tankowanie pod korek
Moderator: Kosiarz
tankowanie pod korek
ile czasu zajmuje Wam tankowanie pod korek? tzn nie do odbicia pistoletu a do pelnego fulla az sie wylewa z rury.
U mnie od odbicia pistoletu, do zatankowania na max trzeba z 20 minut pieprzenia sie z predkoscia 0,1l na sekunde. Odpowietrzenie dziala prawidlowo jednak nie da sie szybko dolac paliwa. Ropa sie strasznie pieni i wylazi jesli szybciej sie ja wlewa. Wkurza mnie to bo tankuje prawie codziennie 90-100 litrow i trace duzo czasu. a najciekawsza jest dla mnie pojemnosc baku. od odbicia pistoletu mozna zatankowaac jeszcze ponad 20 litrow. Podczas jazdy wskazowka ilosci paliwa zaczyna spadac dopiero po przejechaniu 250 km.
U mnie od odbicia pistoletu, do zatankowania na max trzeba z 20 minut pieprzenia sie z predkoscia 0,1l na sekunde. Odpowietrzenie dziala prawidlowo jednak nie da sie szybko dolac paliwa. Ropa sie strasznie pieni i wylazi jesli szybciej sie ja wlewa. Wkurza mnie to bo tankuje prawie codziennie 90-100 litrow i trace duzo czasu. a najciekawsza jest dla mnie pojemnosc baku. od odbicia pistoletu mozna zatankowaac jeszcze ponad 20 litrow. Podczas jazdy wskazowka ilosci paliwa zaczyna spadac dopiero po przejechaniu 250 km.
Re: tankowanie pod korek
Mam dokładnie to samo. Ale lepiej leje się z wiadra niż z pistoletu. Nie pieni się i wąskim sikiem można spokojnie lać.
wiem.... dlatego czesto najpierw tankuje do butelek 5litrowych a pozniej przez lejek. wlanie 20 litrow trwa wtedy 2 minuty a nie pol godziny 

Z tą pojemnością baku to jest tak, że jak raz wlałem pod korek i okazało się, że odpowietrzenia zgniły i cieknie to musiałem spuścić wszystko i wymienić bak. Spuściłem do zera 102 litry. I tak nikt nie wierzy.
widze ze kolega ma nadal bujną fantazje, proponuje melise na uspokojenie siędrut pisze:Wkurza mnie to bo tankuje prawie codziennie 90-100 litrow i trace duzo czasu.
Pajero 2,5TD,87r 100KM
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
a tobie co znow nie pasuje? a moze do glowy ci sie nie miesci ze ktos moze przejezdzac dziennie 800 km ? wez sie czlowieczku puknij w leb a pozniej zastanow co piszesz i do kogo.marcyb3 pisze:widze ze kolega ma nadal bujną fantazje, proponuje melise na uspokojenie siędrut pisze:Wkurza mnie to bo tankuje prawie codziennie 90-100 litrow i trace duzo czasu.
Przy takich przebiegach to bym zaadoptował zbiornik z tira na pace. Pomysl. Raz na tydzien tankujesz... Zasieg - 6000 km 

juz myslalem o dodatkowym zbiorniku jednak w naszych szrotach nie bardzo jest gdzie, choc moze i by sie dalo. na pace mam bagaze i narzedzia wiec odpada. a moze bys mi zrobil zbiornik dodatkowy ?
ty to rozkminKajen pisze:Czemu nie...
Jaka pojemnosc ?

skad mam wiedziec ile wejdzie? baze do pomiarow masz przeciez

generalnie mysle o wywaleniu orginalu i wsadzeniu w jego miejsce cos wiekszego
Masz bodylifta ? Tylnią nagrzewnice w podłodze ktorej chcesz sie pozbyc ?
Ja bym sie tak szybko nie pozbywal oryginalnego zbiornika. Jest dobrze osłoniety i sporo wytrzymuje. Poza tym jest dopasowany tak ze nie robi jako kotwica. Ile litrow by Cie zadowalało ? Zaczynamy od 15 bo to bez problemu.
Ja bym sie tak szybko nie pozbywal oryginalnego zbiornika. Jest dobrze osłoniety i sporo wytrzymuje. Poza tym jest dopasowany tak ze nie robi jako kotwica. Ile litrow by Cie zadowalało ? Zaczynamy od 15 bo to bez problemu.
tylna nagrzewnice mam. mysle o jej wywaleniu. otoz w goracym klimacie ta nagrzewnica powoduje grzanie sie nadmiarowe silnika
jest tak wpieta w obieg wody ze zakloca przeplyw schlodzonej cieczy do glowicy
jezdzac po polsce nie ma problemu, natomiast jadac pod gorke w 40-50 stopniowym upale woda lekko sie zaczyna gotowac
(chlodnica nowa - na wypadek gdyby ktos chcial swe madrosci tutaj wylewac, a glowica nie peknieta bo jezdze tak juz od 80tys km i bez zmian a i plynu nie ubywa)
wywalal ktos ta nagrzewnice ?
bodylifta nie posiadam.
litrow bym chcial jaknajwiecej sie da. domyslam sie ze drugiej setki nie ma gdzie upchnac ?

wywalal ktos ta nagrzewnice ?
bodylifta nie posiadam.
litrow bym chcial jaknajwiecej sie da. domyslam sie ze drugiej setki nie ma gdzie upchnac ?
Tez wywale swoją bo ani to grzeje ani nic...
Setke ? Sporo bys chcial, w poniedzialek wjade swoim na kanał to obczaje co da sie tam włozyc...
Setke ? Sporo bys chcial, w poniedzialek wjade swoim na kanał to obczaje co da sie tam włozyc...
Popatrz na rozwiązania tu: http://www.thelongranger.com.au/pajero0 ... ltank.html. Nie wiem, jaki masz model, ale jak widać da się coś wymyślić.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru