Pompa wspomagania z beczki ... gdzie to uczepić na żukawce

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » pt sty 14, 2005 9:47 am

a nie lepiej bedzie dac alternator po prawej a pompe wspomagania po lewej :roll:
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » pt sty 14, 2005 11:43 am

JaFuzz pisze:Jaby ktoś chciał to mogę fotki podesłać... dało radę uczepić pompkę i tak w sumie bez problemowo... największa mordęga to wyciąć te półkoliste rowki coby można było naciągać pasek napędu pompy... ale nic to, dało rade... mój notoryczny wstręt do pilnika okrągłego jest jeszcze większy :)21
He he, a mówiłem :)

I co, jak spasowałeś, faktycznie podłożyłeś pod pompę wody takie 20 mm mięcho? :-o I jak z kołami pasowymi?

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » pt sty 14, 2005 1:56 pm

JaFuzz pisze:Jaby ktoś chciał to mogę fotki podesłać... dało radę uczepić pompkę i tak w sumie bez problemowo... największa mordęga to wyciąć te półkoliste rowki coby można było naciągać pasek napędu pompy... ale nic to, dało rade... mój notoryczny wstręt do pilnika okrągłego jest jeszcze większy :)21
Ja poprosze te fotki wspomagaina, to odrazu na serwer wrzuce.
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » pt sty 14, 2005 8:19 pm

MOC pisze:a nie lepiej bedzie dac alternator po prawej a pompe wspomagania po lewej :roll:
Ty się teraz kolego nie Mundruj ... jak się pytałem o radę tożeś cicho siedział :)21 a teraz taki Łobeznany :wink:
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » pt sty 14, 2005 8:25 pm

SebastianS pisze: He he, a mówiłem :)
I co, jak spasowałeś, faktycznie podłożyłeś pod pompę wody takie 20 mm mięcho? :-o I jak z kołami pasowymi?
Podeślę foty do Luk-a to ob-Luk-asz
Olałem patent pierwszy... podpompowy :)21 patent drugi urodził się po paru spirytusach... i o dziwo jest całkiem gitowy... jak to patenty "po paru spirytach" :lol: z tamtym pierwszym to faktycznie byłoby za dużo motania z kółkami :( i jeszcze większy wstręt do pilnika okrągłego :)21
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » pt sty 14, 2005 8:57 pm

NIech zgadnę... wziąłeś się za śrubę od pompy wodnej i dałeś zaszczał o kolektor wydechowy w tył, a o blachołapę prawą - w dół? :)21

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » pt sty 14, 2005 9:13 pm

SebastianS pisze:NIech zgadnę... wziąłeś się za śrubę od pompy wodnej i dałeś zaszczał o kolektor wydechowy w tył, a o blachołapę prawą - w dół? :)21
Zgaduj zgadula... plan też taki był... ale wydał się za prosty... a prostotę często można podciągnąć pod prostactwo :wink:
Wszystko wcisnąłem po jednej stronie... czyli alter i pompkę ... a wydawać by sięmogło że tam to nie ma miejsca 8)
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » pt sty 14, 2005 10:06 pm

Innymi słowy - po co po lekku jak ciężko też idzie :)21

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » pt sty 14, 2005 10:33 pm

Foty do obejrzenia tu:

www.kuchar.desk.pl/lukasz/wspomaganie-pompa

Tu są foty kelera jak zamontować przekładnie (mam nadzieje że nie ma nic przciwko upublicznianiu tych fot)

www.kuchar.desk.pl/lukasz/wspomaganie-przekladnia
Choroba Gaz69.

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » pt sty 14, 2005 10:47 pm

w zasadzie ładnie pomyślane, troche może za potężne, ale czy nie będzie jaj z odginaniem się śruby stanowiącej oś obrotu napinacza, jakim jest pompa? Powinna być czymś podparta od frontu.

A druga sprawa - wynikająca z umieszczenia tego wszystkiego po jednej stronie - czy alter i pompa nie będą ślizgały paska? mały kąt opasania...

Się okaże po obciążeniu. Mam nadzieję, że wyda :) Powodzenia

Seba

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob sty 15, 2005 2:01 am

SebastianS pisze:w zasadzie ładnie pomyślane, troche może za potężne, ale czy nie będzie jaj z odginaniem się śruby stanowiącej oś obrotu napinacza, jakim jest pompa? Powinna być czymś podparta od frontu.
A druga sprawa - wynikająca z umieszczenia tego wszystkiego po jednej stronie - czy alter i pompa nie będą ślizgały paska? mały kąt opasania...
Seba
Odginać to sie nie powinien raczej/po napieciu i skręceniu wszystkiego/.Natomiast zgadzam sie z pogladem,ze deko małe katy opasania są.
Jakby co, to mozna przejść na pasek wielorowkowy,albo dac rolki posrednie,albo moze wysunąć trochę pompę do przodu i dać jej osobny pasek z dołu.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » sob sty 15, 2005 7:45 am

vandall1 pisze:
SebastianS pisze:w zasadzie ładnie pomyślane, troche może za potężne, ale czy nie będzie jaj z odginaniem się śruby stanowiącej oś obrotu napinacza, jakim jest pompa? Powinna być czymś podparta od frontu.
Seba
Odginać to sie nie powinien raczej/po napieciu i skręceniu wszystkiego/.Natomiast zgadzam sie z pogladem,ze deko małe katy opasania są.
Jakby co, to mozna przejść na pasek wielorowkowy,albo dac rolki posrednie,albo moze wysunąć trochę pompę do przodu i dać jej osobny pasek z dołu.
Nie no ... Panowie.... no co Wy :)21 przeca to chadza na oddzielnych paskach kinowych... tytlko dzisiaj dopiero odbieram od tokarza adapter coby koło pasowe ładnie leżało w linii :)21 i pompka jest napędzana bezpośrednio z wału...

A odnośnie podparcia.... w meśku nie jest to oryginalnie podparte z przodu... Profilaktycznie wymieniłem tę "oskową" srubę z oryginalnej M8 na M10... powinno wytrzymać :wink:

Dzieki Luk za wrzucenie mojej radosnej twórczości na serwek :)21 jeśli masz tam jeszcze jakieś miejsce to na koniec podeślę ci jeszcze fotę jak to wszystko będzie założone... razem z adapterem i kołem napędu pompy
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » sob sty 15, 2005 7:50 am

A i jeszcze jedno: może ktoś z Was orientuje się gdzie w 3mieście dać zrobić przewody wysokiego ciśnienia między pompą a przekładnią wspomagania ?? Oryginalne są sporo za krótkie :cry: a jak byłem w Kodalu to gostek coś marudził że niby to końcówki jakieś inne trzeba bo oni nie mają samochodowych :o
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz sty 16, 2005 2:44 pm

Hmmm...
Kodal-dobra firma....bo blisko :)21
Przewód spływowy,wiadomo mozna przedłuzyć dowolnie,bo na opaski jest.
Gorzej z ciśnieniowym-tu sa dwa wyjscia:
1/Wyprostować spiralkę i wspawać w nią delikatnie odpowiedni kawałek odpowiedniej rurki bezszwowej,lub
2/Wziąść w garść i pojechać do Hansaflexa do Rumi /na wylocie do Redy/,albo do GS HYDRO przy stoczni/wjazd od strony terminalu/.
Osobiście optuję za wspawywaniem,jako najtańszym wariantem.Jak to zrobisz starannie-bedzie chodzić.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » ndz sty 16, 2005 4:35 pm

luk pisze:Foty do obejrzenia tu:

Tu są foty kelera jak zamontować przekładnie (mam nadzieje że nie ma nic przciwko upublicznianiu tych fot)

a dlaczego u mnie nie otiera sie ta strona ??
:)21
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » ndz sty 16, 2005 4:47 pm

MOC pisze:
luk pisze:Foty do obejrzenia tu:

a dlaczego u mnie nie otiera sie ta strona ??
:)21
Ano taka jest kolej mocy....syfy klękają....serwery tyż. Ale już niedługo wszytko bedzie działać :)21
Choroba Gaz69.

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » ndz sty 16, 2005 8:14 pm

vandall1 pisze:Hmmm...
Gorzej z ciśnieniowym-tu sa dwa wyjscia:
1/Wyprostować spiralkę i wspawać w nią delikatnie odpowiedni kawałek odpowiedniej rurki bezszwowej,
Kuhde... ja tam żadnej spiralki nie widziałem... zwykła lekko zagła roorka :( długości może z 10 cm
vandall1 pisze: Osobiście optuję za wspawywaniem,jako najtańszym wariantem.Jak to zrobisz starannie-bedzie chodzić.
Myślę że mam za krótkie przewody... nie da nic takie wspawywanie bo chiba taniej by było zrobic mi je od nowa z przewodu hamolcowego... jeszcze raz jotro w Kodalu pomolestuję "Miłą Panią" to może zmięknie :)21
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pn sty 17, 2005 1:51 am

W kodalu to sie z majstrem gada,a nie z jakąś panią :)21
No nawet jak nie masz spiralki-to te 10 cm wystarczy,żeby coś tam wstawić / w sensie wspawać/.Najpewniej to masz w Hansaflexie-weż stary,to Ci przedłużą /przewód rzecz jasna :)21 /
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » pn sty 17, 2005 7:56 am

vandall1 pisze:W kodalu to sie z majstrem gada,a nie z jakąś panią :)21
Hehehe ale wiesz... z paniusią się o wiele fajniej gada niżli z majstrem :wink:
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » pn sty 17, 2005 8:03 am

JaFuzz pisze:
vandall1 pisze:W kodalu to sie z majstrem gada,a nie z jakąś panią :)21
Hehehe ale wiesz... z paniusią się o wiele fajniej gada niżli z majstrem :wink:
I tu mamy najwyraźniej pokazany powód dla którego rzeczy nie są tym czym powinny być... Mylenie przyjemności z pragmatyzmem :lol:
JaFuzz, no nie da się pogodzić rozmów z miłymi paniami ze spodziewanym efektem, chyba że efekt ma dotyczyć bezpośrednio miłej pani :)21 Ale przypomnij sobie, że przychodzisz tam w sprawie przedłużenia przewodu do wspomagania, a nie do...

No. :)21

Awatar użytkownika
JaFuzz
Kontaktowanie:

Post autor: JaFuzz » pn sty 17, 2005 10:27 pm

SebastianS pisze:I tu mamy najwyraźniej pokazany powód dla którego rzeczy nie są tym czym powinny być... Mylenie przyjemności z pragmatyzmem :lol:
JaFuzz, no nie da się pogodzić rozmów z miłymi paniami ze spodziewanym efektem, chyba że efekt ma dotyczyć bezpośrednio miłej pani :)21 Ale przypomnij sobie, że przychodzisz tam w sprawie przedłużenia przewodu do wspomagania, a nie do...
No. :)21
hehehheh to nie tak :) pierwej idę do majstra, tłumaczę mu co i jak ma zrobić... póxniej idę do miłej pani pogadać... a później znowu do majstra odebrać to co zrobił :)21

tak więc widzisz... żadnej sprzeczności interesów 8)
P2, M10, K175, 69M
Remont Miska

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » wt sty 18, 2005 12:04 am

Ty mnie tu zbereźniku jeden z interesamy nie wyjeżdżaj... Z paniusią se na ten temat... :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”