Zakup sprzęgiełek
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
Zakup sprzęgiełek
Witam - jestem na etapie zakupu sprzęgiełek i na allegro obecnie są dwie oferty:
http://www.allegro.pl/item667516832_gaz ... przod.html
http://www.allegro.pl/item663471478_spr ... _nowe.html
------ poradźcie, które są lepsze ?
Może ktoś z okolic Gdańska lub Elbląga ma cosik takiego na zbyciu ?
pozdrawiam
http://www.allegro.pl/item667516832_gaz ... przod.html
http://www.allegro.pl/item663471478_spr ... _nowe.html
------ poradźcie, które są lepsze ?
Może ktoś z okolic Gdańska lub Elbląga ma cosik takiego na zbyciu ?
pozdrawiam
Re: Zakup sprzęgiełek
LJ 70
Z tych dwóch zdecydowanie te pierwsze. No a AVM to inna bajka ale i inna cena.
Życie to wielka impreza. Rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem
uwielbiam 69
uwielbiam 69

-
- jestem tu nowy...
Firmowe AVM odpadają bo nawet cena promocyjna mnie powala 

- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Mam te pierwsze sprzęgiełka. I na razie jest ok.
Pzdr
Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.
A co te AVM mają takiego cudownego prócz cenyvena81 pisze:Z tych dwóch zdecydowanie te pierwsze. No a AVM to inna bajka ale i inna cena.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
klucz no ty nie wiesz?
jakość wykonania, jakość materiałów i ten śliczny napis

Życie to wielka impreza. Rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem
uwielbiam 69
uwielbiam 69

Miałem te pierwsze (z wyglądu podobne) i już ich nie mam. Jest w środku taka plastikowa przesuwka z trzema dzyndzelkami które pękają i odpadają. Przerobiłem na metalową przesuwką ale stwierdziłem, że oryginalne sprawiają mniej kłopotu i są pewniejsze. Jeżdżę praktycznie tylko w terenie i nie muszę często przełączać. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
Aaaaaaa napisvena81 pisze:klucz no ty nie wiesz?![]()

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Mam takie i nie ma tam grama plastiku ale moje są z UlianowskaBalu-Balu pisze:Miałem te pierwsze (z wyglądu podobne) i już ich nie mam. Jest w środku taka plastikowa przesuwka z trzema dzyndzelkami które pękają i odpadają. Przerobiłem na metalową przesuwką ale stwierdziłem, że oryginalne sprawiają mniej kłopotu i są pewniejsze. Jeżdżę praktycznie tylko w terenie i nie muszę często przełączać.

-
- jestem tu nowy...
Czyli z tego wynika, że trzeba pytać jaki jest producent
- zakładam więc z wypowiedzi, że rosyjskie najlepsze (z tych tanich)

Z tego że rosyjskie oryginały są z legendarnej jakości utwardzanego kociego gówna, a ukraińskie czy białoruskie podróby z byle jakiego gównolitukameo19 pisze:Czyli z tego wynika, że trzeba pytać jaki jest producent- zakładam więc z wypowiedzi, że rosyjskie najlepsze (z tych tanich)

UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
Miałem takie jak te pierwsze - plastiku zero
Jeździłem kilka lat i jedyny problem, to kiedyś nałapały wody, przyrdzewiały i nie dało się ich rozpiąć, ale po wyczyszczeniu i uszczelnieniu śmigały dalej 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Moje też wyglądały jak te z pierwszego liku a miały plastik w środku. Jak je rozpoznać 

Ruszę stary post zeby nowego nie zakładać
mam pytanie do tych gazikowców co jezdżą przez dłuższy czas na rozprzęglonych przednich pół osiach
czy mieli jakieś problemy z reduktorem
chodzi mi oto jak reduktor znosi rozłączenie przedniej osi
bo jak by nie było konstruktorzy przewidzieli wyłączanie napędu ale zatrzymanie wału i połowy reduktora
mam pytanie do tych gazikowców co jezdżą przez dłuższy czas na rozprzęglonych przednich pół osiach
czy mieli jakieś problemy z reduktorem
chodzi mi oto jak reduktor znosi rozłączenie przedniej osi
bo jak by nie było konstruktorzy przewidzieli wyłączanie napędu ale zatrzymanie wału i połowy reduktora
Sądzę, że jak coś nie chodzi to się nie zużywa. Bynajmniej w Uazie wał przedni wał stoi w czasie jazdy przy rozpiętych sprzęgiełkach. Nie wiem jak w Gazie ale u mnie w Uazie nic się nie dzieje. 

- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
No dokładnie. Jak się wał nie obraca to co ma się dziać ? Nic.Balu-Balu pisze:Sądzę, że jak coś nie chodzi to się nie zużywa. Bynajmniej w Uazie wał przedni wał stoi w czasie jazdy przy rozpiętych sprzęgiełkach. Nie wiem jak w Gazie ale u mnie w Uazie nic się nie dzieje.
Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.
Wałek wyjsciowy na przedni most jest osiowany w wałku reduktora tylko na małej tulejce ślizgowej. Tulejka ta znosi normalne uzytkowanie kiedy oba wałki obracją się razem (stałe sprzęgiełka) i tylko okazjonalnie np. przy poślizgu tylnych kół prędkości obrotowe wałków są różne.
Jezeli ktos chce czasem jezdzic z rozpietymi sprzegiełkami to nic sie nie stanie ale juz wieksze przebiegi spowodują zużycia tulejki i wałka.
Jezeli ktos chce czasem jezdzic z rozpietymi sprzegiełkami to nic sie nie stanie ale juz wieksze przebiegi spowodują zużycia tulejki i wałka.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
No i coJakub_AK77 pisze:No dokładnie. Jak się wał nie obraca to co ma się dziać ? Nic.Balu-Balu pisze:Sądzę, że jak coś nie chodzi to się nie zużywa. Bynajmniej w Uazie wał przedni wał stoi w czasie jazdy przy rozpiętych sprzęgiełkach. Nie wiem jak w Gazie ale u mnie w Uazie nic się nie dzieje.
Pzdr

Wyszło na to że jak się kręci to się mniej zużywa bo tak przewidział konstruktor a oszczędzacze paliwa tego nie wiedzieli.
Zawsze dobrze radzić się fachowców i dobrze jak oni chcą podzielić się wiedzą

zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)
I oto mi właśnie chodziło
a czy ktoś miał z tym problem
ja planuje komandorką jeżdzić tylko po twardym a przednie pół ośki sa juz w znacznym stopniu zuzyte więc nie chce ich niepotrzebnie kręcić ale czy oszczędzając jedne nie wysypie drugiego
a czy ktoś miał z tym problem
ja planuje komandorką jeżdzić tylko po twardym a przednie pół ośki sa juz w znacznym stopniu zuzyte więc nie chce ich niepotrzebnie kręcić ale czy oszczędzając jedne nie wysypie drugiego

Nie za bardzo mogę sobie wyobrazić tego:
Mogę się mylić ale po co wałek wyjściowy jest osiowany w wałku reduktoraPiter69A pisze:Wałek wyjsciowy na przedni most jest osiowany w wałku reduktora tylko na małej tulejce ślizgowej.

Co nazywasz wałkiem reduktora

Wstawiłeś rysunek reduktora UAZa....
Tu jest rysunek reduktora GAZika z zaznaczonym węzłem połączenia obu wałków:

Wstawiając nowe łożyska i mając zdrowe wałki można jeździć z rozłączonymi sprzegiełkami dla oszczędności ale trzeba mieć świadomość, że nie do końca jest to dobre dla reduktora.
Tu jest rysunek reduktora GAZika z zaznaczonym węzłem połączenia obu wałków:

Wstawiając nowe łożyska i mając zdrowe wałki można jeździć z rozłączonymi sprzegiełkami dla oszczędności ale trzeba mieć świadomość, że nie do końca jest to dobre dla reduktora.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
Czyli budowa reduktora mocno się różni od uazaowskiego 
Czy ten lewy, dolny, wałek na rysunku jest wyjściem na przednią oś czy wejściem napędu z silnika

Czy ten lewy, dolny, wałek na rysunku jest wyjściem na przednią oś czy wejściem napędu z silnika

W takim razie z mojej strony czapka z głowy

To Uaz ma bardziej "bezpieczny" reduktor.

To Uaz ma bardziej "bezpieczny" reduktor.