Najstarszy GAZ 69 w Polsce
Moderator: Student
Re: Najstarszy GAZ 69 w Polsce
Czy po numerze ramy można określić rok produkcji ?
Kupiłem niby 1968 rocznik a w papierach ma 1979.
Gdzie w gazie szukać numeru ramy ? Opcja szukaj głupieje a wszelkie instrukcje jakie przeglądałem nie podają umiejscowienia numeru.
Czy może jest podobnie jak w UAZie na ramie za tylnym lewym kołem ?
Kupiłem niby 1968 rocznik a w papierach ma 1979.
Gdzie w gazie szukać numeru ramy ? Opcja szukaj głupieje a wszelkie instrukcje jakie przeglądałem nie podają umiejscowienia numeru.
Czy może jest podobnie jak w UAZie na ramie za tylnym lewym kołem ?
zielony UAZ 469(sprzedany),GAZ 69M,GAZ 69M prawie oryginał(GAZ-69/rsM1)
Tak samo jak w uazie nr jest za tylnym prawym kołem i tak samo był namalowany farbą - zapomnij, że coś znajdziesz 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
A po numerze ramy którego prawdopodobnie nie mam w naturze ale mam w dowodzie można określić rocznik ?
Czy macie jakieś dokumenty mówiące o tym że numer ramy jest za prawym tylnym kołem?
Czy macie jakieś dokumenty mówiące o tym że numer ramy jest za prawym tylnym kołem?
dokumentow na to chya nie ma chociaz powinny byc ale wiekszosc posiadaczy gazikow Ci to potwierdzi 

Gaz 69 A, 69 M, 67b, jeep wyllis MB 42r
gg. 7185505
gg. 7185505
Witam,
ja mam Gaza z 69 roku i nr mam nabity na ramie przed tylnym lewym kołem.
Fanaberia jakaś, czy tak robiono w 1969 roku?
Pozdrawiam,
K-68
ja mam Gaza z 69 roku i nr mam nabity na ramie przed tylnym lewym kołem.
Fanaberia jakaś, czy tak robiono w 1969 roku?
Pozdrawiam,
K-68
Jak by co, to leżę pod nim... czasami nawet na nim
Nr najpewniej nabity w cywilu, np. na przeglądzie nie mogli znaleźć i zarządzili nabicie nowych.
SJ416
A co do przepowiadania rocznika z numeru ramy ? Ktoś wie ?
nie wiem czy nr ramy może mieć informacje zawarte o roku produkcji, mój gaz ma nr ramy 016634, oczywiście spisałem z dowodu rejestracyjnego bo na ramie to sobie mogę go szukać 

Gazy 69
Myślałem że może gdzieś funkcjonuje spis z którego wynika że np rok produkcji 1954 miał nr ramy od xxxxxx do yyyyyy a w następnym roczniku numery ramy od yyyyyy+1 do zzzzzz.
Zależy mi na takiej informacji bo chciałbym wyprostować rok produkcji przy przerejestrowaniu. Z telefonicznych konsultacji z wydz komunikacji wynika że potrzebna jest opinia rzeczoznawcy. Rozmawiałem z rzeczoznawcą od pojazdów zabytkowych i mówił mi że jak mu pokaże numer na ramie a nie w papierach to spróbuje poszukać w internecie z którego to rocznika a jak nie znajdzie to będzie można wpisać ostatni rok produkcji GAZa 69.
W tej chwili mam GAZa69 z rocznikiem produkcji 1979. Pewnie najmłodszy GAZ 69 w RP.
Zależy mi na takiej informacji bo chciałbym wyprostować rok produkcji przy przerejestrowaniu. Z telefonicznych konsultacji z wydz komunikacji wynika że potrzebna jest opinia rzeczoznawcy. Rozmawiałem z rzeczoznawcą od pojazdów zabytkowych i mówił mi że jak mu pokaże numer na ramie a nie w papierach to spróbuje poszukać w internecie z którego to rocznika a jak nie znajdzie to będzie można wpisać ostatni rok produkcji GAZa 69.
W tej chwili mam GAZa69 z rocznikiem produkcji 1979. Pewnie najmłodszy GAZ 69 w RP.
to jest niemożliwe bo ostatnie gazy 1971 roku zostały wyprodukowane, to chyba rzeczoznawca może ustalić 

Gazy 69
spotkałem się też z nabijanymi numerami na karoserii, seria M -tylni prawy narożnik,seria A -uchwyt do mocowania stelaża plandeki (prawa strona )Didymos pisze:Tak samo jak w uazie nr jest za tylnym prawym kołem i tak samo był namalowany farbą - zapomnij, że coś znajdziesz
i są to numery nie tylko nabijane w WP,w ubiegłym roku kolega był w Rosji gazikiem i podczas kontroli milicja tam właśnie szukała .
w moich gazikach też są w tych miejscach nabite numery (komandorka sprowadzona z Ukrainy)

LJ 70
A jeszcze bliżej (dokładniej ten prawy tylni narożnik) bo mój malowany przez ostatniego właściciela i pewnie trzeba by skrobać, najlepiej we właściwym miejscu.Mag69 pisze:spotkałem się też z nabijanymi numerami na karoserii, seria M -tylni prawy narożnik,Didymos pisze:Tak samo jak w uazie nr jest za tylnym prawym kołem i tak samo był namalowany farbą - zapomnij, że coś znajdziesz
U mnie przy dobrej woli odczytującego numer w papierach zgadza się z tym na tabliczce. To jest jedyna zachowana tabliczka informacyjna.

w M nabity na trójkątnej blaszce wzmacniającej naspawanej od góry
w A na blaszce z otworem do mocowania stelaża
http://img15.imageshack.us/img15/6415/gaz69e.jpg

w A na blaszce z otworem do mocowania stelaża
http://img15.imageshack.us/img15/6415/gaz69e.jpg

LJ 70
Mag69 wielkie dzięki. Na pewno bym nie wpadł że numer może być w tym miejscu.
Będę się przyglądał może coś wypatrzę.
Będę się przyglądał może coś wypatrzę.
Z informacji od kolegi terenowca96 wynika że w prawym górnym narożniku nadwozia GAZa69 jest nr nadwozia a nie powtórzony nr ramy.
Oto wyniki oględzin w garażu
numer nadwozia 7482
numer podwozia (ramy) 392861

Ramy nie skrobałem w poszukiwaniu numeru.
Oto wyniki oględzin w garażu
numer nadwozia 7482
numer podwozia (ramy) 392861

Ramy nie skrobałem w poszukiwaniu numeru.
Ostatnio zmieniony pt lip 03, 2009 8:14 am przez HAndy, łącznie zmieniany 1 raz.
na ramie na pewno nie ma ,ramie miałem wypiaskowaną i dobrze oblukaną
u mnie w narożniku jest nr 191653 i jest to nr zgodny z dowodem rej.

LJ 70
Czy ten numer Masz w pozycji E (nr identyfikacyjny pojazdu w nowym dowodzie) ? W starszych dowodach jest pole "Nr identyfikacyjny VIN/(nr nadwozia (podwozia)"Mag69 pisze:na ramie na pewno nie ma ,ramie miałem wypiaskowaną i dobrze oblukaną
Z definicji w starym dowodzie wynika ze może to być numer nadwozia lub ramy.
Dla mnie problemem jest że z tych numerów chyba nie można wywnioskować roku produkcji.
mam stary dowód,a rok produkcji wg.dowodu to 1963 i to by mniej więcej pasowało licząc,że produkcja w tamtym okresie liczyło ok 20 tys szt rocznie ( w szczycie ok 40 tys.)
wg danych szatan.de gazików wyprodukowano 634.256 szt

wg danych szatan.de gazików wyprodukowano 634.256 szt

LJ 70