Gaz 704 potrzebne wymiary

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Dziku2

Gaz 704 potrzebne wymiary

Post autor: Dziku2 » pn kwie 22, 2013 7:26 pm

W ramach wolnego czasu popełniam sobie projekt przyczepki do Gaza 69 inspirowanej przyczepką Gaz 704, bo replika to zbyt duże słowo. Po prostu chciałbym, żeby pasowała do Gazika, ale była do wykonania bez nadmiernego nakładu sprzętowego (czyli m.in. zgrzewanie, przetłoczenia na blachach itp. - generatory kosztów). Jest jeden schemat na necie z wymiarami przyczepki, ale po przeskalowaniu trochę się wymiary rozjeżdżają tak jakby rysunek nie do końca w dobrych proporcjach był narysowany... W związku z tym potrzebowałbym kilka wymiarów z oryginalnej przyczepki. Jeśli ktoś ma taką na stanie, będę wdzięczny za pomoc.
No to jedziemy:

Foto 1
Obrazek
Wymiary "a" i "b" to wymiary profilu "dyszla", "c" rozstaw między mocowaniami podpórki(między wewnętrznymi ściankami), "d" - szerokość między blachami uchwytu podpórki i "e" - odległość od profilu do osi otworu (jak przy okazji uda się określić na oko średnicę otworu to będzie super).

Foto 2
Obrazek
Wymiar "f" czyli odległość blachy błotnika od krawędzi burty bocznej, "g" to długość od krawędzi do środka zagięcia części błotnika, "h" długość poziomej części błotnika.

Foto 3
Obrazek
Wymiar "i" oraz "j" czyli wymiary ceownika, z którego zrobiona jest rama przyczepki. Jeśli uda się też zmierzyć grubość to będzie super.

Tak na obecnym etapie wygląda mój projekt:
Obrazek

patrolxx
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Gaz 704 potrzebne wymiary

Post autor: patrolxx » wt kwie 30, 2013 7:22 pm

Bardzo pomocne wymiary masz na stronie gdzie prezentowane są obydwie przyczepki do gaza i uaza.Chętnie bym zwymiarował swoją ,lecz sprzedałem kilka dni temu.zADAJ pytania Łukaszowi ze SZczecina -wystawia elementy do gaz 704,człowiek zorientowany w temacie.

Awatar użytkownika
Dziku2

Post autor: Dziku2 » wt kwie 30, 2013 9:17 pm

Mówisz o tej czeskiej stronie? Zdjęcia stamtąd znam już na pamięć prawie... Jest tam rysunek poglądowy z podanymi niektórymi wymiarami, ale po przeskalowaniu nijak wymiary się nie zgadzają...Stąd moje pytanie na forum. A Łukaszowi podeślę pytania. Dzięki :)2

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » pt maja 03, 2013 7:26 pm

Cześć Dziku ! Wymiar a i b dyszla 5 x 6 cm , "c" 34 cm , "d" 5 cm . "e" 5 cm , "f" 20 cm , "g" 40,5 cm . "h" 38 cm , "i" 4 cm , "j" 7 cm. Szerokość błotnika 26,5 cm . Rama jest wykonana z cienkiego kątownika giętego około 2 mm . Nie baw się , bo Ci życia zabraknie tylko kup moją przyczepę !!!
http://allegro.pl/gaz-69-uaz-gaz-704-pr ... 50647.html
ostatni wiking w RzeczpospolitejObrazek

Awatar użytkownika
Dziku2

Post autor: Dziku2 » sob maja 04, 2013 9:06 pm

Dzięki bardzo za potrzebne wymiary :)2 A jeśli chodzi o Twoją przyczepkę to może bym i kupił, ale wiedząc że to oryginał to po odrestaurowaniu szkoda by mi było gruzu, złomu czy drewna wozić...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”