Rozrusznik Pajero 2,5 Mam problem.....

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
romski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Rozrusznik Pajero 2,5 Mam problem.....

Post autor: romski » sob wrz 28, 2013 6:28 am

Witajcie,
mój Misiek to Pajero II SS 2,5 99KM z 92 roku z manualną skrzynią. Jakiś czas od zakupu zaczął zgrzytać rozrusznik. Mechanik wymienił na używkę, która podziałała kilka miesięcy i znów zgrzyty i brak zazębiania. Zakupiłem już samodzielnie rozrusznik 10 zębów, z niewystającą zębatką i nowy wieniec, bo stary miał "wygryzione zęby" (tak po kilka do połowy w różnych miejscach). Po wymianie znowu zgrzyty i brak zazębiania. Dzwoniłem do serwisu i podali mi symbol rozrusznika MD164976. Zakupiłem taki z Autostartera, różnił się "na oko" jedynie wystającą zębatką. Założyłem w miejsce poprzedniego i tragedia!! Praktycznie brak możliwości odpalenia auta bo wogóle nie zazębia :o Wieniec kupiony po numerach katalogowych, rozrusznik też i kompletnie nie działa :o Lepiej zapalał na rozruszniku z niewysuniętą zębatką. Czy wobec tego może problemem jest liczba zębów na wieńcu czy w rozruszniku? Może 13 zębów? Pomóżcie, bo już jestem na skraju załamania :)11

jarosan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Rozrusznik Pajero 2,5 Mam problem.....

Post autor: jarosan » sob wrz 28, 2013 7:19 am

miałem podobny problem ( zajechane koło zamachowe ) w galloperze, tam rozruszniki są taki same jak w pajero i na 100% było 13 zębów.
...whiskey in the jaro...

Awatar użytkownika
romski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: romski » sob wrz 28, 2013 7:25 am

jarosan pisze:miałem podobny problem ( zajechane koło zamachowe ) w galloperze, tam rozruszniki są taki same jak w pajero i na 100% było 13 zębów.
Piszesz o wieńcu na kole zamachowym? Ja wieniec mam nowiusieńki...

ramzes

Post autor: ramzes » sob wrz 28, 2013 2:54 pm

oddać do zakladu znajacego sie na regeneracji poczekać 3-4dni i odebrać sprawny :roll:
czasem nawet nowe rozruszniki zanim zostana sprzedane powinny przejsc przez serwis -
takie teraz historie wychodza jak chinczyki wszystko produkuja ;/ masz napis bosh czy inne valeo a w srodku chinszczyzna :)3 :)9
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
lisisko

Kontaktowanie:

Post autor: lisisko » ndz wrz 29, 2013 9:04 am

Przed zamontowanie rozrusznika, dobrze jest go sprawdzić na sucho, tzn. wkręcić dziada w imadło, podać mu z baterii prąd na ostro i w tym czasie, gdy się już zakręci, przyblokować zębnik jakąś deską, żeby zobaczyć jak działa pod obciążeniem. Przeprowadzałem taką operację nie raz, z tym że nie w aucie, tylko maszynie budowlanej.
Pajero II 2,5 TD '94r

stefan1989

Post autor: stefan1989 » ndz lut 15, 2015 2:29 pm

Odgrzeję kotleta,
Od wczoraj mam mały problem z odpaleniem padaki(pajero 2.5) Mianowicie, ostatnio wymieniłem świece na Denso 11V, bo ktoś mądry wcześniej wsadził NGK 12V które na dodatek już nie grzały. Po dwóch dniach, nie mogę odpalić na zimnym, wczoraj się udało po długim kręceniu, a dziś już nie, i Aku padło. Podmieniłem Aku zacząłem ponownie kręcić z pomocnikiem, i zaobserwowałem, że z okolic rozrusznika idą jakieś iskry i to całkiem ostro... Auto nie odpaliło. Kręci czasem próbuje załapać ale nie odpalił, Wczoraj jak go uruchomiłem, to na ciepłym nie miałem problemów z odpalaniem. To z wymiana świec to pewnie zbieg okoliczności, ale wolałem o tym napisać. Podczas odpalania dodatkowo pompowałem pompką ręcznie ale nic nie dało. Jutro zajrzę od dołu w okolice tego rozrusznika i zobaczę co się dzieje... Może ktoś miał podobny przypadek z tym rozrusznikiem?? Jeżeli usunę usterkę tego rozrusznika i silnik nie odpali będę musiał sprawdzić czy to paliwo się nie cofa do baku, jeżeli jest taka opcja, że padło z dnia na dzień.

ramzes

Post autor: ramzes » ndz lut 15, 2015 3:23 pm

a świec nie spaliłes ?? :)21

znane sa przypadki ze swiece padly po dniu dzialania a nawet po kilku odpaleniach :)13
nowe nie znaczy ze dzialają ...
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

stefan1989

Post autor: stefan1989 » ndz lut 15, 2015 3:26 pm

A co może być przyczyną ich spalenia?? Przekaźnik działa prawidłowo, bo sprawdzałem miernikiem. Sprawdziłem też paliwo i jest podawane z filtra na pompę.

Awatar użytkownika
Greentop

Post autor: Greentop » pn mar 16, 2015 11:43 am

Z tematu swiec wrócę do tematu rozrusznika w 2,5 diesiel.

Nie potrafię zdemontować rozrusznika - czy macie jakiś manual albo informacje, gdzie szukac śrub do demnotazu?
U mnie wszystko przykryte gruba warstwą olejo-pyłu :(
Musiałem zdemontowac pompę paliwa, ale i tak nie ma hitu z dostępem.

Na teraz odkreciłem tylko 2 szpilki, które trzymają silnik elektryczny.
Nie wiem jak odkręcić ten cylinder z "bendiks"em.

Mam jakies manuale do rozruszników ale do silników 2,6 i 3,0 benz.

Wspomożecie wiedzą lub manualem?
dętki sucks! a dotacja z Funduszu Pracy vivat!

dma3
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dma3 » pn mar 16, 2015 4:43 pm

Śruby odkręca się od strony skrzyni biegów. Przechodzą przez obudowę skrzyni, metalową flanszę i wkręcone są w rozrusznik. Są tylko 2. Jak wejdziesz pod samochód będziesz widział.

Zobacz sobie na necie jak wygląda skrzynia biegów do 4d56, będziesz wiedział gdzie szukać śrub.

don_kicic
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: don_kicic » czw lis 05, 2015 10:26 pm

Nie potrafię zdemontować rozrusznika
To prawda, wykręcić rozrusznik z pajero to jest wyzwanie :)

Wchodzisz pod auto, odkręcasz wał przy przednim moście, opuszasz go i masz już dostęp do śrub, dwie odkręcisz bez problemu a z jedną się pobawisz trochę. tylko nie pamiętam czy rozrusznik wyciągałem od spodu czy od góry.

I nie zapomnij odkręcić kabli od rozruszika, a najlepiej odepnij klemy od akumulatora przed całą operacją

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » czw lis 05, 2015 11:14 pm

don_kicic pisze:

Nie potrafię zdemontować rozrusznika
To prawda, wykręcić rozrusznik z pajero to jest wyzwanie :)

Wchodzisz pod auto, odkręcasz wał przy przednim moście, opuszasz go i masz już dostęp do śrub, dwie odkręcisz bez problemu a z jedną się pobawisz trochę. tylko nie pamiętam czy rozrusznik wyciągałem od spodu czy od góry.

I nie zapomnij odkręcić kabli od rozruszika, a najlepiej odepnij klemy od akumulatora przed całą operacją

Poco ty ten wal demontujesz ??
Czwarte serce :cry:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”