ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69M
Moderator: Student
Re: ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69
Pewnie coś przeoczyłem kiedyś, ale zadam może głupie pytanie.
Skąd wiadomo, że w GAZikowym katalogu są właśnie narzędzia z Pawłowska a nie z AZI?
Czy narzędzia z Pawłowska mają wybite pełne numery katalogowe, czy tylko wyglądem do obrazków są pasowane?
Skąd wiadomo, że w GAZikowym katalogu są właśnie narzędzia z Pawłowska a nie z AZI?
Czy narzędzia z Pawłowska mają wybite pełne numery katalogowe, czy tylko wyglądem do obrazków są pasowane?
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
To pytanie wcale nie jest glupie. - tez je sobie zadalem....i zadaje.grobas pisze:Pewnie coś przeoczyłem kiedyś, ale zadam może głupie pytanie.
Jak zaczolem swoja narzedziowa przygode

Z obrazkami to chcac nie chcac trzeba przyznac ze w przypadku GAZ-69 to za wiele nie widac....wiekszosc narzedzi w torbie jest umieszczona i nie widac praktycznie nic....albo slabo...i po jednym glembszym to zestaw narzedzi z Lidla wyglada jak te z gazowskiego katalogu

Jedna z bardziej konkretnych przeslanek ze to pawlowsk to fakt ze taki charkterystyczny element do gaz-69 jak korba rozruchowa ma bicie pawlowska. Korby jak wiadomo maja rózne dlugosci do róznych pojazdów.
Kolejny dowód to taki ze ta dluzsza lyzka do opon - tez element charakterystyczny dla gaz-69 / wczesny UAZ ma bicie pawlowska.
- taki klucz do wentyli kól....wystepuja one ogólnie / glównie w rodzinie pojazdów GAZ....i to w nowszych juz tego elementu nie ma, w wiekszosci innych pojazdów tego elementu nie ma wogole....a jak jest to jest on raczej podobny co najwyzej:
http://dl.dropbox.com/u/94770322/klucze ... 5201~1.JPG
http://imageshack.us/photo/my-images/209/20201n.jpg/
Kolejne posrednie dowody to inne pojazdy z rodziny gaz (od pobiedy, po przez wolgi rózniste) - maja bicie pawlowska, i w przypadku tych pojazdów ilosc ludzi co ma prawie pelne komplety nie jako od momentu kupienia tych pojazdów jest znacznie wieksza.
Niektórzy wlasciciele tych samochodów tez foty swoich narzedzi pozamieszczali - bicie pawlowsk. Niektóre pojazdy byly produkowane w tym samym czasie co gaz-69 i troche ciezko sobie tak wyobrazic ze do jakiejs tam wolgi to dawali pawlowsk,a do gaz-69 specjalnie cos innego.
Tu nawet jakas strona z narzedziami do wolgi - choc tam jeden znawca wogli pisal ze srubokret to mu nie pasuje bo jest z puzniejszego okresu

http://imageshack.us/photo/my-images/16 ... 858f0.jpg/
Nawet narzedzi w tej skrzyni tego typa z islandii (na skrzyni jest napis UAZ-469) - maja bicie pawlowska -choc to akurat slaba poszlaka..ale poszlaka do poszlaki i cos mozna z prawdopodobienstwem jakims powiedziec.
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 71211.jpg/
A kolega Piotr, jak mozesz to wez z ciekawosci zmierz dlugosc tego dluta. Ma ono wybite 15 - czyli na 15mm szerokie.....a jaka ma dlugosc?
Czy mógl byc jakis okres ze na przyklad z powodu jakis klopotów w pawlowsku jakas inna fabryka dostaeczala narzedzia.....jest to mozliwe....ale jak to zweryfikowac????
Ciekawe jest tez to ze pomimo to ze czesc narzedzi zamieszczonych przez kolegów z CCCP nie wytrzymala weryfikacji....to nie przypominam sobie by ktokolwiek nawet staral sie tego typu narzedzia umiescic z tym typem oznaczenia - nie to by mialo to wielkie znaczenie, ale jednak ciekawe to, zwlaszcza ze one sa popularne bardzo

Podsumowujac...nadal wszystko jest to oparte na duzym prawdopodobienstwie ze to pawlowsk....ale nie dla tego ze na obrazkach sa podobne

ok, czyli jest szansa, że ktoś kiedyś powiedział - Pawłowsk i reszta przyjęła to jako prawdę objawioną?
Podobnie jak to, że np 2 lub 3 osoby się spotkały i akurat miały w swoich zestawach większość (nie wszystkie o ile dobrze zrozumiałem) narzędzia z tej czy tamtej fabryki.
Bo rozumiem, że nikt nie zrobił rzeczowej kwerendy tak żeby zebrać dane z np 31 znanych zestawów narzędzi (taka liczba, żeby móc mówić o statystyce)
Równie dobrze mogło być wyprodukowane kilkanaście tysięcy GAZików z innymi zestawami, ale nikt o nich nie wie, - bo prawdę jedyną słuszną objawiły osoby mające zestawy akurat z tego innego okresu produkcji.
W sumie bazując na takiej logice można udowodnić, że prawie wszystkie GAZiki w Polsce to były chemiki, bo tych się zachowało najwięcej i w najlepszym stanie, bez przeróbek
Podobnie jak to, że np 2 lub 3 osoby się spotkały i akurat miały w swoich zestawach większość (nie wszystkie o ile dobrze zrozumiałem) narzędzia z tej czy tamtej fabryki.
Bo rozumiem, że nikt nie zrobił rzeczowej kwerendy tak żeby zebrać dane z np 31 znanych zestawów narzędzi (taka liczba, żeby móc mówić o statystyce)
Równie dobrze mogło być wyprodukowane kilkanaście tysięcy GAZików z innymi zestawami, ale nikt o nich nie wie, - bo prawdę jedyną słuszną objawiły osoby mające zestawy akurat z tego innego okresu produkcji.
W sumie bazując na takiej logice można udowodnić, że prawie wszystkie GAZiki w Polsce to były chemiki, bo tych się zachowało najwięcej i w najlepszym stanie, bez przeróbek

K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
Z tym tokiem myslenia kolegi.....jak najbardziej sie zgadzam. - i dlatego na poczatku mego poprzedniego posta napsalem ze ,, nadal sie zastanawiam = WERYFIKUJE'' czy to Pawlowsk. - choc na razie nic sie nie pojawilo co by obalalo to zalozenie.....wrecz przeciwnie, coraz to nowe poszlaki i mniej lub bardziej silne dowody potwierdzaja to.
To wszystko wynika nie z tego ze az tak bardzo ufam w to co ktos tam gdzies powiedzial....jestem podobnie sceptyczny jak kolega
.
Jednak problem jest taki, ze nikt nie ma pelnego zestawu do GAZ-69.....nie slyszalem o takiej osobie, ani w CCCP, ani tym bardziej gdziekolwiek w tej czesci galaktyki
.....i zebranie 31.....zebranie chocby 1 osoby co miala by taki zestaw to sfera marzen.
Z wlascicielami innych pojazdów z rodziny GAZ (pobiedy, wolgi itp.) - jest juz lepiej, choc tez zebranie takiej ogrmnej grupy 20 - 30 co mialo by komplety nie jako od poczatku jest puki co bardzo trudne. - choc tych których udalo sie zebrac to pare osób z róznych czesci CCCP i posiadajacych pojazdy z róznych lat produkcji maja zestawy ,,czyste'' = narzedzia tylko z logo pawlowska.
Oczywscie podobnie jak dla kolegi....dla mnie nie jest to w pelni zadowalajace....ale zebranie takiej duzej grupy ,,statystycznej'' raczej bedzie niemozliwe (choc ta grupka która udalo sie zebrac....pomalu sie powieksza)....jednak przez dlugi czas, lub moze zawsze....bedzie tak ze to ze to Pawlowsk to wynika z wielu poszlak i dowodow posrednich.
Kolejne dowody to wymiary narzedzi (to juz dosc twardy, bo z katalogu) - na przyklad: przebijak 4х120, przecinak 15х150....tam srubokrety tez maja..ale teraz mi wylecialo z glowy. - to co do tej pory udalo mi sie zdobyc z logo pawlowska.... pomierzylem i wymiarowo tak jak w katalogu. Elementy takie same z innymi logami ktorych tez mam pelno, na przyklad tej weryfikacji nie sa w stanie przejsc pozytywnie.
Podsumowujac.....wszystko to wynika z bardzo ale to bardzo ubogiej grupy porównawczej....i nawet z 10 lat nie sadze by grupa ludzi co bedzie miala zestawy narzedzi orginalne dobije nawet do 15
.
Ja sam nie wiem czy ostateczie uda mi sie pelen zestaw kiedykolwiek zebrac
.
Zapewnic moge za to ze caly czas jest u mnie w ciaglej weryfikacji kwestia ,,czy sa to narzedzia z Pawlowska'' - na razie teza ta broni sie i wytrzymije rózne weryfikacje.
To wszystko wynika nie z tego ze az tak bardzo ufam w to co ktos tam gdzies powiedzial....jestem podobnie sceptyczny jak kolega

Jednak problem jest taki, ze nikt nie ma pelnego zestawu do GAZ-69.....nie slyszalem o takiej osobie, ani w CCCP, ani tym bardziej gdziekolwiek w tej czesci galaktyki

Z wlascicielami innych pojazdów z rodziny GAZ (pobiedy, wolgi itp.) - jest juz lepiej, choc tez zebranie takiej ogrmnej grupy 20 - 30 co mialo by komplety nie jako od poczatku jest puki co bardzo trudne. - choc tych których udalo sie zebrac to pare osób z róznych czesci CCCP i posiadajacych pojazdy z róznych lat produkcji maja zestawy ,,czyste'' = narzedzia tylko z logo pawlowska.
Oczywscie podobnie jak dla kolegi....dla mnie nie jest to w pelni zadowalajace....ale zebranie takiej duzej grupy ,,statystycznej'' raczej bedzie niemozliwe (choc ta grupka która udalo sie zebrac....pomalu sie powieksza)....jednak przez dlugi czas, lub moze zawsze....bedzie tak ze to ze to Pawlowsk to wynika z wielu poszlak i dowodow posrednich.
Kolejne dowody to wymiary narzedzi (to juz dosc twardy, bo z katalogu) - na przyklad: przebijak 4х120, przecinak 15х150....tam srubokrety tez maja..ale teraz mi wylecialo z glowy. - to co do tej pory udalo mi sie zdobyc z logo pawlowska.... pomierzylem i wymiarowo tak jak w katalogu. Elementy takie same z innymi logami ktorych tez mam pelno, na przyklad tej weryfikacji nie sa w stanie przejsc pozytywnie.
Podsumowujac.....wszystko to wynika z bardzo ale to bardzo ubogiej grupy porównawczej....i nawet z 10 lat nie sadze by grupa ludzi co bedzie miala zestawy narzedzi orginalne dobije nawet do 15

Ja sam nie wiem czy ostateczie uda mi sie pelen zestaw kiedykolwiek zebrac

Zapewnic moge za to ze caly czas jest u mnie w ciaglej weryfikacji kwestia ,,czy sa to narzedzia z Pawlowska'' - na razie teza ta broni sie i wytrzymije rózne weryfikacje.
- frater-lukas
- Kontaktowanie:
Dokładnie, trudno znaleźć osobę która miałaby cały zestaw.
Jako przykład podam to, że u mnie w robocie był UAZ. W momencie, kiedy kupiłem sobie gaza to postanowiłem go trochę "ograbić" z narzędzi itp. Udało mi się znaleźć lewarek, pompkę do kół i benzyny, klucz do kół, klucz do piast, do korków mostów, regulacji hamulców i korka spustowego filtra i przecinak. I wszystko z logo Pawłowska. A cała reszta narzędzi przez te kilkanaście lat "się gdzieś rozeszła". Niestety.
Niestety w naszym pięknym kraju bardzo często sprzedający samochód zazwyczaj wyciąga z niego wszystkie klucze itp. Klucze giną ponadto w domu, garażu, u mechanika, u sąsiada, na polu, w lesie i tysiącu innych miejsc.
A w wojsku to samo: garaż poligon. A co zginęło trzeba było uzupełnić nowymi kluczami, ale już polskimi.
Ot taka kolej rzeczy
A tak ku pokrzepieniu serc katalogowa tawotnica

Jako przykład podam to, że u mnie w robocie był UAZ. W momencie, kiedy kupiłem sobie gaza to postanowiłem go trochę "ograbić" z narzędzi itp. Udało mi się znaleźć lewarek, pompkę do kół i benzyny, klucz do kół, klucz do piast, do korków mostów, regulacji hamulców i korka spustowego filtra i przecinak. I wszystko z logo Pawłowska. A cała reszta narzędzi przez te kilkanaście lat "się gdzieś rozeszła". Niestety.
Niestety w naszym pięknym kraju bardzo często sprzedający samochód zazwyczaj wyciąga z niego wszystkie klucze itp. Klucze giną ponadto w domu, garażu, u mechanika, u sąsiada, na polu, w lesie i tysiącu innych miejsc.
A w wojsku to samo: garaż poligon. A co zginęło trzeba było uzupełnić nowymi kluczami, ale już polskimi.
Ot taka kolej rzeczy
A tak ku pokrzepieniu serc katalogowa tawotnica

Gaz 69M/71
http://www.mojalbum.com.pl/Album=VYVHBYJR
Jeszcze wracając do tematu narzędzi. Moim skromnym zdaniem, narzędzia wyprodukowane w Pawłowsku z dużym prawdopodobieństwem były na wyposażeniu fabrycznie nowych samochodów opuszczających fabrykę - jednak nie wszystkie. Z moich obserwacji wynika, ze pewna część narzędzi nie była produkowana w Pawłowsku:
- lewarek np. mój ma logo zakładów ЗМ logo analogiczne do starego logo widocznego na wielu częściach w starszych Gazach,
- smarownica
- ciśnieniomierze do kół zarówno stary jak i nowy typ
- lutlampa
- lampa serwisowa
- pompka do paliwa.
- lewarek np. mój ma logo zakładów ЗМ logo analogiczne do starego logo widocznego na wielu częściach w starszych Gazach,
- smarownica
- lutlampa
- lampa serwisowa
- pompka do paliwa.
Gaz 69M (E) 1972r.
Ja bym jeszcze dodal pompke do kól do tego zestawu.piotr759 pisze:Jeszcze wracając do tematu narzędzi. Moim skromnym zdaniem, narzędzia wyprodukowane w Pawłowsku z dużym prawdopodobieństwem były na wyposażeniu fabrycznie nowych samochodów opuszczających fabrykę - jednak nie wszystkie. Z moich obserwacji wynika, ze pewna część narzędzi nie była produkowana w Pawłowsku:
- smarownica
- lutlampa
- lampa serwisowa
- pompka do paliwa.
Piszac ze narzedzia do gaza prawdopodobnie pochodza z pawlowska, uzywamy skrutu myslowego - mamy na mysli ,,narzedzia'' w takim pierwotnym znaczeniu - klucze, mlotek, lyzki do kól, korba - generalnie rzeczy proste w konstrukcji (wykonane z kawalka metalu).
Reszta...wymieniona przez kolege jest juz w róznym stopniu knstrukcyjnie skomplikowana i byla robiona przez inne zaklady.
Wyglada na to ze kazdy zaklad robil swoje...potem docieroalo to wszystko do fabryki gazów i tam kompletowano zestawy kierowcy do gazów.
Oczywiscie jest mozliwosc ze w jakims okresie jakas inna fabryka zamiast pawlowska dostarczala narzedzia - jak ktos bedzie chciaz poszlakowo w stanie to wykazac - zdejme czape przed ta osoba.
Bo takie wykrycie i potwierdzenie ,,anomalii'' podczas produkcji narzedzi w sytuacji tak skompego materialu do porównania to byl by naprawde wyczyn ludzkiego umyslu.
I to ze jedno jakies tam narzedzie z jakims innym logiem spelnilo by znane kryteria wymiarowe itp....to znaczie zamalo. Trzeba by znalezc inne elementy z tym innym logiem które byly by wstanie przejsc podobna weryfikacje.
Dajmy na to ten przecinak kolegi Piotra z tym logiem AIZ..czy jak mu tam....powiedzmy ze bedzie mialo ono takie wymiary jak powinien miec przecinak do gaz-69. To ja chetnie zobacze inne elementy jak korba, klucze itp z tym logiem AZI co tez choc by wymiarowo byly wstanie weryfikacje przejsc.
Fakty sa oczywiste....nie mamy w wielu przypadkach pelnych twardych dowodów dla kazdego elementu z zestawu kierowcy do gaz-69...ale te dowody które mamy i cala masa poszlak nie jako sie zazembiaja i ukladdaja w logiczna calosc.
Nie wiadomo czy komukolwiek z nas ,,zbieraczy narzedzi'' uda sie w koncu zebrac choc by pelen zestaw..kiedys....jedno ja wiem napewno.
Nawet jesli kiedys o narzedziach do gaz-69 bedzie wiadomo wszystko i bada foty i wszystko co tylko dusza zapragnie to i tak moim zdaniem 99.9 procent posiadaczy nawet najorginalniejszych gazów nie bedzie w stanie taki pelen zestaw skompletowac......i na pewno od tego nie umra

Tak jako ciekawostke podam ze na ta chwile, nawet gdyby zebrac elementy wszystkich posiadaczy czego kolwiek z narzedzi do gaz-69....w polsce i w CCCP nie powstal by ani jeden pelen zestaw....zawsze , czy to w nowej czy w starej wersji brakowalo by paru elementów.
Ja napewno jestem jednym z nich.krys80 pisze: Sporo ludzi mysli...poczekamy az sie wszystko wyjasni itp...beda foty...to sobe zestawy skompletujemy- moim skromnym zdaniem sa w bledzie
.

Nie łudzę się, że zbiorę, ale liczy się wiedza.
Dzięki chłopaki za robotę jaką robicie

K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
[/quote]
Ja napewno jestem jednym z nich.
[/quote]
Ja z kolega wiedza i wszystkim co trzeba to chetnie sie podziele.
Piszac to co powyzej mialem na mysli ze kompletowanie zestawu orginalnego....to zajecie nawet na lata...byc moze- ci co w tym siedza....nie sadze ze sie z tym stwierdzeniem nie zgodza
.
A tak jeszcze wracajac do ,,prawdy objawionej'' - mysle ze mozna zarzucic w kwestii narzedzi mi wiele....brak wystarczajacego materialu porównawczego....moze inni lepiej by amalizowali ten który jest itp, ale na pewno swoje twierdzenia w tej kwestii nie opieram na tym ze ktos cos tam powiedzial. - nawet jak taka sytuacja ma miejsce, ze ktos cos tam powie, to ja traktuje ja raczej jako punkt wyjscia do weryfikacji
....tej stalinowskiej
.
Ja napewno jestem jednym z nich.

Ja z kolega wiedza i wszystkim co trzeba to chetnie sie podziele.
Piszac to co powyzej mialem na mysli ze kompletowanie zestawu orginalnego....to zajecie nawet na lata...byc moze- ci co w tym siedza....nie sadze ze sie z tym stwierdzeniem nie zgodza

A tak jeszcze wracajac do ,,prawdy objawionej'' - mysle ze mozna zarzucic w kwestii narzedzi mi wiele....brak wystarczajacego materialu porównawczego....moze inni lepiej by amalizowali ten który jest itp, ale na pewno swoje twierdzenia w tej kwestii nie opieram na tym ze ktos cos tam powiedzial. - nawet jak taka sytuacja ma miejsce, ze ktos cos tam powie, to ja traktuje ja raczej jako punkt wyjscia do weryfikacji

Już nie bądź taki skromny...Panie Narzędziowy Gurukrys80 pisze: A tak jeszcze wracajac do ,,prawdy objawionej'' - mysle ze mozna zarzucic w kwestii narzedzi mi wiele....moze inni lepiej by amalizowali

Myślę że należy się tobie order Lenina, za popularyzowanie w społeczeństwie wiedzy technicznej oraz papiery honorowego obywatela miasta Pawłowsk - bo wcześniej mało kto miał pojęcie, że takie miasto istnieje.
Gaz 69M (E) 1972r.
I tak jeszcze z ciekawostek - mój zestaw narzędzi (bez lewarka, pompki i innych dupereli których nie chciało mi się wyciągać z Gaza) zebrany po zainspirowaniu przez Guru:

Gaz 69M (E) 1972r.
Nie ma co tam sobie kadzic nawzajem....tylko narzedzia zbierac trzeba
.
A jest tu wogole ktos co cos wie wiecej o nrzedziach do GAZ-67??? Pytam bo mi to wlasnie pojawila sie okazja do kupienia.... ponoc paru gratow od GAZ-67....drogie sa one nawet w CCCP...a ja az tak bardzo w osprzecie do GAZ-67 nie siedze i nie chcial bym sie wpier...ic.
Znaczy mysle ze jesli one by sie okazaly faktycznie do gaz 67 to w Polsce a tym bardziej na zachodzie to jeszcze pewnie lepsze ceny by mialy (moze bym je wtedy opylil i mial z tego kase na narzedzia do gaz-69
).
Tu zapodaje foty....sa one przemieszane z narzedziami do GAZ-69..dla mnie
....lyzki do kól duza i mala ze starym logo, przecinak z nowym logo 15, mlotek, korba itp - to biore jak leci..wiadomo
.
Ale pompka do kól i ta taka smarownica....ma byc niby od gaz-67??? - hmmmmm.... wyglada jak na obrazku z instrukcji do gaz-67....ale w tamtym czasie to ani numerow katalogowych nie bylo do tych narzedzi ani nic.....brac czy nie brac..to jest pytanie
.
Jest tu wogóle jakis posiadacz gaz-67 co cos wie?...albo nawet nie wie..ale gaz-67 posiada
http://imageshack.us/photo/my-images/24 ... 00015.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/22 ... 02091.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... 00236.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... 00348.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 00448.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/53 ... 00513.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 00547.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/11 ... 95957.jpg/

A jest tu wogole ktos co cos wie wiecej o nrzedziach do GAZ-67??? Pytam bo mi to wlasnie pojawila sie okazja do kupienia.... ponoc paru gratow od GAZ-67....drogie sa one nawet w CCCP...a ja az tak bardzo w osprzecie do GAZ-67 nie siedze i nie chcial bym sie wpier...ic.
Znaczy mysle ze jesli one by sie okazaly faktycznie do gaz 67 to w Polsce a tym bardziej na zachodzie to jeszcze pewnie lepsze ceny by mialy (moze bym je wtedy opylil i mial z tego kase na narzedzia do gaz-69

Tu zapodaje foty....sa one przemieszane z narzedziami do GAZ-69..dla mnie

Ale pompka do kól i ta taka smarownica....ma byc niby od gaz-67??? - hmmmmm.... wyglada jak na obrazku z instrukcji do gaz-67....ale w tamtym czasie to ani numerow katalogowych nie bylo do tych narzedzi ani nic.....brac czy nie brac..to jest pytanie

Jest tu wogóle jakis posiadacz gaz-67 co cos wie?...albo nawet nie wie..ale gaz-67 posiada

http://imageshack.us/photo/my-images/24 ... 00015.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/22 ... 02091.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... 00236.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... 00348.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 00448.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/53 ... 00513.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 00547.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/11 ... 95957.jpg/
Czy ktos z kolegów w wolnej chwili mógl by zmierzyc srednice otworu w podnosniku gdzie wklada sie ten pret by krecic sruba
....bo ja na ten moment nie mam takiej sposobnosci.
Z góry dzieki.

Z góry dzieki.
otwór ma około 20 mm ( 20-21 mm).
Gaz 69M (E) 1972r.
Dzieki.piotr759 pisze:otwór ma około 20 mm ( 20-21 mm).
Dzial to co prawda o narzedziach do GAZ-69...ale tak nie jako by horyzonty rozciagnac i poszezyc ogólna wiedze...a ,,wiedza naszym swiatlem...w tym narzedziowym mroku''
,postanowilem zamiesci tu serie fotek zbieraniny narzedzi z forum CCCP, dotyczace GAZ-67.
W tego typu narzedziach odrazu zdecydowanie stwierdzam ze nic nie weryfikowalem...i ogólnie nic o nich nie wiem. Jedno co mi sie tylko tak rzuca w oczy to ze na fotkach wiele narzedzi ni jak nie pasuje do narzedzi instrukcji do gaz-67.
Mam takie przeczucie ze wiele narzedzi jest od GAZ-aa (katalog lub instrukcje chetnie bym z ciekawosci zobaczyl do tego pojazdu).
Jak trudna byla by wiarygodna weryfikacja takiego zestawu do GAZ-67....mozna sie tylko domyslac
....ze swego rodzaju prawdy objawionej.....lub z tego w co wierza posiadacze tych pojazdów w CCCP, nardzedzia te mialy sygnowanie ЗАТИ (Завод Авто Тракторного Инструмента) w latach 1932 - 1952, potem niby robila je fabryka imienia stalina (завод им. Сталина).
Zestaw narzedziowy do GAZ-67 tez sie zmienial nieco z biegiem lat produkcji.
Tu na przyklad zestaw narzedzi w którym smarownica jest zupelnie inna niz w instrukcji gaz-67 ktora mozna sobie sciagnac z chomika kolegi fratera-lukasa (chomik rzadzi
):
http://imageshack.us/photo/my-images/849/186187.jpg/
Narzedzia z instrukcji do gaz-67 nie maja nawet numerów katalogowych
i material porównawczy jest napewno ogromny
.
Prezentowane foty to raczej tak pogladowo prosze traktowac.... wiele narzedzi nawet z tym teoretycznie wlasciwym logo wyglada inaczej niz na rysunku z ksiazki (na rysunku maja one wglembienia itp....na fotach ich profil jest przewaznie bardziej prosty - nie to ze juz odrazu zle....moga byc z innych lat produkcji niz te ryciny katalogowe, ale to juz chetni zbadaja).
Posiadaczy Gaz-67 chyba tu nie ma.....ale moze kiedys jakis odwiedzi to forum i zainteresuje sie narzedziami....to bedzie mial taka ,,pigulke'' do przemyslen
...a jak jakis taki szalony
ubzdura sobie by orginalny zestaw zebrac....to plus taki ze w porównaniu z gaz-69 jest to zestaw znacznie mniejszy....i tu plusy sie koncza
....bo trzeba by zweryfikowac co jest faktycznie do gaz-67 a co nie jest (sztuka to wielka) i potem zakup....ceny nawet w CCCP tego typu fantów sa kozackie
- choc wiem gdzie co niektóre mozna by znalezc.
A ty wspomniane foty:
http://imageshack.us/photo/my-images/843/img8882gz.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 18thc.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/9/dsc01257wv.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/266/285l2.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/71 ... 657mv.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/402/fyfufkdty.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/24/dsc04533gj.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/443/dsc04535w.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/545/dsc04536w.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/832/img0581uf.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/842/img0582ri.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/404/img0584pm.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/715/img0585pq.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/405/img0586oq.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/692/img0668dx.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/853/img4403q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/266/img4673v.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/543/khfssr.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/812/91313879.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/713/082lql.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/607/083cg.jpg/

W tego typu narzedziach odrazu zdecydowanie stwierdzam ze nic nie weryfikowalem...i ogólnie nic o nich nie wiem. Jedno co mi sie tylko tak rzuca w oczy to ze na fotkach wiele narzedzi ni jak nie pasuje do narzedzi instrukcji do gaz-67.
Mam takie przeczucie ze wiele narzedzi jest od GAZ-aa (katalog lub instrukcje chetnie bym z ciekawosci zobaczyl do tego pojazdu).
Jak trudna byla by wiarygodna weryfikacja takiego zestawu do GAZ-67....mozna sie tylko domyslac

Zestaw narzedziowy do GAZ-67 tez sie zmienial nieco z biegiem lat produkcji.
Tu na przyklad zestaw narzedzi w którym smarownica jest zupelnie inna niz w instrukcji gaz-67 ktora mozna sobie sciagnac z chomika kolegi fratera-lukasa (chomik rzadzi

http://imageshack.us/photo/my-images/849/186187.jpg/
Narzedzia z instrukcji do gaz-67 nie maja nawet numerów katalogowych

Prezentowane foty to raczej tak pogladowo prosze traktowac.... wiele narzedzi nawet z tym teoretycznie wlasciwym logo wyglada inaczej niz na rysunku z ksiazki (na rysunku maja one wglembienia itp....na fotach ich profil jest przewaznie bardziej prosty - nie to ze juz odrazu zle....moga byc z innych lat produkcji niz te ryciny katalogowe, ale to juz chetni zbadaja).
Posiadaczy Gaz-67 chyba tu nie ma.....ale moze kiedys jakis odwiedzi to forum i zainteresuje sie narzedziami....to bedzie mial taka ,,pigulke'' do przemyslen

A ty wspomniane foty:
http://imageshack.us/photo/my-images/843/img8882gz.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... 18thc.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/9/dsc01257wv.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/266/285l2.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/71 ... 657mv.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/402/fyfufkdty.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/24/dsc04533gj.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/443/dsc04535w.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/545/dsc04536w.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/832/img0581uf.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/842/img0582ri.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/404/img0584pm.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/715/img0585pq.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/405/img0586oq.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/692/img0668dx.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/853/img4403q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/266/img4673v.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/543/khfssr.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/812/91313879.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/713/082lql.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/607/083cg.jpg/
Na samym początku drogi dotyczącej oryginalnego osprzętu do Gaza 69 rozmawialiśmy na temat apteczek technicznych. Prawie każdy z nas apteczkę techniczna posiada w swoim samochodzie - charakterystyczne blaszane pudełko z dwoma pudełkami na żarówki oraz różne drobiazgi. Ja natomiast trafiłem na swojego rodzaju unikat - polską apteczkę techniczną dedykowaną dla samochodów Gaz 69. Jest to o tyle ciekawy fant, że w spisie zawartości posiada między innymi żarówki do lamp typu "Notek" - czyli datować ją trzeba na lata 50 - 70, bo w okresie późniejszym lamp takich na Gazach już chyba nie montowano. Apteczka wykonania jest z tworzywa sztucznego, wewnątrz wyłożona specjalną styropianową wkładką z przegródkami na wyposażenie. Kilka fotek - z góry przepraszam za jakość zdjęć - robione telefonem w ciemnawym magazynie - z biegiem czasu wstawię lepsze fotki:
Ogólny wygląd pudełka:

pudełko po otwarciu - widać odklejony od wieczka spis wyposażenia:

i sam spis:

ogólny widok na ocalałą zawartość - jest tam palec rozdzielacza, platynki, wszelakiej maści żarówki, szczotki do prądnicy, bezpieczniki, szczelinomierz (prawdopodobnie oryginalny radziecki z wyposażenia Gaza - dwa druciki oprawione w blaszkę), podkładka pod szklankę pompy paliwa i kilka innych pozycji...

co ciekawe, apteczka wewnątrz ma "drugi poziom" - w chwili obecnej leżą tam membrany do pompy paliwa:

Mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości uda mi się ta apteczkę zawłaszczyć
Szkoda, żeby taki fajny fant się marnował - bo powiem szczerze, że nigdy czegoś podobnego nie widziałem.
Ogólny wygląd pudełka:

pudełko po otwarciu - widać odklejony od wieczka spis wyposażenia:

i sam spis:

ogólny widok na ocalałą zawartość - jest tam palec rozdzielacza, platynki, wszelakiej maści żarówki, szczotki do prądnicy, bezpieczniki, szczelinomierz (prawdopodobnie oryginalny radziecki z wyposażenia Gaza - dwa druciki oprawione w blaszkę), podkładka pod szklankę pompy paliwa i kilka innych pozycji...

co ciekawe, apteczka wewnątrz ma "drugi poziom" - w chwili obecnej leżą tam membrany do pompy paliwa:

Mam nadzieję, że w najbliższej przyszłości uda mi się ta apteczkę zawłaszczyć

Szkoda, żeby taki fajny fant się marnował - bo powiem szczerze, że nigdy czegoś podobnego nie widziałem.
Gaz 69M (E) 1972r.
Skąd wiadomo, że do GAZ-69 jest dedykowana?
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
Wnioskuję to z następujących faktów - wyposażenie apteczki jest ściśle dedykowane do pojazdu z rodziny Gaza - elementy aparatu zapłonowego, kondensator, żarówki, kopułka aparatu na cztery cylindry (jest w spisie) są produkcji radzieckiej. Teoretycznie mogłaby być to Pobieda lub Warszawa - ale w tych samochodach nie montowano lamp Notek - a takowe żarówki są w spisie wyposażenia. Gdyby kopułka była na sześć cylindrów - mógłby być to Gaz 51/63. Innych koncepcji nie mam - jak dorwę apteczkę przyjrzę się jej dokładnie.
Gaz 69M (E) 1972r.
- frater-lukas
- Kontaktowanie:
Apteczka wygląda super.
Gaz 69M/71
A tutaj cos dla fanów szczegulików.
Podobnie jak rózne drobne przetloczenia czy inne drobne detale ulegaly zmianie podczas produkcji gazów. Podobnie dzialo sie z narzedziami...o czym juz wszyscy wiemy.
Tu taki przyklad smarownic, gdzie ta bez przetloczenia jest starsza - prawie sie niczym nie rózni od sewgo amerykanskiego pierwowzoru
:

Podobnie jak rózne drobne przetloczenia czy inne drobne detale ulegaly zmianie podczas produkcji gazów. Podobnie dzialo sie z narzedziami...o czym juz wszyscy wiemy.
Tu taki przyklad smarownic, gdzie ta bez przetloczenia jest starsza - prawie sie niczym nie rózni od sewgo amerykanskiego pierwowzoru

Oryginalny ziemniak 

Wczoraj odebrałem paczkę z oryginalna korbą - i kolejna ciekawostka wyszła. Korba z Pawłowska ma mniejszą średnicę niż jej polski odpowiednik (Żuk), pomimo, że długość obu jest identyczna. Polska korba ma 20 mm średnicy a radziecka tylko niecałe 19 mm. Niby nic, ale o wiele lepiej reaguje na nią zatrzask pod siedzeniem kierowcy - korba wskakuje jak w masło i porządnie się blokuje w odróżnieniu od jej polskiego odpowiednika. Wot technikakrys80 pisze:grobas pisze: Jedna z bardziej konkretnych przeslanek ze to pawlowsk to fakt ze taki charkterystyczny element do gaz-69 jak korba rozruchowa ma bicie pawlowska. Korby jak wiadomo maja rózne dlugosci do róznych pojazdów.

Gaz 69M (E) 1972r.
A czy od Żuka ma napewno tę samą długość co GAZowska?piotr759 pisze:Korba z Pawłowska ma mniejszą średnicę niż jej polski odpowiednik (Żuk), pomimo, że długość obu jest identyczna.
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z