opony do pajero II
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
opony do pajero II
witam.posiadam mitsubishi pajero II rocznik 1999 silnik 2.8 ze skrzynia super select(ten poszerzany)obecnie stoi na oponach bridgestone dueler A/T rozmiar 31X10.5 oponki sa juz troszke zmeczone.co mogłbym zalozyc myslalem o czyms wiekszym(moze cos o rozmiarze 32) ale zeby za wiele nie przerabiac z tego co widzilem drazki sa juz na maxa podkrecone i chyba sprezyny tez poprzedni wlasciciel zmienil.
Re: opony do pajero II
Jak drążki są już rozkręcone na maxa przy kołach 31 cali, które to są rozmiarem seryjnym, to rozważ najpierw naprawienie auta poprzez wymianę drążków
a potem dopiero zakup większych opon
Przy zdrowym zawieszeniu jest szansa, że wejdzie 32 cale, do 33 potrzebujesz liftu budy. Nie jest to magiczna operacja, do zrobienia samemu w jeden dzionek z piwem w łapie i 33x10,5 to optymalny rozmiar w pajero.

Przy zdrowym zawieszeniu jest szansa, że wejdzie 32 cale, do 33 potrzebujesz liftu budy. Nie jest to magiczna operacja, do zrobienia samemu w jeden dzionek z piwem w łapie i 33x10,5 to optymalny rozmiar w pajero.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
-
- jestem tu nowy...
tylko moim zdanie samochod przodem jak i tylem wysoko stoi.od kola do blotnika z przodu jest 20-22 cm a z tylu tak 18-20 cm.wiec wydaje mi sie ze wysoko z poruwnaniem do innych pojarek.a co trzeba zrobic tak z ciekawosci jakbym sie kiedys zdecydowal na podniesienie budy.
Odkręcić 8 śrub, dźwignąć karoserię w górę, wsunąć przekładki z ertalonu czy czegobądź w tej podobie (ja mam tecaform). Skręcić nowymi odpowiednio dłuższymi śrubami zwracając uwagę na przewody hamulcowe, wlew paliwa. Podciąć karoserię przy drążkach, ew wygiąć nieco drążek reduktora, bo inaczej nie wepniesz 2h. Prościzna.
Do kupienia wałek tworzywa i śruby z nakrętkami. Wałek trzeba pociąć i powiercić otwory.
Do kupienia wałek tworzywa i śruby z nakrętkami. Wałek trzeba pociąć i powiercić otwory.
tel. 504126172
tel. 504126172
W 2.8 z SS z podginaniem drążka reduktora jest inaczej niż np. w 2.5 bo drążek jest prosty i podginanie na niewiele sie zda a podcinanie podłogi to raczej kiepski pomysł. Ja np. sobie odpusciłem te zabiegi i najzwyczajniej nie uzywam 2H .
Pajero II 2.8 TD srebrny 

-
moje podejście do pytania - to jedynie kupić nowe gumy z lepszym bieżnikiem i nie cudować
aż tak złe pokonujesz drogi/tereny ?
aż tak złe pokonujesz drogi/tereny ?
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
Od krawędzi błotnika do opony masz z przodu 22cm? A wahacz opiera się na dolnym odboju czy ma jeszcze trochę luzu?miodek1105 pisze:tylko moim zdanie samochod przodem jak i tylem wysoko stoi.od kola do blotnika z przodu jest 20-22 cm a z tylu tak 18-20 cm.wiec wydaje mi sie ze wysoko z poruwnaniem do innych pojarek.a co trzeba zrobic tak z ciekawosci jakbym sie kiedys zdecydowal na podniesienie budy.
-
- jestem tu nowy...
jeszcze jest troszke luzu.a bez zadnych przerubek jakie moge wstawic opony.czy lepiej zostac przytym samym rozmiarze czy zaryzykowac i kupic o rozmiar wiekszy 32x11.50.moga nie wejsc czy jakis inny bede miala problem?
Nalewka MT 31x10.5 jest trochę szersza od AT w tym rozmiarze - wg mnie 32x10.5 będzie obcierać (oczywiście bez liftu).
-
- jestem tu nowy...
a jaka jest roznica w cm miedzy opona 31x10.5 a opona 32x11.5 ktos sie moze orientuje.myslalem o oponach BFG KM2 lub cooper STT
-
- jestem tu nowy...
wiec sprawdzilem roznica nie jest wielka miedzy opona 31x10.5 a opona 32x11.5(najlepsza by byla 32X10.5 mysle ze by weszla i nic by sie nie powinno stac).myslicie ze jak wsadze ta 32x11.5 to cos sie moze stac,zaznacze ze jak narazie nie jezdze w terenie no moze czasami ale delikatnie.beda ocierac przy normalnej jezdzie no i tam czasami do rowu jak zjade
.czy jednak zostac przy rozmiarze ktory obecnie mam.

31x10.5x15 - mam takie i przy maks skręcie ocierają o nadkola. Dodatkowo przy dobiciu również ocierają o nadkole. Auto jest bez bodyliftu, drązki zdrowe, ustawione zgodnie z książką. Jeżeli możesz, to wstaw zdjęcie przodu auta z profilu i od frontu - jestem ciekawy, jak wygląda zbieżność w aucie, które ma ponad 20cm od nadkola do opony.
Pzdr
Pzdr
Do założyciela tematu: Do Twojego Miśka bez pierdolenia wchodzą opony o średnicy 32" - a konkretnie 235/85R16 lub 265/75R16. Warunek to felga szeroka na 7" z ET w okolicach -20. I tyle. Kolejny sensowny rozmiar to 33x10.5x15 - ale tutaj trzebaby już zrobić bodylifta ze 2" dla święcego spokoju a felga ET-20 to absolutne minimum. Pchanie się w szersze gumy jest bez sensu. Jeśli Twój misiek jest krótki - to przy zmianie opon na większe wrzuć mu dyferencjały od Longa - zniwelujesz ubytek mocy.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Jakie masz felgi? U mnie na średniozdrowych drążkach 31x10.5 wchodziły bez scen, zresztą to seryjny rozmiar. jesteś pewien, że te drążki zdrowe? Pokaż fotę auta...Stu pisze:31x10.5x15 - mam takie i przy maks skręcie ocierają o nadkola. Dodatkowo przy dobiciu również ocierają o nadkole. Auto jest bez bodyliftu, drązki zdrowe, ustawione zgodnie z książką. Jeżeli możesz, to wstaw zdjęcie przodu auta z profilu i od frontu - jestem ciekawy, jak wygląda zbieżność w aucie, które ma ponad 20cm od nadkola do opony.
Pzdr
tel. 504126172
tel. 504126172
Felgi oryginały Mitsu, stalówki z pięcioma trójkątnymi otworami. Opony Fedimy 31x10.5 - minimalnie obcierają (lewa) przy maks skrecie w lewo - może to wina ogranicznika skrętu?? Drążki raczej ok, wymieniane na nowe jakies 2 lata temu. Przy książkowym ustawieniu wahacza w stosunku do odbojów między oponą a nadkolem jest ok 12cm. Nawet jak kiedyś na próbę podkręciłem go maksymalnie na drążkach, to i tak nie było to 20cm - dlatego mnie to zastanawia...
Stalówki chyba faktycznie mają małe ET. Ja mam oryginalne alu i nic nie obcierało przy serii i 31x10.5 nalewka, kopia geolandara. Obecnie przy lifcie budy 2 cale, nic nie obciera przy kołach 33x10.5 KM2
tel. 504126172
tel. 504126172
-
- jestem tu nowy...
witam ponownie.wracam do tematu opon.jak narazie nic nie kupiłem bo mnie nie było w kraju.wiec teraz to juz musze na powaznie kupic opony .chcialbym zamiescic zdjecie samochodu ale nie wiem jak zebyscie zobaczyli jaka jest odległosc miedzy opona a błotnikiem ale po dobrych pomiarach wychodzilo mi kolo 17-18 cm przy zuzytych troszke oponach.wiec moje pytanie jaki rozmiar.pomocy.
.czy zostac przy rozmiarze ktory mam obecnie.pozdrawiam

tak jak ktoś pisał wcześniej koła 31x10,5x15 były montowane w serii ( są ujęte w manualu do PII) tak jak 265x70x15
ja mam Atki BFG 31x10,5x15 i to jest optymalny rozmiar do IIki
jak nie masz zamiaru startować w rajdach to sobie inne rozmiary odpuść bo to przerost formy nad treścią
ja mam Atki BFG 31x10,5x15 i to jest optymalny rozmiar do IIki
jak nie masz zamiaru startować w rajdach to sobie inne rozmiary odpuść bo to przerost formy nad treścią
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
-
- jestem tu nowy...
myslalem tylko zwiekszyc odrobine rozmiar tak dla lepszego wygladu.kolego a masz moze jaki olej to poszczegulnych zespołówczyli skrzynia mosty idt.chce zmienic i sie zastanawiam gdzie i ile jakiego wchodzi.
Nie kombinuj 235/85/16 najlepsze wyjście moim zdaniem.
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...
-
- jestem tu nowy...
U mnie bez problemu weszlo 265/75/16 i nic nie obiera i nie podkrecalem tylko ofset felgi to et 10 jest gucicio .Na minusowym et bedzie obcierac.Auto bylo tak na dwoch rajdach lokalnych ,ale jak zalozylem 285/75/16 to zaczelo obcierac nawet przy podkreconych drazkach ale jak kolega kabal napisal lift budy i po klopocie i dalej borujemy. 

-
- jestem tu nowy...
witam wszystkich.wiec załozyłem oponki a dokladnie Cooper Discoverer STT rozmiar ten co mialem obecny i powiem ze jestem mile zaskoczony,opony przy takim biezniku super ciche i super w terenie.wiec polecam takie kapcie jak pan na przegladzie powiedzial.pozdrawiam