ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69M

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
piotr759

Re: ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69

Post autor: piotr759 » sob sie 10, 2013 10:04 am

Z uwagi na straszliwą nudę na forum, chciałbym jeszcze raz omówić sprawę jednego z najmniej skomplikowanych narzędzi kierowcy jakim niewątpliwie jest młotek. Podczas wcześniejszych dywagacji ustaliliśmy, że koszerny młotek powinien oprócz odpowiedniego logo powinien mieć wybity symbol A3.
Tu przykład młotka ze starym logo:

Obrazek

A tu przykład młotka z nowym logo:

Obrazek

Obrazek

Co ciekawe, zarówno młotek ze starym i nowym logo, posiadające oznaczenie A3 mają większy otwór na osadzenie trzonka:

Obrazek

Co ciekawe, młotki oznaczone A3 nie posiadają wybitego oznaczenia masy. Z kolei najbardziej popularne młotki, oprócz logo Pawłowska posiadają oznaczenie wagi "500"

Obrazek

Obrazek

Młotki produkowane w Pawłowsku współcześnie, są wykonane w sposób odmienny - ich kształt może wskazywać na strasznie wyrobioną formę, albo totalny olew dotyczący norm (Krys zamieścił kiedyś rysunek techniczny młotka):

Obrazek

Obrazek

Młotki współczesne posiadają także oznaczenie wagi w postaci bicia 0,5.

Młotki różnią się też kierunkiem wybicia logo, aczkolwiek to już chyba nieistotny problem:

Obrazek
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » sob sie 17, 2013 10:29 pm

Co prawda ilosc narzedzi jest nadal wiecej niz bardzo skromna, to tak jak juz tu kolega Piotr zauwazyl, mozna w niektórych przypadkach wywnioskowac które narzedzia byly wczesniej, a ktore pózniej, oraz jak zmienialy sie ich profile w czasie.
To zapodaje taki jeden przyklad - klucz nastawny 36.

Pojawia sie on juz w GAZ-67 oczywiscie z logo ZATI:

Obrazek

Nastapnie wedlug mojego widzi mi sie :P :P :P pierwsze klucze nastawne do najstarszych ze starych gaz-69 maja taki sam profil, tylko juz stary typ loga dla gaz-69:

Obrazek

Nastepnie zrezygnowano z tego gwiazdzistego otworu na koncu raczki - nadal stare logo:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/947 ... 2051~1.JPG

za pewne od okolo 1965 pojawilo sie juz nowe logo, profil klucza pozostal ten sam:

Obrazek

Nastepnie w ostatnich latach produkcji przetloczenie raczki zmienilo sie na taka splaszczona elipse:

Obrazek

Obrazek

Oczywiscie to wszystko to takie moje widzi mi sie :P , dla innych narzedzi tez w niektórych przypadkach jestem w stanie takie zestawienia porobic - to chyba znak ze mino ze jest bardzo trudno...to jednak posuwamy sie do przodu :P .

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » ndz sie 18, 2013 5:46 am

Ja kupiłem ostatnio coś takiego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

może wniesie coś nowego w temacie pompek do kół.
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » ndz sie 18, 2013 6:03 am

Widzialem te pompki na allegro.

Pompka do starszego zestawu jak wiadomo rózni sie nico profilem - wezyk wychodzi z takiego ,,schodka'' na stopie pampki (w pompce do nowszego zestawu zostalo to uproszczone).

Moja pompka do zestawu starszego wyglada tak (choc jeszcze weryfikuje czy ona prawilna):

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » ndz sie 18, 2013 6:23 am

Czy można określić rok produkcji Twojej pompki?
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » ndz sie 18, 2013 6:30 am

piotr759 pisze:Czy można określić rok produkcji Twojej pompki?
Na ta chwile nie za bardzo jestem w stanie...moze z czasem cos wymysle w tej kwestii :P .

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » ndz sie 25, 2013 11:38 am

Szczelinomierz oraz płytka do czyszczenia styków w aparacie - sorry za słabą jakość.

Obrazek

Obrazek
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » ndz sie 25, 2013 8:17 pm

piotr759 pisze:Szczelinomierz oraz płytka do czyszczenia styków w aparacie - sorry za słabą jakość.

Obrazek

Obrazek

Wow wow wow.....czyzby kolega sznowny natrafil na elementy z grupu ,,nikt nie widzial, nikt nie slyszal'' - zwlaszcza o tym szczelinomierz mi chodzi, bo plytki do czyszczenia styków to juz ze dwa rodzaje byly prezentowane (jedna metalowa, 2-ga drewniana, ta z fotki to wyglada na jakis kolejny rodzaj tej plytki).
Zdobyles te elementy? Czy tez tylko u kogos widziales na tym zlocie (moze mial tez i inne narzedzia?)? Jakies lepsze fotki masz?
Tak czy siak, fote tego szczelinomierza zapodaje do CCCP - by tam opinie zebrac, bo tego to nikt ze znanych mi tam osób nie ma, ale niby jest ktos kto to widzial i niby wie jak to ma wygladac itp.

krys80

Post autor: krys80 » ndz sie 25, 2013 8:36 pm

W takim razie ja tez dodam fotke elementu który do tej pory nie byl prezentowany ani na tym forum, ani nawet na forum rosyjskim.
Chodzi mianowicie o sciagacz sworzni - który wystepuje w starym zestawie narzedzi. Prezentuje tylko fote bo gosc nie mial ochoty by mi go sprzedac, ale fotke cyknac pozwolil :P.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » pn sie 26, 2013 8:38 am

krys80 pisze:W takim razie ja tez dodam fotke elementu który do tej pory nie byl prezentowany ani na tym forum, ani nawet na forum rosyjskim.
Chodzi mianowicie o sciagacz sworzni - który wystepuje w starym zestawie narzedzi. Prezentuje tylko fote bo gosc nie mial ochoty by mi go sprzedac, ale fotke cyknac pozwolil :P.
Czy aby na pewno to oryginał? Przypomina kopie które kiedyś na allegro sprzedawane były....
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » wt sie 27, 2013 12:52 am

piotr759 pisze:
Czy aby na pewno to oryginał? Przypomina kopie które kiedyś na allegro sprzedawane były....
Czy to orginal....nikt tego nie wie na ta chwile...jak pojawi sie tego wiecej to bedzie mozna cos bardziej pospekulowac.

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Post autor: toruńskigazik » ndz wrz 01, 2013 2:18 pm

Liczy się tylko frajda !!!!!!!
Był Gaz 69

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » pn wrz 09, 2013 1:21 pm

Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » sob wrz 21, 2013 6:19 pm

krys80 pisze:
piotr759 pisze: Wow wow wow.....czyzby kolega sznowny natrafil na elementy z grupu ,,nikt nie widzial, nikt nie slyszal'' - zwlaszcza o tym szczelinomierz mi chodzi, bo plytki do czyszczenia styków to juz ze dwa rodzaje byly prezentowane (jedna metalowa, 2-ga drewniana, ta z fotki to wyglada na jakis kolejny rodzaj tej plytki).
Zdobyles te elementy? Czy tez tylko u kogos widziales na tym zlocie (moze mial tez i inne narzedzia?)? Jakies lepsze fotki masz?
Tak czy siak, fote tego szczelinomierza zapodaje do CCCP - by tam opinie zebrac, bo tego to nikt ze znanych mi tam osób nie ma, ale niby jest ktos kto to widzial i niby wie jak to ma wygladac itp.
A więc tak - szczelinomierz i płytka do czyszczenia styków są już moje :D Narzędzia pochodzą z wojskowego Gaza 51.
Szczelinomierz ma dwie dostępne wzorcowe grubości - 0,45 mm czyli zalecany odstęp na platynkach aparatu zapłonowego oraz 0,6 mm czyli odstęp pomiędzy elektrodami świec zapłonowych. Płytka do czyszczenia styków - wykonana jest z półprzejrzystego tworzywa sztucznego powleczonego ścierniwem - coś jak papier ścierny.
Kilka lepszych zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » sob wrz 28, 2013 6:05 pm

Dokopałem się w starych archiwach do ciekawych fotek:
Pierwsza - zestaw mojego dawno nie widzianego znajomego z Niemiec. Postaram się nawiązać z nim kontakt i jakieś lepsze foto uzyskać:

Obrazek

znalazłem też fotki osprzętu warsztatowego - rzekomo do Gaza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » pn wrz 30, 2013 10:19 pm

Na razie nie ma co sie tam spinac :P ...ale w CCCP pojawila sie na razie bardzo slabo udokumentowana pogloska ze narzedzia do GAZ-69M po 1971 mialy inne logo niz te do którego jestesmy przyzwyczajeni :)21 ....bo niby zamiast dobrze znanego nam ,,zemba'' z Ruska litera P w tym ostatnim okresie produkcji logo niby moglo sie zmienic na: ЗТС.
Na razie to luzna guma :P ....bo dowodów za wiele nie ma...puki co :P (dla mnie to i tak nic nie zmienia bo mój gazik to z 69r jest :)21 ), ale tak pisze na razie jako ciekawostke - by miec oczy szeroko otwarte na tego typu oznaczenia i jak cos sie takiego trafi to choc by foty pogladowo zapodac, to z czasem albo to sie potwierdzi, albo umrze jak pare innych przypuszczen dotyczacych prawilnych oznaczen jakie pojawialy sie w przeszlosci.
Problem w tym wypadku jest taki ze nawet jesli tak bylo, to z racji tego ze teoretycznie mialo to byc na samym koncu produkcji - takich narzedzi na pewno jest pelno :)21 i ustalimy to raz dwa :P .

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » śr paź 02, 2013 1:12 pm

Jeszcze w temacie pompek. Jak wiadomo, koszerna gazikowa pompka do kół powinna mieć drewnianą toczoną rączkę (później, już w Uazach stosowano rączki plastikowe) oraz nakrętkę zamykającą cylinder z radzieckimi napisami. Jednak radzieckich pompek jest kilka typów, niektóre z nich poniżej:

Obrazek

Najczęściej spotykany typ pompki - drewniana rączka i wybity symbol "АИ" - który w radzieckiej nomenklaturze samochodowej ma wiele zastosowań.

Obrazek

wężyk takiej pompki powinien posiadać rosyjskie napisy, mosiężną końcówkę oraz aluminiową końcówkę do przedmuchiwania gaźników:

Obrazek

czasem spotyka się też wężyki polskie - podobne, ale jednak inne:

Obrazek

pompki posiadają też często stempel kontroli technicznej na spodniej części podstawy:

Obrazek

Spotyka się też często inne zakrętki cylindra pompki:symbol "АИ" i dodatkowo: data produkcji oraz napis zdiełano w CCCP:

Obrazek

Posiadam też pompkę starszego typu (inna podstawka):

Obrazek

która posiada zakrętkę cylindra z napisem "АВТОНАСОС СТАВРОВО" co oznacza Autopompa Staworowo:

Obrazek

co ciekawe, w googlach wyczytać można: С 1946 года, когда вышел приказ Министерства автомобильной промышленности о создании завода «Автонасос». 19 февраля 1958 год Ставрово получает статус поселка. Завод «Автонасос» в 1964 году переименовывают в Ставровский завод автотракторного оборудования. Wg tłumacza google, oznacza to, że w 1946 roku na rozkaz Ministra Przemysłu utworzono w Staworowie zakład "autopompa", następnie w 1958 Staworowo uzyskuje status "osiedla" a zakład zostaje nazwany "Staworowski Zakład Wyposażenia Samochodów".

I tu zagadka dla Krysa - jaka właściwie powinna ta pompka być? :)21
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » śr paź 02, 2013 6:20 pm

Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » śr paź 09, 2013 6:02 am

Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » śr paź 09, 2013 8:16 pm

Udało mi się właśnie kupić taki zestaw narzędzi:

Obrazek

natchnęły mnie do tego zakupu zdjęcia wklejane przez Krysa (ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)21 )

Obrazek

Obrazek

Pomimo, że powyższe zdjęcia obrazują elementu zestawu prawdopodobnie do Gaza 24 (wołgi), analizując katalogi części na stronie "avtoclassica" odkryłem, że śrubokręty Wołgi 24 mają identyczne lub prawie identyczne (różnica w oznaczeniu dużego śrubokręta A - A3) oznaczenia. Jak już będę miał je w ręku zrobię dokładniejsze fotki. Tu linki do katalogów:

Gaz 24:
http://en.avtoclassika.com/cars/gaz-24/796/
Gaz 69:
http://en.avtoclassika.com/cars/gaz-69/886/

Udało mi się tez zawłaszczyć klucz do nakrętek kół:

Obrazek

Obrazek

Jego ramię "robocze" jest dłuższe od ramienia klucza który przyjęliśmy za prawidłowy o szerokość nasadki:

Obrazek

Co ciekawe, w katalogach części, klucze dedykowane dla samochodów posiadających nakrętki kół w rozmiarze 22 mm (Gaz 69, 21, 24 różne czajki i zisy...) w każdym przypadku mają inny numer katalogowy (chyba tylko Gaz 24 z czymś tam się pokrywał) a na schematach wyglądają identycznie. Wot technika.
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » czw paź 10, 2013 5:20 am

Na chwile obecna jestem tak zarobiony ze rak nie mam w co wlozyc.
Kwestia pompek do kól - do tego wróce przy najblizszej okazji, bo po za tym ze sa dwa podstawowe rodzaje (jedna ze starym rodzajem stopy z ,,takim jak by schodkiem'' - stary zestaw narzedzi , oraz nowszy model gdzie waz wychodzi bezposrednio z boku cylindra pompki) to jest to temat nieco bardziej skomplikowany gdyz pompki z takiej samej matrycy robiono do wszystkiego od ciezkich motocykli, traktorów, samochody itp, itd. - jednak róznily sie one nieco wybitymi napisami i pomalu w CCCP zaczynaja je rozrózniac która do czego. Juz nie wspomne ze w katalogu jest bledny numer katalogowy tej bo zarówno w starym jak i nowym katalogu numer jest ten sam РН1-3917010 -mimo ze wyglad pompek sie zmienil :P .
Dla gaz-69M numer ten powinien byc РН6-3917010...i jest on kompatybilny z jakims tam standardem GOST co byl w tamtym okresie - jest w CCCP taki jeden gosc co o tych GOST-ach i jak sie one zmienialy i co oznaczaly....gosc wie wszystko i na ruskim forum w tej materii jest znawca najwyzszym - oczywscie wspólpracuje z nim bo pozwala mi to na weryfikacje wielu narzedzi w jeszcze inny nietypowy sposób, ponadto on tez zbiera narzedzia do gaza i wolgi, wiec jak najbardziej jest w temacie.
Przykladowo....kolega Piotr zamiescil tu wczesniej taka fotke na której byl szereg mlotków, kazdy z prawilnym logiem, kazdy 0.5kg, ale roznily sie one nieco ksztaltem - to jest wlasnie wizualna mainfestacja GOST-a - bo te mlotki pochodza z róznych lat produkcji i ten gosc przykladowo po ksztalcie takiego mlotka potrafi zawezic do zaledwie paru lat okres kiedy dany mlotek byl zrbiony.....lub moze wyjsc na przyklad ze mlotek niby prawilny...ale na przyklad z roku kiedy juz gazy-69 nie byly produkowane.

Co do jakis postepów, to pojawil sie kolejny maly kroczek.............w koncu....po dziesiatkach zdjec róznego rodzaju shitu jaki wklejano na ruskim forum twierdzac ze to orginalne srubokrety, trafil sie srubokret ze starego zestawu z drewniana raczka który spelnia wymiarowo wszystkie parametry jekie powinien spelniac maly srubokret (czyli 175-0,7).
Bo do tej pory to wyglad tego srubokreta byl dla mnie zagadka, a przez ilosc shitu przez jaki bylo mi dane przejsc to przez chwile wydawalo mi sie nawet, ze prawilny bedzie taki o ,,kanciastej'' czesci metalowej - którego fote juz dawno tam gdzie zamiescilem - jednak jak w innych katalogach odkrylem srubikret o tym samym numerze katalogowym co w gaz-69 ale z podanymi wymiarami to ten mój srubokret sie nie lapal...i koniec konców jest on chyba od gaz-67...z reszta mniejsza z tym...zapodaje foty tego malego prawilnego i zweryfikowanego srubokreta.

http://imageshack.us/photo/my-images/708/1ui4.png/

http://imageshack.us/photo/my-images/41/uxls.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/543/eynh.jpg/

Na razie niec nie wiadomo o srubokretach do GAZ-69M....po za wymiarami oczywiscie...ale dojdziem i do tego...kiedys tam :P .

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » czw paź 10, 2013 12:18 pm

W temacie śrubokrętów , to ma jeszcze taka fotkę:

Obrazek
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » czw paź 10, 2013 12:42 pm

krys80 pisze: Juz nie wspomne ze w katalogu jest bledny numer katalogowy tej bo zarówno w starym jak i nowym katalogu numer jest ten sam РН1-3917010 -mimo ze wyglad pompek sie zmienil :P .
Skąd wiadomo, że zły jest numer katalogowy, a nie obrazek?
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

krys80

Post autor: krys80 » pn paź 14, 2013 3:23 pm

grobas pisze:
krys80 pisze: Juz nie wspomne ze w katalogu jest bledny numer katalogowy tej bo zarówno w starym jak i nowym katalogu numer jest ten sam РН1-3917010 -mimo ze wyglad pompek sie zmienil :P .
Skąd wiadomo, że zły jest numer katalogowy, a nie obrazek?
W koncu ponownie w UK :P ....to i troche czasu jak by wiecej by cos tam popisac.
Sceptycyzm kolegi grobasa, to napewno nie czepialstwo :P , tylko cenna cenny atut w stalinowskiej weryfikacji narzedzi....i nie tylko.
Wlasnie dla tego lubie to forum...bo jak to ktos okreslil :P ,, jest to zatechle srodowisko'' gdzie zazwyczaj wszyscy sa na NIE :P, do kazdej kwestii jest podejscie krytyczne, ale jdnoczesnie podparte argumentami- to lubie.
Z wzajemnego klepania sie po pleckach raczej nic dobrego sie nie urodzi - dlatego wlasnie tu zamiescilem watek o renowacji sewgo gazika - (troche z braku czasu go zaniebdalem, ale spakojna...zaktualizuje go), i tu glównie staram sie rozkminiac co i jak ma byc z tymi narzedziami kierowcy do GAZ-69/ 69M....bo tu nikt nikomu nie wierzy, wymagane sa twarde dowody i krytyka jest najsilniejsza ze wszystkich znanym mi forów poswieconych GAZ-69 :)21 .

Co do pompki....to ze jest to raczej bledny numer katalogowy a nie obrazek, swiadcza miedzy innymi katalogi do innych pojazdow z tego okresu.
Katalogo do GAZ-69M/71 byl ostatnim katalogiem go tego pojazdu i widocznie juz nie przykladano do niego takiej stalinowskiej starannosci jak do wczesniejszych i z tad te niescislosci w numerach katalogowych które tam czasem sie pojawiaja, albo brak pewnych informacji jak na przyklad o gazniku K-22R i paru innych detalach.
Przegladajac jednak katalogi innych pojazdów z tamtych lat mozna zanlezc niektóre narzedzia o takich samych numerach katalogowych jak w GAZ-69 i porównac je z tymi gazikowymi, porównac ich wyglad na obrazkach - choc to tylko funkcje pomocnicza spelnia.
Ten gosc z CCCP co jest specem od oznaczan GOST to ma cala sterte katalogów narzedzi i nie tylko gdzie sa technicznie rysunki narzedzi odpowiadajace konkretnemu GOST-owi i lata w jakich on obowiazywal. Nia ma tam co prawda informacji do jakich pojazdów dany element byl przypisany - te informacje to juz trzeba z katalogów do konkretnych samochodów wyszukac.
Dany klucz, lub inny element moze miec ten sam GOST - czytaj ten sam ksztalt i technologie wykonania, ale pochodzic z róznych fabryk = miec wybite inne logo....-co juz chyba nieraz mielismy okazje tu ogladac, narzedzia wygladajace tak samo, ale z oznaczeniami innych producentów.
Tak wiec przegladajac miedzy innymi np. katalog do takiego moskwicza 412 widzimy na rysunku pompke juz bez tego ,,schodka'' - i majaca numer katalogowy РН6-3917010.

http://avtopasker.ru/auto_cat/?model=77&group=191

Z innych katalogów do innych pojazdów mozna natrafic na podobna sytuacje - oczywiscie uwzgledniamy okres produkcji itp....a dodatkowo sprawdzam z tym ekspertem od GOST co on moze powiedziec o takiej pompce ze tych swoich gostowskich katalogów....lata kiedy pompki w takim goscie produkowano itp, itd.
Jak pisalem wczesniej....pompka okazala sie tematem dosc trudnym, bo pompki o takim samym ksztalcie klepano do wielu róznych pojazdów i wygladaja one ogólnie tak samo, ale maja nieco inne oznaczenia - co i jak w tej kwestii....to jest jeszcze troche do ustalenia, ale to tylko kwestia czasu :P .

Tak przy okazji.....to w tym linku który tu zamiescilem ciakawa pozycja to klucz do kól nr. 31. Nad tym kluczem zastanawial sie jakis czas temu Piotr.....ze bardzo by do gazika pasowal i ze klucz do kól w katalogu GAZ-69M ma inny numer katalogowy niz w zwyklym gazie-69...i ze moze tez na rycinie zostawili stary rysunek gdzie nie uwzglednili tego nasadowego ,,14''.
Jak widac raczej jest to klucz do kól od moskwicza....choc napewno wielce poreczny dla posiadacza GAZ-69 :P ...ja taki klucz tez mam i mimo ze on nie od gazika to raczej nie bede sie go pozbywal.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » pn paź 14, 2013 4:58 pm

krys80 pisze: Tak przy okazji.....to w tym linku który tu zamiescilem ciakawa pozycja to klucz do kól nr. 31. Nad tym kluczem zastanawial sie jakis czas temu Piotr.....ze bardzo by do gazika pasowal i ze klucz do kól w katalogu GAZ-69M ma inny numer katalogowy niz w zwyklym gazie-69...i ze moze tez na rycinie zostawili stary rysunek gdzie nie uwzglednili tego nasadowego ,,14''.
Jak widac raczej jest to klucz do kól od moskwicza....choc napewno wielce poreczny dla posiadacza GAZ-69 :P ...ja taki klucz tez mam i mimo ze on nie od gazika to raczej nie bede sie go pozbywal.
Patrz Pan jaka ciekawostka :D Mam co prawda jeszcze jeden klucz do kół, ale to z kolei chyba Wołga...może trzeba będzie go odrobinę zmodyfikować. A co do stalinowskiej weryfikacji - może jeszcze uda się kiedyś moją bańkę na olej rozszyfrować...bo zima dłuuga i może ją czekać face - lifting :)21
Gaz 69M (E) 1972r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”