A jakieś szczegóły?Andrzej30 pisze:mój kolega caly czas przetlacza gaz z butli 11 kg takiej do kuchenek gazowych wystarczy przewód z odpowiednimi końcówkami i czajnik gorącej wodyDarek pisze:w butli turystycznej sobie gaz przyniesieAndrzej30 pisze:ale jak sie skończy gaz w terenie to go nie przyniesiesz w kanistrze
Silnik od FORDA do GAZ 69M
Moderator: Student
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
-
- Kontaktowanie:
Ja jezdzilem gazem na butli 11kg i dzialalo. Tylko musisz pamietac ze butla musi byc do gory nogami zeby dzialalo bo gaz musi leciec jako ciecz.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Widziałem ostatnio na stacji coś koło 36 zł za butlę. Nie wiem ile w nią wchodzi tego gazu ale na oko ma zbliżony rozmiar do mojej 46 litrowej - którą tankuję do pełna za dwa razy więcej szelestów. Gaz jest taki sam - a w butlach może nawet być ciut lepszy... Tylko jak użyć tego sprzętu coby sobie tanio zatankować 

-
- Kontaktowanie:
Bo butli 11kg wchodzi cos kolo 22-25litrow. Ja na tym jezdzielem a ze mialem daleko do stacji benzynowej to mi sie to napewno oplacalo. Ale mysle ze to wyjdzie mniej wiecej w tej samej cenie. Tyle ze to wygodniejsze jak trzeba wymienic a nie mamy beny ani gazu to bierzemy butle idziemy na stacje wymieniamy i jedziemy dalej, a tak to trzeba pchac fure.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
co do silnika 2,0 z dwoma wlkami w pracy jezdzilem na wózkach widlowych z tymi silnikami na gazie i to co one dostaly to smialo stwierdzam ze sa bardzo nocne
!
vke 2,9 wlasnie dzis nabylem i ma jezdzic tylko na gazie z sonda lambda a komputera forda nie mam to wsadze elaktronike z poloneza za 30zl bo silnik ma magnetyczny przerywacz jak to sklece to napisze jakie sa efekty

vke 2,9 wlasnie dzis nabylem i ma jezdzic tylko na gazie z sonda lambda a komputera forda nie mam to wsadze elaktronike z poloneza za 30zl bo silnik ma magnetyczny przerywacz jak to sklece to napisze jakie sa efekty
mi to zejdzie jeszcze ze 3 miesiace zanim wyjade sporo roboty z samochodem i jeszcze postanowilem silnik rozebrac do sprawdzenia wlasnie poprawiam gniazda zaworowe bo sa takie sobie
a jak zalatwiles sprawe zaplonu czy masz oryginalny komputer forda
jeszce jedno parownik bedzie 140KW jak sie tak oznacza na razie nie znam na gazie
mam byc wtajemniczony dostane interfejs do kompa przejde "szkolenie" co mozna przestawiac itd. mam to szczescie ze moj dobry znajomy mi zaklada instalacje
Cederko masz moze schemat instalacji do 2,9
lub tyko polaczenie aparatu zaplonowego Motorcraft E5RF-12A297-BA
a jak zalatwiles sprawe zaplonu czy masz oryginalny komputer forda

Cederko masz moze schemat instalacji do 2,9

Ja mam załozony do gazika silnik V6 z Forda 2,3l.
Pracuje na benzynie i na gazie.
Na benzynie ma wieksza moc, ale to normalne.
Osiągi w porównaniu do żukensa top jak samolot do auta.
Mam załozony mikser do filtru powietrza, gaźnik nie jest ruszany.
Gdy ktoś z W-wy chciał obejzeć to zapraszam.
pozdr.\
Wojdył GAZ69
Pracuje na benzynie i na gazie.
Na benzynie ma wieksza moc, ale to normalne.
Osiągi w porównaniu do żukensa top jak samolot do auta.
Mam załozony mikser do filtru powietrza, gaźnik nie jest ruszany.
Gdy ktoś z W-wy chciał obejzeć to zapraszam.
pozdr.\
Wojdył GAZ69
Gazior na dozywocie....3.0 TD
Big Gaz już u mnie w garażu, tworzy się nowe
!
Big Gaz już u mnie w garażu, tworzy się nowe

-
- Kontaktowanie:
A do motal ktos to do gaza ze skrzynia od scorpio ta aluminowa?? Andrzej S ma to suzuce zmotane i mowi ze ta skrzynia krotka wiec mozna by sie zastanowic.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
-
- Kontaktowanie:
W granadach to wiekszosc silnikow to jednostki V6 nawet 2 litrowka byla V6 natomiast do sierrki to z V6 to tylko 2,8 czy 2,9 litra wsadzali ale tego bylo dosyc malo. Jak chcesz do gazika to najlepiej wrzuc te 2,3 litra V6 z granady chyba ze dla ciebie za malo kucy to kup 2,8 byle by na gazniku.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
Witam!
Jaka skrzynie polecacie do fordoskiego silnika 2.9 V6. Wsrod 5-cio biegowych nie ma chyba duzego wyboru (jedynie typu N(9) i MT75). Pierwsza jest zdecydowanie za dluga, druga, choc troszke krotsza i ma ona opinie bardzo mocnej, w terenie, z konfrontacja z woda, moze okazac sie zawodna (lozyska igielkowe).
Jaka wiec skrzynie polecicie do fordoskiego 2.9 V6 zeby sie nie rozleciala przy pierwszym dodaniu gazu, ale tez zeby sie zmiescila razem z reduktorem pod podloga gazika czy uaza?
Pozdrawiam, J
Jaka skrzynie polecacie do fordoskiego silnika 2.9 V6. Wsrod 5-cio biegowych nie ma chyba duzego wyboru (jedynie typu N(9) i MT75). Pierwsza jest zdecydowanie za dluga, druga, choc troszke krotsza i ma ona opinie bardzo mocnej, w terenie, z konfrontacja z woda, moze okazac sie zawodna (lozyska igielkowe).
Jaka wiec skrzynie polecicie do fordoskiego 2.9 V6 zeby sie nie rozleciala przy pierwszym dodaniu gazu, ale tez zeby sie zmiescila razem z reduktorem pod podloga gazika czy uaza?
Pozdrawiam, J
-
- Kontaktowanie:
Napiszcie do Andrzeja S on ma w suce fordowski silnik i skrzynie ze scorpio krotka aluminiowa ale jaki to dokladnie numer to nie wiem. Ja moze w zimie bede motal silnik od scorpio to wtedy bede sie martwil.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
Prędkość maksymalna po zmianie silnika wcale tak bardzo Ci nie wzrośnie , ale przyjemność z jazdy będzie oczywiście większa. No, chyba że dasz naprawdę mocny silnik i zmienisz przełożenia na 4.1, ale wtedy narodzą się nowe problemy. Jakie ? Np. słabe hamulce, mała wytrzymałość oryginalnych podzespołów na dużo mocniejszy silnik. S - 21 powinien już spocząć w muzeum.
S-21 powiniem stać w muzeum ale nie do końca, mój sprawuje sie dobrze po remoncie przejechałem około 2000 tyś km silnik kręci OK. ale za mocno splanowana głowica gdzieś gubiła olej (za 50 zł nabyłem głowicę) i furka pyka jak ta lala nawet za 100 na budziku skazówka idzie bez problemu tylko trochę silniczek sie poci 

Mam troche czesci 2.3 V-6 forda ,w tym prawie nowa pompa wody (ok 200 km),polaczenie skrzyni zukowskiej do tego silnika,modul zaplonowy,kopulki a wlasciwie prawie caly silnik ktory stracil cicnienie na panewkach.Silnik oczywiscie chodzil gdy go wyciagalem z samochodu ale ze wzgledu na stan panewek nie nadaje sie do dalszej eksploatacji.Ja go mialem w Uazie w polaczeniu z reduktorem Gaza,i musze przyznac ze bylem z niego bardzo zadowolony
.Kilka pucharkow jest na polce.
Zainteresowanych zapraszam na priv

Zainteresowanych zapraszam na priv

pozdrawiam
Waldek
Terrano II 3,0 DI LONG ze spaniem
601 611 510
Waldek
Terrano II 3,0 DI LONG ze spaniem

601 611 510