Łapa sprzęgła

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
banan

Łapa sprzęgła

Post autor: banan » pn lis 25, 2002 4:32 pm

Pytanie - czy łapa sprzęgła żukowska bez żadnego tuningu pasuje do gazowskiego układu przeniesienia z pedału na łapę?
Bo już chce wsadzać silnik ze skrzynią a tego układu co jest przykręcony do ramy i silnika i naciska łapę jeszcze nie mam.

Placki proszone o nie kasztanienie dopóki się nie dowiem :)21 :)21 :)21 :)23 :)23

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » wt lis 26, 2002 9:14 am

Spawdz w książce od żuka czy wygląda tak samo. Skrzynia jest ta sama więc od tej strony nic się nie zmienia, a czy ta żukowska łapa jest długości ok. 20 cm i na końcu ma dziurkę na kulkę? ( mówię o tym końcu co wystaje ze skrzyni na dwór. :)21 ) Bo jak tak to spokojnie będzie pasować.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt lis 26, 2002 9:17 am

z żuka to nie...ale słyszałem ze pasuje od tarpana s21 i warszawy kombi.
#noichuj

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » wt lis 26, 2002 9:20 am

Ale przecież żeby wsadzić silnik i skrzynię nie musisz broń boże montować łapy sprzęgła. Można ją wsadzić na miejsce w dowolnym momencie i to czy zestaw stoi pod ścianą czy jest już zamontowany na swoim miejscu nic nie zmienia. ( powiem że tylko kiedy skrzynia jest już założona włozenie łapy ma rację bytu ) :)21

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » wt lis 26, 2002 9:20 am

czesław&jarząbek pisze:z żuka to nie...ale słyszałem ze pasuje od tarpana s21 i warszawy kombi.
Chyba że stary żuk z pedałami w podłodze? Czy źle myślę? :)21

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » wt lis 26, 2002 9:24 am

a czym się różni żuk od tarpana i warszawy combi :)9 :)9
wystaje na dwór i ma dziure na kulke :)21

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt lis 26, 2002 9:26 am

tak tak. ten stary żuk z blaszaną paką...pick-up żuk z okrągłymi światłami.to może być to.
#noichuj

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt lis 26, 2002 9:28 am

banan pisze:a czym się różni żuk od tarpana i warszawy combi
ty durny nie wiesz? fundamentalne różnice: żuk to żuk,tarpan to tarpan,warszawa to warszawa-nie mylić z pabiedą
#noichuj

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » wt lis 26, 2002 9:34 am

banan pisze:a czym się różni żuk od tarpana i warszawy combi :)9 :)9
wystaje na dwór i ma dziure na kulke :)21
Tak dokładnie to nie wiem czym to sie różni, bo nie jestem stałym użytkownikiem polskich samochodów dostawczych. Tak na prawdę to wogóle nie jestem ich użytkownikiem. :)21 Moja rada: jedyna i słuszna :)21 Zamontuj silnik i skrzynię na miejsce, a z łapą poczekaj aż będziesz miał ten wichajster przykęcany do dzwonu i ramy dzięki któremu sprzegło wogóle działa i problem rozwiąze się sam.

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » wt lis 26, 2002 9:35 am

twój styl coraz bardziej zaczyna mi przypominać qwinta... :)16
ale przyjąłem....
:)12

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » wt lis 26, 2002 9:36 am

czesław&jarząbek pisze:
banan pisze:a czym się różni żuk od tarpana i warszawy combi
ty durny nie wiesz? fundamentalne różnice: żuk to żuk,tarpan to tarpan,warszawa to warszawa-nie mylić z pabiedą
Zuk to owad- można spotkać w lesie jak pcha kulkę ( z czego? ) , tarpan to koń - tylko rezerwaty i zoo, a warszawa jest brzydka i śmierdząca i już mi sie w niej nie chce mieszkać. :)21

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt lis 26, 2002 9:42 am

Student pisze:Zuk to owad- można spotkać w lesie jak pcha kulkę ( z czego? )
jak widze na ulicy forda ka to mi nieodparcie ten żuk co kulke toczy przed oczami staje
#noichuj

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » wt lis 26, 2002 9:45 am

czesław&jarząbek pisze: jak widze na ulicy forda ka to mi nieodparcie ten żuk co kulke toczy przed oczami staje

no ......
jest piękny...... :)21 :)21

klasyka bezguścia :)12

Adampio

Post autor: Adampio » wt lis 26, 2002 12:44 pm

Mam w UAZ-ie silnik wolgi (ale kompletny to znaczy z malym kolem zamachowym i mala obudowa sprzegla) a pedaly w podlodze stad trzeba bylo mocno kombinowac z lapa.
Jesli punkt obrotu lapy jest w takim miescu ze widelki naciskaja na to na co maja naciskac to to sie nie przejmuj. Zabuduj silnik ze skrzynia i jak koniec lapy bedzie za krotki lub za dlugi to za pomoca diaksa i migomatu ustaw go we wlasciwym miejscu.

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » śr lis 27, 2002 9:48 pm

Spawanie łapy sprzęgła moze jest rozwiązaniem, ale jak na mój gust nieco chybionym. Mogę się załozyć o każdą ilość pieniędzy, że to będzie działać super ale zgodnie z prawami natury złamie się w najmniej oczekiwanym momencie. Ale to moje osobiste przemyślenia i stosowac się do nich nie trzeba. :)21

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » czw lis 28, 2002 8:35 am

no ja też za spawaniem takich elementów nie jestem , aczkolwiek gdyby była konieczność to można zrobić to porządnie i bezawaryjnie...

będzie pasować już wiem.

dzięki , pozdr. :)2 8)

Awatar użytkownika
CLIMBER

Post autor: CLIMBER » czw lis 28, 2002 3:52 pm

moim skromnym zdaniem spawanie takich rzeczy nie jest najmądrzejsze zmoty mają bowiem to do siebie ze padają w najmniej odpowiednim momencie

Adampio

Post autor: Adampio » czw lis 28, 2002 4:41 pm

Klimbus, a widziales Ty kiedy na oczy taka lape?
To jest zwykle wytloczka z grubej stalowej blachy i chodzi o sam jej koniec gdzie naciska "popychle" od pedalow. Poza tym w samochodzie sporo rzeczy jest spawanych i jakos to wszystko sie trzyma kupy :x

U mmnie 70% napedu sprzeglowego to zmota i jakos sie trzyma juz trzynasty rok :P :P

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » czw lis 28, 2002 4:46 pm

oczywiście , że można to zrobić dobrze - tylko jak nie trzeba to po co... :)9

Awatar użytkownika
swirojas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: swirojas » pt lis 29, 2002 4:39 pm

Odpowiem krótko i na temat P A S U J E to to samo prawie a żuk posiadał silnik oznaczony S21 i to jest ten sam silnik co w tarpanie, nysie i warszawie po modernizaji. W różnych autach stereowanie sprzęgłem jest nieco domienne ale generalnie sprzęgło wraz z łąpą od klasycznego żuka (peadły w podłodze na cięgłach a nie na linkach) pasuje bezproblemu to jest tosamo! Nawt obudowa sprżegła pasuje skrzynia jest indentyczna nawet w żukowskiej skrzyni jest miejsce na wywiercenie otwoeorów na mocowanie dzwigni hamulca ręcznego! (mówimy o 3 biegówce ) eksploatowałem wszystkie auta dostawcze polskiej produkcji a KA uważam za bezguście.
swirojas (swirojasus neandertalensis) - przeewuolowana forma homosapiens neandertalensis nienormalis. Naszczęście do obecnych czasów uchował się tylko jeden!
--GAZ69--

Awatar użytkownika
bogi72

Post autor: bogi72 » pt lis 29, 2002 8:20 pm

no tak róznice zdań ogromne, a ja powiem tak , do mojego nie pasowała, kupiłem i oddałem, dobrze że gość chciał przyjąć, za krótka była . musisz chyba wypróbować , bo juz tyle różnych kombinacj(zmot) widziałem,że bez konkretnego sprzętu nie da sie na odległość chyba tego sprawdzić
Bogi
RZEŻBA4x4 TORUŃ

UAZ 469b - powered by Andoria
www.rzezba4x4.torun.pl

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » czw wrz 11, 2003 9:37 pm

U mnie jest coś nie tak:
Rozsypało sie u mnie sprzęgło (juz miło swoje lata) wsadziłem nową tarcze i łożysko plus stary docisk od warszawy - wszystko chodziło dobrze przez jakieś 3 miesiace nastepnie pękł docisk - stary typ 3 łapki spytacie dlaczego? a więc zauważyłem ze łozzysko tarło o docisk (jest wyslifowane na jakies 0.5 cm moze wiecej) dlaczego cos zrobiłem nie tak ? Mam skrzynie trojke od żuka.Zamontowałem docisk żuk stary typ i nowe łożysko jakis tydzien temu - dzisiaj ( przez tydzien jezdziłem raczej lajtowo) puk stuk po naciśnieciiu sprzęgła jest szum i odgłos tarcia - biegi wchodża ale trzeba mocno je wbijąc jutro po południu chce zobaczuc coc to i dlaczego????? :o :o :o Co zrobiłem nie tak - pomóżcie!!
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...

Awatar użytkownika
bojach
Kontaktowanie:

Post autor: bojach » czw wrz 11, 2003 9:43 pm

:)20
pozdrawiam Marek
offpoje team

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » czw wrz 11, 2003 10:02 pm

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Chociaz bylbys miły dzisiaj co!!!!! :)24
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » pt wrz 12, 2003 7:52 am

masz źle wyregulowane łapki w docisku - nowa tarcza - więc łapki się "chowają" do środka i łożysko trze....
kup docisk nowego typu i tyle....z tymi łapkami za dużo motania - a jak jedna będzie stać wyżej niż reszta to zawsze ciulowe sprzęgło będzie - albo za duży skok, albo nie do końca wysprzęgli....nie warte zabawy na dłuższą mete...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”