Jak przerobić michę?
Moderator: Student
Jak przerobić michę?
Bardzo proszę o podpowiedz o wszelkich możliwych sposobach przerobienia miski olejowej, w czym rzecz - chcę zaaplikowac silnik OM314 MB do Gaza 66, problem tylko jest taki że ten motorek ma dosyć nietypową i wyłupiastą w przedniej części miskę (taki cylinder), z tego względu nie nabyłem jeszcze tego serducha, nie wiem czy można próbować albo obrócić tę miskę albo przespawać, nie wiem jak tam jest ze smokiem, w której części. Jeśli ktoś zna ten motorek to dajcie znać - taki jest w MB 508, 608, itp. Pomóżcie sprawa pilna, decyzja do poniedziałku. Może jakaś stronka z rozrysowanym motorkiem, albo skan z katalogu. Pozdrawaim malibu
http://www.waterpeople.de/508/motor1.htm
tu znalazlem caly schemat tego silnika
http://www.mb-busfreaks.de/technik/motoren.htm
a tu charakterystki
faktycznie jest troche problem ale ja bym sprobowal przesunac odpowiednio silnik, z tego co patrzylem na zdjeciach to w gazie jest sporo miejsca ewentualnie mozna probowac go troche obrocic wzgeldme osi podluznej
tu znalazlem caly schemat tego silnika
http://www.mb-busfreaks.de/technik/motoren.htm
a tu charakterystki
faktycznie jest troche problem ale ja bym sprobowal przesunac odpowiednio silnik, z tego co patrzylem na zdjeciach to w gazie jest sporo miejsca ewentualnie mozna probowac go troche obrocic wzgeldme osi podluznej
ZG 5.2 96r.
Wielkie dzięki za namiary na strony www. Może ktoś zaglądał do tej cholernej michy i wie jak jest umieszczony "smok". Po której stronie silnika prawej czy lewej stojąc na wprost od wentylatora? a może centralnie?
Przesunąć względem osi podłużnej może można by było ale pytanie czy wał a właściwie przeguby Kardana wytrzymają pracę w dwóch płaśzczyznach - przesunięcie w lini pionowej - (wyjście ze skrzyni - do reduktora) i jeszcze w lini poziomej - wejście reduktora jest centralne względem ramy a gdyby silnik przesunąć to już wyjście będzie przesunięte w poziomie. Proszę doradźcie jeszcze coś......... Pozdrawiam.
Przesunąć względem osi podłużnej może można by było ale pytanie czy wał a właściwie przeguby Kardana wytrzymają pracę w dwóch płaśzczyznach - przesunięcie w lini pionowej - (wyjście ze skrzyni - do reduktora) i jeszcze w lini poziomej - wejście reduktora jest centralne względem ramy a gdyby silnik przesunąć to już wyjście będzie przesunięte w poziomie. Proszę doradźcie jeszcze coś......... Pozdrawiam.
zle mnie zrozumiales chyba, ja mialem na mysli obrocenie silnika wzgeldem osi walu korbowego tzn przechylenie go troche na bok
Rozwazales przesunie silnika w przod lub w tyl, jak masz jakies fotki ramy bez silnika to podelsij chetnie popatrze
z tego co widac na tym rysunku
to smok jest po lewej stronie patrzac w strone wentylatora
Rozwazales przesunie silnika w przod lub w tyl, jak masz jakies fotki ramy bez silnika to podelsij chetnie popatrze
z tego co widac na tym rysunku

to smok jest po lewej stronie patrzac w strone wentylatora
ZG 5.2 96r.
Rozumiem, przesunięcie w osi ale chyba to niewiele da. Jest kwestia w zasadzie przesuniecia poprzeczki głównej z przodu, będzie to trudne bo rama zmienia w tym miejscu kształt no i drugi minus to taki że silnik w znacznej części będzie wysunięty przez przednią oś co też jest nienajlepsze. Zdjęcie postaram się dzisiaj podesłać. Pozdrawiam
Tym się nie przejmuj,staraj się tylko utrzymać równoległość obu flansz i tak to ustawić,żeby krzyżaki nie haczyły.malibu pisze: Przesunąć względem osi podłużnej może można by było ale pytanie czy wał a właściwie przeguby Kardana wytrzymają pracę w dwóch płaśzczyznach - przesunięcie w lini pionowej - (wyjście ze skrzyni - do reduktora) i jeszcze w lini poziomej - wejście reduktora jest centralne względem ramy a gdyby silnik przesunąć to już wyjście będzie przesunięte w poziomie. Proszę doradźcie jeszcze coś......... Pozdrawiam.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
A to żeś grzecznie malibu spławiłwojtekd pisze:ciezko jest byc pionierem, powodzenia

Można jeszcze zauważyć patrząc na rys pompy-tą część z sitkiem można odkręcić i przez flanszkę i rurkę przenieść w inne pasujące nam miejsce.
Czy to coś da?To już musisz sam odkręcić miskę i to sprawdzić.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl