Witam wszystkich forumowiczów.
Za około tydzień zostanę nowym posiadaczem Gaza69.
Kilka faktów- auto mam zamiar wykorzystywać na co dzień ( łącznie z trasami ok. 200 km. co 2-3 dni), samochód ma już zmieniony silnik ale reszta jest w oryginale i prawie tak chcę to zostawić. Najważniejsze szukam porady i informacji na temat :
1) Hamulce tarczowe z racji sporej ilości jazdy jaką planuję. Znalazłem zestawy na allegro ( system Lucas? -cały komplet ) za prawie 800zł.
Czy warto zainwestować w ten zestaw? Jak ma się sprawa pompy i serwa - co najlepiej podpiąć do tego żeby miało ręce i nogi.
2) Mam czteroletnią córkę i chciałbym żeby czynnie uczestniczyła w życiu Gaziora. Samochód jest zarejestrowany na ciężarowy i nie wiem jak rozwiązać sprawę siedzeń na tyle i pasów. Co najlepiej się sprawdza i jakie są możliwości przerejestrowania samochodu na osobowy ( ławeczki są).
Czy są tutaj osoby z Podkarpacia które mają jakieś doświadczenia w takich przeróbkach, lub kogo moglibyście polecić.
ps. Tak używałem opcji przeszukania forum jednak większość tematów jest bardzo starych.
Witam i na początek kilka pytań :)
Moderator: Student
- dawidbajorek
-
Re: Witam i na początek kilka pytań :)
Hamulce - zobacz w dziale Uaz, tam to jeszcze przerabiają. Tutaj grono ortodoksyjnych fanów oryginału.
Ja dzieci wożę z żona z tylu w gaziku, ale na zlotach i sporadycznie, oczywiście pasów nie ma wiec codziennej jazdy w normalnym ruch jakoś nie widzę. Chyba ze daleko od dużego natężenia ruchu..,
Ja dzieci wożę z żona z tylu w gaziku, ale na zlotach i sporadycznie, oczywiście pasów nie ma wiec codziennej jazdy w normalnym ruch jakoś nie widzę. Chyba ze daleko od dużego natężenia ruchu..,
46....469 

Dzięki za info. A co powiesz o tych zestawach z Allegro z tymi hamulcami ? Jeśli chodzi o pasy to chciałem tylko zamontować na jednym siedzeniu dla córki , awaryjnie na już zamontuje fotelik na przodzie tylko niejasne dla mnie są przepisy ( nie bardzo chce psuć bryłę klatką). Gazikiem chce też jeździć na lekkie jazdy terenowe całą rodzinka ( w klasie turystyk np. W Bałtowie).
- dawidbajorek
-
Poczytaj rozporządzenie
tam jest napisane iż dla samochodów które były zarejestrowane po raz pierwszy przed którymś tam miesiącem 1972 i nie były seryjnie wyposażone w pasy takich pasów mieć nie musza.
Jak chcesz pasy to zrób se klatkę, jak bez klatki to i bez pasów ... jest szansa ze wypadniesz i Cie nie przygniecie
Kup sobie lepiej uaza 31512 i stelaż porządny i pasy zamontujesz, gaza szkoda, lepiej przywrócić go do oryginału.

Jak chcesz pasy to zrób se klatkę, jak bez klatki to i bez pasów ... jest szansa ze wypadniesz i Cie nie przygniecie

Kup sobie lepiej uaza 31512 i stelaż porządny i pasy zamontujesz, gaza szkoda, lepiej przywrócić go do oryginału.
46....469