cylinderki gaz 69 tył
Moderator: Student
Chyba chodzi o cylinderki regulowane, bo w raku 3 był jeszcze starszy typ z gumką, a pompa hamulcowa występuje w RAKu jednostopniowa z najstarszego chyba żuka-producent KOWA oraz pompa ham. jednostopniowa - ciągnik c360 oraz zetor(desta). Więcej info na pw.tymon4x4 pisze:cylinderki hamulcowe tył pasują od wózka widłowego " RAKA " ja kupowałem je po 30 zł sztuka nowa mało tego od tego same "raka " pompa hamulcowa
jednostopinowa też pasuje jest taka sama .
Mowa oczywiście o cyliderkach starego typu do układu hamulcowego gdzie szczęki ustawia sie na mimośrodach .
Jeśli coś jest grzechu warte, to i grzech nie spróbować...
mi chodziło o cylinderki które niemają żadnej regulacji , takie najstarsze , bo jak miałem kiedyś 69 kupionego z wojska to miał regulacje hamulców na szczekach mimosrodami takie sruby ze sprezynami na 17 tke klucz jak dobrze pamientam to było dobre rozwiazanie moim zdaniem , bo wystarczyło podniesc koło do góry i kazda szczeke osobną srubą można było podciagnać do bębnapapas pisze:Chyba chodzi o cylinderki regulowane, bo w raku 3 był jeszcze starszy typ z gumką, a pompa hamulcowa występuje w RAKu jednostopniowa z najstarszego chyba żuka-producent KOWA oraz pompa ham. jednostopniowa - ciągnik c360 oraz zetor(desta). Więcej info na pw.tymon4x4 pisze:cylinderki hamulcowe tył pasują od wózka widłowego " RAKA " ja kupowałem je po 30 zł sztuka nowa mało tego od tego same "raka " pompa hamulcowa
jednostopinowa też pasuje jest taka sama .
Mowa oczywiście o cyliderkach starego typu do układu hamulcowego gdzie szczęki ustawia sie na mimośrodach .

UNIMOGI :MB U1200 i 406 sztuk 1 i 416 sztuk 2 i 421
XJ 4.0 manual Laredo pierwszy wypust mopara
XJ 4.0 manual Laredo pierwszy wypust mopara
Odkopuje temat gdyż zabrałem się za remont układu hamulcowego i jakie było moje zdziwienie gdy odkryłem że z przodu nie ma 2 cylinderków połówek tylko jeden dokladnie taki sam jak z tyłu więc muszę kupić 4 sztuki tylnich ale nie w tym rzecz czy cylinderek uaz tył (ten od kowy) to dokładnie to samo co Gaz-owski 

GAZ 69M rocznik 1968 
Suzuki Jimny 1.3 16V

Suzuki Jimny 1.3 16V
A jeszcze mam jedno małe pytanko
Gdzie mogę dostać tą gumkę harmonijkę do pompy gazowskiej
U kowy powiedzieli mi że tej części nie sprzedają jedynie całą pompę a po co mi nowa pompa skoro stara całkiem dobrze się trzyma. Pytałem w sklepach żukowych i na giełdach ale nic 

GAZ 69M rocznik 1968 
Suzuki Jimny 1.3 16V

Suzuki Jimny 1.3 16V
- wladimir.r
- Kontaktowanie:
Ta od cylinderka nie pasuje na pewno ale dzwoniłem do firmy Kowa gdzie mi powiedzieli że jak będą mieli taką wolną to dorzucą do mojego zamówienia, na maila nie było mowy o takim rozwiązaniu poprostu nie sprzedajemy i tyle a więc nie ma to jak bezpośrednia rozmowa 

GAZ 69M rocznik 1968 
Suzuki Jimny 1.3 16V

Suzuki Jimny 1.3 16V
- wladimir.r
- Kontaktowanie:
A kto mówi o rozciąganiu. W praktyce nie sprawdzałem ale ten popychacz trochę by się przesuwał w tej gumie. To i tak chodzi o ochronę przed pyłem bo nie ma co marzyć że nawet ta harmoszka wodę powstrzyma.maksz pisze:wladimir.r pisze:Jak nie harmonijkę to wstaw sobie tą gumkę co jest na cylinderku....![]()
chyba raczej nie będzie działać.
na pompie musi być guma długości ~7-10cm
jak rozciągniesz tą z cylinderka?
Do nabycia za 9,50 w wiadomej firmie:
http://www.samter.poznet.pl/czesci/zdje ... 34ff34.jpg
http://www.samter.poznet.pl/czesci/zdje ... 34ff34.jpg
------------------------------------
GAZ 69-1967 RS/M1, Ford Prefect-1947
GAZ 69-1967 RS/M1, Ford Prefect-1947
Dołączę się do tematu.
Kiedyś było na forum, ale nie mogę znaleźć. Poza tym nie działają strony w temacie"Zanim zadasz pytanie" więc pytam.
Jak dobrze złożyć zregenerowane cylinderki? Wypolerowałem wszystko, mam nowe gumki i co dalej. Czy tylko płyn hamulcowy, czy jeszce użyć do tego jakiegoś smaru? Może jeszcze jakieś sztuczki?
Kiedyś było na forum, ale nie mogę znaleźć. Poza tym nie działają strony w temacie"Zanim zadasz pytanie" więc pytam.
Jak dobrze złożyć zregenerowane cylinderki? Wypolerowałem wszystko, mam nowe gumki i co dalej. Czy tylko płyn hamulcowy, czy jeszce użyć do tego jakiegoś smaru? Może jeszcze jakieś sztuczki?
Gaz 69M 1968 ; Suzuki Vitra 1993 ; Grand Vitara 2007 ; Nissan Leaf 2014