wał naprawa

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » wt mar 01, 2005 11:13 pm

nefar pisze:Co to za użądzenie "zegarowe", mógł byś opisać jak to działa...

chlopie jak ty nie wiesz jak wyglada czujnik zegarowy i jakon dziala ani jak go uzywac, to od razu szukaj dobrego tokarza bo z tego nic dobrego nie wyjdzie, uwierz....
:)21
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » wt mar 01, 2005 11:50 pm

A ja bym tokarza tutaj odradzał... Ja robię wały w pozycji pracy - czyli na aucie podlewarowanym pod most (mosty), żeby resory były w mormalnym położeniu. A za kły tokarki służą znakomicie kołnierze skrzyni i mostu.

nefar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nefar » śr mar 02, 2005 12:46 am

SebastianS pisze:A ja bym tokarza tutaj odradzał... Ja robię wały w pozycji pracy - czyli na aucie podlewarowanym pod most (mosty), żeby resory były w mormalnym położeniu. A za kły tokarki służą znakomicie kołnierze skrzyni i mostu.
Też uważam że to lepszy pomysł jest niż ważenie w innej pozycji... Ale proszę wytłumaczcie mi jak działa ten czujnik... może faktycznie sobie z tym nie poradzę, ale mam do skrucenia dwa wały i lubię kombinować. Mam dostęp do tokarki, aby stoczyć stare spawy. Był bym wdzięczny za wszelkie tłumaczenia.
Gaz, Gaz, jeszcze raz gaz.

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » śr mar 02, 2005 1:20 am

jakby ci to lopatologicznie wyjasnic ?? :wink: czujnik zegarowy sklada sie z czujnika w postaci takiego waleczka i zegara :lol: jak przylozysz ten waleczek do walu to odczytasz jakas tam pozycje wskazowki zegara, ustawisz sobie na zero i bedziesz krecil walem a wskazowka bedzie sie w ktoras ze ston poruszac i wot cala zawilosc uzywania czujnika zegarowego...
CHYBA UAZ V8 6.2

nefar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nefar » śr mar 02, 2005 1:51 am

MOC pisze:jakby ci to lopatologicznie wyjasnic ?? :wink: czujnik zegarowy sklada sie z czujnika w postaci takiego waleczka i zegara :lol: jak przylozysz ten waleczek do walu to odczytasz jakas tam pozycje wskazowki zegara, ustawisz sobie na zero i bedziesz krecil walem a wskazowka bedzie sie w ktoras ze ston poruszac i wot cala zawilosc uzywania czujnika zegarowego...
Dzięki wielkie. :D

Brzmi prosto. Tylko nie wiedzieć czemu mam wrażenie, że to będzie mieżyć bicie, a nie ważenie. Zrozumiałem to tak, że: umiejscawiam czujnik zegarowy przymocowany na stałe obok wału, w taki sposób że wałeczek od zegara dotyka wału. Obracając wał czujnik będzie w stanie "wyczuć" bicie wału. Dobrze zrozumiałem ? :lol: Może tylko mi się wydaje, ale nie wyważenie wału nie musi objawiać się biciem wału(choć przy dużych nie doważeniach może faktycznie się tak dziać)?

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » śr mar 02, 2005 4:10 am

no ja mowie o biciu walu dobrze zrozumiales 8) a co do wywazenia to wal musi isc do fachowca :)2
CHYBA UAZ V8 6.2

nefar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nefar » śr mar 02, 2005 8:28 am

MOC pisze:no ja mowie o biciu walu dobrze zrozumiales 8) a co do wywazenia to wal musi isc do fachowca :)2
Aha :cry: Czyli nic nie zrobię sam. A po skracaniu wału zawsze trzeba regulować bicie? Czy też jeśli wszystko zrobi się równo to regulację bicia można sobie podarować?

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » śr mar 02, 2005 8:38 am

No, nefar, powoli dochodzisz do sedna... wyważanie wału przede wszystkim służy korektom krzywego wspawania końcówek wału - rura ciągniona jest na tyle jednorodna że nierówności rozkładu mas na niej, jeśli jest prosta są pomijalnie małe. Czyli ustawienie wału z czujnikiem załatwi sprawę. Tokarki też nie potrzebujesz koniecznie - ja posługuję się z powodzeniem kątówką do przecięcia spawów - tylko trzeba wiedzieć w którym miejscu i jak głęboko.

szary
a ja nie chce mieć gwiazdek

Post autor: szary » śr mar 02, 2005 10:22 am

i tu powiedział bym -Amen... ale nie powiem gdyż sposób przerabiania wału za pomoca kątówki i itd. do mnie nie przemawia. Siermiężne sposoby Seby heh. Zresztą nie ja na tym będe jeździł. Potem się dziwią co niektórzy czemu krzyżaki lecą albo wielofrezy albo insze cuś jeszcze.
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » śr mar 02, 2005 10:43 am

nic nie ma prawa lecieć - przecinasz spaw dokładnie tak samo, jak na tokarce, przed zespawaniem fazujesz - nic nie ma prawa być nie tak. Zrobiłem już tych wałów sporo i jak na razie wszyscy zadowoleni, zero bicia, zero jakichś nienormalnych objawów. Kątówka, czujnik zegarowy, spawarka i drewniany młotek, plus ew. palnik do podgrzania rury przez wbiciem czopa widełek są wszystkim czego potrzeba do tej roboty. Oczywiście - na drugim końcu stoi wyważarka do wałów za ciężkie szelesty i kafelkowany zakład z klimatyzacją... ale nie zaposiadywam...

szary
a ja nie chce mieć gwiazdek

Post autor: szary » śr mar 02, 2005 10:48 am

moja opcja czyli operacja na tokarce nigdy nie wymagała póżniejszego wyważania... właśnie się zastanawiam jak wygladał by twój sposób wykonania w praktyce... zakładanie wału na auto, sposób uprawidłowego umieszczenia czujnika, zakręcanie , odkręcanie, kątówka, palnik...
mało ekonomiczne , czasochłonne...
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl

nefar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nefar » śr mar 02, 2005 8:43 pm

1.
SebastianS pisze:"rura ciągniona jest na tyle jednorodna że nierówności rozkładu mas na niej, jeśli jest prosta są pomijalnie małe."
Jaka to rura ciągniona? To jest rura bez szwowa? Orginalnie w wale ( bo będę skracał wał od uaza) jest taka?

2.
SebastianS pisze:Czyli ustawienie wału z czujnikiem załatwi sprawę.
Czyli będzie koniecznym jeszcze regulacja bicia po skracaniu wału?

3.
SebastianS pisze:Tokarki też nie potrzebujesz koniecznie - ja posługuję się z powodzeniem kątówką do przecięcia spawów - tylko trzeba wiedzieć w którym miejscu i jak głęboko.
A do tokarki mam dojście więc chyba z zejściem starych spawów nie ma problemu.

4.
SebastianS pisze:Przed zespawaniem fazujesz - nic nie ma prawa być nie tak.
Co rozumiesz pod pojęciem fazuję?

5.
SebastianS pisze:Kątówka, czujnik zegarowy, spawarka i drewniany młotek, plus ew. palnik do podgrzania rury przez wbiciem czopa widełek są wszystkim czego potrzeba do tej roboty.
Czyli po równym spawaniu prostych rur i tak muszę regulować bicie?
A palnik doczego dokładnie? Co, gdzie i na jakiej wysokości muszę nagrzewać i wybijać(bo nie znam dokładnie budowy wnętrza wału)?

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » śr mar 02, 2005 9:10 pm

kedek pisze:
nefar pisze:Co to za użądzenie "zegarowe", mógł byś opisać jak to działa i dokładnie cały proces ważenia? Jak dokładnie się je mocuje na tokarni ( trzeba zdjąć krzyżaki? A pozatym co to za metoda "na kowadle przyp...li". Ja myślałem że się spawa blaszki tzn. obciążenia do wała. A co to są te widełki? To jakaś konstrukcja wewnątrz wału? I w jakich jednostkach ma być to 0,2? :roll:
uuu, Ty chyba lepiej skorzystaj z porady specjalisty... dasz to dobremu tokarzowi i wszystko Ci zrobi jak trzeba...
Sugerujesz cos??
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » śr mar 02, 2005 9:16 pm

J mysle ze jak rura jest w prost to jezeli utne to rowno wybije skruce i wbije to bic nie powinno byc. Sprobuje jak zaloze i beda bily to dam do wywazenia.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

nefar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nefar » czw mar 03, 2005 12:26 am

tiger pisze:J mysle ze jak rura jest w prost to jezeli utne to rowno wybije skruce i wbije to bic nie powinno byc. Sprobuje jak zaloze i beda bily to dam do wywazenia.
A to tak na oko widać? Czy też jeśli nie sprawdzę czujnikiem zegarowym to o biciu wału dowiem się dopiero jak mi krzyżaki pujdą?

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » czw mar 03, 2005 12:58 am

szary pisze:moja opcja czyli operacja na tokarce nigdy nie wymagała póżniejszego wyważania... właśnie się zastanawiam jak wygladał by twój sposób wykonania w praktyce... zakładanie wału na auto, sposób uprawidłowego umieszczenia czujnika, zakręcanie , odkręcanie, kątówka, palnik...
mało ekonomiczne , czasochłonne...
Operacja trwa (od wzięcia wału w łapę do zakrecenia ostatniej śruby mocującej) - ok. godzinę. Nie chce mi się pisać jeszcze raz wszystkiego...
Ale po ucięciu rury o potzrebą długość i sfazowaniu cięcia, wbijasz widełki, też sfazowane w miejscu wczesniejszego cięcia (ew. grzejąc rurę, coby było łatwiej) i w takiej postaci wstawiasz w auto podniesione za most. Czujnik na masywnej podstawie (u mnie - stare koło zamachowe) stawiasz na ziemi, przystawiasz do wału. Kręcisz wałem, odczytujesz bicie, z drewniaka (lub plastika) naprostowujesz, aż będzie ok. Wtedy kontrolujesz drugi koniec wału, bo może okazać się też bijący. Jeśli tak - przecinasz spaw z drugiej strony i w takim stanie montujesz do auta. naprostowujesz obie strony, aż będzie ok i tu i tu. Po cztery punktowe spawy na równych odległościach na obwodzie, coby nie rzuciło przy spawaniu. Potem ciągły spaw. Koniec. Gra i buczy. Godzina czasu, może półtorej przy niesprzyjających wiatrach.

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » czw mar 03, 2005 1:17 am

nefar pisze:
SebastianS pisze:Przed zespawaniem fazujesz - nic nie ma prawa być nie tak.
Co rozumiesz pod pojęciem fazuję?

ty sobie chyba jaja teraz z nas robisz :o
CHYBA UAZ V8 6.2

Awatar użytkownika
SebastianS

Post autor: SebastianS » czw mar 03, 2005 3:56 am

No - do fazowania potrzebna jest flaszka - minimum 0,7
Wypijasz na ex - czyli fazujesz...

nefar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nefar » czw mar 03, 2005 7:45 am

sorki za moją nie wiedzę, ale nie znam terminologi. Właściwie to do piero się uczę. Wnioskuję, że fazuję oznacza dopasowywuję. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę!

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » czw mar 03, 2005 1:59 pm

Fazujesz tzn obszlifowujesz na rowno. Teraz sie tylko zastanawiam skad taki czujnik wziasc.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
kedek
Kontaktowanie:

Post autor: kedek » czw mar 03, 2005 10:07 pm

tiger pisze:Fazujesz tzn obszlifowujesz na rowno. Teraz sie tylko zastanawiam skad taki czujnik wziasc.
Pożyczyć od jakiegoś kolegi, który ma taki czujnik :)21 ...

P.S. Definicja fazowania (ukosowania) jest troche inna, ale niech Ci będzie...
uazopatroloroburofordostar do błota
KTM EXC do łamania nóg
gazior do wycieczkowania

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » czw mar 03, 2005 10:15 pm

Nie wiem jaka jest tego definicja. Masz pozyczyc taki czujnik??
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

Awatar użytkownika
kedek
Kontaktowanie:

Post autor: kedek » czw mar 03, 2005 11:21 pm

Jakoś się dogadamy :)21
uazopatroloroburofordostar do błota
KTM EXC do łamania nóg
gazior do wycieczkowania

tiger
Kontaktowanie:

Post autor: tiger » pt mar 04, 2005 8:32 am

To odezwij sie dzisiaj na gg jak bedziesz w domu.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL

nefar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nefar » ndz maja 01, 2005 2:41 pm

Problem z wałem znów się pojawia. W końcu mam chwilę czasu aby go skrucić, ale ile mam go skrucić? tzn. mam wał od uaza i chcę go wstawić do gaza po motaniu. mam odkrytą ramę przykręcone mosty i reduktor. mogę zmierzyć odległość pomiędzy dyskami, ale nie wiem ile powino być cm ruchu w zakresie ściskania i rozprężania wału.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”