Teraz oleje i filtry są o niebo lepsze, niz te z przed 30 lat i nie wydzielają tyle syfu co kiedyś.

Moderator: Student
Tylko pierwsze wersje Gaza miały filtr "napędzany" cięgnem od rozrusznika, i watpię żeby udąło się Tobie taki gdzieś znaleźć.Żurek pisze:no to jak wyglada sprawa "wzbudzenia" tego filtra
jest on "napędzany" w oryginale raz na jakiś czas czyli podczas uruchamiania silnika
Piotr 759 pisze że były jakieś wersje ręczne....![]()
czyli nawet jak założe taki filtr ( a jak pisałem wyżej nie mam rozrusznika nożnego ) i nie będe nic motał ze sprzęgłem to wystarczy że przed kazdym uruchomieniem bedę go recznie obracał i to też powinno działac?:)21
mam rację?
Mag69 pisze:Jak założysz bocznikowy ( współczesny) to zostaw w spokoju ten mechaniczny, niech sobie będzie, (...)
JA'JACEK - Grzechotka i filtr bocznikowy mogą być założone oba - grzechotka na bloku a filtr bocznikowy na ścianie grodziowej połączony wężami z miską i pompą - tak jak w oryginałeJA'JACEK pisze:Mag69 pisze:Jak założysz bocznikowy ( współczesny) to zostaw w spokoju ten mechaniczny, niech sobie będzie, (...)
No niby jak......?
Znowu mnie wkurzyliście, aż pofatygowałem się do garażu......
Żeby organoleptycznie sprawdzić jak jest u mnie. (S21)
Porównałem jeszcze dla pewności z rysunkami które mam .
Wnioski:
Albo filtr bocznikowy, albo grzechotka, oba nie mogą funkcjonować równolegle,
bo nie da się, jednocześnie w to miejsce zainstalować obydwu.
Jak tylko bocznikowy, to zaczopować wlot /wylot głównego i wystarczy.
Jak tylko grzechotka to moim skromnym zdaniem za mało, przydał by się filtr główny.
Bocznikowego bezpośrednio na pompę też nie założysz.
taaa - da sięJA'JACEK pisze:Da się ..... ale to wymaga dwóch cięgieł i ramienia przenoszącego pracę.... coś w rodzaju wahacza.piotr759 pisze: (...)
W Gaziku???? - widzieć nie widziałem. W Gazie nie bardzo jest jak coś takiego podłączyć (...)
Kupa kombinowania i roboty.
No tak .... masz rację, wtedy bocznikowy zastępuje oryginalny, główny.piotr759 pisze:JA'JACEK - Grzechotka i filtr bocznikowy mogą być założone oba - grzechotka na bloku a filtr bocznikowy na ścianie grodziowej połączony wężami z miską i pompą - tak jak w oryginałeJA'JACEK pisze:(...)
bo nie da się, jednocześnie w to miejsce zainstalować obydwu.
(...)
Ojej .... przecież sprawa została wyjaśniona przez Maga oraz Ciebie, bardzo czytelnym rysunkiem.piotr759 pisze: (...)
taaa - da się![]()
Chodzi o to, że ludzie jak Żurek którzy budują oryginała natrafiają w swoich pytaniach na odpowiedzi, które mijają się z prawdą.
Po co pisać, że filtr był "napędzany" przez pedał sprzęgła skoro nigdy w gaziku nie był?
piotr759 pisze:taaa - da się![]()
Chodzi o to, że ludzie jak Żurek którzy budują oryginała natrafiają w swoich pytaniach na odpowiedzi, które mijają się z prawdą.
Po co pisać, że filtr był "napędzany" przez pedał sprzęgła skoro nigdy w gaziku nie był?
i o to chodziłoMag69 pisze: Jesli ni zalezy mu na oryginalności, to wystarczy w miejsce "grzechotki" wstawic podstawę z filtrem od warszawy
A ja mam grzechotkę, a model z '67rBosman pisze:Cyt."Po umocowaniu filtra i podłączeniu go do popychacza dźwigni włączenia rozrusznika (samochody GAZ-69 i GAZ-69A produkcji do 1956 r.)"
Jest to cytat z instrukcji Gaza-69/51/63 a więc ten typ filtra był montowany do roku 1956.
JA'JACEK pisze:A ja mam grzechotkę, a model z '67rBosman pisze:Cyt."Po umocowaniu filtra i podłączeniu go do popychacza dźwigni włączenia rozrusznika (samochody GAZ-69 i GAZ-69A produkcji do 1956 r.)"
Jest to cytat z instrukcji Gaza-69/51/63 a więc ten typ filtra był montowany do roku 1956.
Ponieważ mój też przeszedł przez zakład w Poznaniu, więc dziura na przycisk zaspawana,
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości