większe opony do L200
Moderator: Kosiarz
większe opony do L200
Witam
wyszukiwarka nie odpowiedziała na moje pytanie więc zadam je na formum.Jakie największe opony jestem wstanie założyć( bez robienia jakichkolwiek modyfikacji zawieszenia) do L200 z 2009-10r?Nie wiem jeszcze czy felga będzie 16 czy 17.Chodzi mi o oponę dającą jak najlepszy prześwit.Jeżeli temat był już poruszany będę wdzięczny za link do tematu.
Pozdrowionka
Arek
wyszukiwarka nie odpowiedziała na moje pytanie więc zadam je na formum.Jakie największe opony jestem wstanie założyć( bez robienia jakichkolwiek modyfikacji zawieszenia) do L200 z 2009-10r?Nie wiem jeszcze czy felga będzie 16 czy 17.Chodzi mi o oponę dającą jak najlepszy prześwit.Jeżeli temat był już poruszany będę wdzięczny za link do tematu.
Pozdrowionka
Arek
Re: większe opony do L200
Tu kolego masz przeliczniki do wymiarów opon http://www.kilometr.republika.pl/naprawiam-t-3.html może to ci trochę pomorze. Znajomy ma felga 20'' szerokość 305 wysokość 50 ale jak masz auto na gwaranci to potem mogą ci robić problemy jak coś padnie w napędzie czy zawieszeniu 

dzięki;-).Zawsze można mieć drugi orginalny komplet kół na przeglądy;-)
-
-
265/75/16 , mam takie , jest to max i dziala świetnie pozdrawiam
V60 E70 E84 BJ45
U nas jeździ jedno takie na Grabberach AT2 w tym rozmiarze, padła półoś z przodu był problem z ASO
Galloper LWB - turysta
Po jakim przebiegu padła ta półoś? to tak z ciekawości.Pytałem w salonie firmowym,twierdzą że ne powinno to powodować utraty gwarancji.Oferują się nawet że takie opony założą.Pewnie wszytsko zależy od punktu.
jeźdzę na 265/70/17 na GG AT2 - nie ma żadnego problemu - poza tym, że zużycie paliwa znacząco wzrasta - trochę przez zakłamanie licznika - ale i opory sporo większe
półoś z przodu też mi padła - ale to na własne życzenie i bez związku z oponami
serwis nigdy nie robił problemu - ani przez opony, ani przez wymienione zawieszenie na OME - to samo ze zderzakiem ARB - wszelkie problemy w okresie gwarancji były rozwiązywane nieodpłatnie - może dlatego, że serwisuję w niemczech...
półoś z przodu też mi padła - ale to na własne życzenie i bez związku z oponami
serwis nigdy nie robił problemu - ani przez opony, ani przez wymienione zawieszenie na OME - to samo ze zderzakiem ARB - wszelkie problemy w okresie gwarancji były rozwiązywane nieodpłatnie - może dlatego, że serwisuję w niemczech...
Czy dobrze liczę ,że jeżeli założę opisywany przez Was rozmiar(17cali) to zyskam 1 cal prześwitu czy źle coś liczę?z salonu ma wyjechac na 245/65R17
pół cala w stosunku do 16" także tak sobie 
też std. miałem 245/65/17 - jak chcesz trochę podnieść to te 265/70/17 jest chyba najrozsądniejsze - większe będą obcierać

też std. miałem 245/65/17 - jak chcesz trochę podnieść to te 265/70/17 jest chyba najrozsądniejsze - większe będą obcierać
z moich wyliczeń wychodzi że to na czym jeździsz ma 32 cale a to co jest w std to 30 cali,ale może źle liczę( używam tego kalkulatora z linku)Masz racje że pół cala czy jeden cal nawet to żadna róznica zwłaszcza jesli w aucie będzie winda.Tylko on jakoś "pedalsko" wygląda na tych std kołach:D.
chodziło mi o różnicę na samej średnicy felgi między 16 i 17"
co to pedalskiego wyglądu - to nie jest tak źle - chociaż mi bardziej o parametry opony chodziło - AT bez porównania lepiej się zachowują w pickupie niż fabryczny montaż - miałem bridgestony - totalny śmietnik wg mnie
pojeździj trochę na standardzie i sam się przekonasz - jak jeździsz tylko po asfalcie to nie kombinowałbym z rozmiarem - kupiłbym nowe porządne gumy 245/65 - ale jak zapuszczasz się w jakikolwiek teren to 265/70 to jest dobry wybór
co to pedalskiego wyglądu - to nie jest tak źle - chociaż mi bardziej o parametry opony chodziło - AT bez porównania lepiej się zachowują w pickupie niż fabryczny montaż - miałem bridgestony - totalny śmietnik wg mnie
pojeździj trochę na standardzie i sam się przekonasz - jak jeździsz tylko po asfalcie to nie kombinowałbym z rozmiarem - kupiłbym nowe porządne gumy 245/65 - ale jak zapuszczasz się w jakikolwiek teren to 265/70 to jest dobry wybór
jak bym jeździł tylko po czarnym to bym nie myślał o L200.
Teren jak najbardziej ale nie off road.50/50 czyli AT;-).Bedzie używany do jazdy po drogach w lesie i polach.Prześwit głównie potrzebny na śnieg i zaspy.miałem kiedyś terrano na 31 calowych Bf i byłem zakochany w tym co to auto prezentowało.obecnie jest dyskoteka na 30 calowych czymś tam (AT) i juz zakochany nie jestem .Co by nie zaśmiecac, dzięki za pomoc,i jak najbardziej będe zakładał 265/70. Specjalistą nie jestem,więc jeszcze zapytam czy wsród AT ze wskazaniem na to by się na czarnym zimą nie przewieźć to AT BF goodrich jest nadal najpopularniejszy czy coś sie zmieniło w tej kwesti?Chodzi mi oczywiscie o dostępność w tej 17stce o której piszemy.

w tamtym również na własne zyczenie poleciała półoś, stan licznika coś ~ 45kkm.
Galloper LWB - turysta
JA JEZDZE NA 235/85 R16
I WŁASNIE DZIS STWIERDZIŁEM ZE ....nie zapina sie przód
macie jakieś rozsadne wytłumaczenie tego zdarzenia
(poza stwierdzeniem ze sie popsuło)
moze jutro rusze do serwisu auto na gwaracji jeszcze
I WŁASNIE DZIS STWIERDZIŁEM ZE ....nie zapina sie przód

macie jakieś rozsadne wytłumaczenie tego zdarzenia

moze jutro rusze do serwisu auto na gwaracji jeszcze

l-200 lodówa
)
nissan pickup(dziecko wojny)

nissan pickup(dziecko wojny)
Z racji nowych regulacji VAT jakoś L200 coraz bardziej mi się podoba
.
Jak auto znosi koło 265/70R16
Mocno przymuliło na czarnym
Sprzęgło daje radę w terenie
W końcu reduktor L200 nie imponuje przełożeniem, bodajrze to tylko 1,90
. Ile Wam wciąga paliwa na dużej oponie 

Jak auto znosi koło 265/70R16

Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.