części Gaz69(A), nieużywane- z magazynu, Rosja, moze warto ?

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
piotr759

Re: części Gaz69(A), nieużywane- z magazynu, Rosja, moze war

Post autor: piotr759 » wt kwie 03, 2012 8:26 pm

Witam kolegów,
Od pewnego czasu zauważyć można znaczny wzrost wartości części do Gazów, jak i wartości samych samochodów. Dobry Gaz 69 w dzisiejszych czasach jest sporą lokatą kapitału - cena rzędu 25 - 30 tysięcy za dobry egzemplarz już tak bardzo nie szokuje. Ceny samochodów i części powoli robią się porównywalne (a czasem i droższe) np.do willysa.
A co do cen części - myślę, że poza unikatowymi elementami nie warto przepłacać za części. Jak koledzy już wcześniej wspominali, często można nabyć ciekawe części zupełnie przypadkowo - choćby nawet na allegro. Wszystko jest tylko kwestią czasu... Fakt, że jeśli kogoś stać - to może kupi nowe leżaki magazynowe w kosmicznej cenie - czy to do remontu swojego pojazdu czy też na zapas. Jednak jest spora grupa ludzi, którzy próbując remontować Gaza nie dysponują znacznymi kwotami. Przykład z allegro - 4 blaszki mocujące osłony przeciwsłoneczne za 60 zł - to jest już spore przegięcie (przynajmniej w moim odczuciu).
Z drugiej strony - czy może być coś przyjemniejszego niż buszowanie na majowym Moto Weteran Bazarze? Wiele części można znaleźć u ludzi z "branży" w bardzo korzystnych cenach. Często także aukcje na zagranicznych portalach i sklepy internetowe pozwalają na kupno części w rozsądnych cenach.
Faktem jest też, że podobny boom na części i samochody przeżywała jakiś czas temu FSO Warszawa. W chwili obecnej ceny części i samochodów znacznie spadły - kto remontował albo chciał kupić Warszawę po prostu już to zrobił...
Co do magazynów części u Wielkiego Brata - być może są w ich jeszcze nieprzebrane tony klamotów. Dziwi mnie jednak fakt, że jakoś nikt wcześniej ich do Polski nie przywoził. Na bazarach można kupić u Rosjan niemal wszystko do radzieckich/rosyjskich motocykli, do Gaza absolutnie (lub prawie) nic. Pojedyncze części do Gaza 69 spotykane na wyspecjalizowanych stoiskach z klamotami do Uaza, pochodziły z Polski (np. nowe skrzynie biegów, reduktory, pompy wody - można je było jeszcze niedawno bez żadnej łaski kupić w jednym ze składów "demobilowych").
I jeszcze jedna mała uwaga z mojej strony - po wielu już latach zbierania, kupowania, wymieniania Gazików i części do nich, muszę stwierdzić, że polowanie na okazje ( i czasem marne okazje) było i jest jednym z najlepszych aspektów mojego hobby w postaci samochodu Gaz 69. I stwierdzam, że najbardziej szczęśliwy byłbym we własnym, bezkresnym magazynie nowych części... :)21
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » wt kwie 03, 2012 8:38 pm

piotr759 pisze:I stwierdzam, że najbardziej szczęśliwy byłbym we własnym, bezkresnym magazynie nowych części... :)21
"Cięta" puenta :)2
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.

krys80

Post autor: krys80 » wt kwie 03, 2012 10:48 pm

grobas pisze:http://allegro.pl/stacyjka-gaz-i2232574738.html
Stacyjka - leżak magazynowy, do wyczyszczenia i zamontowania - 10zł
Ja na pierwszy rzut oka nie nazwal bym jej ,,lezakiem magazynowym'' bo ona wyglada jak by jednak byla smigana..i jesli byla...to bedzie to off topic...bo tu dyskusja o czesciach ,,nowych'' czy tez wlasnie lezakach magazynowych i ich cenach i podawanie ceny takiej stacyjki ,,smiganej'' w tym dziale...mozna wrecz podciagnac jako pewno manipulacje :P ....ze juz nie wspomne ze to licytacja...i nie wiadomo jaka cena bedzie na koncu.
Oczywiscie jesli jednak nie byla ona uzywana..to zwlaszcza dzis chetnie posypie glowe popiolem :D

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » śr kwie 04, 2012 6:10 am

krys80 pisze: Ja na pierwszy rzut oka nie nazwal bym jej ,,lezakiem magazynowym'' bo ona wyglada jak by jednak byla smigana..
To rzuć okiem drugi raz, a może i drugim okiem też rzuć :wink:
Stacyjkę miałem w ręku i jest zero śladów montażu na kołnierzu stacyjki oraz w miejscach połączeń kabli. Żadnych przytarć czy zadrapań. Gwinty nieponaciągane.
krys80 pisze:i jesli byla...to bedzie to off topic...
Nie mój offtop tym razem...znowu... :roll:
krys80 pisze: bo tu dyskusja o czesciach ,,nowych'' czy tez wlasnie lezakach magazynowych i ich cenach i podawanie ceny takiej stacyjki ,,smiganej'' w tym dziale...mozna wrecz podciagnac jako pewno manipulacje :P ....
A nawet jak jest nieużywana to pewnie sam ją wystawiłem tylko po to żeby udowodnić, że z cenami bywa różnie i nie zawsze są na poziomie russianparts? :-?
krys80 pisze: ze juz nie wspomne ze to licytacja...i nie wiadomo jaka cena bedzie na koncu.
Wiadomo, wiadomo :lol: . Wszak licytacja jest zakończona 1 kwietnia, 21:32:48 - dwa dni przed twoim postem !! :roll:
krys80 pisze: Oczywiscie jesli jednak nie byla ona uzywana..to zwlaszcza dzis chetnie posypie glowe popiolem :D
Jakby to powiedzieć - masz drugą środę popielcową w tym roku? :wink:

Bardzo przepraszam za kolejnego offtopa, ale nie mogłem się powstrzymać.
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
frater-lukas
Kontaktowanie:

Post autor: frater-lukas » śr kwie 04, 2012 7:55 am

http://russianspares.com/shop/product_i ... cts_id=620 - 120 euro
http://www.samter.poznet.pl/component/j ... iew/19/592 - 600 zł
http://allegro.pl/tloki-88-00-mm-pobied ... 49477.html - 201,50 zł
http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-3YMFIJRS.jpg
http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-MDC7XMVL.jpg
http://www.mojalbum.com.pl/GroteFoto-YSKW8SRS.jpg - 180 zł wysyłka gratis

Inna część: pompa wody do dolniaka
http://russianspares.com/shop/product_i ... ucts_id=81 - 52 euro,
na allegro ruskie są wystawiane zazwyczaj coś koło 220 zł http://allegro.pl/gaz-69-warszawa-m-20- ... 66507.html,
a ja swoją nówkę prosto z magazynu kupiłem za 50 zł też na allegro

wał silnika
http://russianspares.com/shop/product_i ... cts_id=256 - 200 euro
http://aukro.cz/v24-gaz-69-volha-aj-nep ... 20097.html czeskie allegro 1999 kc (jakieś 335 zł)

pokrywa akumulatora
http://allegro.pl/gaz-69m-pokrywa-akumu ... 99040.html
ja kupiłem moją z ogłoszenia na forum za bodajże 100 zł

Jak spojrzeć na allegro większość tych drogich części leży tam miesiącami. Jest kilku sprzedających (samter, marcia2217, Łukasz ze Szczecina, bodajże retroparts czy jakoś tak), którzy mają ceny wręcz zaporowe. Rozumiem, cenią swój towar. Ich święte prawo, ale kto to u nas kupi? Przecież każde takie wystawienie rzeczy na allegro kosztuje. Raz na jakiś czas znajdzie się ktoś kasiasty i kupuje, bo przecie takie są ceny, ale reszta wypatruje okazji

Awatar użytkownika
rafał29

Post autor: rafał29 » śr kwie 04, 2012 8:07 am

krys80

Post autor: krys80 » śr kwie 04, 2012 11:45 am

[/quote]Oczywiscie jesli jednak nie byla ona uzywana..to zwlaszcza dzis chetnie posypie glowe popiolem :D[/quote]
Jakby to powiedzieć - masz drugą środę popielcową w tym roku? :wink:

Bardzo przepraszam za kolejnego offtopa, ale nie mogłem się powstrzymać.[/quote]

No jesli miales ja w reku i nie byla uzywana...to OK...to co napisalem czesniej...cofam..i glowe popiolem sypie :P ...i nie chodzi o druga srode popielcowa....tylko o moja radosc ze w koncu na Mazury dotarlem z UK po 24 godzinach podrózy....mimo ze samolotem lecialem...ale wydostanie sie z Gdanska w kierunku Polski ,,B''...a chyba nawet ,,Z'' to nie lada sztuka...choc tym razem i tak szczescie wielkie...bo czesto musze w Gdansku nocowac i dna nastempnego na Mazury dopiero cos jedzie....no ale tak to jest jak 1/3 kraju nie ma ani jednego lotniska...wiec powsypanie glowy popiolem..to prawie przy tym wszystkim jak pieszczota :P .
W wracajac nie jako do tematu...jak kolega znajdzie znowu nowa stacyjke za 10zl..czy cos w tym stylu..to kup....a ja nawet i za 100zl od Ciebie odkupie - serio mówie...bo ja zarobiony jestem i czasu na okazje to nie mam by szukac...to i Ty zarobisz....i ja bedze zadowolony :P
Tu ktos kiedys dal linka na podnosnik...wygladajacy bardzo przyzwoicie...za okolo 80zl o ile pamietam....jak takowy znajdziesz (w podobnym stanie technicznym)..za podobna cene to ja odkupie od Ciebie za 200zl..bo po tyle chodza na allegro....choc co do ich stanu technicznego to mam watpliwosci i dlatego nie kupije....
Jak kolega chce to ja moge podeslac cala liste czesci których szukam...i jak znajdziesz je za sumy które tu podawales..to ja bez problemu wiele z nich moge od Ciebie odkupic...za sumy które ja podawalem.

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » pn kwie 16, 2012 6:37 pm

Chyba faktycznie nie ma co kupować rzeczy na siłę. Szukałem dzisiaj za pompą hamulcową do uaza, w sklepie we Wrocławiu 400 zł, na allegro pewnie za pół by sie trafiła, kupiłem wkońcu za 80 i to nową...
Ale trafiło mi sie coś jeszcze :)
Obrazek
46....469 :)

Awatar użytkownika
frater-lukas
Kontaktowanie:

Post autor: frater-lukas » pn kwie 16, 2012 8:25 pm

Co do okazji to jakiś czas temu trafiłem na jakieś czystki w magazynach Stacji Ratownictwa Medycznego w Piotrkowie Trybunalskim. Wyprzedawali min. części do UAZa. Nie mam już niestety tej listy,ale były tam zdaje się półośki, wał silnika, resory, chłodnica oleju, amortyzatory, tłoki i różne mniejsze części. Wszystkiego było jakieś kilkaset kilo i kosztowało to łącznie jakieś 100 zł.
Ale niestety spóźniłem się.

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » sob kwie 28, 2012 2:02 pm

komplet drzwi 5 sztuk do 69A, nieużywane z magazynu.
Kolor gobi (pustynia gobi).
Cena w kraju wyszłaby około 3000 zł - interesująca cena czy nie ?

błotniki komplet, przednie + tylne = około 3500 zł.
kolor pustyni gobi.

jak myślicie ?

Awatar użytkownika
rafał29

Post autor: rafał29 » sob kwie 28, 2012 4:37 pm

nie ma szans, cena jest zaporowa, nie znajdziesz klienta

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » ndz kwie 29, 2012 1:18 am

jasne, dziekie.
troche nierozumiem relaci cenowych, w rosji i tak je kupia, nie jst ot za drogo... a w poslca kategorycznie, po dostawie i opłatach robi to cene zaporową.
moze wykreuj niebawem relacje cena w rosji - cena w polsce, ale czuje ze, polacy wolą kupić najtańszy szrot używanym, niż nieżywane części CCCP

krys80

Post autor: krys80 » ndz kwie 29, 2012 6:58 am

kb-autostyle pisze:jasne, dziekie.
troche nierozumiem relaci cenowych, w rosji i tak je kupia, nie jst ot za drogo... a w poslca kategorycznie, po dostawie i opłatach robi to cene zaporową.
moze wykreuj niebawem relacje cena w rosji - cena w polsce, ale czuje ze, polacy wolą kupić najtańszy szrot używanym, niż nieżywane części CCCP
Nie wpadal bym az w takie skrajnosci :P .

Po prostu akurat te czesci w Polsce sa do dostania za duzo mniejsza cene i to nawet tak samo nowe z magazynu, ale za prwne z Ukrainy.
Bo to nie jest tak ze w Polsce nie ma ludzi co dali by 3000zl za jakies tam czesci...mysle ze bardziej chodzi o to ze akurat drzwi nie sa az tak w Polsce poszukiwane.
Bo jesli bylo byly by to jakies elementy w Polsce trudno dostepne itp. znajda sie napewno tacy beda gotowi zaplacic nawet duzo by zdobyc to czego potrzebuja. Akurat drzwi do GAZ-ów..moim skromnym zdaniem nie sa na liscie najbardziej poszukiwanych elementów dlatego nikt tyle za nie napewno nie zaplaci. Nie wiem..moze w Rosji z jakis wzgledów akurat te czesci sa poszukiwane :P ...co kraj to obyczaj.
W krajach arabskich litr wody jest wielkorotnie drozszy niz litr benzyny....a w Polsce napewno w kazdym domu dostal bys nie jeden litr wody za darmo :D ...moze podobnie jest z drzwiami do GAZ-ów...w Rosji kosztuja fortune..a w Polsce za póldarmo :P .

Awatar użytkownika
kUBI

Post autor: kUBI » pt maja 11, 2012 5:26 pm

:o kurcze te ceny nie są atrakcyjne wcale.... dziwi mnie też różnica cen np. szyta teraz współcześnie plandeka gumowana do gaza 69 ...700 zł do uaza 469... 350 zł.... ten sam materiał, ilość podobna ten sam producent...hmmm :)21
"Jeżdżę z kim chcę"

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » pt maja 11, 2012 5:48 pm

kUBI pisze::o kurcze te ceny nie są atrakcyjne wcale.... dziwi mnie też różnica cen np. szyta teraz współcześnie plandeka gumowana do gaza 69 ...700 zł do uaza 469... 350 zł.... ten sam materiał, ilość podobna ten sam producent...hmmm :)21
,masz racje.
akurat z plandekami to zależność podaż - popyt..

owszem producent ma wiecej szyvcia, mówi że 1 plandeka na gaza to 3 na dostawcza gazel.
i materiał u delikatnie wiecej niz na UAZa, ale cena jest 2x wieksza również w zakupie u producentów w Rosji.

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » ndz cze 10, 2012 11:32 am

inne ogłoszenie z drzwiami: około 2100 zł a komplet nowych nieużywanych drzwi do 69a (czyli 5 sztuk).
dużo - mało ?

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » ndz cze 10, 2012 4:18 pm

spisałem się z człowiekiem co nie dokończył odbudowywać swojego Gaza i zdecydował go rozebrać na części.
ma prawie wszystko w oryginale i proponuje ze wszystko może rozebrać.

Jeśli was temat interesuje to pisać panowie co trzeba :), możemy skoordynować temat, żeby człowiek wysyłał poczta graty po uprzedniej ich opłacie.

krys80

Post autor: krys80 » ndz cze 10, 2012 6:35 pm

kb-autostyle pisze:inne ogłoszenie z drzwiami: około 2100 zł a komplet nowych nieużywanych drzwi do 69a (czyli 5 sztuk).
dużo - mało ?
Jak 5 sztuk to rozumiem ze z klapa tylnia. Ja mysle ze jak chcesz porównac ceny tych nowych drzwi to watro miec takie odniesienie:

http://russianspares.com/shop/product_i ... cts_id=427

Russianspares sa uwazani za jednych z najdrozszych...jesli cos w Rosji jest drozsze niz u nich...to wiadomo ze nia znajdzie sie na to kupców.

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » ndz cze 10, 2012 7:25 pm

krys80 pisze:
kb-autostyle pisze:inne ogłoszenie z drzwiami: około 2100 zł a komplet nowych nieużywanych drzwi do 69a (czyli 5 sztuk).
dużo - mało ?
Jak 5 sztuk to rozumiem ze z klapa tylnia. Ja mysle ze jak chcesz porównac ceny tych nowych drzwi to watro miec takie odniesienie:

http://russianspares.com/shop/product_i ... cts_id=427

Russianspares sa uwazani za jednych z najdrozszych...jesli cos w Rosji jest drozsze niz u nich...to wiadomo ze nia znajdzie sie na to kupców.
dzięki za link.
faktycznie, to jest masakra jakaś z cenami w Rosji, skąd oni je biorą !

To potwierdza fakt, że obecnie w Rosj iceny są dużó wyższe na wszsytko niż w Poslce.. to nei lata 90-te , to nie sowiecki sojuz i komunizm..

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » czw cze 14, 2012 10:37 pm

rozmawiałem z facetem co Gaza 69A rozkłada na czynniki pierwsze.
Z żalem ale niestety nie umie go uratować.

Ciekawe auto.
Силовая часть - двигатель, коробка, раздатка, мосты - родная, но
слегка модернизирована. У двигателя современные масляный и воздушный
фильтры, а у переднего моста втулки шкворней заменены на конусные
подшипники и ШРУСы на шары как у виллиса. Колеса - диски от Хантера на
16, а резина неширокая Гудийр Вранглер.
То что я делал, сделано с одной целью - сделать эксплуатацию этого
авто удобнее, а не держать его в гараже...
Рессоры, например, полностью перебраны и теперь они на замках "не от
кувалды" и на проставках.

Про эту машину могу говорить пожалуй много. Я ее хорошо изучил.

Мой автомобиль был выпущен еще за год до начала серийного выпуска, т.е. в
1952 году, затем "служил в СА" в Польше и прибыл сюда примерно в 95-м году.
Документы в порядке.

Может вам или вашим друзьям представит интерес сам автомобиль
целиком? Конечно нет рамы и самого кузова, я понимаю такую сложность.
Но ведь этого года выпуска машин пожалуй нет.
Как вам такое предложение?
Rok produkcji 1952 czyli rok przed tym jak wszedł do seryjnej produkcji.
Delegowano go do Polski, gdzie służył do 1995 roku i wraz z oficerem, który przeszedł w stan spoczynku GAZik wrócił do Rosji.
Wzruszające :)16 może ktoś chce to auto uratować ?

krys80

Post autor: krys80 » ndz cze 17, 2012 6:20 pm

Troche czarno to widze niestety :-?
Bo o ile gaz z historia i z rocznika napewno za czesto niespotykanego to sporo tam bylo przy nim namotane i powrót do wzglednej koszrrnosci latwy by nie byl....a tylko taka opcja jest brana pod uwage, bo tylko fan koszernych gazów jest w stanie wydac niebotyczne pieniadze by jakis pojazd zdobyc tego typu.
I gdyby w tym gazie Twojego kolegi nie bylo tak namotane...to pewnie by sie znalazl i to nie jeden...by przejsc przez ten caly pierdolnik zwiazany ze sciagnieciem auta z Rosji...a wlasciwie to z innej galaktyki :P ....jak tu forum przeszukac to dla gazikowców nie jest problem i wydac ponad 40tys z jakis fajny egzemplaz....i sciagnac go nawet z Korei Pólnocnej.
Mysle ze chodzi o to ze po tym calych trudach i kosztach sprowadzenia tego GAZ-a z Rosji....czekalo by jeszcze drugie tyle pracy i kosztów by doprowadzic ten pojazd do dawnej swietnosci....wiec nie to ze nikt by uratowac tego gaza nie chcial....ale po prostu jego obacna lokacja jak i przeróbki powoduja ze wielkiej szansy na to nie widze....choc bardzo bym sie chcial mylic :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”