Przegub zwrotnicy.

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Przegub zwrotnicy.

Post autor: Jakub_AK77 » ndz lip 29, 2012 10:29 am

Po rozpięciu drążków skrętnych przegub zwrotnicy obrócił się w położenie skrajne do środka i wyleciały z niego kulki. Czy to normalne, że kulki wyleciały przy położeniu przegubu, w którym normalnie nie pracuje , bo drążki skrętne i drugie koło nie pozwalają mu się obrócić o taki kąt ? Czy przegub już skończył i czas na wymianę ? Przy spiętych drążkach do tej pory nie miałem takiego problemu. Kulki przegubu wyglądają na spracowane. W instrukcji jest podane , że należy mierzyć je do setnych części i w odpowiedni sposób umieszczać je. U mnie to nie ma sensu, bo wszystkie kulki nie mają gładkiej powierzchni, a wyglądają jakby je delikatnie szpilką ponakłówał. Czy te kulki można wymienić (dokupić ) ?

Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.

Awatar użytkownika
radek4x4

Re: Przegub zwrotnicy.

Post autor: radek4x4 » ndz lip 29, 2012 11:43 am

Po rozpięciu drążków kierowniczych, a nie skrętnych zwrotnica się przekręciła nienaturalnie i wysypały ci się kulki z przegubu. Z tego co pamiętam to powinien być tam ogranicznik skrętu aby takie sytuacje nie miały miejsca. Przegub zapewne ma swoje lata i jest trochę wypracowany dlatego tez wysypały się kulki. Jeśli wcześniej w trakcie jazdy nie rozsypywały się tobie przeguby to można je złożyć i zamontować i będzie jeździł dalej. Problemem może być brak ogranicznika skrętu który zwiększy zdolność pokonywania zakrętów ale będzie wpływał na częstsze awarie przegubów. Więc poszukaj na osłonie przegubu od strony środka mostu wystającej śruby fi~8~ z kontrnakrętką (tam gdzie idzie uszczelnienie bodajże filcowe) i wyreguluj promień skrętu. Chyba że jest faktycznie tragedia to pomyśl o wymianie półosi ale to w skrajnych przypadkach.
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Post autor: Jakub_AK77 » ndz lip 29, 2012 11:57 am

Ogranicznik skrętu jest. Po jednym z lewej i prawej strony , od strony wewnętrznej auta. Tak że przy spiętym drążku kierowniczym, przegub nie ma prawa wychylić sie poza pewną wartość.

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Post autor: Jakub_AK77 » ndz lip 29, 2012 12:58 pm

Pytanie odnośnie łożysk piast kół. W rozebranej piaście mam łożysko z oznaczeniem 127509. Jakiemu oznaczeniu ono dopowiada, czy 32209A ?

Pzdr

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » ndz sie 05, 2012 8:47 pm

wymiary i dane wg. normy GOST: http://varusonline.ru/catalog/bearing.p ... =rollconic

w uazie masz w piaście to samo:
http://www.autoars.ru/product/00000/016893
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”