Pajero I tylny most z pajero II

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
kw99

Pajero I tylny most z pajero II

Post autor: kw99 » ndz gru 15, 2013 4:01 pm

Witam wszystkich,
Mam pytanie, kolega posiada krótkie pajero 87' 2,6e. Autko używane jest d odśnieżania. Problemem jest fakt iż tylny most nie posiada blokady. Zastanawiamy sie nad tym aby zastosować tylny most z pajero II. Pytanie brzmi:
- jaka jest różnica przełożenia między mostem P I 2,6 a P II 3,0 ??
- czy sporo jest zabawy
- jakieś inne propozycje ?

Opcje wysokobudżetowe nie wchodzą w grę 8)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
PATROL lift 10" + simex 35" SWAP JEEP 5,2 V8 :)21

miki_mi2

Kontaktowanie:

Re: Pajero I tylny most z pajero II

Post autor: miki_mi2 » ndz gru 15, 2013 4:49 pm

Ja się tam nie znam, ale większym problemem będzie moim zdaniem dłubnięcie ramy pod sprężyny...
k260

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » ndz gru 15, 2013 4:52 pm

jak to ma służyć tylko do odśnieżania to nie lepiej zrobić na stałe stary most
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie

Awatar użytkownika
pojara90

Post autor: pojara90 » ndz gru 15, 2013 6:51 pm

A nie lepiej zainwestować w łańcuchy ??
W160
PajeroLong SS

Awatar użytkownika
kw99

Post autor: kw99 » pn gru 16, 2013 9:23 pm

Same łańcuchy nie dają rady. Autko ma służyc do odśnieżania kilku pensjonatów kolegi, w związku z tym trochę jeździ po czarnym. Jak zachowuje się auto z mostem na stałe podczas jazdy po czarnym ??
PATROL lift 10" + simex 35" SWAP JEEP 5,2 V8 :)21

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » pn gru 30, 2013 6:14 pm

Jakby to powiedzieć. Bardzo prosto się prowadzi ;)
Dziadek 2,5TD `98

zandi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zandi » śr sty 22, 2014 12:47 pm

Witam, sprzedaż 2,6 kupić 3,0 V6 i przełożyć most z Pajero II :D ooo

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » śr sty 22, 2014 8:31 pm

Jak ogarniasz szlifierkę i spawarkę to zrobisz to w jeden dzień. Z mostu pII wywalasz za pomocą szlifierki wszystkie duperele, łoża sprężyn, mocowania wahaczy, i mocowanie panharda. Potem z mostu pI odcinasz łoża resorów (albo dorabiasz podobne z ceownika) i spawasz je na moście z pII, ważne aby były w tym samym miejscu i pod takim samym kontem względem główki mostu co w pI.
Przykręcasz most do auta. ciągniesz rurkę do sterowania blokadą do kabiny, podłączasz do kompresorka (najlepiej oryginalny, bo ma presostat i zawór upustowy w sobie) podłączasz przez jakiś włącznik elektrykę i gotowe. Jak chcesz mieć full wypas to dorabiasz jeszcze instalację do kontrolki załączenia blokady (pomocne ale bez tego też będzie działać).
Najważniejsze to aby przełożenia się zgadzały, jak nie znajdziesz identycznych, to zawsze można przełożyć dwa mosty na takie jakie akurat będą osiągalne.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

oldarcher

Kontaktowanie:

Post autor: oldarcher » czw sty 23, 2014 1:54 pm

rudypajero.koszalin pisze:Jak ogarniasz szlifierkę i spawarkę to zrobisz to w jeden dzień. Z mostu pII wywalasz za pomocą szlifierki wszystkie duperele, łoża sprężyn, mocowania wahaczy, i mocowanie panharda. Potem z mostu pI odcinasz łoża resorów (albo dorabiasz podobne z ceownika) i spawasz je na moście z pII, ważne aby były w tym samym miejscu i pod takim samym kontem względem główki mostu co w pI.
Przykręcasz most do auta. ciągniesz rurkę do sterowania blokadą do kabiny, podłączasz do kompresorka (najlepiej oryginalny, bo ma presostat i zawór upustowy w sobie) podłączasz przez jakiś włącznik elektrykę i gotowe. Jak chcesz mieć full wypas to dorabiasz jeszcze instalację do kontrolki załączenia blokady (pomocne ale bez tego też będzie działać).
Najważniejsze to aby przełożenia się zgadzały, jak nie znajdziesz identycznych, to zawsze można przełożyć dwa mosty na takie jakie akurat będą osiągalne.
Czy ja dobrze zrozumiałem ze jest to opis jak przełożyć całą tylną oś z Pajero II na spreżynach do Pajero I na resorach?

Stu

Post autor: Stu » czw sty 23, 2014 9:16 pm

no
:)

Awatar użytkownika
Ajwen

Post autor: Ajwen » czw sty 23, 2014 11:32 pm

oldarcher pisze:
rudypajero.koszalin pisze:Jak ogarniasz szlifierkę i spawarkę to zrobisz to w jeden dzień. Z mostu pII wywalasz za pomocą szlifierki wszystkie duperele, łoża sprężyn, mocowania wahaczy, i mocowanie panharda. Potem z mostu pI odcinasz łoża resorów (albo dorabiasz podobne z ceownika) i spawasz je na moście z pII, ważne aby były w tym samym miejscu i pod takim samym kontem względem główki mostu co w pI.
Czy ja dobrze zrozumiałem ze jest to opis jak przełożyć całą tylną oś z Pajero II na spreżynach do Pajero I na resorach?
czytaj ze zrozumieniem ! to jest jak przełożyć most a nie tylną oś !
tylną oś się inaczej przekłada...

oldarcher

Kontaktowanie:

Post autor: oldarcher » pt sty 24, 2014 9:18 am

Z czasem i z czytaniem ze zrozumieniem mam problem. Przepraszam za offa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”