Reflektor do GAZ-a.

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Post autor: Jakub_AK77 » czw wrz 21, 2006 8:55 pm

No i mam nowe lampy od żuka. Rozmiar pasuje idealnie, H4 WESEM. Tylko psiakrew okazało sie że mocowania sa inne niz orginalne ( tak to wychodzi załatwianie w ciemno, bo będzie taniej ). Orginalna ma wypustki do mocowania i regulowania ustawienia, ta nie ma tych wypustek tylko 4 identyczne stopki.
Czy ktos przerabiał mocowania w takich lampach na orginalne ? czy mozna te orginalne przylutować bez wpływu na lampe ( przegrzanie ) ?

Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » czw wrz 21, 2006 9:06 pm

Stary zuk i nowy

Obrazek

Kamaz ikarus

Obrazek

Jedne z tych trzech na pewno pasuja.
Sprobuj wymieniec na pasujace zamiast kombinowac lub dokup garnki do tych co masz.
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Post autor: Jakub_AK77 » czw wrz 21, 2006 9:08 pm

Dokładnie to co mam jest na dwóch pierwszych rysunkach. Czyli nabyłem od nowego żuka. Dzieki za podpowiedź

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » czw wrz 21, 2006 9:11 pm

Uwaga ... na pierwszym rysunku sa dwa rodzaje. Stary i nowy zuk.
A i tak kazda z tych lamp jest w dwoch rodzajach tj. halogenowa lub nie.
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Post autor: Jakub_AK77 » czw wrz 21, 2006 9:13 pm

Tak, ja miałem orginalnie taką jak od starego żuka, a kupiłem taką jak on nowego żuka. Teraz wiem co dalej robić.

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » czw wrz 21, 2006 9:16 pm

No to juz jasne :)2
Disco 300 ES

beztroski

Post autor: beztroski » sob wrz 23, 2006 6:05 pm

Dobra robota Jerry :)2 , ale jak byś zapodał jeszcze rysunek lamp made in CCCP, czyli choćby UAZ, wyjaśniło by się, o co chodziło mi z tymi notkami.
A z tą oryginalnościę GAZ - notki, to poważnie GAZy tego nie posiadały? I jeszcze jedno. Są dwa rodzaje ramek do gaza. Jedne pospolite, jak ma właśnie żuk i tym podobne, a drugie z wystającym kołnierzem przymocowanym do czoła ramki. Po co te drugie?
Prowadziłem beztroskie życie, ale kupiłem gza.

Awatar użytkownika
wladimir.r
Kontaktowanie:

Post autor: wladimir.r » sob wrz 23, 2006 8:25 pm

Te kołnierze to właśnie do montowania notek były.

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Post autor: Jakub_AK77 » sob wrz 23, 2006 9:35 pm

Notki były montowane dopiero w Polsce. Orginalnie w fabryce ich nie zakładano.

Bubu

Post autor: Bubu » ndz wrz 24, 2006 8:45 am

beztroski pisze: Są dwa rodzaje ramek do gaza. Jedne pospolite, jak ma właśnie żuk i tym podobne, a drugie z wystającym kołnierzem przymocowanym do czoła ramki. Po co te drugie?
Są conajmniej trzy rodzaje ramek które pasują do Gazika.
1. Typowe od Żuka, tzn. o przekroju poprzecznym z krawędzią.
2. O przekroju poprzecznym z wyokrągleniem. (Czyli, powiedzmy, typowy Gazik, bodajże też Żuk M20)
3. O przekroju poprzecznym z wykrągleniem i z przygrzanym kołnierzem do mocowania ściemniaczy. Takie ramki miały np Stary 660.
"Leśny potwór."

beztroski

Post autor: beztroski » pt wrz 29, 2006 4:25 pm

Jakub_AK77 pisze:Notki były montowane dopiero w Polsce. Orginalnie w fabryce ich nie zakładano.
No tak, ale moim zdaniem oryginalność nie polega na tym, jaki pojazd wyszedł z fabryki, tylko jak był "karosowany" dla danych służb. Jeśli za oryginalne brać pojazdy tylko takie jak je w fabryce stworzono, to okaże się, że jeśli ktoś odbudował gaza na styl MO, z kogutem i niebieską farbą, to ma kasztana, bo fabryka tego nie robiła. Jeśli w gazach używanych przez naszą armię montowane były ramki do ściemniaczy, to sądzę, że można uznać iż gazy oryginalnie miały montowane ściemniacze.

Awatar użytkownika
Jakub_AK77
Kontaktowanie:

Post autor: Jakub_AK77 » pt wrz 29, 2006 5:35 pm

beztroski pisze:
No tak, ale moim zdaniem oryginalność nie polega na tym, jaki pojazd wyszedł z fabryki, tylko jak był "karosowany" dla danych służb. Jeśli za oryginalne brać pojazdy tylko takie jak je w fabryce stworzono, to okaże się, że jeśli ktoś odbudował gaza na styl MO, z kogutem i niebieską farbą, to ma kasztana, bo fabryka tego nie robiła. Jeśli w gazach używanych przez naszą armię montowane były ramki do ściemniaczy, to sądzę, że można uznać iż gazy oryginalnie miały montowane ściemniacze.
Ale nikt nie pisze że wszystkie GAZ-y maja wyglądać tak jak wyszły z lini produkcyjnej. Ale np. jeżeli ktoś odtworzy GAZ-a z armii rumuńskiej i załozy polską notke, to z dokładną kapią chyba już nie będziemy mieli do czynienia. Aczkolwiek napewno będzie ładnie wyglądał.

Pzdr

beztroski

Post autor: beztroski » sob wrz 30, 2006 1:08 pm

Wszystko to prawda. Ja dociekałem tylko, czy rzeczywiście gazy nie miały montowanych ściemniaczy, jak to pisał Jarry. Okazuje się, że jednak miały.

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » ndz paź 01, 2006 12:08 am

beztroski pisze: (...) czy rzeczywiście gazy nie miały montowanych ściemniaczy, (...) Okazuje się, że jednak miały.
Tak, ale :
Ściemniacze czy jak kto woli ośw. przeciw lotnicze lub dla uproszczenia notki
występowały w trzech wariantach.
1) Grzybek umieszczany na lewej osłonie reflektora, montowany dopiero w naszej armii.
(podobny do tego co miały niemieckie Kubelwageny)

2) Nakładka mocowana do kołnierza trwale zamocowanego do ramki reflektora.
(Kierowca każdorazowo musiał wysiąść i założyć to na reflektor )
Ten model wymagał płaskiego klosza, a one dosyć szybko wyszły z użycia.
Też instalowane dopiero w Polskim wojsku.

3) Oraz wersja z opuszczaną klapką, na stałe montowana do reflektora w miejsce
obejm mocujących wkład. Były otwierane do góry i zatrzaskiwane na sprężynę.
Pozwalały na stosowanie oświetlenia normalnego bez demontażu przysłony,
tak jak w modelu drugim. Te akurat były używane w Ruskiej armii.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

beztroski

Post autor: beztroski » ndz paź 01, 2006 2:16 pm

No i doszliśmy do tego o czym mówiłem, a Ty wymieniasz w 2 punkcie - płaski reflektor. Spora część gazów ma ramki z kołnierzem i jeśli ktoś myśli o notkach, a jest to ostatnio dość modne, nie może stosować wkładów ikarus, kamaz, wołga. No chyba, że zdobędzie reflektor montowany na błotniku, powyżej oryginalnej lampy (taki grzybek właśnie), ale jest to towar deficytowy i kosztowny.

Awatar użytkownika
Żurek

Post autor: Żurek » śr paź 04, 2006 10:27 am

w nawiązaniu do wczesniejszych wypoweidzi informuję, że pojawiły sie lampki w sklepie, jakby kogoś interesowały to proszę na priv to dam namiary, są trochę droższe niż wtedy kiedy ja kupowałem ......... kosztują ok 125 zł/ szt :wink:
lampki są kompletne z garnkami, H4, ramkami, żarówkami, :)21
Gaz do końca-mojego albo jego
Gaz 69 dolniak prawie oryginał
Gaz 69 Wołga zmota

Błażej

Post autor: Błażej » czw paź 05, 2006 10:23 am

A ja się wybrałem na szrot i zanabyłem wkłady halogenowe wraz z garnkami od nysy. To samo co w żuku. Jest to montowane na wypustkę i zatrzask + dwie śruby regulacyjne. Za całość zapłaciłem 40 zł (dwie sztuki). Dość często zdarza się, że wyrzucane na szrot (lepiej sie wybrać do punktu kasacji/utylizacji aut) auta mają dość dobre wkłądy, nie tak dawno wymieniane.
A od bólu można do gaza założyć wiele wkłądów. Wszystko zależy od rodzaju montowania go w garnku. W żukach, nysach. było to na zatrasku (stare typy. W rosyjskich pojazdach wyglądało to jak powiększona wersja z dużego fiata - pierścień wokół wkładu przekreacy na otworach. MOżna dopasować wkłądy od kamaza, zaporożca, vw, mzty, nysy, żuka i wszystkiego co ma ten rozmiar.
Polecam wymianę wkładów zwykłych na H4 (nie kombinujcie z przeszcepianiem żarówek, bo to półśrodek i daje satysfakcjonujących efektów).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”