie rozumiemwofka pisze: i pamiętaj że taka zmiana to tylko reduktor SS a nie napęd SS(mam nadzieje że dobrze sie wyraziłem)

...gonimy kroliczka...
No ze superselect/easyselect to nie skrzynia tylko reduktor.
-
No OK, to wiem, ale co to zmienia w praktyce?
...gonimy kroliczka...
Ze masz centralny mechanizm roznicowy. I mozesz zapitalac z napedem na 4 łapki po suchym asfalcie. Krzychu cos wspominał ze jest roznica w prowadzeniu auta zimą. Szczegolnie na rondach ktorych w Tychach raczej nie brakuje. W kazdym razie przeszczep to reduktor i skracanie wału tylnego. Przedni ponoc pasuje. Poduszki są inne. I przerobka kontrolek ktorych chyba nikt nie przerabia. Aha. Ponoc ss ma mocniejszy łancuch. Reszta raczej plug&play bez wiekszej rzezby. Sam sie zastanawiałem kiedys zeby zamontowac takie cudo do swojego gruchota. Majcher skutecznie wybił mi to z głowy 

SS ma centralny dyfer, ES go nie ma, więc po czarnym nie można śmigać 4x4zielony_rog pisze:No OK, to wiem, ale co to zmienia w praktyce?
poza tym cały układ SS to brak sprzęgiełek w przednim mości, napęd dołącza się poprzez zapięci prawej półośki
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Ta... Tylko te nieszczesnie podcisnienia lubią sie wyburaczac. Ostatnio kumplowi w sporcie 3.0v6. Nie ma jak manualne AVMy albo auto-free-bester-hub
Kajen pisze:Ta... Tylko te nieszczesnie podcisnienia lubią sie wyburaczac. Ostatnio kumplowi w sporcie 3.0v6. Nie ma jak manualne AVMy albo auto-free-bester-hub

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
-
Zaraz, to reduktor nie jest zblokowany z centralnym dyfrem?!Adas pisze:SS ma centralny dyfer, ES go nie ma, więc po czarnym nie można śmigać 4x4zielony_rog pisze:No OK, to wiem, ale co to zmienia w praktyce?

Mnie sie caly czas wydawalo, ze to jeden blok - reduktor, centralny dyfer, wiskoza. Zreszta jak patrze na czesci na sprzedaz, to tak to wlasnie wyglada.
Ostatnio zmieniony czw wrz 02, 2010 5:52 pm przez zielony_rog, łącznie zmieniany 1 raz.
...gonimy kroliczka...
Z turbiną podkreconą na 2 bary to raczej wszystko mozna łatwo popsuc
Racja, wszystko da sie ukręcic. Tylko tak: Ty na lajcie wjezdzasz tam gdzie by mi sie nie sniło nawet sprobowac. Mimo ze mamy autatej samej marki to słuzą do czego innego. Mamy tą samą pasje - lubimy te auta, lubimy przy nich grzebac i poprawiac fabryke. Twoje słuzy Ci do zabawy. Moje do wozenia dupy w czyms wiekszym niz seicento
Mowił Ci Jacek ze bede na pomorzu koncowką wrzesnia ?
Wracając do tematu. Trzeba sobie zadac pytanie do czego potrzebujesz auta i po co Ci SS. Adasiowi w l200 pasuje bo to fajne, komfortowe i trwałe rozwiazanie ale do pokraka to by raczej blokade na przod zapodał 

o wrześniu mówiłKajen pisze:Z turbiną podkreconą na 2 bary to raczej wszystko mozna łatwo popsucRacja, wszystko da sie ukręcic. Tylko tak: Ty na lajcie wjezdzasz tam gdzie by mi sie nie sniło nawet sprobowac. Mimo ze mamy autatej samej marki to słuzą do czego innego. Mamy tą samą pasje - lubimy te auta, lubimy przy nich grzebac i poprawiac fabryke. Twoje słuzy Ci do zabawy. Moje do wozenia dupy w czyms wiekszym niz seicento
Mowił Ci Jacek ze bede na pomorzu koncowką wrzesnia ?
Wracając do tematu. Trzeba sobie zadac pytanie do czego potrzebujesz auta i po co Ci SS. Adasiowi w l200 pasuje bo to fajne, komfortowe i trwałe rozwiazanie ale do pokraka to by raczej blokade na przod zapodał

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Od automatu do manuala nie pasują chyba bo cos tam z wielowypustem jest nie tak. Manual chyba ma 24 zabki a automat 23 ale pewny nie jestem
-
Cholera, akurat sie ciekawie robilo...
Halo, panowie - patrz trzy posty wyzej

Wofka, przeciez jesli wsadzisz skrzynke rozdzielcza SS do Pajero I, to mozesz jezdzic 4x4 po asfalcie....
Halo, panowie - patrz trzy posty wyzej

No to ja przeciez caly czas o tym piszeKajen pisze: Ze masz centralny mechanizm roznicowy. I mozesz zapitalac z napedem na 4 łapki po suchym asfalcie.

Wofka, przeciez jesli wsadzisz skrzynke rozdzielcza SS do Pajero I, to mozesz jezdzic 4x4 po asfalcie....
...gonimy kroliczka...
[cenzura] mac
Ostatnio zmieniony pt wrz 03, 2010 4:28 am przez Kajen, łącznie zmieniany 1 raz.
Czego nie rozumiesz ? Bo jazda autem z miedzyosiowym mechanizmem roznicowym a jazda autem bez tegoz mechanizmu to troche roznica jest...