banan pisze:sawis pisze:
Myślałem nad wałkiem rozrządu, tylko czy to ma sens??

sam nie zakładałem ale chodzą słuchy, że do już poprawionego motoru dobrze założyć wałek od dolnego 2.5 tylko zużycie się zwiększa mocno (paliwa)
A ja wam powiem tak: M21G i M20 mają identyczny wałek

Więc styknie ze zwykłego dolniaka założyć i już. Dolniak, ze względu na brak dźwigienek zaworowych, na których jest pewne przełożenie, musi mieć wyższe krzywki, co daje pewnien zysk w napełnianiu, szczególnie przy niższych obrotach (jednoczesnie są dużo mniejsze kąty przekrycia zaworów). Jednakże trzeba pamiętać o paru sprawach:
- popychacze w dolniaku nie są płaskie, a oszlifowane kulisto - promień tej kuli chyba 730 mm. W związku z tym krzywki mają przekrój lekko stożkowy, co nie wpływa za cudownie na trwałość popychaczy w S-21.
-
NAJWAŻNIEJSZE - dolniaki nie mają w głowicy klawiatury, co eliminuje konieczność wyprowadzenia dodatkowej magistrali do jej smarowania (żuk ma ją wyprowadzoną elegancko - rurką na zewnątrz

). Ta magistrala bierze swój początek w trzecim łożysku wałka rozrządu, skąd olej podawany jest w sposób impulsowy, dzięki obwodowemu wyfrezowaniu czopa wałka rozrządu na ok 3/4 obwodu.
Dolne wałki tego nie mają, więc spodziewajcie się, że jeśli do zmoty z takim wałkiem nie wykonacie owego wyfrezowania, macie zatarte dźwigienki i prowadnice zaworów w moment!