jakie sprzęgło do pII 2.8 td ?
Moderator: Kosiarz
jakie sprzęgło do pII 2.8 td ?
Witam jako że bede wymieniał wieniec w mojej pojarce to może się okazać że sprzęgło bedzie trzeba przy okazji zmienić ( po rozpołowieniu sie zweryfikuje) albo docisk bo łozysko to na 100 % i tu pytanko czy warto kupić komplet a jeśli tak to jakiej firmy polecacie ( rónica cen nie jest wielka) czy lepiej sprzęgło z innej a docisk innej tak żeby za chwilę znowu sie nie męczyć z rozpolawianiem.
kiedyś było na forum ale za ch..rę nie mogę odnaleźć
kiedyś było na forum ale za ch..rę nie mogę odnaleźć
Re: jakie sprzęgło do pII 2.8 td ?
Miałem kpl AISIN'a i mogę go śmiało polecić 

jak kupować i wymieniać to komplet jednej firmy
tak jak pisano Aisin nie jest zły
droższe będziesz miał Luk i Sachs
tak jak pisano Aisin nie jest zły
droższe będziesz miał Luk i Sachs
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
Mialem LUK - tak sobie. Czasem sie slizgalo... Czasem paliło. A czasem nie.
Mam spieki i zero problemow. Zamow sobie komplet z Bielska to Ci zrobią jaki chcesz, z efektem polsprzegła, lub zerojedynkowe.
o. Exedy ponoc fajne, moze @gebels sie wypowie...
Mam spieki i zero problemow. Zamow sobie komplet z Bielska to Ci zrobią jaki chcesz, z efektem polsprzegła, lub zerojedynkowe.
o. Exedy ponoc fajne, moze @gebels sie wypowie...
spieki to pewnie drogie som? bo z koleji za bogaty to ja nie jestem, chcę zrobić porządnie ale bez fajerwerków
No drozsze są od normalnych ale za to zywotniejsze, jak sobie pomyslisz ze znow bedziesz musial zrzucac skrzynie to dorzucisz te dwie stowki czy trzy 

gdzie je można nabyc ? jesli różnica 2-3 stówy to przy tych kosztach całkiem rozsądnie
mam od dwóch lat komplet Exedy w 2.8 . Na innych nie jeździłem ale to jak najbardziej warto.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
pziem1 pisze:gdzie je można nabyc ? jesli różnica 2-3 stówy to przy tych kosztach całkiem rozsądnie
bielsko biała ul. sarni stok nazwy firmy nie pamiętam zajmują się sprzęgłąmi przemysłowymi, trzeba im wysłać stara tarcze i dac znać jak się chce czy 0-1 czy nie
a co do exedy
to ja mam ale nie zwykłe a exedy safari tuff, to sprzęgło na pewno jest mocniejsze niż wałek sprzęgłowy

Czwarte serce 

Ja mam spieki od Adasia, kiedy to jeszcze jezdzil manualem, nawet nie wiem skąd brał takze nie znam producenta, jednakze jestem bardzo zadowolony, w koncu (oprocz grzechoczącego łożyska oporowego) skonczyły sie moje problemy ze sprzegłem.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
mam spieki w nissanie
ale tu oprócz pancernej tarczy mam pancerny docisk i pancerne łożysko i jest pnp względem serii
zresztą jak wsio do terenówek te sprzęgła wymyślili kangury
ale tu oprócz pancernej tarczy mam pancerny docisk i pancerne łożysko i jest pnp względem serii
zresztą jak wsio do terenówek te sprzęgła wymyślili kangury

Czwarte serce 

Ja właśnie dzisiaj po raz pierwszy testowałem spieka było wszystko pięknie póki pedał sprzęgła nie wpadł mi w podłogę. Sprzęgło było odpowietrzane przed wyjazdem dwa razy, wysprzęglik wyciągany i sprawdzany. Sprzęgło było przerabiane w Warszawie w firmie Marka Radzikowskiego. Docisk był wzmacniany, koło zamachowe odchudzone. Co może być przyczyną? Gdzie jest błąd?
Pajero II 3,5 V6 lift 4" SIMEX 36"
Y61 3,0 Long Lift +3" Kumho KL71 35"
Pompka ? Cos sie rozszczelnilo ? Moze kijowo byla lapa zalozona od lozyska oporowego ? Musisz posprawdzac.
- gebels
-
ile cie to sprzęgło kosztowało ?RAFULUS pisze:Ja właśnie dzisiaj po raz pierwszy testowałem spieka było wszystko pięknie póki pedał sprzęgła nie wpadł mi w podłogę. Sprzęgło było odpowietrzane przed wyjazdem dwa razy, wysprzęglik wyciągany i sprawdzany. Sprzęgło było przerabiane w Warszawie w firmie Marka Radzikowskiego. Docisk był wzmacniany, koło zamachowe odchudzone. Co może być przyczyną? Gdzie jest błąd?
Czwarte serce 

Przeróbka tarczy i docisku 1400 + vat. Docisk wzmacniany a tarcza ma zmienioną blachę na której jest umieszczone sześć segmentów ze spiekami.gebels pisze:ile cie to sprzęgło kosztowało ?RAFULUS pisze:Ja właśnie dzisiaj po raz pierwszy testowałem spieka było wszystko pięknie póki pedał sprzęgła nie wpadł mi w podłogę. Sprzęgło było odpowietrzane przed wyjazdem dwa razy, wysprzęglik wyciągany i sprawdzany. Sprzęgło było przerabiane w Warszawie w firmie Marka Radzikowskiego. Docisk był wzmacniany, koło zamachowe odchudzone. Co może być przyczyną? Gdzie jest błąd?
Pajero II 3,5 V6 lift 4" SIMEX 36"
- gebels
-
za 1400 brutto masz z dostawa do domu exedy safari tuff (tarcza, docisk, łożysko) kombinacja spieków zatopionych w normalnej okładzinie

Czwarte serce 

1400 ? a gdzie mozna nabyć takowe i czy nie jest zero jedynkowe ?
gebels pisze:za 1400 brutto masz z dostawa do domu exedy safari tuff (tarcza, docisk, łożysko) kombinacja spieków zatopionych w normalnej okładzinie

Anodowane aluminium dla minimalizacji mozliwosci korozji

- gebels
-
pziem1 pisze:1400 ? a gdzie mozna nabyć takowe i czy nie jest zero jedynkowe ?
działa jak normalne sprzęgło no może poza tym że jak masz z 4,5 tys na obrotomierzu to lepiej nie redukuj z 4 na 3 bo puszczenie pedału sprzęgła objawia się piskiem tylnych opon

ja zamawiałem w exedy polska
ponoć w intercarsie też mają, widze że Kylon u siebie też ma
jak ja kupowałem to dostępne było tylko w exedy
na polskiej stronie w katalogu go nie było, było w katalogu u brytolii
Czwarte serce 

1400 zł do 2.8 ?
- gebels
-
1400 do 3.0V6 ceny się różnią kosmetycznie
auto na 32" fedimie służy do orania
auto na 32" fedimie służy do orania

Czwarte serce 

firma z bielska to chyba aaronex
PII SS 2.8TD AT BFG 31/10.5/15
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
- gebels
-
o właśnieMarc. pisze:firma z bielska to chyba aaronex

Czwarte serce 

No prosze kto to z trasy wrocilMarc. pisze:firma z bielska to chyba aaronex

Miales mi karwa zmierzyc srednice filtra paliwa...
różnice pomiędzy ceną sprzęgieł do 3.0 i 2,8 bynajjmniej nie sa kosmetyczne np. aisin to róznica od 400 do 800 zl, exedy różnica min 400 zł a exedy safari tuff róznica to ok 1000 zł, ale wielkie dzieki za wszelkie informacje, dodam że u mnie aż nity prawie powyłaziły a się nie slizgało jutro ma do mnie dotrzeć sprzegło sachs za 999 zł z wiodącego portalu aukcyjnego i zobaczymy jak to się sprawdzi.