Pajero I skrzynia
Moderator: Kosiarz
Pajero I skrzynia
Witam!
W weekend zamieniłem 5 tys złotych polskich na Pajero I long 7 osobowe. Jest to mój pierwszy samochód terenowy i jestem zupełnie zielony w temacie.
Auto miało 2 lata temu wymienioną skrzynię na nowszą wersję z reduktorem SS (stara skrzynia huczała). Niestety ta nowa teraz również huczy. Biegi po wymianie wysprzęglika i regulacji sprzęgła chodzą OK Dostałem w komplecie starą skrzynię.
Mogę naprawiać tę starą skrzynię, czy muszę wyjmować tą co jest w aucie? Właściciel twierdzi, że skrzynie są identyczne i różnią się tylko reduktorem (stara skrzynia jest od Pajero I, nowa od L200 z SS) Sęk w tym, że wczoraj sprzedałem na pniu moje poprzednie auto i nie mogę unieruchamiać Pajero na zbyt długo
Z waszego doświadczenia, co tam hałasuje w tych skrzyniach i na co zwrócić uwagę przy składaniu tego do kupy?
Dzięki za pomoc
W weekend zamieniłem 5 tys złotych polskich na Pajero I long 7 osobowe. Jest to mój pierwszy samochód terenowy i jestem zupełnie zielony w temacie.
Auto miało 2 lata temu wymienioną skrzynię na nowszą wersję z reduktorem SS (stara skrzynia huczała). Niestety ta nowa teraz również huczy. Biegi po wymianie wysprzęglika i regulacji sprzęgła chodzą OK Dostałem w komplecie starą skrzynię.
Mogę naprawiać tę starą skrzynię, czy muszę wyjmować tą co jest w aucie? Właściciel twierdzi, że skrzynie są identyczne i różnią się tylko reduktorem (stara skrzynia jest od Pajero I, nowa od L200 z SS) Sęk w tym, że wczoraj sprzedałem na pniu moje poprzednie auto i nie mogę unieruchamiać Pajero na zbyt długo
Z waszego doświadczenia, co tam hałasuje w tych skrzyniach i na co zwrócić uwagę przy składaniu tego do kupy?
Dzięki za pomoc
Re: Pajero I skrzynia
L200 ( do 2006 ) nie miało nigdy w życiu reduktora SS tylko co najwyżej Easy Select
Rozbieranie skrzyni zostaw fachowcom. Jak lekko chrobocze a po wciśnięciu sprzęgła przestaje to zignoruj sprawę. Tak ma co piąte Pajero

Rozbieranie skrzyni zostaw fachowcom. Jak lekko chrobocze a po wciśnięciu sprzęgła przestaje to zignoruj sprawę. Tak ma co piąte Pajero

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Dzięki za poradę, ale należę do osób o obniżonej tolerancji na chrobotanie. Wolę nie czekać aż skrzynia się zablokuje na środku drogi.Eskapada pisze:L200 ( do 2006 ) nie miało nigdy w życiu reduktora SS tylko co najwyżej Easy Select![]()
Ktoś podpowie czym faktycznie różnią się te skrzynie? Rozbierać starą, czy wyjmować nową?
Moja skrzynia na luzie też dosyć głośno "terkocze" , jak stoję to słychać,po wciśnięciu sprzęgła cisza
Cóż to może być?
Aha , w czasie jazdy jest cisza,nic nie huczy.Może sprężyny na tarczy sprzęgła,mogą hałasować?

Aha , w czasie jazdy jest cisza,nic nie huczy.Może sprężyny na tarczy sprzęgła,mogą hałasować?
Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA

Moze tez chrobotac łozysko w kole zamachowym. U mnie tak byl wywalony wałek sprzeglowy przez bieznie lozyska ze...
Ze jezdze tak dalej ale ja nie mam obnizonej tolerancji na chrobotanie
Co do skrzyn biegow w pajero 1 to wystepowaly dwie wersje km145 i v5mt1, mowa o manualnych oczywiscie.
Ze jezdze tak dalej ale ja nie mam obnizonej tolerancji na chrobotanie

Co do skrzyn biegow w pajero 1 to wystepowaly dwie wersje km145 i v5mt1, mowa o manualnych oczywiscie.
Cześć
Poprzedni właściciel twierdzi, że po wymianie skrzyni terkotanie ustąpiło na rok to chyba jednak coś w skrzyni. Z drugiej strony terkocze głównie na jałowym więć może być tak jak mówisz.... Może po naprężeniu układu napędowego koło się zapiera na łożysku i przestaje terkotać? Po ruszeniu z miejsca już tego nie słyszę, ale nie wiem, czy znika, czy silnik zagłusza
Poprzedni właściciel twierdzi, że po wymianie skrzyni terkotanie ustąpiło na rok to chyba jednak coś w skrzyni. Z drugiej strony terkocze głównie na jałowym więć może być tak jak mówisz.... Może po naprężeniu układu napędowego koło się zapiera na łożysku i przestaje terkotać? Po ruszeniu z miejsca już tego nie słyszę, ale nie wiem, czy znika, czy silnik zagłusza
U mnie na zimnym jak olej jest gęsty nie terkocze,dopiero jak trochę pochodzi to się zaczyna
Ale tylko na luzie,potem nic nie słychać.

A nie łozysko oporowe przypadkiem ? Jak jak zakladalem spieki to wymienilem to lozysko na aisina, przez dwa tygodnie był spokoj, i do teraz terkocze. W kazdym razie mam km-145 w zapasie to i zmotam sobie kalamitke do tego łozyska. Kiedys... 

A być może i łożysko.Okaże się jak to rozkopie,kiedyś tam,mam nadzieję 

Allle to nic ,czy słyszał ktoś jak pracuję(napier....) sprzęgło w Ducati Monster? to chrobotanie mojej skrzyni jest jak miód dla uszu 

Nie, ale slyszalem jak chodzil 1.6D z vw mojego starego. Całe szczescie ze juz zezłomowany, jak stary jechal to kury przestawały niesc a żyto zaczynało rosnąc do gory nogami 

Ostatnio tak siedziałem w garażu i wydumałem hak holowniczy do mojego Parcha.Jest to mix z Merca 123 +hand made
= pajero hak
Już polakierowany ,zamontowany i podłączony.Allle teraz najlepszy moment! ? tabliczka znamionowa
Mam z Merca,może być? 

Już polakierowany ,zamontowany i podłączony.Allle teraz najlepszy moment! ? tabliczka znamionowa

na tym całym hałasie polega urok Ducati - tam jest suche sprzegłoBlues_M07 pisze:Allle to nic ,czy słyszał ktoś jak pracuję(napier....) sprzęgło w Ducati Monster? to chrobotanie mojej skrzyni jest jak miód dla uszu
one są głośne już fabrycznie
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie