Sprzęgiełka przedniego napędu
Moderator: Student
czyli się nie myliłemDarek pisze:Gazy z końcówki produkcji były na mostach uaza. Produkowali oba modele przez krótki okres. Tak gdzieś kiedyś wyczytałem

to dobrze, bo mój jest na uazowych mostach i felgach 15 " - na początku się bałem ze ktoś poprzekładał mosty

Gaz do końca-mojego albo jego
Gaz 69 dolniak prawie oryginał
Gaz 69 Wołga zmota
Gaz 69 Wołga zmota
Jak 69 rok to przerabiał
Ostatni rok (71) miały zwrotnice typu UAZ. Czterostelitowe dyfry i dodatkowy kanał olejowy były już od ok. 66r.
Czy most jest z UAZa czy GAZa można poznać po stopkach pod resory ( w UAZie są szersze ze zwężeniami na końcach).

Czy most jest z UAZa czy GAZa można poznać po stopkach pod resory ( w UAZie są szersze ze zwężeniami na końcach).

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
Taak, zgadza się. W WZM 5 nikt nie zwracał uwagi i montował co było w magazynie
Mój GAZ nie miał remontów i jest w fabrycznej kompletacji. Rok '67 , zwrotnice starego typu GAZ ale już 4-satelitowe dyfry i dodatkowy kanał olejowy w obudowie dla wałka ataku (wersja wcześniejsza ze ściętym narożnikiem). Oczywiście brak sprzęgiełek , półośki bez otworu gwintowanego pod sprzęgiełka.

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
z tego co wiem to na orginalne gazowe mosty nie wchodzą felgi 15 " a ja mam własnie takie felgi więc mosty mam uazowe ... zimą się rozleniwiam, nie chce mi się pod auto zaglądacPiter69A pisze:Czy most jest z UAZa czy GAZa można poznać po stopkach pod resory ( w UAZie są szersze ze zwężeniami na końcach).

Gaz do końca-mojego albo jego
Gaz 69 Wołga zmota
Gaz 69 Wołga zmota
Re: Sprzęgiełka przedniego napędu
Ja postanowiłem sprawić sobie coś takiego jest duża róznica
Tylko trzeba uważac przy zasprzeglaniu bo w nowych produkcjach niestety wkradł się plastik
A dokładnie ślimak który "steruje " wieloklinem łączącym półoś z piastą
Fakt ze nieprzenosi ten ślimak zadnych sił jezdych ale przy zasprzegleniu dobrze autem "poszkubać" przód tył aż wieloklin dobrze siednie na półoś
W tej chwili niewiem czy ja trafiłem na badziew czy ruskie poszli w oszczędnosći (odlać ślimcznice z plastiku a toczyć i frezowac to bewnie pare rubli w kieszeni)
A sprawdzic metal czy plastik to trzeba odkręcić przednią czesć sprzęgiełka które śrubki są zalakowane czerwoną farba
Tylko trzeba uważac przy zasprzeglaniu bo w nowych produkcjach niestety wkradł się plastik
A dokładnie ślimak który "steruje " wieloklinem łączącym półoś z piastą
Fakt ze nieprzenosi ten ślimak zadnych sił jezdych ale przy zasprzegleniu dobrze autem "poszkubać" przód tył aż wieloklin dobrze siednie na półoś
W tej chwili niewiem czy ja trafiłem na badziew czy ruskie poszli w oszczędnosći (odlać ślimcznice z plastiku a toczyć i frezowac to bewnie pare rubli w kieszeni)
A sprawdzic metal czy plastik to trzeba odkręcić przednią czesć sprzęgiełka które śrubki są zalakowane czerwoną farba