Odpowietrzanie
Moderator: Student
no i jak, sprawdził ktoś to odpowietrzanie w wojskowej instrukcji bo ja chwilowo nie mam do takowej dostępu a temat mnie ciekawi....
ja też spotykałem się zawsze z koncepcją "najdalej od pompy" czyli prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód a z przodu zgodnie z koncepcją odległościową odpowietrzam najpierw dolny cylinderek a potem górny...za pierwszym razem jak depnę to hebel mam przy 1/3 wystającej z podłogi a za drugim już przy 2/3
i nie mogę tego lepiej wyregulować
jak się odpowietrza pompę hamulcową? przecież tam tylko tłoczek jest i zbiornik na płyn to gdzie tam może być powietrze i jak się go pozbyć?
ja też mam gaza kartonowego 2x z czego jeden udaje komandorkę na okładce ale czapajewa nie mam
ostatnio na allegro widziałem plastikowego gaza do sklejania! ale ze 60 zyli chyba ktoś chciał hienia.... 
ja też spotykałem się zawsze z koncepcją "najdalej od pompy" czyli prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód a z przodu zgodnie z koncepcją odległościową odpowietrzam najpierw dolny cylinderek a potem górny...za pierwszym razem jak depnę to hebel mam przy 1/3 wystającej z podłogi a za drugim już przy 2/3

jak się odpowietrza pompę hamulcową? przecież tam tylko tłoczek jest i zbiornik na płyn to gdzie tam może być powietrze i jak się go pozbyć?

ja też mam gaza kartonowego 2x z czego jeden udaje komandorkę na okładce ale czapajewa nie mam

"Pąpę" odpowietrza się poprzez luzowanie końcówki przewodu hamulcowego, który jest w nią wkręcony
Wpadający pedał można unormować, poprzez podanie "pąpy" w pracę, co czyni się w taki sposób - trzeba zdjąć gumowy kondon z tego miejsca, gdzie wchodzi popychacz z pedału i pod spodem miesci się nakrętka ( chiba 24, duża w każdym razie ) i za jej pomocą reguluje się długość popychacza ( tak jak na sprzęgle) wystarczy go trochę podkręcić i pedał robi się na raz jak marzenie. Moje problemy z hamulcami wynikały jak się okazuje z tego, że błocko zdewastowało cylinderek z tyłu i płyn pomału spierdalał. Na zewnątrz nie było wycieku widać, więc myślałem , że to gdzieś z przodu tlen siedzi, bo zaczęło autem dziwnie rzucać przy hamowaniu.