Hamulec ręczny
Moderator: Student
Hamulec ręczny
Witam! wiem,że forum to nie giełda, ale czytałem już multum ogłoszeń i nigdzie nie mogłem tego znaleźć...Ma ktoś na zbyciu w przystępnej cenie w miarę sprawny i kompletny bęben do hamulca ręcznego do Gza 69
5

Ostatnio zmieniony wt maja 25, 2004 12:34 pm przez Dziku2, łącznie zmieniany 1 raz.
- ---Ryba---
- Kontaktowanie:
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
Jeśli nie chodzi o sam bęben to nie wiem czy beda to mieli, ale jasne poszukam namiaru i wieczorem zapodam, aczkolwiek ja sam tez szukam mechanizmu uruchamiania hamulca recznego, z tym ze może ktos mnie oświeciDziku2 pisze:Sorry, źle się wyraziłem.Chodzi mi o cały mechanizm do ręcznego...
Coś takiego jak na tym zdjęciu:
Czy są dwa rodzaje uruchamiania recznego przy bebnie i czym sie róznią

Ja mam tylko na bebnie na górze taki mały przycisk i szukam kto mi udostępni na wzór mechanizm go uruchamiający, czy to jakies cięgna dzwignie
Poprosze o zdjęcia lub opisy
Dokładnie. I nie ma co patrzeć na roczniki. W moim przypadku dwa starsze gazy miały linkę, najmłodszy miał cięgna. Kolega ma jeszcze młodszego gazika i ma linkę.szary pisze:Jedyna znana mi różnica w uruchamianiu ręcznego to ta że albo za pomocą linki dźwignia-bęben albo za pomocą cięgna.
Odezwij się przy okazji to Ci dam te szpeje.
Prowadziłem beztroskie życie, ale kupiłem gza.
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
oto namiary do ludzi gdzies za lublinem, zwożą troszke części, bywaja zawsze na moto bajzlu w łodzi, brałem wały od nich sa spoko - chyba
0-81-562-52-91
powodzenia
A wracając do tematu ja mam przycisk na bebnie czy to oznacza uruchamianie cięgnami i jakie sa te sięgna, jakiś schemat fotki opisy plisssss

0-81-562-52-91
powodzenia
A wracając do tematu ja mam przycisk na bebnie czy to oznacza uruchamianie cięgnami i jakie sa te sięgna, jakiś schemat fotki opisy plisssss

-
- Kontaktowanie:
Ja ci moge sprzedac moj beben i bebechy od recznego bo on i tak slabo dziala a ja bede robil inny reczny
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
O czyżby kontakt podany okazał sie strzałem w dziesiątke, może teraz opiszesz mi jak masz linka wchodzi do bebna czy na tyle bębna jest przyciskDziku2 pisze:Dzięki za zainteresowanie tematem, ale już znalazłem to,czego szukałem(dzięki Marcin!)

bo od tego jak masz zależą nastepne pytania lub ich brak
Więc to jest tak że ja jestem z zachodniej części Polski,a Lublin wiesz gdzie jest... i cały mechanizm będę miał coś koło czerwca dopiero...jeszcze nie wiem dokładnie(rodzinka z Lublina przywozi ten hamulec)...jak będę już w posiadaniu i rozszyfruję wszystko to dam Ci znać,nawet mogę porobić parę zdjęć...niestety,teraz Ci nie potrafię pomóc 

- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
To może dobry człowieku ty mi pomożesz, jak u ciebie jest uruchamianie recznegotiger pisze:Ja ci moge sprzedac moj beben i bebechy od recznego bo on i tak slabo dziala a ja bede robil inny reczny

Linka wchodzi do bebna, czy na bębnie jest przycisk i jakieś cięgna go uruchamiają

jesli ta druga opcja to interesowały by mnie te cięgna i mechanizm uruchamiający który podobno jakos przykręca sie do obudowy reduktora, sprawa jest o tyle pilna że jutro bede w trzebnicy.
Jak masz jakies fotki to podeslij dzis w ciągu dnia lub jakieś konkretne info na ten temat.
Ściągnąłeś sobie te plansze: http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=6442
5
5
5
tam też jest rysunek hamulca ręcznego...może znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytanie...

tam też jest rysunek hamulca ręcznego...może znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytanie...
Były dwa typy mechanizmów uruchamiania ręcznego:
stary - na linkę, która wyciągała klin rozpierający szczęki,
nowszy(taki sam jak w UAZ-ie) - sztywne cięgno, które uruchamiało dźwignię wciskającą klin rozpierający szczęki, oś dźwigni była na osłonie tylnej łożyska wałka pośredniego reduktora.
stary - na linkę, która wyciągała klin rozpierający szczęki,
nowszy(taki sam jak w UAZ-ie) - sztywne cięgno, które uruchamiało dźwignię wciskającą klin rozpierający szczęki, oś dźwigni była na osłonie tylnej łożyska wałka pośredniego reduktora.
W razie jak by co, to 601-34-87-25
-
- Kontaktowanie:
reczny
U mnie uruchamiane jest to ciegnem i bylo przykrecone do reduktora ale mi sie ulamalo to przy reduktorze
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL