ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69M

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
grobas

Re: ORGINALNE NARZEDZIA I OSPRZET KIEROWCY DO GAZ-69, GAZ-69

Post autor: grobas » sob lis 01, 2014 9:38 am

ZIP, nie ZIL :wink:
To po ichniemu zestaw części zapasowych - i było to dodawane praktycznie do każdego sprzętu wojskowego. ZIP dla radia miał lampy i inne pierdoły, dla samochodu inne gadżety, a dla radaru czy noktowizora albo innej rakiety jeszcze inną zawartość.
Tak więc w Trzmielu mogło być kilka tych ZIP'ów do różnych systemów (do GAZika, do rakiet, do systemu naprowadzania itp.)
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » sob lis 01, 2014 9:47 am

grobas pisze:ZIP, nie ZIL :wink:
Racja :)2
O tych zestawach ZIP w instrukcji jest sporo:

Obrazek

Obrazek

widzę, żewystępuje w niej między innymi bańka na olej i gaśnica OU-2. Postaram się coś tam więcej odcyfrować.
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » sob lis 01, 2014 1:50 pm

krys80 pisze:Nad orginalna zawartoscia apteczek...koledzy pomalu pracuja...i za jakis czas bede mógl cos zapodac w tej kwestii, dla kilku osób ktore temat zainteresuje :)21 .
Taką małą ściągawkę mam - oryginalna tabliczka z apteczki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać we wnętrzu były różne cuda - w tym 10% spiryt - zapewne służacy w razie "W" jako drink :)21
Mam nadzieję, że jako Farmaceuta nie każesz nam teraz zbierać oryginalnych leków z oryginalnej apteczki :)21
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » ndz lis 02, 2014 7:44 pm

Znalazłem fotki takiego zestawu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zastanawiam się, czy narzędzia oznaczone na fotkach numerami 14 i 25 nie są czasem poszukiwanym przez nas od jakiegoś czasu dźwigniami do lewarka/przetyczkami klucza do piast?
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » ndz lis 02, 2014 8:09 pm

Mysle ze to jest wlasnie ta ,,dzwignia'' do lewarka.
Fak ze trzeba by zapytac sie o jakies wymiary...dlugosc i srednice...ale z fotki wyglada ze to jest to :)21 .
Choc cena zestawu tylko po to by ten item zdobyc...to srednio to widze :P .

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » ndz lis 02, 2014 8:18 pm

krys80 pisze:Mysle ze to jest wlasnie ta ,,dzwignia'' do lewarka.
Fak ze trzeba by zapytac sie o jakies wymiary...dlugosc i srednice...ale z fotki wyglada ze to jest to :)21 .
Myślę, że facet nie sprzeda tego zestawu, ponieważ w zasadzie ten zestaw jest "do niczego"...
W każdym razie postaram się uzyskać jakieś informacje.
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » ndz lis 02, 2014 8:28 pm

piotr759 pisze:
krys80 pisze:Mysle ze to jest wlasnie ta ,,dzwignia'' do lewarka.
Myślę, że facet nie sprzeda tego zestawu, ponieważ w zasadzie ten zestaw jest "do niczego"...
W każdym razie postaram się uzyskać jakieś informacje.
Tak z fotki to dzwignia wyglada obiecujaco, koncówki nie sa tak odciete prosto, tylko tek ,,pozaokraglane''. Ciekawe czy jest na tym precie cos wybite, czy tez nie...no i wymiary, bo jakie byc powinny to jest powiedzmy ze wiadome :)21 ...ale to chyba tak dla ciekwaosci bo przeciez gosc nie sprzeda tylko tych 2-ch elementow oddzielnie....calego zestawu tez pewnie nie sprzeda :P ....ale to juz inna kwestia.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » ndz lis 02, 2014 8:33 pm

Taki pręt to zasadniczo w zestawie mam - obrobiony dokładnie jak ten ze zdjęć. Niestety nie posiada żadnego cechowania. Co do wymiarów - katalog chyba ich nie precyzował? Hipotetycznie ustaliliśmy, że średnica powinna mieć około 19-20 mm...
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » ndz lis 02, 2014 8:46 pm

piotr759 pisze:Taki pręt to zasadniczo w zestawie mam - obrobiony dokładnie jak ten ze zdjęć. Niestety nie posiada żadnego cechowania. Co do wymiarów - katalog chyba ich nie precyzował? Hipotetycznie ustaliliśmy, że średnica powinna mieć około 19-20 mm...
Katalog nic w kwestii wymiarów nie mówi.
No ja to bardziej sie opieram na nie hipotetycznych wyliczeniach...ale na info od róznych ludzi co taki element maja i twierdza ze prawilny maja...jak to pozbieralem to wychodzi ze wymiary maj byc takie: 13 - 16 мм в диаметре, длина 245mm.
Dlugosc...zawsze taka sama wychodzila....srednica zazwyczaj 16mm...ale paru gosci mialo o srednicy 13.
Poniewaz ten item nie ma cechowania ...bo lewarek nie robila fabryka w pawlowie....to ciezko jest to tak na bank zweryfikowac..i tu poprostu zbieram info od kogo sie da i z tego takie wymiary wyszly.
Co do srednicy tej mniejszej.....moze one tez prawilne....tylko z puzniejszych lat produkcji...gdzie jak wiadomo wiele narzedzi sie ,,odchudzilo'' by stal oszczedzac...a przynajmniej taka byla tendencja :)21 .

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » ndz lis 02, 2014 8:52 pm

Ten element w moim zestawie ma 15 mm średnicy i 280 mm długości. Na zdjęciu zestawu, jeden pręt jest dłuższy, drugi krótszy, ale na oko wyglądają na grubsze niż ten z mojego zestawu.
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » ndz lis 02, 2014 9:03 pm

piotr759 pisze:
Taką małą ściągawkę mam - oryginalna tabliczka z apteczki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać we wnętrzu były różne cuda - w tym 10% spiryt - zapewne służacy w razie "W" jako drink :)21
Mam nadzieję, że jako Farmaceuta nie każesz nam teraz zbierać oryginalnych leków z oryginalnej apteczki :)21
Takie tabliczki z apteczek to ma chyba kazdy i co powinno byc to wiadomo. Tutaj musze kolege jednak zmartwic...tak...mi dokladnie chodzi o te wszystkie przeterminowane leki w ich orginalnych opakowaniach by zdobyc do takiej apteczki.... ALE JA NIE KAZE NIGDY NIC NIKOMU...ROBTA CO CHCETA :)21 .
Ja tam tez zbieram co chce :P ....przeciez nie chodzi mi by te leki z apteczki brac...tylko by miec je w orginale jako ,,gadzet''.

Obrazek

Tak samo na przyklad ze sprzetem chemicznym jaki staram sie organizowac do mego gazika ,,chemika''....tu taki przyklad GSP-11....w instrukcji do RS-a jest tylko wymieniony ze ma byc....ale przeciez odczynniki do tego jakies byly, akumulatory, przewody...ja mam taka fanaberie by tak wlasnie sobie to kompletowac orginalne przeterminowane odczynniki itp :)21 :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » pn lis 03, 2014 5:22 pm

Mam takie same dwa akumulatory ... Cenna rzecz bo to nie są ołowiowe i ciagle sprawne.
46....469 :)

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » pn lis 03, 2014 6:09 pm

dawidbajorek pisze:Mam takie same dwa akumulatory ... Cenna rzecz bo to nie są ołowiowe i ciagle sprawne.
Standardowe wojskowe akumulatory zasadowe.
Czy cenne...wala się tego trochę po złomach zajmujących się elektoniką wojskową.
I rzeczywiście są solidne, i trudno je zajechać...pod warunkiem, że ktoś nie zaleje elektrolitem z kwasowych :)9
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » sob lis 08, 2014 12:43 pm

piotr759 pisze:i zastanawiam się, czy narzędzia oznaczone na fotkach numerami 14 i 25 nie są czasem poszukiwanym przez nas od jakiegoś czasu dźwigniami do lewarka/przetyczkami klucza do piast?
Z tego co jest mi wiadome dźwignią do lewarka była jedna z łyżek do opon :roll:
ostatni wiking w RzeczpospolitejObrazek

krys80

Post autor: krys80 » sob lis 08, 2014 1:53 pm

wiking pisze: Z tego co jest mi wiadome dźwignią do lewarka była jedna z łyżek do opon :roll:
Z tego wynika ze ta lyzka do opon napewno nie byla od gazika :)21 bo lyzki do opon....te do gazików-69 oczywiscie to sa plaskie i znacznie szersze niz otwór w lewarku i nie da rady je tam wcisnac.

Ta dzwignia do lewarka.... cóz...czesto ginela i wtedy czesto zamiast niej uzywano klucza do nakretek kól (oczywiscie jego raczki).....ale co by nie mówic...dzwignia do lewarka jako osobny element jest w zestawie.

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » sob lis 08, 2014 2:25 pm

krys80 pisze:
wiking pisze: Z tego co jest mi wiadome dźwignią do lewarka była jedna z łyżek do opon :roll:
Z tego wynika ze ta lyzka do opon napewno nie byla od gazika :)21 bo lyzki do opon....te do gazików-69 oczywiscie to sa plaskie i znacznie szersze niz otwór w lewarku i nie da rady je tam wcisnac.

Ta dzwignia do lewarka.... cóz...czesto ginela i wtedy czesto zamiast niej uzywano klucza do nakretek kól (oczywiscie jego raczki).....ale co by nie mówic...dzwignia do lewarka jako osobny element jest w zestawie.
:o Krys !! Proszę !! To juz było na forum wałkowane !! Jedna z łyżek miała okrągłą końcówkę i służyła do lewara , zresztą parę lat temu dałem w Darłówku zaprzyjaźnionemu Duńczykowi który przyjeżdża na zloty GAZikiem :)2 Poza tym jakTy widzisz podnoszenie GAZika za pomocą takiej króciutkiej dźwigni , cho mi się przytrafiło użyc do lewarka większy śrubokręt ale do przyjemności to naprawdę nie należy :wink: Dalej , ta skrzynka na pewno nie jest do GAZika bo jak wiemy GAZik swoje narzędzia miał w sobie poukładane i nie miał takiego dziwnego lejka !!

krys80

Post autor: krys80 » sob lis 08, 2014 2:48 pm

wiking pisze: :o Krys !! Proszę !! To juz było na forum wałkowane !! Jedna z łyżek miała okrągłą końcówkę i służyła do lewara , zresztą parę lat temu dałem w Darłówku zaprzyjaźnionemu Duńczykowi który przyjeżdża na zloty GAZikiem :)2 Poza tym jakTy widzisz podnoszenie GAZika za pomocą takiej króciutkiej dźwigni , cho mi się przytrafiło użyc do lewarka większy śrubokręt ale do przyjemności to naprawdę nie należy :wink:
Mówisz ze bylo to na forum walkowane. To ja sie pytam w takim razie na jakim forum???????
Bo na pewno na tym forum nikt nie walkowal tego NIGDY ze koncówka lyzki do opon ma byc okrogla- to jakies bzdury.

Kolejne pytanie do Ciebie. Czy Ty czytales cokolwiek w tym watku o orginalnych narzedziach co tu jest zamieszczane itp....czy tez tak dla jajec cos smiesznego Chciales tu napisac :)21 .

Daj mi namiar na tego Dunczyka....mam tyle narzedziowego shita jaki sie mi nazbieral podczas zakupów razem z orginalnymi narzedziami ze chetnie temu dunczykowi to opchne - jak lyknol taka lyzke jako orginal, to znaczy ze lyknie wszystko :)21 . Zyskami sie nawet podzielimy. Final bedzie taki ze ja bede zadowolony ze sie pozbylem narzedziowego gowna, Ty tez cos zarobisz i dunczyk bedzie szczesliwy :P . Serio mowie - dawja namiary na tego dunczyka :)21 .

Poziom wiedzy o orginalnych narzedziach w tym watku osiagnol juz taki poziom ze twierdzenia o jakiejs okroglej koncówce lyzki do opon i ze to do lewarka.... to traktuje jako weekendowy humor po obaleniu 5...nie...10 flaszek dobrego samogona :)21 .

Znacznie bardziej orginalnym gazikowym osprzetem niz opisywana przez Ciebie lyzka do opon wydaje sie byc na przyklad taki element:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4779078100

Oczywiscie polecam kupowanie tylko orginalnego osprzetu tego typu i trzymanie go w torbie która sie znajduje na drzwiach gazika po stronie kierowcy :)21 - fabryka w kazdym gaziku taki zestaw umieszczala na wypadek ,,W'' :)21 .

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » sob lis 08, 2014 3:51 pm

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » sob lis 08, 2014 4:01 pm

No jeżeli jest takim samym znawcą GAZika jak sprzętu radiowego opisywanego na swojej stronie - to tak, można mu wciskać kity. :wink:
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

krys80

Post autor: krys80 » sob lis 08, 2014 4:11 pm

Dzieki za namiar na goscia :P . Jak bede w Polsce w grudniu to porobie fotki narzedziom i gosciowi wysle z propozycja by kupil :)21 ....choc obawiam sie ze inni koledzy którzy tez maja troche narzedziowego shita beda teraz chciali gosciowi opchnac i moge nie dac rady sie dopchac :)21 .
Jak uda mi sie gosciowi cos opchnac to Ci oczywiscie zgodnie z obietnica odpale dzialke.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » sob lis 08, 2014 4:53 pm

krys80 pisze:
Krys!!!!
Proszę natychmiast przeprosić Wikinga !! !! !! :)21 :)21 :)21

Obrazek

Obrazek

:D :D :D
Gaz 69M (E) 1972r.

krys80

Post autor: krys80 » sob lis 08, 2014 5:02 pm

piotr759 pisze:
krys80 pisze:
Krys!!!!
Proszę natychmiast przeprosić Wikinga !! !! !!

Oficjalnie przepraszam Wikinga.
Przyznaje ze sie mylilem.
Jak widac na fotkach - gazikowa lyzke do opon da rade wcisnac w otwór lewarka....no przynajmniej jej jeden z konców.....choc ciekawe czy na tyle glemboko by mozna bylo podniesc gazika tak by ta lyzka nie wypadala....ale co by nie mówic racji nie mialem...lyzka wchodzi w otwór lewarka jak w maslo :)21 .

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » sob lis 08, 2014 5:13 pm

Piotrek, to ja poproszę jeszcze o zdjęcie tej łyżki po zakończeniu penetracji lewarka - patrząc na powyższe wypowiedzi, powinna mieć okrągły koniec -
wiking pisze:Jedna z łyżek miała okrągłą końcówkę i służyła do lewara
Powinna mieć okrągłą końcówkę czy nie ??
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » sob lis 08, 2014 5:18 pm

:)11 Sorki , więc moja łycha była od hulajnogi albo samoróbka ?? !! a moje GAZiki są z papieru !!

krys80

Post autor: krys80 » sob lis 08, 2014 5:25 pm

grobas pisze:Piotrek, to ja poproszę jeszcze o zdjęcie tej łyżki po zakończeniu penetracji lewarka - patrząc na powyższe wypowiedzi, powinna mieć okrągły koniec -
wiking pisze:Jedna z łyżek miała okrągłą końcówkę i służyła do lewara
Powinna mieć okrągłą końcówkę czy nie ??
Widac ze w Polsce dlugi weekend :)21 i wódka sie leje strumieniami :)21 .
No przeciez widac nawet na fotce Piotra ze lyzka jest plaska ogólnie. Teraz trzeba by sprecyzowac co znaczy ,,okrogla koncówka'' - jesli rozumiec przez to ze w ksztalcie walca to NIE.
Lyzka jest plaska, jeden koniec ma tak rozklepany w ksztalcie powiedzmy jezyka, a 2-gi koniec na szerokosc mniejsza niz zasadnicza czesc lyzki i ma takie ,,wyzlobienie'' z lekko podniesiona...czy tez ,,podwinieta'' koncówka.

W tym dziale fotek orginalnych lyzek mozna znalezc sporo i kazdy moze zobaczyc co i jak ma byc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”