Pajero 3.5 benzyna

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Wojti80
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pajero 3.5 benzyna

Post autor: Wojti80 » wt lut 01, 2011 11:32 pm

Witam
Ktoś usuwał w Pajero 3.5 1995 rok katalizator?Mam dwie sondy.Chcę strumiennice włożyć pozostawiając sondy,ale nie wiem czy wszystko będzie ok po takiej operacji.Obudowa katalizy jest zmęczona i w rezonans wchodzi i chciałbym go usunąć.
Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Re: Pajero 3.5 benzyna

Post autor: gebels » śr lut 02, 2011 12:24 am

po kiego ci ta strumienica ? :roll:
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr lut 02, 2011 12:28 am

O tym samym pomyślałem. Rurka o odpowiednim fi robi tak samo, a kosztuje ułamek :D Chyba, że kolega ma doktorat z aerodynamiki i potrafi policzyć strumienicę dla wydechu tego silnika, a później wie komu zlecić wykonanie, to lepsza strumienica :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Wojti80
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojti80 » śr lut 02, 2011 9:01 am

Pomyślałem o strumiennicy ponieważ jak włożę zwykłą rurę to może być zbyt metaliczny gang chociaż już trochę jest,ale może zamiast tego założyć odpowiednią końcówkę,a zmiast katalizy wstawić rure,ale nie wiem czy faktycznie nie będzie miało to wpływu na skład mieszanki.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr lut 02, 2011 9:08 am

Strumienica da Ci to samo co rura. Układy wolnossących silników to całkiem skomplikowana sprawa. Jak ma być zadyma po wywaleniu katalizatora, to czy rurka, czy strumienica i tak będzie. A zaoszczędzone w ten sposób pieniądze wydaj na coś sensowniejszego :)21 I to nie jest tak, że strumienica jako taka nie działa. Ale, żeby działała, to musiałaby być policzona stricte pod Twój układ wydechowy, a tego raczej nie zrobisz.
tel. 504126172

Wojti80
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojti80 » śr lut 02, 2011 9:23 am

Jest koleś na Allegro co ma strumiennice za 50 złotych.Trzeba tylko długość i średnicę podać.Może faktycznie dam sobie z tym spokój.Jeżeli nikt tego nie robił to nie wiem czy lepiej nie ruszać nic albo obłożyć nową blachą katalize i mieć spokój.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr lut 02, 2011 9:50 am

Wojti80 pisze:Jest koleś na Allegro co ma strumiennice za 50 złotych.Trzeba tylko długość i średnicę podać.Może faktycznie dam sobie z tym spokój.Jeżeli nikt tego nie robił to nie wiem czy lepiej nie ruszać nic albo obłożyć nową blachą katalize i mieć spokój.
Ja bym pogadał z kimś kto robi wydechy do szerokopojętego tuningu/sportu. Goście zwykle mają szeroką wiedzę w których silnikach wywalenie katalizatora powoduje kłopoty, oraz jak je rozwiązywać. Po co wyważać otwarte drzwy. 3.5 to nie jest pierwszy lepszy silnik z brzegu. Poczekaj jeszcze chwilę, bo może tutaj odezwie się, któryś z użytkowników tego silnika, bo paru chyba na forum jest i pewnie ktoś już temat przerabiał.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » śr lut 02, 2011 11:00 pm

zakładaj zakładaj a twoja katalize z chęcią przygarne :)21

strumienice policzyc można, jak ktoś miał mechanike techniczną 4 semestry to z palcem w ....... wyliczy jak talala, inna sprawa to teoria i do tego obliczenia, a druga to praktyka i nauka na błędach

możesz poprawić a możesz popsuć

a za 50 zeta to se browary kup albo wachy wlej to lepiej wydasz ten grosz
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw lut 03, 2011 9:29 am

gebels pisze:zakładaj zakładaj a twoja katalize z chęcią przygarne :)21

strumienice policzyc można, jak ktoś miał mechanike techniczną 4 semestry to z palcem w ....... wyliczy jak talala, inna sprawa to teoria i do tego obliczenia, a druga to praktyka i nauka na błędach

możesz poprawić a możesz popsuć

a za 50 zeta to se browary kup albo wachy wlej to lepiej wydasz ten grosz
Wykonanie jest chyba tutaj kluczowe. Poza tym, idąc tym torem, to wypadałoby już liczyć i wykonać cały układ dolot+wydech wraz z kolektorami, co i tak, niewiele wniesie w seryjnym, niespecjalnie wysilonym przez fabrykę silniku :)21 (za to zawsze można coś popsuć)
tel. 504126172

44depot
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 44depot » śr lut 09, 2011 7:33 pm

No to się odzywam:)
Mam 3.5 ale 95r i to z jedną sondą... Jednak nie odważyłem się wywalić katalizatora.
Wymieniłem stary (chyba tłumik wsadzony zamiast kata) na nowy porządny katalizator ze stali nierdzewnej.
Dzięki temu zyskałem nowe doświadczenie, a silnik zaczął ładniej pracować, a dźwięk jaki wydobywa się z wydechu jest teraz przyjemny.
Jeżeli chcesz kupić katalizator to szukaj uniwersalnych o dużym przelocie do pojemności 3-4l.
Ja za swój zapłaciłem sporo, ale można i kupić za 300zł nie najgorszy sprzęt.

NIE POPRAWIAM TEGO, CO KTOŚ SKRUPULATNIE OBLICZYŁ I TESTOWAŁ NIEZAWODNOŚĆ. Chyba że chce coś zepsuć:P
A zwiększenie mocy trzeba przeprowadzić kompleksowo, bo wycięcie kata nic nie pomoże:)

Powodzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”