Końcówki wtrysków 4D56
Moderator: Kosiarz
Końcówki wtrysków 4D56
Kupować Denso? Polskie Firds/Hermon za około połowę ceny? Następnie zawieźć tylko do zrobienia?
Czy oddać w ręce specjalisty, zapłacić i nie wiedzieć co wsadził, ale liczyć na gwarancję za całość?
Czy oddać w ręce specjalisty, zapłacić i nie wiedzieć co wsadził, ale liczyć na gwarancję za całość?
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Re: Końcówki wtrysków 4D56
Ewentualnie są dostępne z wuzetem, tez polskie, jeszcze taniej... 

erpe_roman
erpe_roman
Zaraz sie posypie ze co polskie to zle, do znajomej auta poszly wzm, jezdza juz chyba 6 rok, wiec moge polecic

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
No to już jedną opinię mamy. Kto jeszcze?
erpe_roman
erpe_roman
jakby producent chciał wsadzać polskie to by je wsadził w serii 

W agromie kup 

Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
Producent pewnie kupuje denso taniej niż ja polskie... 

erpe_roman
erpe_roman
no te polskie to właśnei prawie w agromie...CrOOchy pisze:W agromie kup

erpe_roman
erpe_roman
Jedź do serwisu
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
hyundaia 

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
kuźwa... wiedziałemCrOOchy pisze:Jedź do serwisu
klocka chcą... nie aso, ale pompiarz i wtryskowiec...
a nie da się tego na palec ustawić? bym se sam zrobił...

erpe_roman
erpe_roman
Jak Ci pompiarz wtryśnie palcem to się sam ustawisz na dobre tory 

Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
jedź do popmpiorza.
niech ci zrobi.
w rumunii widziałem wtryski bosza takie jak do czysety za 45lei
niech ci zrobi.
w rumunii widziałem wtryski bosza takie jak do czysety za 45lei

kuba jak tak na ciebie patrzę...
tojota i pastor czy jak mu tam, dżip. ty chyba chciałbyś kupić odemnie disco
tojota i pastor czy jak mu tam, dżip. ty chyba chciałbyś kupić odemnie disco

33800 42500
zadzwon do kia/hyundai
w serwisie w de kosztuje 60 euro komplet 4 sztuk.
zadzwon do kia/hyundai
w serwisie w de kosztuje 60 euro komplet 4 sztuk.
kim ty jesteś?
denso są jak najbardziej okPiRoman pisze:Kupować Denso? Polskie Firds/Hermon za około połowę ceny? Następnie zawieźć tylko do zrobienia?

Tak czy inaczej - musisz zawieść wtryskiwacze do pompiarza celem wymiany i ustawienia końcówek - sam ich nie ustawisz(no chyba że masz maszynkę). Być może końcówki wtryskiwaczy są ok a jedynie trzeba będzie je ustawić? Ze 2 lata temu kotlesiowi temat ogarniałem i płaciłem ~70 zł za 1 końcówkę denso i 15 zł za ustawienie jednego wtryskiwacza(w Krakowie). W 20 letnim silniku pajero po 300000km wymiany wymagała 1 sztuka - resztę wystarczyło ustawić.
Generalnie temat montażu i demontażu ogarniesz przecież sam. Będziesz potrzebował głęboką nasadkę 22 i miedziane podkładki pod wtryskiwacze i pod listwę nadmiaru. Jakby pompiarz nie umiał znaleźć do 4D56 - to niech szuka od LandCruiser z silnikiem 2.4TD - o ile pamiętam obie podkładki pod wtryskiwacze są identyczne. Od biedy te górne podkładki(grube) możesz zostawić - ale dolne(te małe profilowane) muszą być nowe. No i nie połam tej cholernej listwy nadmiaru - bo później będzie cyrk z zapowietrzaniem. Jeśli miałbyś kłopot z zakupieniem podkładek pod listwę nadmiaru(te z dziurami) to idź do sklepu z traktorami i weź starą podkładkę na wzór. Kup miedziane szerokie podkładki o identycznej średnicy wewnętrznej - takie bez dziur, a dziury wywierć wiertłem 0.8-1mm. Później je odpuść(nad palnikiem+zimna woda) i dopiero skręcaj. Piszę o tym dlatego, że akurat z tymi podkładkami bywają problemy - albo ich nie ma, albo mają chuxową średnicę wewnętrzną albo są za wąskie i nie idzie później tego dobrze skręcić. A na takich DIY podkładkach jeżdżą już 4 miśki(3 forumowe) i wszystko jest ok.
Jakby co to wiesz gdzie mnie szukać

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Kupuj Denso, http://e-pajero.pl/index.php?z=1&m=&id=303PiRoman pisze:Kupować Denso? Polskie Firds/Hermon za około połowę ceny? Następnie zawieźć tylko do zrobienia?
GG 3597101 tel. 602-673-905
Kupuj Denso, http://e-pajero.pl/index.php?z=1&m=&id=303PiRoman pisze:Kupować Denso? Polskie Firds/Hermon za około połowę ceny? Następnie zawieźć tylko do zrobienia?
GG 3597101 tel. 602-673-905
z podkladkami nie ma zadnego problemuDamnIt! pisze:z tymi podkładkami bywają problemy - albo ich nie ma, albo mają chuxową
33814-42000 GASKET NOZZLE
cena 5 zeta/szt brutto. w wiadomym ASO

cieszymy się że u Ciebie nie ma problemu z tymi podkładkami - u mnie taki problem był. Pompiarze ich nie mieli(znaczy mieli o ciut za dużej średnicy wewn.) a aso kazało czekać 4 dni robocze. Zatem cieszymy się Twoim szczęściem i zazdrościmy co niemiarakzh pisze:z podkladkami nie ma zadnego problemuDamnIt! pisze:z tymi podkładkami bywają problemy - albo ich nie ma, albo mają chuxową
33814-42000 GASKET NOZZLE
cena 5 zeta/szt brutto. w wiadomym ASO

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Spoko, toto o demontażu, montażu, dobieraniu i wierceniu to ja wiem. Przerabiałem to przy głowicy, dorabiałem jedna podkładkę od zera z blachy miedzianej, bo musiała być na już. Ale warto wiedzieć, ze można to kupić, dzięki Kzh. Końcówki denso są dostępne. Widzę natomiast sporą różnicę w cenie usługi. Mi za "zrobienie" jednego wtryskiwacza powiedzieli około 100,00, wymiana końcówki i regulacja. U Ciebie 15,00 za samą regulację jak się domyślam. Czyli że poskładać mogę to sam? Z jednym Człowiekiem już rozmawiałem, mówił, że absolutnie żadne regulacje nie wchodzą w grę, trzeba wymienić na nowe i tyle. Też mi się to nie pokrywa troszkę. Miałem J5 kiedyś z przebiegiem 1,5 bani, też skończyło się na regulacji wtrysków.DamnIt! pisze:
erpe_roman
erpe_roman
Więc opiszę krok po kroku jak to wyglądało u mnie aby nie było wątpliwości:PiRoman pisze:Spoko, toto o demontażu, montażu, dobieraniu i wierceniu to ja wiem. Przerabiałem to przy głowicy, dorabiałem jedna podkładkę od zera z blachy miedzianej, bo musiała być na już. Ale warto wiedzieć, ze można to kupić, dzięki Kzh. Końcówki denso są dostępne. Widzę natomiast sporą różnicę w cenie usługi. Mi za "zrobienie" jednego wtryskiwacza powiedzieli około 100,00, wymiana końcówki i regulacja. U Ciebie 15,00 za samą regulację jak się domyślam. Czyli że poskładać mogę to sam? Z jednym Człowiekiem już rozmawiałem, mówił, że absolutnie żadne regulacje nie wchodzą w grę, trzeba wymienić na nowe i tyle. Też mi się to nie pokrywa troszkę. Miałem J5 kiedyś z przebiegiem 1,5 bani, też skończyło się na regulacji wtrysków.DamnIt! pisze:
- zaniosłem wykręcone z głowicy wtryskiwacze;
- miły pan jest podpinał je kolejno pod "maszynę"(ręczna pompka paliwa z manometrem);
- wtryskiwacz który ewidentnie lał jak z cebra został rozkręcony i wymieniono w nim końcówkę wtryskiwacza na nową a później ustawiono;
- wtryskiwacze które miały niewłaściwe ciśnienie otwarcia(za niskie - spada z wiekiem) zostały rozkręcone i ustawione do właściwej wartości ciśnienia otwarcia;
i tyle. Gadki o przymusie wymiany wtryskiwaczy na nowe to zwykłe wieśniackie naciąganie na niepotrzebne wydatki. Poszukaj innego serwisu - najlepiej od ciężarówek.
No i dobrze. Dziś pojadę do jednego Pana jeszcze i spytam o procedurę i cenę.
Ale ża ciekawski z natury jestem, to pozwoliłem sobie taki wtryskiwacz rozebrać i przy asyście Kolegi Kabala obfotografować.
Taki wtryskiwacz w środku wygląda tak...

Element drugi od lewej to podkładka z cechowaniem, mówiącym prawdopodobnie o jego grubości, a tym samym naciągu sprężyny.
Ale ża ciekawski z natury jestem, to pozwoliłem sobie taki wtryskiwacz rozebrać i przy asyście Kolegi Kabala obfotografować.
Taki wtryskiwacz w środku wygląda tak...

Element drugi od lewej to podkładka z cechowaniem, mówiącym prawdopodobnie o jego grubości, a tym samym naciągu sprężyny.
erpe_roman
erpe_roman
dokładnie tak. Od podkładki zależy przy jakim ciśnieniu będzie wytrysk ON. A jako że sprężyny siadają w funkcji czasu - dlatego po jakimś tam przebiegu(kilkase tysi km) trzebaby dać wtryski do ustawienia. Albo wtedy kiedy są objawy nietrzymania