jaki wybrać silnik do gaza 69
Moderator: Student
Re: jaki wybrać silnik do gaza 69
No i być tak musiało.... kupiłem oryg. skrzynię spiętą z Warszawą S21. Będę więc napierał w kierunku dobrze znanym na tym forum, cieszyłbym się ze wskazówek jak zrobić to dobrze aby cieszyć się ze współpracy z klasyką w Gazie. Silnik ma już Webera i resztę osprzętu, jest na prądnicy....zresztą wyjęty został jakiś czas temu właśnie z Gazika. Nastawię się nie na wykręcenie mocy a na ekonomikę jazdy i będę rad z podpowiedzi jak ograniczyć spalanie. Jak pisałem powyżej jeżdżę Gazem na co dzień i jest to dla mnie ważny aspekt. Słyszałem że jednak nie wejdzie on bezproblemowo i może głowica haczyć o przednią gródź. Można to ominąć bez przerabiania grodzi? Może silnik lekko do przodu? Nie wiem gdzie mają być łapy silnika, ktoś montując u mnie MB najprawdopodobniej je usunął. Belka skrzyni została.
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Sciankę trzeba wklepać kilka cm i jest ok. Można to nawet ładnie zrobić nadajac kształt przetłoczenia i nawet nie bedzie razic jak w wiekszosci przypadków, gdzie sprawę się załatwia kilkoma uderzeniami 5kg młotka
Silnika nie ma co dawać do przodu bo trzeba by przerabiać belkę pod skrzynią, wałek do reduktora, otwory na dzwignie w osłonie, mocowania chłodnicy, cięgna gazu, wydech, sterowanie sprzęgłem, itd.

Silnika nie ma co dawać do przodu bo trzeba by przerabiać belkę pod skrzynią, wałek do reduktora, otwory na dzwignie w osłonie, mocowania chłodnicy, cięgna gazu, wydech, sterowanie sprzęgłem, itd.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
Piter69A pisze:
Silnika nie ma co dawać do przodu bo trzeba by przerabiać..................................... cięgna gazu, wydech, sterowanie sprzęgłem, itd.
To akurat trzeba będzie przerabiać bo miał silnik od MB

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
Zamontuj 2,4 td z volvo , razem ze skrzyniom biegów , bardzo ładnie wchodzi do gaza miska z tyłu ,skrzynia 5 extra , taki sam siedzi w Lteku on wącha ON lubi się wysoko kręcić części tanie . Cały zespół waży 160 kg
Jeep Cheeroke 4.0L
Mechanik 100% blokady Zwolnice
no właśnie klekota chcę wymontować... ma być cicho w samochodzie.. tak to jest jak człowiek nie dopyta. Ta przeróbka grodzi troszkę mnie straszy... szkoda oryginalnej ścianki. Słyszałem że podwójne poduszki pod skrzynię mogą pomóc i odchylić silnik na tyle że nie będzie się stykał.
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Ten z volvo jest 6-cio cylindrowy ,lecz z racji małych tłoków jest nie wiele dłuższy od żukiety i ścianka grodziowa zostaje tam gdzie jest 

Jeep Cheeroke 4.0L
Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
mnie się wydaje, że jest to dolniak z instalacją ekranowaną, stąd ta puszka na świecach, która wprowadza w błąd...
-
- jestem tu nowy...
tak, to dolniak
widac zarys głowicy
widac zarys głowicy
Dokładnie takDziku2 pisze:mnie się wydaje, że jest to dolniak z instalacją ekranowaną, stąd ta puszka na świecach, która wprowadza w błąd...

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
.........
a już myślałem że jest jeszcze jakaś inna opcja...

Alkohol i Brawura
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Land Rover 88 SIII
GAZ 69M
Coby nowego tematu nie umieszczać...
Wkładam do gaza silnik efi 2.9 v6 ( ford ) zastanawia mnie jednak jaki model wybrać
Co sądzicie o silniku Coswortha
Cosworth silnik 2.9 V6 w wersji 24 zaworowej i z układem dolotowym o zmiennej geometrii, mocy 195 KM.
Podobno pod koniec produkcji były stosowane silniki 2.9 v6 o mocy 207 koników...
I jeszcze jedno jaką chłodnicę zamontować
Ps: to nie jest oryginalny gazik ( oryginał skleca się w bólach )
Wkładam do gaza silnik efi 2.9 v6 ( ford ) zastanawia mnie jednak jaki model wybrać

Co sądzicie o silniku Coswortha

Cosworth silnik 2.9 V6 w wersji 24 zaworowej i z układem dolotowym o zmiennej geometrii, mocy 195 KM.
Podobno pod koniec produkcji były stosowane silniki 2.9 v6 o mocy 207 koników...

low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
2,9 cosworth to bardzo mocny silnik ale jednak dosc nietypowy i drogi w naprawach. W marcu na GER w Żaganiu startowalismy Vitarą z tym motorem (podkręcony na ok. 240-250 KM) i nie dało się go nawet wykorzystać
ze względu na słąbe zawieszenie. Nie ustępował wcale samochodom z V8
Chłodnica była z Grand Cherokee 5,2 V8 i nie było żadnych problemów z temperaturą.

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
ciekawe czy w przeprawach się sprawdzi
kiedyś widziałem gazika z silnikiem 2.9 scorpio, który był chłodzony chłodnicą od MTZa

kiedyś widziałem gazika z silnikiem 2.9 scorpio, który był chłodzony chłodnicą od MTZa
-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
Na styk wyrabia nowa chłodnica żukiety z 14 calowym termo wentylatorem Od peugeota 205 GTI.
Jeep Cheeroke 4.0L

Muszę dowiedzieć się jak by dawała radę chłodnica z MTZa ( białorusi )
-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
wstaw od kamaza , będzie robić 

Jeep Cheeroke 4.0L
Jarem pisze:widzę, że trzeba będzie chłodnicę wypie....dolić na tył a strasznie tego nie chce
![]()
Kolega się pytał o dezla a nie chłodnicę od MTZa

Po za tym 2,9 w gaziku było wałkowane półtora miljarda razy

Jeep Cheeroke 4.0L
o jakiego dezlaKrzysio pisze:Jarem pisze:widzę, że trzeba będzie chłodnicę wypie....dolić na tył a strasznie tego nie chce
![]()
Kolega się pytał o dezla a nie chłodnicę od MTZa![]()

-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
jarreeemmm nie pal głóóppaaJarem pisze:o jakiego dezlaKrzysio pisze:Jarem pisze:widzę, że trzeba będzie chłodnicę wypie....dolić na tył a strasznie tego nie chce
![]()
Kolega się pytał o dezla a nie chłodnicę od MTZa![]()
Jeep Cheeroke 4.0L

Kuu..ffa skasujcie ten topic marcin zrób coś wreszcie

Jeep Cheeroke 4.0L
Wpierdallaasszzz się gościowi w temataJarem pisze:Coby nowego tematu nie umieszczać...
Wkładam do gaza silnik efi 2.9 v6 ( ford ) zastanawia mnie jednak jaki model wybrać![]()
Co sądzicie o silniku Coswortha![]()

Jeep Cheeroke 4.0L

-= GAZIOR =- - robi się
-= GAZIOR =- - robi się
-
- jestem tu nowy...
Witam wszystkich ja jestem w trakcie zastanawiania sie nad wymiana silnika na początek
w tej chwili mam zamontowany silnik od żuka ale chce ten silnik zmienić moje pytanie jest takie jaki silnik wybrac zależy mi głównie nad tym aby
1. przeróbek było jak najmniej
!!!!!!
2.może byc ze skrzynią inną niż orginał
3.może to być disel lub zagazowana benzyna
4.z moca pozwalającą na jazde w lekkim terenie i na miescie nie planuje wbijac sie na szczyty skakac nurkowac wyciagac z rowu na wyciagarce kosic drzewa ani dachowac samochód ma słuzyc do lekkiej terenowej rozrywki
5 nie musi byc szybki wolał bym raczej postawic na moc
6 czy istnieje mozliwość zamontowania czegoś oprócz żuka do orginalnej skrzyni?
7. i wreszcie aby ten silnik nie był strasznie drogi
8. a najgłówniej chodzi mi o łatwość zamontowania i tu pojawia sie pytanie o silniki od merca
Prosił bym o przytoczenie kilku propozycji łącznie z wiedza jaki silnik w jakim samochodzie wystepuje
z góry bardzo dziekuje i moze jak ktoś ma inne silniki zamontowane i sprawne to o kilka wrazen z jazdy
w tej chwili mam zamontowany silnik od żuka ale chce ten silnik zmienić moje pytanie jest takie jaki silnik wybrac zależy mi głównie nad tym aby
1. przeróbek było jak najmniej

2.może byc ze skrzynią inną niż orginał
3.może to być disel lub zagazowana benzyna
4.z moca pozwalającą na jazde w lekkim terenie i na miescie nie planuje wbijac sie na szczyty skakac nurkowac wyciagac z rowu na wyciagarce kosic drzewa ani dachowac samochód ma słuzyc do lekkiej terenowej rozrywki
5 nie musi byc szybki wolał bym raczej postawic na moc
6 czy istnieje mozliwość zamontowania czegoś oprócz żuka do orginalnej skrzyni?
7. i wreszcie aby ten silnik nie był strasznie drogi
8. a najgłówniej chodzi mi o łatwość zamontowania i tu pojawia sie pytanie o silniki od merca
Prosił bym o przytoczenie kilku propozycji łącznie z wiedza jaki silnik w jakim samochodzie wystepuje